fredag 29 augusti 2014

Fina matpresenter!

Nu är bloggen tillbaka efter en rejäl sommarpaus! Vi har haft så mycket att göra i sommar med olika byggprojekt, semester och sedan fest för 20 av Floras arbetskamrater att bloggen helt enkelt inte hunnits med. Dessutom har vi inte lagat särskilt mycket "ny" mat, utan mest gamla favoriter som redan finns på bloggen. Nu brakar dock hösten igång och nästa vecka på tisdag utlovas den första veckomatsedeln för hösten!

Fina matlagningenspresenter!
Här intill ser ni bild på presenten som Flora fick av sina arbetskamrater, en blogginspirerad matpresent med spännande, ekologiska specialingredienser till framtida matlagning. Vi tycker det är jättekul att få matlagningsingredienser i present - det är ett hett tips nästa gång ni behöver en bra present till någon ni vet är intresserad av matlagning! Från vänster på bilden ser ni Himalayasalt, risnudlar, carnaroliris (italienarnas favorit-risottoris) från Kung Markatta, Mangovinäger, Spaghetti gjort på svarta bönor, och ekologisk alkoholfri ingefärsöl, i främre raden finns även lite torkad mango och två sorters mörk choklad. Allt inhandlat på Tant Grön i Hågaby i Uppsala. Ska bli spännande att testa alla roliga saker, och ni kommer få recensioner här på bloggen!

Mangovinägern har redan testats, tillsammans med lite linfröolja, salt och peppar blev det en utmärkt god dressing till en räksallad vi åt häromdagen. Risottoriset blev också testat igår då vi gjorde risotto efter att ha plockat flera fina Karljohan-svampar i skogen här intill, det blev mycket gott (mer om det receptet snart!)

Välkommen till en blogghöst i aningen lugnare tempo...

Flora och Adrian

söndag 29 juni 2014

Sommarpaus på bloggen - tips på lättlagad somrig mat

Somrig sallad på rester av gårdagens grillmat.
Nu tar bloggen en paus några veckor i sommar och återkommer i augusti då vi ska göra saker av örter, bär och grönsaker som man odlar/plockar själv samt med lite recensioner av matställen i sommar-Sverige. Under sommaren kommer vi laga mycket sallader och annan enkel mat samt grilla förstås. Titta gärna på detta tidigare inlägg med inspiration till lättlagad somrig mat.

Trevlig sommar till er alla!

Fetaostkräm till dipp, sås, dressing etc.!

När vi skulle fixa lite picknick till midsommar och Adrian hade köpt ett stort surdegsbröd insåg vi att vi behövd någon god röra att mumsa på till, varpå han efter några snabba slagningar på nätet inspirerades till att röra ihop en fetaoströra med lite basilika i. Den blev väldigt god och funkar inte bara till buffé, picknick eller plockmat utan också i mackor istället för smör eller olja, i sallad istället för dressing eller sås till grillat exempelvis. Perfekt snabbröra!
Fetaoskräm i marockansk skål med surdegsbröd

Fetaostkräm
ca 1-1,5 dl

1 paket fetaost
yoghurt (mild naturell eller turkisk)
salt
basilika

Mixa fetost med lite salt och peppar samt basilika i en mixer eller med stavmixer (alternativt sönderdela med gaffel och rör om). Tillsätt lite yoghurt tills konsistensen blir krämig men ändå lite grynig (inte för slät och rinnig). Smaka av och krydda med mer salt, peppar och basilika efter smak. Idag hade vi inte så mycket basilika hemma så röran fick inte så mycket smak eller färg av det, men har man i mycket blir den vackert grön!

torsdag 26 juni 2014

Rabarber-lemonad

Denna enkla rabarberlemonad gjorde vi förra veckan när det började komma upp mycket rabarber på kolonilotten och vi behövde fixa något att ge som tack-present till pedagogerna på förskolan inför sommaravslutningen. Freja kunde hjälpa till att skala rabarbern och följde sedan intresserat koket och hur vi hällde upp på flaskor och skrev etiketter. Hon var jättestolt när hon skulle överlämna presenterna!

Det som är bra med lemonaden är att den är lite sötsyrlig utan att innehålla lika mycket socker som saft. Den håller dock inte så länge så inom ca 2-3 veckor är det bra att göra åt den.

För mer rabarberinspiration, se även tidigare inlägg med recept på rabarberkräm och rabarbersaft.

Rabarberlemonad
4 st halvlitersflaskor/burkar (som blir totalt 6 liter lemonad)

1,5 kg rabarber (skalad)
1 nypa äkta vaniljpulver (eller 1 vaniljstång)
2 citroner (pressad saft)
ca 4 dl råsocker
2 liter vatten

Skala rabarbern och hacka i mindre bitar. Koka upp bitarna i en stor kastrull med 2 liter vatten. Tillsätt pressad saft av 2 citroner, råsocker och vaniljpulver medan det kokar upp. Låt koka drygt 10 minuter tills rabarbern är sönderkokt. Sila bort rabarbern och häll upp i glasflaskor eller glasburkar med lock.

Vid servering ska lemonaden spädas med 1 del lemonad till 2 delar vatten. Skriv gärna det på etiketten!

torsdag 19 juni 2014

Ljummen sallad med grillade grönsaker

Ibland äter man något så gott ute på restaurang att minnet liksom etsar sig fast i hjärnan och smaklökarna. I Kapstaden en gång för flera år sedan åt vi en sallad med ljumna grillade grönsaker som på just det sättet bitit sig fast hos oss båda som ett kärt minne. Denna sallad försökte vi nu efterlikna, genom att lägga på extra mycket paprika, zucchini och aubergine på grillen senaste gången vi grillade och sedan spara dem kalla i en burk. När vi sedan lade på dem på en sallad värmde vi dem först lite försiktigt i micron. Det blev sagolikt gott faktiskt, precis som vi minns det! Smaken av grillat, det underbara smaken av grönsaker med olivolja på, ljummen sallad i kvällssolen. Semesterbriserna från Kapstaden drog över oss där vid uteplatsen en vanlig måndag när vi snabbt hade fixat till salladen med hjälp av resterna från helgens grillning! Testa själva nästa gång ni grillar! Vill ni ha pasta istället för sallad, testa att göra pasta med grillade grönsaker istället!

Sallad med grillade grönsaker
Denna sallad innehåller grillad zucchini, paprika, aubergine och
några mindre bitar grillad kyckling och sparris. 
4 portioner

1 zucchini
1 aubergine
2 stora röda paprikor 
eventuellt andra rester från grillningen - sparris, kycklingfilé eller svamp exempelvis, alternativt halloumi
4 portioner salladsmix (dvs. sallad av olika typ)
2 nävar babytomater
solrosfrön
olivolja, balsamvinäger
ev. parmesan
servera gärna tsatsiki till salladen om det finns över sedan grillningen också!

Hyvla zucchini och aubergine till 1/2 cm tjocka skivor (ungefär), gärna på en mandolin (alternativt med kniv eller matberedare). Dela paprikan i så stora bitar som det blir om de inte ska vara för runda för att lägga på grillen. Marinera grönsakerna i olivolja, balsamvinäger, salt och peppar en kort stund. Lägg på grillen, vänd efter någon minut de de fått fin färg. Lite bränt kan det få vara, men kolsvart behöver det kanske inte vara (se diskussion i tidigare inlägg om att lätt bränd mat inte orsakar cancer). Låt svalna och spara i en burk i kylen.

När det är dags att slänga ihop en sallad kan man skölja salladsblad och tomater, dela tomaterna, lägga upp i tallrikar och ringla olivolja och balsamvinäger på. Värm under tiden grönsakerna försiktigt i micron (gärna med grilleffekt). Lägg med kycklingfilé, sparris eller svamp om ni har det kvar från grillningen. Finns inget kvar kan man komplettera med några skivor halloumi som man snabbt steker på i stekpannan. Lägg upp de varma grönsakerna på salladsbädden, ringla gärna över lite olja som ni sparat från grillningen, strössla över solrosfrön och ringla över balsamico. Hyvla gärna över lite parmesan med osthyvel också! Ät och njut medan den är ljummen (kom ihåg att bevara maillardreaktionen)!! Servera gärna med tsatsiki och/eller bröd som blivit över. Vill man ha en matigare sallad kan man gärna koka exempelvis mathavre och blanda ner.

Övrigt: vegetariskt, vegan, laktosfri (om man utesluter halloumi och tsatsiki till), glutenfri (om man vill använda något matigt i salladen, testa mathavre eller quinoa). Kontrollera eventuell grillolja för allergener. 

onsdag 18 juni 2014

Tankar om att grilad mat skulle orsaka cancer



Är det farligt att äta detta?!
Apropå att sommargrillningarna nu brakat oss med råge tänkte vi göra en liten utvikning om att bränd mat skulle orsaka cancer. Det finns allt fler som är rädda för att grilla eller har olustkänslor inför det för att de tror att all grillad mat innehåller mycket cancerogena ämnen. Denna skräck grundar sig i medierapporteringen kring studier som visade på att kraftigt förhöjt intag av de ämnen som bildas i mat när den bränns orsakade en förhöjd cancerrisk hos försöksråttor. Det är alltid lite vanskligt när sådana rön ska tolkas av media till allmänheten, då det gärna blir ett oneliner-budskap i stilen "grillad mat orsakar cancer", som växer tills det blir en sanning som ingen längre vet bakgrunden till. 

Tittar man närmare på de undersökningar som gjorts kan man  konstatera att det var ganska begränsade experiment, att det finns en mängd felkällor och att försöksdjuren fått riktigt ordentligt kraftigt förhöjda doser av bränd mat när cancerrisken kunde upptäckas. Just angående faran med bränd mat har det dock framhållits ett annat faktum - människan är ju faktiskt det enda djur som under flera årmiljoner ätit mat tillagad över eld, och har därmed haft många chanser att vänja sig vid de ämnen som bildas vid tillagning, precis på samma sätt som exempelvis kor (och inte människor) kan bryta ner gräs eller att vissa djur som gärna äter skorpioner utvecklat immunitet mot skorpiongift. Därför är det med andra ord rätt svårt att dra några slutsatser som gäller för människor baserat på en studie på försöksdjur som inte tidigare ätit tillagad mat överhuvudtaget. Försöksdjur må säga något om människor i andra sammanhang, men kanske just i sammanhanget tillagad mat? När människan började tillaga sitt kött över öppen eld gjorde det att hon kunde bryta ner maten snabbare, vilket gav henne en stor fördel i att kunna frigöra energi till den växande allt mer intelligenta hjärnan. Urmänniskan som lagade sitt kött över öppen eld kunde knappast iaktta några större försiktighetsåtgärder för att köttet aldrig skulle bli bränt, inte heller är det sannolikt att man slängde lätt bränd mat. Kanske dog vissa av dem som flugor av cancer i och med det, men det är väl då sannolikt att de gener som fördes vidare var de som stod emot dessa cancerogena ämnen... spekulationer förstås, men det är även spekulation att experiment på råttor skulle kunna överföras på människor. 

Livemedelsverket rekommenderar att man undviker öppen låga vid tillagning, ser till att fett och marinad inte droppar ner på kolen (då bildas de tveksamma ämnena) samt att man inte hårdsteker maten och skär bort brända bitar. Håller man sig till detta så är ingen fara med grillningen. I denna artikel finns det några enkla tips som sammanfattar en studie av livsmedelsverket. 

God grillning i sommar önskar vi!

lördag 14 juni 2014

Vårsallad med sparris, bacon, valnötter och blåmögelost

Denna sallad kom Flora på som en snilleblixt eftersom vi försöker ha sparris i allting under sparrismånaden och vi hade massor av goda valnötter från Ungern med oss hem efter semester där. . OBS - var noga med var ni köper valnötter - de som säljs i större butiker i Sverige är ofta härskna. Köp gärna när de finns i lösvikt och be att få smaka en. De ska smaka gott och lite oljigt - inga konstiga bismaker!

Vårsallad med sparris, valnötter och blåmögelost
En härligt god vårsallad!

Ca 4 portioner

En skål med sallad per person, mixa gärna exempelvis ruccola, krispsallad eller babyspenat
1 paket babytomater
1 knippe sparris
1 pkt blåmögelost
2 dl valnötter
Balsamico till garnering.

Skölj och hacka sallad, skölj och halvera babytomater. Ta fram blåmögelosten i rumstemperatur. Koka upp vatten, skölj sparris och bryt av den trådiga ändbiten. Koka sparrisen i några minuter, smaka av så att den är krispig men kokt. Lägg upp på tallrikar - sallad, tomater, varm sparris, krispig bacon, bitar av blåmögelost. Strössla över valnötter, garnera med balsamico.

Övrigt: vårig sallad, funkar även utan sparris under andra delar av året. Testa tex att ha persika i under sommaren/hösten eller äpple och grönkål på vintern. Glutenfri. Byt ost mot något annat om ni vill ha mjölkfritt, lägg på nötter separat om ni har en nötallergiker. Tillsätt kyckling eller bacon för köttigare version.

torsdag 12 juni 2014

Jordgubbar och sparris - Lokal mat i Uppland just nu!

Ni vet väl om att säsongen för att köpa närodlade grönsaker och frukt har börjat på allvar här i Uppland? De första lokala jordgubbarna har börjat komma, och de är riktigt fina. Vi har köpt både från Ulva kvarn och Fredrikslunds gård än så länge, och de var söta och goda. De från Ulva blev favoriter! Än kostar de en slant, 40 kr för en ask, men eftersom vi vägrar att äta jordgubbar någon annan gång på året så kostar vi på oss ordentligt under säsong. Så småningom kommer ju självplocket också öppna hos Ulvagubben, och vi har redan börjat spara jordgubbsaskar för det syftet, de är överlägsna att plocka i eftersom gubbarna blir lätt och luftigt packade. En 10-litershink är bra bara om man vill att bären längst ner ska bli fullständigt mos... I ett inlägg från förra året samlade vi alla våra tips inför självplocket!

Fredrikslunds gård har de dessutom Sveriges nordligaste sparrisodling! Just nu går det att köpa helt nyskördad sparris, den är så nyskördad att snittytan fortfarande är färsk och man kan förvara den i vatten i kylen tills det är dags att äta. Sparris vinner ju verkligen mycket på att ätas helt färsk, och därför är det lite ofattbart att det säljs sparris influgen från Peru mitt i vintern. Men testa ny, färsk, lokal sparris och känn skillnaden! Fredrikslunds gård bistår med recept till sparrisköparna och har även påsar med "sopp-sparris" som är i lite mindre bitar, samt recept på soppa. Det måste vi testa nästa gång!

Sedan har ju förstås Bondens egen Marknad öppnat för säsongen sedan några veckor, så producenter från Uppland (inom 25 mils radie från marknaden) står och säljer sina produkter direkt till kunder på torget framför Resecentrum varje fredag. Det är en förening för småproducenter som drivs av medlemmarna gemensamt med viss stöd från kommunen. Flora har precis handlett en kandidatuppsats i landsbygdsutveckling som handlar om Bondens egen Marknad i Uppsala och hon som skrev uppsatsen har intervjuat flera lokala producenter. Alla pratar gott om marknaden och sammanhållningen mellan producenterna samt kontakten de får med kunderna. Många använder tydligen marknaden som ett sätt att knyta kontakter med kunder som senare kommer ut till gårdsbutiker, köper köttlådor eller grönsaksprenumerationer. Det är verkligen hårda tider för det Svenska lantbruket, under 2012 rapporterade väldigt många jordbruk att de inte gick med vinst alls, och gårdar har lagts ner i rasande fart under de senaste två årtiondena. Bondens egen Marknad är i dessa tider ett sätt för småbrukarna att få kontakt med kunder som är intresserade av mervärdet de skapar i sina produkter och är beredda att betala lite mer för att kunna köpa direkt från småskaliga producenter.

söndag 8 juni 2014

Grillad baconlindad halloumi

Baconlindad halloumi längst upp på grillen, osar lätt.
Under den gånga helgens grillning konstaterade vi att en matig förrätt på grillen är en hit eftersom grillning lätt blir lite utdraget och alla är hungriga och otåliga när man börjar känna grilldofterna. Inte minst barn! Denna busenkla baconlindade halloumi är en storfavorit hos vår lilla Freja, och hon hålls sysselsatt redan under grillförberedelserna med att snurra på bacon på halloumistavar. Sedan tar det bara några minuter på grillen och de är färdiga att smaskas på! Ett paket halloumi och ett paket bacon blir lagom för en familj på 3-4 personer som förrätt så får alla 2-3 bitar att mumsa på.

Det gäller att hålla sig framme om man ska få
lite förrätt, de är Frejas favoriter!
Baconlindad halloumi på grillen
ca 8 munsbitar

1 pkt halloumi
1 pkt bacon
tandpetare

Ta fram bacon ur paketet och räkna efter hur många skivor det är. Dela halloumin på hälften längsmed osten och skär i stavar, så många som det finns baconskivor. Linda varje baconskiva runt en oststav (detta klarar vår snart-treåring att hjälpa till med) och fäst med en tandpetare. Lägg på grillen i några minuter, vänd en gång och servera som tilltugg till fördrinken medan resten av maten grillas. Passar bra till öl/cider. Är det större bjudning och mycket som ska grillas kanske man kan komplettera med lite hummus och bröd till för-plockmaten.

tisdag 3 juni 2014

PiMs veckomatsedel: Vecka 24 - Grillvecka! Laga hela veckans mat på grillen i helgen!

Detta blir sista veckomatsedeln för våren eftersom sommaren ju i princip är här nu och vi kommer börja med lite mindre strikt uppstyrd matlagning. Som en avslutning bestämde vi oss för att köra en riktigt somrig veckomatsedel helt baserat på grillning, eftersom det ser ut att bli fint grillväder i helgen! Testa och se om ni kan hänga ute kring grillen medan ni fixar resten av veckans mat! Nåja, resten av veckan kanske är att ta i, men om ni följer tipsen nedan så blir det säkert tre ytterligare middagar och tre lunchlådor till två vuxna över efter grillningen, och säkerligen är en del luncher och middagar nästa vecka för de flesta uppbokade med avslutningar, studentmottagningar, sommarfester och liknande. 
Freja får knapra på grillad majs medan hon bossar över grillningen.

Det hela går ut på att man grillar två gånger under kommande långhelg, och lägger på en hel del extra grönsaker, fisk och kött på grillen än man äter upp just då (kolen är ändå varm och det är mysigt att stå vid grillen så varför inte!) och spara till olika maträtter nästa vecka. 

Allergier: Gör hummus istället för tsatsiki till kotletterna och uteslut fetaost och halloumi om ni vill ha mat utan mjölk. Den grillade laxen är helt laktos- och glutenfri (om man tar olivolja istället för smör på potatisen bara). Samtliga rätter är fria från ägg och nötter.

I det introducerande inlägget om PiMs veckomatsedel kan ni läsa mer om tankarna bakom matsedeln, portionsberäkning, tips om hur man värmer upp maten på ett bra sätt, mm. 
Lammkotlett, potatishalvor, tsatsiki och sallad

Lammkotletter, tsatsiki och grekisk sallad
Se nedan tips om hur man kan marinera lammkotletter, och här finns några generella tips om grillning och goda grönsakstillbehör. Här beskrivs hur man gör rostade potatishalvor samt tsatsiki. Man kan också skippa potatisen till denna rätt och bara servera tsatsiki med ett gott grekiskt lantbröd till. En god variant på grekiskt sallad kan man nu under våren göra på några gurka, körsbärstomater, rödlök, soltorkade tomater i olja, pumpafrön, fetaost och kanske majs. De stora tomaterna är det för tidigt på säsongen för att kunna hitta riktigt goda tyvärr... Lägg på många fler kotletter än ni äter upp och gör en stor plåt med potatis så har ni till två extra middagar. Variera då gärna tillbehören, koka sparris eller gör tomatsallad istället för grekisk sallad och testa hemgjord hummus som tillbehör.

Marinera gärna lammkotletter i en tättslutande burk i kylen 1-2 dagar innan de ska grillas, smidigt att kunna förbereda. Häll lite rapsolja, soja eller balsamvinäger, pressade vitlöksklyftor salt, peppar och eventuellt någon extra krydda, exempelvis chili eller en örtkrydda (rosmarin passar bra med lamm!) i en bunke/burk, blanda, lägg ner kotletterna, se till att de får marinad runt om, lägg på lock och låt stå kallt. När det ska grillas kan man ta upp kotletterna ur marinaden och låta dem droppa av sig lite innan de läggs på grillen. (Obs - om du ska slänga överbliven marinad, häll ej ner i vasken då det är ett allt större problem för reningsverken att ta hand om. Släng istället i brännbart (låt varm olja kallna först dock!) där det gör nytta eftersom olja brinner bra och energin i oljan kan frigöras. Är det mycket olja kan man hälla i en glasburk och lämna p återvinningsstationen, är det mindre olja kan man hälla ner i en förpackning som ändå ska slängas i brännbart eller torka ur exempelvis stekpannan/bunken med lite hushållspapper).
Egen varmrökt lax på grillen - en smaksensation!

Grillrökt lax, potatis och dillsås
Den supergoda läckra dillsåsen
Detta är ett spännande recept som alla borde prova någon gång! Det är inte alls svårt att röka på grillen, så länge man har ett lock. Det är bara att köpa rökspån och följa instruktionerna i receptet. Detta recept passar bra att laga någon/några dagar efter att man nyligen grillat. Då kan man nämligen förbereda såsen redan under första grillningen, och har man bara förberett laxen i tid så har man mat på bordet inom 20 minuter från att man börjar grilla. Hemligheten är löken som ska ligga bland grillkolen länge för att få en riktigt god smak för att senare mixas med olja och dill, ett moment som tar ganska lång tid om man ska göra såsen under samma tillfälle som laxen. Grillar man några dagar tidigare kan man lägga med lite lök bland grillkolen, ta upp dem när de är färdiga och antingen spara dem grillade i kyl eller göra såsen direkt och spara den i kyl. Den blir bara godare om den står ihop sig några dagar! Det finns ju ingen svensk färskpotatis än, men man kan ta lite mindre vanliga potatisar och servera med smör och gräslök, det blir väldigt gott till laxen! Vi rekommenderar att man tar en extra stor laxbit och gör lite mer sås - då räcker maten till en extra middag nästa vecka!

Ljummen sallad med grillade grönsaker
Denna sallad bygger också på att man grillar på mer än man behöver när man ändå grillar och använder det senare till att snabbt bygga ihop maträtter. Spara också oljan som droppar av de färdiggrillade grönsakerna i en glasburk och använd som dressing till salladen! Salladen kan varieras beroende på vad som blivit över från grillningen. Testa även gärna att ha rödlök i 1-2-3 lag till de grillade grönsakerna, vilket blir en god kombinationer. Tillsätt kokt matvete eller mathavre, dinkel eller bulgur/quinoa ifall ni vill ha en matigare sallad.  Gör gärna grönsaker så att det räcker till sallad som lunchlåda i åtminstone 3 luncher, det tröttnar ni garanterat inte på! 

Lycka till med den sista veckans matlagning och glad sommar på er!

Nu tar veckomatsedeln paus tills i höst. Bloggen fortsätter dock att uppdateras med andra inlägg, recept, recensioner av uteställen och andra tips!

måndag 26 maj 2014

Buffétips (veckomatsedeln gör uppehåll)

Tyvärr måste veckomatsedeln göra ett uppehåll över Kristi Himmelsfärd, kära bloggläsare, för vi hinner helt enkelt inte med, det är för mycket olika saker som händer i slutet av maj och början av juni och vi ska på en liten semester under långhelgen. 
Buffén med Focaccia, sparris, tomatsallad, pestopasta
och plockbricka 

Det verkar ändå inte vara just vardagsrecept som ni letar efter just nu, heller. Vi noterar en hel del sökningar på bufféer och kakor samt tårtor, säkert många som planerar inför studentfirande och andra vårkalas.

Vi vill gärna tipsa om detta inlägg där vi redogör för en enkel italiensk försommarbuffé (vegetarisk sånär som på lite korvbitar på plocktallriken) som vi gjorde förra våren, samt rekommendera denna goda, saftiga laktosfria morotskaka eller denna goda glutenfria chokladkaka/tårta som bra alternativ på bufféerna! Under länken buffé kan ni hitta fler tips på pajer, sallader, pizzor och annat som passar på buffé (skrolla förbi julbufféerna först bara!).

Önskar er alla en skön långhelg!
Flora och Adrian

tisdag 20 maj 2014

PiMs veckomatsedel - vecka 22: Asiatisk kycklingsoppa, potatissallad med gravad lax och vårsallad med sparris!

Denna vecka börjar matsedeln uppmärksamma på allvar att det är sommar och erbjuder lättare måltider i form av soppa och sallader. Vi har en god thailändsk kycklingsoppa med kokosmjölk som man kan koka på skrovet från en eller två Bosarpkycklingar om man har köpt och styckad en enligt tidigare veckomatsedlar och fryst in skrovet. Har man inte gjort det kan man köpa en nu, stycka enligt Melkers enkla instruktioner och spara filéer till att grilla senare under veckan. Frys in lårdelarna - det kommer recept på coq au vin senare! Kycklingsoppan kompletteras med en potatissallad med gravad lax, som man också kan äta med andra tillbehör än lax förstås och en grönsallad med sparris, ädelost och valnötter. Båda passar utmärkt som lunch eller middag nu när värmen kommer och man behöver lite enklare snabbare matlagning. 


Tom Kha Gai med koriander
Nästa veckas veckomatsedel kommer helt utgå ifrån att man grillar under Kristi Himmelfärdshelgen och passar på att grilla saker som går att äta som middagar och matlådor under nästa vecka! Håll koll och testa om ni kan fixa resten av veckans mat under långhelgens grillningar!

Allergier: Denna veckas matsedel är helt fri från mjölkprodukter, ägg och gluten! 

I det introducerande inlägget om PiMs veckomatsedel kan ni läsa mer om tankarna bakom matsedeln, portionsberäkning, tips om hur man värmer upp maten på ett bra sätt, mm. 


Potatissallad med gravad lax
Om man lagar soppan från kycklingskrov så ska man först koka skrovet i nästan en timme och sedan plocka loss köttet - detta moment kan man med fördel göra samtidigt som man lagar något annat till middag, plockandet gör man sedan helst sittandes medan man pratar med någon/lyssnar på något, annars kan det bli väl tradigt. Nästa dag kan man snabbt koka soppa på grönsaker och kycklingköttet. Se mer om detta i receptet. 

Potatissallad med gravad lax
Potatisen kan kokas i förväg om man vill kunna svänga ihop rätten extra snabbt. Det blir utmärkt gott även om potatissalladen står några dagar i kylen och man tar fram gravad lax till vid servering. Superbra som matlåda!

Vårsallad med sparris, ädelost och valnötter
Detta är en riktigt härlig vårsallad som är godast med nykokt sparris till, men har man bara en kastrull tillgänglig går det ju att fixa nykokt sparris till sin sallad på några minuter. I annat fall får man ha förkokt sparris som man värmer varsamt i micron. I receptet ingår även bacon men detta kan uteslutas utan problem om man vill hålla en av maträtterna strikt vegetarisk, maten blir ändå god och näringsrik. Hade man ganska lite kött på sitt kycklingskrov till soppan ovan så kanske man kan kosta på sig lite bacon till salladen och ändå klara sig på 50 g kött i genomsnitt. 

Lycka till med matlagningen!

söndag 18 maj 2014

Potatissallad med gravad lax

Denna potatissallad har vi tipsat om tidigare, då skulle man ha rostbiff som tillbehör. Nu testade vi att äta gravad lax till, vilket också blev jättegott. En rätt som är enkel att förbereda om man ska ha som lunch, och som fungerar bra som middag om olika familjemedlemmar kommer hem vid olika tidpunkter och man behöver langa fram mat ur kylen. 
Potatissallad blomkål och saltgurka, serverad med gravad lax

Potatissallad med gravad lax
4 portioner

ca 400 g gravad lax
1/2 purjolök
1 tsk senap
2 msk vitvinsvinäger
1 tsk socker 
1/2 dl olivolja
Färsk persilja
1 blomkål (ett litet huvud)
3 st saltgurkor (eller smörgåsgurka)
Potatis (ca 2 st mellanstora/person, välj lite mindre delikatesspotatisar när det ännu inte finns färskpotatis).

Skrubba och koka potatisen i saltat vatten, kan göras i förväg och förvaras i kylen. Strimla purjolöken och fräs den hastigt i lite olivolja i en stekpanna. Tillsätt senap, vitvinsvinäger, socker och olivolja, rör om tills allt har löst sig. Häll upp i en serveringsskål, salta och peppra ner i lagen, samt tillsätt lite färsk hackad persilja. Hyvla blomkål tunt, tärna saltgurka, och tillsätt i skålen, blanda runt. Till sist kan den kokta potatisen tillsättas ljummen ifall man vill ha ljummen potatissallad eller kall ifall man föredrar det. Större potatisbitar kan halveras innan. Rör om försiktigt så potatisen får dressing på sig utan att börja falla sönder. 

Övrigt: glutenfritt och laktosfritt, en fördel när man gör egen dressing att man kan hålla koll på allergier!

torsdag 15 maj 2014

Grillad zucchini i olivolja - supergott och enkelt

Maillardreaktionen gör att det blir gyllenbrunt - och jättegott!
Det är något särskilt med grönsaker marinerade i olivolja och sedan stekta i ugn eller grillade på grillen, det drar en bris av medelhavet genom rummet när man äter dem. De blir fantastiskt goda, särskilt precis när de är varna från ugnen/grillen, vilket kallas maillardreaktion - i denna artikel finns en lång förklaring om de kemiska processer som ligger bakom. Det viktigaste budskapet är att det är gott, men också att det är mest gott direkt, när det fortfarande är varmt och inte efter 5 minuter. Så vänta inte med att äta! Malliardreaktionen har ofta pekats ut för att orsaka cancer, men det finns tveksamheter i de studierna som jag redogör för här och livsmedelsverket rekommenderar idag att man ska steka mat gyllenbrun men se upp med att bränna den.

Vi köper ibland ett kilo zucchini i affären och gör två långpanneplåtar med zucchinirundlar i olja som man sedan kan ha som tillbehör till kött eller kycklingrätter, i en pasta eller en god sallad. De passar till allt! Låter man de gå tills att de blir krispiga och sedan rinna av på galler så blir de grönsakschips till fredagsmyset! Varje gång vi gör detta säger vi att vi borde göra det oftare, eftersom det är himla enkelt och sagolikt gott. Här finns lite mer inspiration till grönsakschips.

Vi bruka slå till i affären när vi ser ekologiska zucchinis som börjar se lite ledsna ut, då frågar vi om vi kan få köpa ett kilo till halva priset, och får alltid svaret att det går bra. De vill ju bli av med grönsaker som de annars måste slänga snart. Dessa små godingar går utmärkt att fortfarande göra zucchiniskivor av, man kan skära bort de bitar som börjar se dåliga ut, men oftast ser det värre ut än det faktiskt är när man går igenom dem. Man får ju en klump i halsen när man tänker på att dessa fina ekologiskt odlade grönsaker som så enkelt kan bli en fantastisk delikatess ska slängas! Så känn er glada att ni gör en gärning för miljön och klimatet om ni gör så, och dessutom är olivolja nyttigt att konsumera även i rätt stora mängder, så ha inte dåligt samvete där! Olivolja ska man inte steka i om man vill steka mat väldigt hårt, eftersom oljor generellt inte ska hettas upp ovanför "rykpunkten" (då de börjar ryka). Olivolja börjar ryka vid 190 grader, medan rapsolja tål över 230 grader, vilket innebär att rapsolja är lämpligare vid exempelvis fritering eller wokning. För grillade grönsaker i ugn passar dock olivolja utmärkt!

Grillad zucchini -- mums!!
Ugnsrostad zucchini i olivolja
6 portioner

1 kg zucchini, gärna eko
olivolja
peppar ur kvarn
örtsalt och/eller havssalt

Skölj zucchini, skär bort dåliga bitar med potatiskalare. Skär i 1/2 cm-tjocka rundlar. Häll olivolja på en långpanna, pensla med pensel så att pannan täcks. Lägg zucchinirundlarna på långpannan och pensla med mer olja ovanpå. Peppra och salta med örtsalt och/eller havssalt. Ställ in i ugnen, gärna med grillfunktion, på ca 150 grader och passa dem så att de är gyllenbruna (kolla efter 10 minuter, men det är olika från ugn till ugn). Har ni köpt 1 kg zucchini kan ni under tiden förbereda plåt nr 2 och ställa in den efteråt.

Ät nu direkt medan de fortfarande är varma! De ni sparar ska värmas ordentligt, gärna ugn eller micro med grillfunktion så att den goda smaken återuppstår. Vill man ha de som chips kan man låta de rinna av och salta lite extra. Lagra dem inte ovanpå varandra, då förloras krispigheten!

tisdag 13 maj 2014

PiMs veckomatsedel: vecka 21 - Stekt fetaost med linser och chutney, Chorizogryta och Wok med lax och citrongräs

Råris, två sorters linser, chutney, stekt fetaost och bönor
Denna vecka tänkte vi satsa på att få så många som möjligt att testa en av våra favorit-vegetariska rätter, som kanske låter lite trist i mångas öron men som faktiskt är supergod. Råris, två sorters linser, söt chutney och sötsyrlig stekt fetaost samt sparris - de smakerna gifter sig fantastiskt bra, det är faktiskt jättegott och nyttigt. Just varm fetaost måste man bara testa någon gång, det smakar helt annorlunda än kall och är ju jättelätt att steka i stekpanna lite. Denna rätt kombinerar vi med en rejäl chorizogryta som är enkel att dubbla och en kanongod wok med lax, paprika, broccoli och bambuskott som får smak av lite chili och citrongräs i kokosmjölksås. Den är jättebra för att dämpa inflammation i allergitider!

Vi rekommenderar att man äter woken första dagen den tillagas och sedan värmer försiktigt i kastrull med lite extra vatten. Se mer tips på uppvärmning i receptet. Chorizogrytan kan lagas samtidigt och ätas senare, den blir bara godare av att stå ihop sig, och detta är den mat denna vecka som passar bäst som matlåda. Det vegetariska receptet går smidigt att förbereda genom att koka linser och ris, men sparrisen ska man snabbkoka eller ångkoka helt färsk och fetaosten måste stekas på färsk. Därför är rätten inte helt klockren som matlåda, ät två kvällar under veckan istället!
Chorizogryta garnerad med tomat och persilja

I det introducerande inlägget om PiMs veckomatsedel kan ni läsa mer om tankarna bakom matsedeln, portionsberäkning, tips om hur man värmer upp maten på ett bra sätt, mm. 

Allergier: Den vegetariska rätten är fri från gluten men byt ut fetaosten om ni inte tål fårmjölk. Choritzogrytan är tomatbaserad och därmed glutenfri, samt även laktosfri (men kontrollera korven så att den inte har skumma tillsatser). Woken är också mjölkfri och glutenfri. 


Vi rekommenderar alltså att ni väljer sparris (från Europa) till rätten som grönsak och dubblar portionerna. Man kokar på ris och linser till 8 portioner samtidigt och sedan kan man snabbt (ång)koka sparris och steka fetaost i stekpanna enligt instruktionerna. Fram med chutneyn och maten är färdig!

Chorizogryta
Wok med lax, paprika och broccoli i kokosmjölk, kryddad med
chili och citrongräs
6 portioner

Chorizogrytan var med i ett test av Coops ekologiska matkasse som vi genomförde hösten 2012, vi gillade receptet men har bättrat på med många fler grönsaker. Lättlagad och smidig som matlåda.


En härlig wok med mycket smak av chili och citrongräs. Glöm inte att spara grytan och riset separat, då riset suger upp woksåsen och blir kletigt annars.

lördag 10 maj 2014

World Fair Trade Day

Till och med på Pressbyrån kan man nu hitta Fair
Trade-märkta cashewnötter som snacks,och de
är inte dyrare än icke-märkta nötter!
Idag den 10:e maj är det World Fair Trade Day, och kampanjen fokuserar i år på att få arbetsplatser att ha Fair Trade (Rättvisemärkta) produkter i fikarummet. Det är en viktig kampanj, dels eftersom man ofta konsumerar produkter (exv. kaffe, the, socker, choklad, bananer) på fikarasten som odlas på plantager i fattiga länder där det ofta är svåra arbetsförhållanden som är och dels eftersom en förändring på en arbetsplats påverkar många personers konsumtion och får en stor effekt.

På Floras institution på SLU har vi redan ekologiskt och Fair-Trade märkt kaffe, te och bananer, vilket känns jättebra. Det bästa vore förstås om offentlig upphandling kunde rikta in sig på att köpa ekologiskt och Fair Trade på dessa produkter i större skala. Då skulle vi verkligen kunna göra stor skillnad!

Märkningar av olika slag kan vara svåra att få koll på och vissa är mycket bättre än andra. Coop har en bra Märkesguide som även går att ladda ner som app, som är bra att ha i djungeln. Visst finns det mycket som inte är perfekt med "märkta" odlingar också, dock är det oftast väsentligt bättre än på icke-märkta och om inte annat visar man vad man prioriterar som konsument.

Flora har mött många fattiga människor under sina forskningsresor i södra/östra Afrika och sett flera olika sorters projekt som syftar till att förbättra deras situation. Många av dessa projekt är ganska misslyckade, tyvärr, hur bra de än låter. Samtidigt, vid de tillfällen som hon sett fattiga få jobb på teplantager inom skogsbruk mm. så har det inte varit några imponerande löner de fått tillgång till. I Malawi betalade teplantagerna sina arbetare 20 kr för två veckors jobb i 2007 när vi var där. Detta var så uselt betalt att folk till och med betalade sina grannar mer då de behövde lite extra hjälp med arbete på sina jordbruksfält! Ändå tog vissa dessa jobb eftersom de kanske inte hade fält att odla på och inga andra möjligheter stod till buds. Ofta var man tvungen att muta någon för att få jobbet överhuvudtaget, och plantagerna satte i system att avskeda folk innan de skulle behöva betala in till deras pension. Så att betala lite mer för sitt kaffe så att arbetarna kan få en schysst lön och lite schysstare villkor är troligtvis ett mycket bättre sätt att göra något för världen än att ge pengar till olika projekt som ska ge mikrokrediter, plantera skog eller vad det nu kan vara.

Ja, så kan det se ut för de som jobbar på plantagerna som odlar våra varma lyxdrycker. För kaffe, te och choklad som ses som vardagsmat för oss i den rika världen idag, var faktiskt för inte så länge sedan även här, och är fortfarande i andra delar av världen en lyxvara. Tänk om vi kunde tänka oss att betala någon krona extra för vår kopp kaffe, och kanske dricka någon kopp mindre om dagen istället. Då kanske det skulle kännas lite lyxigare på något sätt?

Intresserad av vilka produkter som finns att köpa rättvisemärkta, antingen på nätet eller i din lokala butik? Börja med att se efter här.

torsdag 8 maj 2014

Wok med lax, chili och citrongräs

Woken när grönsakerna puttrar först...
Vi lider lite av pollenallergi hela familjen, särskilt i år då det var så extremt mycket pollen ett tag, så vi lagar gärna laxrätter med kokosmjölk i pollentider eftersom både lax och kokosmjölk är inflammations-dämpande och ska vara bra när man är allergisk. Här kommer recept på en fräsch wok, vill ni ha tips på en bra wokpanna och hur man sköter sin wok, se detta inlägg. Receptet är snabblagat eftersom det innehåller relativt få ingredienser och laxen bara ska koka några minuter i såsen. Om man ska spara av maten till nästa dag eller ha som matlåda är det viktigt att spara riset separat och att tillsätta lite vatten till woken när man värmer upp den. Annars kan man nästan uppleva att såsen försvunnit ur maten eftersom grönsaker och särskilt ris suger upp en del. Dock blir den god om man värmer försiktigt (gärna i kastrull) med lite vatten.


Woken när även laxen är tillsatt.
Wok med lax, chili och citrongräs
ca 8 portioner

Jordnötsolja eller rapsolja
ca 800 g laxfilé
1 stor purjolök
2 st röd paprika
1 broccoli, bara buketterna
1 burk bambuskott
1-2 färsk chili (beroende på styrka)
10 cm bit färsk ingefära, hackad
2 burkar kokosmjölk + skölj ur med lite vatten
2 st citrongrässtänger
1,5 msk Renée Voltaires chili och citrongräs-buljong, eller vanlig grönsaksbuljong
Jasminris passar bra till
Sätt på riset eftersom maten är snabblagat och riset mår bra av att stå på eftervärme en stund innan man äter.

Strimla purjolök, hacka paprika, chili och ingefära. Woka på hög värme i en stor wok i några minuter. Plocka under tiden loss buketterna från broccolin, dela med kniv så att det blir ganska små buketter och skölj ordentligt. Tillsätt kokosmjölk, sköljda bambuskott, samt finstrimlat citrongräs och buljong, koka upp och låt puttra i några minuter. Tillsätt broccolin i woken och tryck ner bitarna så att de kokar i såsen. Se till att såsen inte kokar för länge, så den lätt dunstar bort. Tillsätt eventuellt mer vatten om det börjar bli för lite sås, eller stäng av plattan om det krävs. Skär laxfiléerna i mindre kuber. Tillsätt i såsen och låt dem sjuda i några få minuter, kontrollera att de är färdiga. 
Övrigt: laktosfri och glutenfri mat om man använder rena ingredienser. Välj gärna kokosmjölk utan stabiliseringsämne, det är onödigt och kan orsaka problem hos överkänsliga. OBS, vissa personer kan vara så kraftigt överkänsliga mot jordnötsolja att de inte ens kan vara i ett rum där man äter jordnötsolja, använd rapsolja om ni är osäkra (exempelvis i lunchlådan på jobbet...)

tisdag 6 maj 2014

PiMs veckomatsedel: vecka 20 - Rödspätta med chilimajonnäs, köttfärssås med blancherad vitkål samt sparrisomelett

Rödspätta med krispig parmesan- och örtpanering
Denna vecka är paradrätten en parmesan- och örtpanerad rödspätta som vi gjorde helt nyligen och kan garantera är jättegod! Ofta slänger man ihop fiskrätter lite snabbt, men varför inte lägga lite mer kärlek för en gångs skull och laga en fiskrätt som man gärna korkar upp vin till? WWFs rekommendationer för rödspätta är lite tvetydiga, det beror på vart den fiskats och med vilken fångstmetod, eftersom vi köpte direkt i hamnen i Grisslehamn ska den vara fiskad i Östersjön och därmed OK, men fråga gärna och var lite besvärliga när ni köper. Det ska finnas MSC-märkt rödspätta. För de veckomatsedels-familjer där köttfärssåsen brukar vara ett vanligt inslag i vardagen har det kanske gått väl lång tid nu sedan den sist stod på menyn, så barnen kan glädjas åt att det blir köttfärssås denna vecka, med en något annorlunda touch. Efter att ha haft pasta på matsedeln två veckor i rad ville vi dock ge er en frist denna vecka och istället uppmuntra till att ni provar blancherad vitkål som pasta-ersättning, enkelt och lika gott, vi lovar! Som vegetariskt inslag denna vecka förordar vi omelett, och vi vill dessutom gärna att ni upptäcker hur gott det blir att ta med omelett som lunchmacka till jobbet nästa dag. Se mer om det nedan.
Enkel omelett med lök, svamp och paprika

Vi rekommenderar att ni äter första portionen fisk direkt när ni lagar rätten under helgen, exempelvis på söndag kväll, eftersom fisken är som allra godast färskstekt. Köttfärssåsen kan man göra samma kväll om man vill, eller så kan man nöja sig med att tina köttfärsen eftersom såsen är rätt snabblagad (tina i kylen så håller den sig fräsch och bidrar till att kyla kylen!). Kålen kan man med fördel riva/hyvla när man har mer tid och spara i en bunke med kallt vatten. Då går det på några minuter att blanchera kålen, vilket slår till och med pasta i att vara snabblagat! Den färdigstekta fisken som förvarats i kylen värms med fördel i en stekpanna inom några dagar, någon kväll då man har ont om tid. Omeletten tar inte mycket tid att tillaga färsk en av veckans kvällar om man har ingredienserna hemma, och det blir gott att ta med den i en matlåda tillsammans med två skivor gott bröd och några salladsblad. Värm gärna omeletten lite försiktigt i mikron innan mackan byggs ihop. 
I det introducerande inlägget om PiMs veckomatsedel kan ni läsa mer om tankarna bakom matsedeln, portionsberäkning, tips om hur man värmer upp maten på ett bra sätt, mm. 

Allergier: Rödspättan kan paneras i glutenfritt mjöl och ströbröd, och stekas i rapsolja vid mjölkallergi. Chilimajonnäsen ska vara fri från mjöl och mjölk om man ser till att det är riktig majonnäs. Köttfärssåsen serveras med vitkål och är därför glutenfri, mjölkprodukter kan enkelt uteslutas ur receptet. Omeletten är mjölkfri, ät glutenfritt bröd till vid allergi.

Ett helt nytt recept på bloggen som vi hoppas ni sa uppskatta lika mycket som vi! Värt att lägga ner lite extra tid och kärlek på denna maträtt tyckte vi, och barnen kan gärna vara med och fixa! Det går enkelt att svänga ihop någon annan typ av kall sås om man inte tycker chilimajonnäs verkar gott, exempelvis remouladsås.

Köttfärssås med blancherad vitkål
8 portioner
En god och mustig köttfärssås som är enkel att laga och blir ännu godare av att stå ihop sig i några dagar. Köttfärssåsen passar utmärkt för att göra på vego-färs om  man vill. Vi rekommenderar verkligen att ni testar att servera med blancherad vitkål istället för pasta, testa en gång åtminstone! Det blev gott och ingen större skillnad faktiskt! Se till att vitkålen är rykande varm vid servering!

4-8 portioner
I länken hittar ni inget regelrätt recept utan bara lite tips och inspiration till hur man kan svänga ihop en enkel men god vegetarisk omelett. Ta era favoritgrönsaker, och vi behöver kanske inte säga att sparris nästan är ett måste i omeletten nu när det finns spansk sparris i affären! Testa att ta med omelett som matlåda nästa dag, se tips ovan. 

Lycka till med matlagningen och skriv gärna hur det går i kommentarsfältet!

fredag 2 maj 2014

Parmesan- och örtpanerad rödspätta med chilimajonnäs

Stekt rödspätta med klyftpotatis, kall sås och ärtor
När man har färsk rödspätta, vilket vi hade fått tag på häromdagen, blir man ju sugen på att panera och steka, och vi hittade därför på (inspirerade av diverse recept) en egen panering med örter och parmesan som blev jättegod. Serverad med klyftpotatis och en kall sås (exempelvis chilimajonnäs) samt ärtor eller haricots verts från frysen blev det så gott att vi öppnade en flaska vitt till. Det var faktiskt inte särskilt jobbigt att panera, Freja hjälpte gärna till och eftersom vi var två så gick det som ett löpande band rätt ner i pannan. Vi dubblade detta recept och stekte två middagars fisk på en kväll och nästa dag stekte vi på dem igen i en stekpanna med lite extra smör. Det blev som färskstekt!

OBS att WWFs rekommendationer för rödspätta är lite tvetydiga, det beror på vart den fiskats och med vilken fångstmetod, så fråga gärna och var lite besvärliga när ni köper.

Parmesan- och örtpanerad rödspätta med chilimajonnäs
4 portioner

Frasig parmesan- och örtkryddning gjorde det lilla extra!
4 stora rödspättafiléer (eller flera små)
vetemjöl
1-2 ägg
ströbröd
parmesan
färska örter, exv. timjan, oregano, basilka

4 msk majonnäs
1 dl sweet chilisås, gärna hemgjord
ev. extra chilipulver eller salt

potatis till 4 personer
ärtor/haricots verts

Skrubba potatisen och klyfta den, lägg i en ugnsform, ringla över rapsolja, vrid ordentligt med peppar och salt över, gärna lite örtsalt också. Rör om och sätt in i 200 grader varm ugn i minst 20 minuter, tills de blir rejält krispiga. Tina under tiden ärtor eller haricots verts, koka de senare i någon minut i kokande vatten eller ångkoka. Rör ihop chilimajonnäsen genom att skeda upp majonnäs i en liten skål och röra ner sweet chilisås i. Proportionerna beror helt på vilken chilisås ni har och hur starkt ni tycker om, så smaka av och tillsätt eventuellt mer sås, extra chilipulver, salt eller mer majonnäs. 

Torka av fiskfiléerna med hushållspapper så att de inte är för fuktiga (detta är viktigt, annars fäster inte paneringen bra!). Salta gärna med lite örtsalt, vrid över en aning citron (men inte så att det blir för fuktigt, gnid in i filén). Häll upp mjöl, ägg (lättvispat med en gaffel) och ströbröd på tre separata tallrikar med lite högre kant. Riv ner parmesan i ströbrödet så att det utgör ca 1/3 av paneringen. Finhacka färska örter och vänd ner i ströbrödet (de ska inte heller vara för fuktiga). Tänk på att det går ganska snabbt att lägga upp mer mjöl, ägg och ströbröd så det är onödigt att hälla upp för mycket, det som blir över är svårt att ta tillvara på. Ta lika delar smör och rapsolja i stekpannan. 

Förbered allting innan ni börjar steka fisken, se till att potatisen i princip är klar och att bordet är dukat. Fisken ska serveras färsk från pannan! Är ni många i familjen är det en fördel att använda flera stekpannor och i detta moment är det inte dumt att vara minst två personer som hjälps åt! 

Vänd fiskfilén först i mjöl (lyft med en gaffel och se till att mjölet täcker alla delar, pudra bort överflödet). Vänd sedan den i ägget och se till att ägg täcker båda sidorna på fisken, lägg över fisken i ströbrödet och vänd försiktigt runt så att det täcker båda sidor. Hetta upp stekpannan till relativt hög värme (4-5 på 6-gradig skala) när det finns två panerade fiskar att börja steka och stek först på ena sidan i några minuter tills paneringen är gyllenbrun och frasig, vänd sedan och stek i några minuter på andra sidan. Stapla inte fiskarna ovanpå varandra när de är färdigstekta då det gör paneringen mindre frasig. Se istället till att kunna servera den i princip direkt på tallrik. 

Allergier: Panera med glutenfria produkter för glutenfri variant, kolla upp hur man gör det. Parmesan innehåller mjölk, uteslut det vid allergi. Kontrollera köpt majonnäs så att det inte innehåller oväntade tillsatser, eller gör egen på ägg och olja. 

tisdag 29 april 2014

PiMs veckomatsedel: vecka 19 - Kyckling med tomatsås, paj i långpanna och blixtsnabb laxpasta

Supersnabb pasta med färskost, avokado och rökt lax
Paj i långpanna blir många luncher!
Atjoo! Vi är ganska hårt drabbade av pollenregnet som rått under veckan här hemma. I dessa allergitider är det faktiskt bra att äta fisk, avokado och olivolja som alla innehåller nyttiga fetter som dämpar inflammationer (allergiska reaktioner som pollenallergi yttrar sig ofta i att slemhinnor blir inflammerade). Därför tänkte vi bjuda på ett blixtsnabbt recept på pasta som innehåller rökt lax och avokado i veckans matsedel. Vi sätter även på ugnen och lagar en rejäl hel grillad kyckling och passar då också på att tillaga både såsen till kycklingen samt en hel långpanna med lunchpajer i ugnen. Pajen blir bara godare av att stå ihop sig, men fixa salladen som ska serveras till kvällen innan. 
Vi rekommenderar att man lagar kycklingen som finmiddag på lördag exempelvis, och fixar fyllningen till pajen under tiden som kycklingen är inne i ugnen. När kycklingen kommer ut kan man snabbt förgrädda pajskalet medan man dukar fram kycklingrätten, sedan häller man på fyllningen och äggstanningen på pajen och stoppar in den i 30 minuter medan man äter middag. Sedan får den svalna och bli skuren i portionsbitar rätt ner i matlådorna. Kanske vill man äta en bit redan till söndag lunch också? Kycklingen, quinoa och sås sparas i separata lådor och värms upp i micro en annan kväll, det kommer fortfarande att smaka gott utan problem. Pastan gör man på 10 minuter till middag under en eller två kvällar under veckan. 

I det introducerande inlägget om PiMs veckomatsedel kan ni läsa mer om tankarna bakom matsedeln, portionsberäkning, tips om hur man värmer upp maten på ett bra sätt, mm. 

Allergier: Kycklingrätten är glutenfri och laktosfri, pajen innehåller tyvärr både mjölk, mjöl och ägg och vi har inga konkreta alternativ att råda om. Pastan kan säkert göras med glutenfri pasta och med någon annan sorts sås än färskost, se receptet.

6-7 portioner
Kyckling med quinoa och tomatsås
Detta är det mest populära receptet på hela bloggen! Hel grillad kyckling som blir minst 6 portioner mat ifall man som receptet råder köper en rejäl Bosarpkyckling eller annan kyckling som är stor och har fått leva längre än den vanliga slaktkycklingen. Receptet är naturligt glutenfritt och laktosfritt.

ca 10 portioner
Testa gärna en vegetarisk fyllning i denna paj, exempelvis päron, valnötter och ädelost, eller testa en grekisk fyllning med fetaost, soltorkad tomat, rödlök och oliver. Vill man frossa i sparris kan man lägga hela sparrisar i pajen och komplettera med parmesan exempelvis. Se till att köpa hem ordentligt med sallad för att kunna ha med paj som matlåda under hela veckan. Lagra salladen i en burk så att de "tunga" ingredienserna som gurka, soltorkad tomat, och liknande ligger i botten och de sköljda men väl torkade (gärna i salladsslunga) salladsbladen ligger överst, så funkar det att fixa sallad kvällen innan och ta med som lunchlåda.

4-8 portioner
Denna supersnabba rätt kan man köpa hem ingredienser till och svänga ihop när det behövs mat på bordet på 10 minuter under veckan. Den är så enkel att göra att man inte tjänar något på att förbereda dagen innan, men har man fått kokt pasta över från första tillagningen kan man värma den när man kokar ny pasta genom att bara lägga med den kokta pastan en sista halv minut i det kokande vattnet, så blir den som nykokt (många restauranger använder sig av det knepet, de har färdigkokt pasta som de värmer i kokande vatten så att maten kan serveras snabbt). Och ni - inget hindrar att man har i snabbkokt grön sparris i denna pasta nu när det finns i butikerna!!