tisdag 29 april 2014

PiMs veckomatsedel: vecka 19 - Kyckling med tomatsås, paj i långpanna och blixtsnabb laxpasta

Supersnabb pasta med färskost, avokado och rökt lax
Paj i långpanna blir många luncher!
Atjoo! Vi är ganska hårt drabbade av pollenregnet som rått under veckan här hemma. I dessa allergitider är det faktiskt bra att äta fisk, avokado och olivolja som alla innehåller nyttiga fetter som dämpar inflammationer (allergiska reaktioner som pollenallergi yttrar sig ofta i att slemhinnor blir inflammerade). Därför tänkte vi bjuda på ett blixtsnabbt recept på pasta som innehåller rökt lax och avokado i veckans matsedel. Vi sätter även på ugnen och lagar en rejäl hel grillad kyckling och passar då också på att tillaga både såsen till kycklingen samt en hel långpanna med lunchpajer i ugnen. Pajen blir bara godare av att stå ihop sig, men fixa salladen som ska serveras till kvällen innan. 
Vi rekommenderar att man lagar kycklingen som finmiddag på lördag exempelvis, och fixar fyllningen till pajen under tiden som kycklingen är inne i ugnen. När kycklingen kommer ut kan man snabbt förgrädda pajskalet medan man dukar fram kycklingrätten, sedan häller man på fyllningen och äggstanningen på pajen och stoppar in den i 30 minuter medan man äter middag. Sedan får den svalna och bli skuren i portionsbitar rätt ner i matlådorna. Kanske vill man äta en bit redan till söndag lunch också? Kycklingen, quinoa och sås sparas i separata lådor och värms upp i micro en annan kväll, det kommer fortfarande att smaka gott utan problem. Pastan gör man på 10 minuter till middag under en eller två kvällar under veckan. 

I det introducerande inlägget om PiMs veckomatsedel kan ni läsa mer om tankarna bakom matsedeln, portionsberäkning, tips om hur man värmer upp maten på ett bra sätt, mm. 

Allergier: Kycklingrätten är glutenfri och laktosfri, pajen innehåller tyvärr både mjölk, mjöl och ägg och vi har inga konkreta alternativ att råda om. Pastan kan säkert göras med glutenfri pasta och med någon annan sorts sås än färskost, se receptet.

6-7 portioner
Kyckling med quinoa och tomatsås
Detta är det mest populära receptet på hela bloggen! Hel grillad kyckling som blir minst 6 portioner mat ifall man som receptet råder köper en rejäl Bosarpkyckling eller annan kyckling som är stor och har fått leva längre än den vanliga slaktkycklingen. Receptet är naturligt glutenfritt och laktosfritt.

ca 10 portioner
Testa gärna en vegetarisk fyllning i denna paj, exempelvis päron, valnötter och ädelost, eller testa en grekisk fyllning med fetaost, soltorkad tomat, rödlök och oliver. Vill man frossa i sparris kan man lägga hela sparrisar i pajen och komplettera med parmesan exempelvis. Se till att köpa hem ordentligt med sallad för att kunna ha med paj som matlåda under hela veckan. Lagra salladen i en burk så att de "tunga" ingredienserna som gurka, soltorkad tomat, och liknande ligger i botten och de sköljda men väl torkade (gärna i salladsslunga) salladsbladen ligger överst, så funkar det att fixa sallad kvällen innan och ta med som lunchlåda.

4-8 portioner
Denna supersnabba rätt kan man köpa hem ingredienser till och svänga ihop när det behövs mat på bordet på 10 minuter under veckan. Den är så enkel att göra att man inte tjänar något på att förbereda dagen innan, men har man fått kokt pasta över från första tillagningen kan man värma den när man kokar ny pasta genom att bara lägga med den kokta pastan en sista halv minut i det kokande vattnet, så blir den som nykokt (många restauranger använder sig av det knepet, de har färdigkokt pasta som de värmer i kokande vatten så att maten kan serveras snabbt). Och ni - inget hindrar att man har i snabbkokt grön sparris i denna pasta nu när det finns i butikerna!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar