torsdag 8 maj 2014

Wok med lax, chili och citrongräs

Woken när grönsakerna puttrar först...
Vi lider lite av pollenallergi hela familjen, särskilt i år då det var så extremt mycket pollen ett tag, så vi lagar gärna laxrätter med kokosmjölk i pollentider eftersom både lax och kokosmjölk är inflammations-dämpande och ska vara bra när man är allergisk. Här kommer recept på en fräsch wok, vill ni ha tips på en bra wokpanna och hur man sköter sin wok, se detta inlägg. Receptet är snabblagat eftersom det innehåller relativt få ingredienser och laxen bara ska koka några minuter i såsen. Om man ska spara av maten till nästa dag eller ha som matlåda är det viktigt att spara riset separat och att tillsätta lite vatten till woken när man värmer upp den. Annars kan man nästan uppleva att såsen försvunnit ur maten eftersom grönsaker och särskilt ris suger upp en del. Dock blir den god om man värmer försiktigt (gärna i kastrull) med lite vatten.


Woken när även laxen är tillsatt.
Wok med lax, chili och citrongräs
ca 8 portioner

Jordnötsolja eller rapsolja
ca 800 g laxfilé
1 stor purjolök
2 st röd paprika
1 broccoli, bara buketterna
1 burk bambuskott
1-2 färsk chili (beroende på styrka)
10 cm bit färsk ingefära, hackad
2 burkar kokosmjölk + skölj ur med lite vatten
2 st citrongrässtänger
1,5 msk Renée Voltaires chili och citrongräs-buljong, eller vanlig grönsaksbuljong
Jasminris passar bra till
Sätt på riset eftersom maten är snabblagat och riset mår bra av att stå på eftervärme en stund innan man äter.

Strimla purjolök, hacka paprika, chili och ingefära. Woka på hög värme i en stor wok i några minuter. Plocka under tiden loss buketterna från broccolin, dela med kniv så att det blir ganska små buketter och skölj ordentligt. Tillsätt kokosmjölk, sköljda bambuskott, samt finstrimlat citrongräs och buljong, koka upp och låt puttra i några minuter. Tillsätt broccolin i woken och tryck ner bitarna så att de kokar i såsen. Se till att såsen inte kokar för länge, så den lätt dunstar bort. Tillsätt eventuellt mer vatten om det börjar bli för lite sås, eller stäng av plattan om det krävs. Skär laxfiléerna i mindre kuber. Tillsätt i såsen och låt dem sjuda i några få minuter, kontrollera att de är färdiga. 
Övrigt: laktosfri och glutenfri mat om man använder rena ingredienser. Välj gärna kokosmjölk utan stabiliseringsämne, det är onödigt och kan orsaka problem hos överkänsliga. OBS, vissa personer kan vara så kraftigt överkänsliga mot jordnötsolja att de inte ens kan vara i ett rum där man äter jordnötsolja, använd rapsolja om ni är osäkra (exempelvis i lunchlådan på jobbet...)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar