tisdag 6 maj 2014

PiMs veckomatsedel: vecka 20 - Rödspätta med chilimajonnäs, köttfärssås med blancherad vitkål samt sparrisomelett

Rödspätta med krispig parmesan- och örtpanering
Denna vecka är paradrätten en parmesan- och örtpanerad rödspätta som vi gjorde helt nyligen och kan garantera är jättegod! Ofta slänger man ihop fiskrätter lite snabbt, men varför inte lägga lite mer kärlek för en gångs skull och laga en fiskrätt som man gärna korkar upp vin till? WWFs rekommendationer för rödspätta är lite tvetydiga, det beror på vart den fiskats och med vilken fångstmetod, eftersom vi köpte direkt i hamnen i Grisslehamn ska den vara fiskad i Östersjön och därmed OK, men fråga gärna och var lite besvärliga när ni köper. Det ska finnas MSC-märkt rödspätta. För de veckomatsedels-familjer där köttfärssåsen brukar vara ett vanligt inslag i vardagen har det kanske gått väl lång tid nu sedan den sist stod på menyn, så barnen kan glädjas åt att det blir köttfärssås denna vecka, med en något annorlunda touch. Efter att ha haft pasta på matsedeln två veckor i rad ville vi dock ge er en frist denna vecka och istället uppmuntra till att ni provar blancherad vitkål som pasta-ersättning, enkelt och lika gott, vi lovar! Som vegetariskt inslag denna vecka förordar vi omelett, och vi vill dessutom gärna att ni upptäcker hur gott det blir att ta med omelett som lunchmacka till jobbet nästa dag. Se mer om det nedan.
Enkel omelett med lök, svamp och paprika

Vi rekommenderar att ni äter första portionen fisk direkt när ni lagar rätten under helgen, exempelvis på söndag kväll, eftersom fisken är som allra godast färskstekt. Köttfärssåsen kan man göra samma kväll om man vill, eller så kan man nöja sig med att tina köttfärsen eftersom såsen är rätt snabblagad (tina i kylen så håller den sig fräsch och bidrar till att kyla kylen!). Kålen kan man med fördel riva/hyvla när man har mer tid och spara i en bunke med kallt vatten. Då går det på några minuter att blanchera kålen, vilket slår till och med pasta i att vara snabblagat! Den färdigstekta fisken som förvarats i kylen värms med fördel i en stekpanna inom några dagar, någon kväll då man har ont om tid. Omeletten tar inte mycket tid att tillaga färsk en av veckans kvällar om man har ingredienserna hemma, och det blir gott att ta med den i en matlåda tillsammans med två skivor gott bröd och några salladsblad. Värm gärna omeletten lite försiktigt i mikron innan mackan byggs ihop. 
I det introducerande inlägget om PiMs veckomatsedel kan ni läsa mer om tankarna bakom matsedeln, portionsberäkning, tips om hur man värmer upp maten på ett bra sätt, mm. 

Allergier: Rödspättan kan paneras i glutenfritt mjöl och ströbröd, och stekas i rapsolja vid mjölkallergi. Chilimajonnäsen ska vara fri från mjöl och mjölk om man ser till att det är riktig majonnäs. Köttfärssåsen serveras med vitkål och är därför glutenfri, mjölkprodukter kan enkelt uteslutas ur receptet. Omeletten är mjölkfri, ät glutenfritt bröd till vid allergi.

Ett helt nytt recept på bloggen som vi hoppas ni sa uppskatta lika mycket som vi! Värt att lägga ner lite extra tid och kärlek på denna maträtt tyckte vi, och barnen kan gärna vara med och fixa! Det går enkelt att svänga ihop någon annan typ av kall sås om man inte tycker chilimajonnäs verkar gott, exempelvis remouladsås.

Köttfärssås med blancherad vitkål
8 portioner
En god och mustig köttfärssås som är enkel att laga och blir ännu godare av att stå ihop sig i några dagar. Köttfärssåsen passar utmärkt för att göra på vego-färs om  man vill. Vi rekommenderar verkligen att ni testar att servera med blancherad vitkål istället för pasta, testa en gång åtminstone! Det blev gott och ingen större skillnad faktiskt! Se till att vitkålen är rykande varm vid servering!

4-8 portioner
I länken hittar ni inget regelrätt recept utan bara lite tips och inspiration till hur man kan svänga ihop en enkel men god vegetarisk omelett. Ta era favoritgrönsaker, och vi behöver kanske inte säga att sparris nästan är ett måste i omeletten nu när det finns spansk sparris i affären! Testa att ta med omelett som matlåda nästa dag, se tips ovan. 

Lycka till med matlagningen och skriv gärna hur det går i kommentarsfältet!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar