torsdag 12 juni 2014

Jordgubbar och sparris - Lokal mat i Uppland just nu!

Ni vet väl om att säsongen för att köpa närodlade grönsaker och frukt har börjat på allvar här i Uppland? De första lokala jordgubbarna har börjat komma, och de är riktigt fina. Vi har köpt både från Ulva kvarn och Fredrikslunds gård än så länge, och de var söta och goda. De från Ulva blev favoriter! Än kostar de en slant, 40 kr för en ask, men eftersom vi vägrar att äta jordgubbar någon annan gång på året så kostar vi på oss ordentligt under säsong. Så småningom kommer ju självplocket också öppna hos Ulvagubben, och vi har redan börjat spara jordgubbsaskar för det syftet, de är överlägsna att plocka i eftersom gubbarna blir lätt och luftigt packade. En 10-litershink är bra bara om man vill att bären längst ner ska bli fullständigt mos... I ett inlägg från förra året samlade vi alla våra tips inför självplocket!

Fredrikslunds gård har de dessutom Sveriges nordligaste sparrisodling! Just nu går det att köpa helt nyskördad sparris, den är så nyskördad att snittytan fortfarande är färsk och man kan förvara den i vatten i kylen tills det är dags att äta. Sparris vinner ju verkligen mycket på att ätas helt färsk, och därför är det lite ofattbart att det säljs sparris influgen från Peru mitt i vintern. Men testa ny, färsk, lokal sparris och känn skillnaden! Fredrikslunds gård bistår med recept till sparrisköparna och har även påsar med "sopp-sparris" som är i lite mindre bitar, samt recept på soppa. Det måste vi testa nästa gång!

Sedan har ju förstås Bondens egen Marknad öppnat för säsongen sedan några veckor, så producenter från Uppland (inom 25 mils radie från marknaden) står och säljer sina produkter direkt till kunder på torget framför Resecentrum varje fredag. Det är en förening för småproducenter som drivs av medlemmarna gemensamt med viss stöd från kommunen. Flora har precis handlett en kandidatuppsats i landsbygdsutveckling som handlar om Bondens egen Marknad i Uppsala och hon som skrev uppsatsen har intervjuat flera lokala producenter. Alla pratar gott om marknaden och sammanhållningen mellan producenterna samt kontakten de får med kunderna. Många använder tydligen marknaden som ett sätt att knyta kontakter med kunder som senare kommer ut till gårdsbutiker, köper köttlådor eller grönsaksprenumerationer. Det är verkligen hårda tider för det Svenska lantbruket, under 2012 rapporterade väldigt många jordbruk att de inte gick med vinst alls, och gårdar har lagts ner i rasande fart under de senaste två årtiondena. Bondens egen Marknad är i dessa tider ett sätt för småbrukarna att få kontakt med kunder som är intresserade av mervärdet de skapar i sina produkter och är beredda att betala lite mer för att kunna köpa direkt från småskaliga producenter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar