tisdag 11 september 2012

Vegetarisk lasagne

Vi hade grannfrun med två barn över på middag idag, bjöd på vegetarisk lasagne som blev en hit, även med samtliga tre barn. Det ska vara gott att äta vegetariskt! Det finns gott om protein i måltiden i och med svampen och osten och massvis med nyttiga grönsaker. Den blir dessutom lite extra lyxig med soltorkade tomater. Det kan kännas lite torftigt att bara få en bit lasagne på tallriken – därför serveras den med fördel med en rejäl sallad till. Lasagnen går att förbereda innan man får besök och stoppa in i ugnen så den är rykande färskt när gästerna kommer. Det går även utmärkt att frysa och ha som matlåda. Det tar kanske lite längre tid att laga, men blir mycket mat å andra sidan!

Detta recept har vi skrivit så att vi förutsätter att ni lagar maten två personer tillsammans, för att visa hur ni kan dela upp sysslorna så att det går snabbare. Givetvis kan man laga maten en eller tre personer också, detta har vi gjort just på det här receptet eftersom det ingår i vårt budskap med den här bloggen, att man i en parrelation (eller andra som bor ihop/äter tillsammans) kan testa att laga en större portion mat tillsammans istället för att ha ett schema där den ena lagar mat ena dagen och den andra den andra dagen (eller att en lagar hela tiden för den delen). Så detta recept är bra om man vill testa!

Lyxig vegetarisk lasagne
8 portioner


Tomatsås:
2 st gul lök
4 klyftor vitlök
500 g skogschampinjoner
1 röd paprika
Ha gärna i andra favoritgrönsaker - idag hade vi fått squash från mammas kolonilott!
1 tetra/burk krossad tomat
2 msk tomatpuré
Salt och peppar
Timjan och oregano

Till lasagnen:
1 aubergine
300 g fryst tinad spenad - eller nu hade vi stekt mangold istället - ta det ni har!
500 g keso
1 burk soltorkade tomater i olja
Lasagneplattor, gärna fullkorn
1 paket mozzarella (eller hyvla över den ost ni har hemma!)
Salt, peppar, timjan och oregano

Sallad (förslag på ingredienser till 8 portioner, men gör bara så mycket sallad som ni räknar med att äta upp om ni vill frysa in)
1 huvud romansallat eller annan favoritsallad
1 paket ruccola eller babyspenat
1 gurka
1 paket körsbärstomater eller 6 st stora tomater
1 burk oliver
½ rödlök
1 paket fetaost
Solros/pumpafrön om ni tycker om det
Olja från soltorkade tomater, vinäger, örtsalt, peppar, örtkryddor efter smak

Tidsåtgång: 30 min + 25 i ugnen gånger 2 personer

Skölj auberginen och skär 0,5-1 cm tjocka skivor på längden och lägg upp på ett fat. Strö på ett tunt lager salt och gnugga in litegrand, vänd på skivorna och strö salt på andra sidan också. Ställ åt sidan

Under tiden kan den andre personen hacka lök och skala vitlöksklyftor, skölja och skiva champinjoner samt annan grönsak (squash t.ex.). Skölj, kärna ur och grovhacka paprika.

När den som hackar hunnit hacka lök kan den andre börja steka. Häll rapsolja i en stor stekpanna, fräs den hackade löken i några minuter, lägg sedan i champinjonerna. Rör om ordentligt medan det fräser, pressa i vitlök,  salta och peppra. När champinjonerna börjar få lite färg kan du ha i paprikan och fräsa i några minuter, samt övriga grönsaker. Tillsätt tomatkross och tomatpuré samt örtkryddor. Låt puttra ihop i några minuter.

Under tiden får den som hackat ta fram övriga ingredienser till lasagnen - lasagneplattor, keso, tina spenat, plocka upp soltorkad tomat ur oljan och skära i lite mindre bitar, samt smörja lasagneformen. Nu är det också dags att torka av auberginen som vattnat sig lite med hushållspapper. Sätt på ugnen om det inte är en jättesnabb ugn, 200-250 grader, lägre om det är varmluft. Spara oljan som soltorkade tomater legat i - ha gärna det i dressingen till salladen, eller till att steka i senare. 

Nu är det dags att bygga ihop lasagnen, och detta är kul att göra tillsammans där man turas om att lägga på olika saker. Se till att det finns någon cm kvar överst i formen när lagringen är färdig så att lasagnen inte rinner över när osten bubblar. Använd gärna en stor form
 Häll först en liten skvätt av tomatsåsen i botten, för att inte plattorna ska fastna i formen.
 Lägg på lasagneplattor – ”lappa” med halva plattor om det blir springor, men undvik att överlappa plattor då detta kan bli svårt att få genomkokt.
 Ha på 1/3 av keson – tänk inte att det ska täcka plattorna helt, utan försök bara att sprida ut det jämt.
Lägg på aubergineskivorna, de räcker troligtvis till ett lager men om det blir över kan du lägga några till ovanpå spenaten senare.
Häll på hälften av kvarvarande tomatsås och sprid ut jämt i formen.
Lägg på ett nytt lager lasagneplattor 
Häll på hälften av kvarvarande keso och sprid ut.
Lägg på spenat och sprid ut i formen, bara bra om den blandar sig med keson. Lägg på ev. överblivna aubergineskivor. 
Häll på resterande tomatsås och fördela i formen.
 Lägg på sista lagret lasagneplattor
Lägg på de soltorkade tomaterna och sprid ut jämt.
Häll på sista keson och sprid ut
 Lägg på mozarellastrimlor jämt fördelade över lasagnen, alt hyvla över lagrad hårdost.
Smula över oregano och timjan

Ställ in i ugnen i mitten. Sätt timer på 25 minuter, kolla att plattorna är genomgräddade och att osten är fint gratinerad, grädda längre om det inte är färdigt. 

Under tiden som lasagnen är i ugnen fixar ni sallad med dressing, plockar in i diskmaskinen och dukar!
Sedan är det bara att njuta av måltiden!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar