söndag 9 februari 2014

Stugsemester i fjällen - veckoplanering med matinköp

Fjällröding - en delikatess som måste testas i fjällen!
Vi har ju nyligen varit på skidsemester som nämnts i ett tidigare inlägg och planerade i samband med det för en veckas vistelse med endast en mycket liten butik i närheten, med andra ord fick vi handla här hemma och ta med oss all mat i kassar och en kylväska. För att inte släpa på så många olika saker och för att kunna utnyttja skiddagarna till max utan onödigt mycket fixande med maten bestämde vi att alla skulle äta gröt med sylt samt kokt ägg till frukost, en stadig och god frukost inför en dag i backen som alla gillade. Därmed köpte vi med två paket fiberhavregryn, plockade med vår hemgjorda krusbärssylt och ett gäng ägg samt vår lilla äggkokare och frukosten var klar. Juice och kaffe till också förstås. På morgonen kokade Adrian (som alltid brukar fixa frukosten i vår familj) snabbt på en kastrull med gröt och satte på äggen och kaffet, och vips så stod frukosten på bordet.

Lunchen intogs alltid i en av restaurangerna i backen (vilket förstås är dyrt men värt det just när det gäller skidsemestrar tycker vi, särskilt i vecka 5 då liftarna bara hade öppet 9.30-15, eftersom det skulle gå åt för mycket tid till att fixa mat hemma och man gärna vill ha något varmt och stadigt i magen när det är rejält kallt ute). Men bor man nära backen finns förstås mycket pengar att spara på att exempelvis ha förberett en matig soppa som man bara kan värma på. Ofta kan restaurangerna i pisten vara riktigt usla med enbart mottagnigskök som serverar pommes frites till allt och steker på frysta halvfabrikat, då är det förstås inte så lyckat att betala massvis med pengar för att leva på sådan mat i en vecka. Vi hade dock tur i Ramundberget där vi var, för restaurang Solbrännet satsar på hemlagat hela vägen, med svenskt kött och kvalitetsingredienser samt rejäl salladsbuffé, rekommenderas varmt!

Fixa egen afterski med frasiga våfflor och irish coffee!
Vi sparade däremot pengar på att aldrig gå på någon after ski utan mysa i stugan med bastu och brasa samt våfflor och irish coffee. Vi tog med mjölk, mjöl, ägg och smör samt hjortronsylt, grädde och whiskey (det sistnämnda till irish coffeen) och vispade ihop en stor laddning våffelsmet som sedan stod sig i kylen i tre dagar. Varje eftermiddag riggade vi upp så att järnet kunde stå mitt på matbordet (ta med förlängningssladd och använd gärna dubbelvåffeljärn, det ingick i stugutrustningen om man frågade i vår stuga!) och drog på våfflor med hjortronsylt och grädde som passade utmärkt bra ihop med irish coffee.

Potatis i ugn med vitlökssmör
Vad gäller middagarna försökte vi planera så att det inte skulle bli alltför mycket matlagning och tyckte då att det kunde vara värt att äta samma rätt 2 ggr under veckan för att slippa laga mat varje dag. Vi tog med oss en färdig infryst gryta med lamm som tinade i kylen och räckte till 2 middagar, fryst renskav som också fick tina på vägen upp och sedan tillagades som en enkel men god renskavsgryta som också räckte två middagar. Sedan räknade vi med att hitta gott lokalt kött eller fisk eftersom det det brukar finnas gott om det i fjällen och tog med potatis, ärtor och broccoli som kunde fungera som tillbehör till det vi hittade.
Enkel kall sås till fisk

Mycket riktigt hittade vi superfin och jättegod rödingfilé som fångats lokalt och det blev en fantastiskt god fisk i ugn av den, med lite örtsalt, peppar, olja och citron på. Till detta gjorde vi klyftpotatis garnerat med vitlökssmör, och serverade med ärtor, kokt broccoli och en sås som rördes ihop på det som fanns i den lokala lilla affären - crème fraiche, färskost med gräslök, färsk salladslök och vitlök (riktigt gott faktiskt, man kan också ta rom och crème fraiche till en enkel fisksås).

Som extrarätt hade vi med oss ingredienser till den enkla pastan som beskrivits i ett tidigare inlägg, men det blev över av all annan mat så det blev aldrig aktuellt att äta pastan, istället gjorde vi åt broccolin till ena grytan och tog helt enkelt med bacon, pasta och ädelost hem igen (det är inga ingredienser det går någon nöd på under en vecka som tur är).

Utöver det som nämnts ovan hade vi med en del frukt till efterrätt och kan meddela att det behövdes inte mer mat, man blev mycket mätt och glad på tre rejäla mål mat samt afterski med våfflor trots intensiv skidåkning! Skriv gärna i kommentarerna om ni testar denna veckomeny och vad ni tyckte!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar