torsdag 19 juni 2014

Ljummen sallad med grillade grönsaker

Ibland äter man något så gott ute på restaurang att minnet liksom etsar sig fast i hjärnan och smaklökarna. I Kapstaden en gång för flera år sedan åt vi en sallad med ljumna grillade grönsaker som på just det sättet bitit sig fast hos oss båda som ett kärt minne. Denna sallad försökte vi nu efterlikna, genom att lägga på extra mycket paprika, zucchini och aubergine på grillen senaste gången vi grillade och sedan spara dem kalla i en burk. När vi sedan lade på dem på en sallad värmde vi dem först lite försiktigt i micron. Det blev sagolikt gott faktiskt, precis som vi minns det! Smaken av grillat, det underbara smaken av grönsaker med olivolja på, ljummen sallad i kvällssolen. Semesterbriserna från Kapstaden drog över oss där vid uteplatsen en vanlig måndag när vi snabbt hade fixat till salladen med hjälp av resterna från helgens grillning! Testa själva nästa gång ni grillar! Vill ni ha pasta istället för sallad, testa att göra pasta med grillade grönsaker istället!

Sallad med grillade grönsaker
Denna sallad innehåller grillad zucchini, paprika, aubergine och
några mindre bitar grillad kyckling och sparris. 
4 portioner

1 zucchini
1 aubergine
2 stora röda paprikor 
eventuellt andra rester från grillningen - sparris, kycklingfilé eller svamp exempelvis, alternativt halloumi
4 portioner salladsmix (dvs. sallad av olika typ)
2 nävar babytomater
solrosfrön
olivolja, balsamvinäger
ev. parmesan
servera gärna tsatsiki till salladen om det finns över sedan grillningen också!

Hyvla zucchini och aubergine till 1/2 cm tjocka skivor (ungefär), gärna på en mandolin (alternativt med kniv eller matberedare). Dela paprikan i så stora bitar som det blir om de inte ska vara för runda för att lägga på grillen. Marinera grönsakerna i olivolja, balsamvinäger, salt och peppar en kort stund. Lägg på grillen, vänd efter någon minut de de fått fin färg. Lite bränt kan det få vara, men kolsvart behöver det kanske inte vara (se diskussion i tidigare inlägg om att lätt bränd mat inte orsakar cancer). Låt svalna och spara i en burk i kylen.

När det är dags att slänga ihop en sallad kan man skölja salladsblad och tomater, dela tomaterna, lägga upp i tallrikar och ringla olivolja och balsamvinäger på. Värm under tiden grönsakerna försiktigt i micron (gärna med grilleffekt). Lägg med kycklingfilé, sparris eller svamp om ni har det kvar från grillningen. Finns inget kvar kan man komplettera med några skivor halloumi som man snabbt steker på i stekpannan. Lägg upp de varma grönsakerna på salladsbädden, ringla gärna över lite olja som ni sparat från grillningen, strössla över solrosfrön och ringla över balsamico. Hyvla gärna över lite parmesan med osthyvel också! Ät och njut medan den är ljummen (kom ihåg att bevara maillardreaktionen)!! Servera gärna med tsatsiki och/eller bröd som blivit över. Vill man ha en matigare sallad kan man gärna koka exempelvis mathavre och blanda ner.

Övrigt: vegetariskt, vegan, laktosfri (om man utesluter halloumi och tsatsiki till), glutenfri (om man vill använda något matigt i salladen, testa mathavre eller quinoa). Kontrollera eventuell grillolja för allergener. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar