tisdag 3 juni 2014

PiMs veckomatsedel: Vecka 24 - Grillvecka! Laga hela veckans mat på grillen i helgen!

Detta blir sista veckomatsedeln för våren eftersom sommaren ju i princip är här nu och vi kommer börja med lite mindre strikt uppstyrd matlagning. Som en avslutning bestämde vi oss för att köra en riktigt somrig veckomatsedel helt baserat på grillning, eftersom det ser ut att bli fint grillväder i helgen! Testa och se om ni kan hänga ute kring grillen medan ni fixar resten av veckans mat! Nåja, resten av veckan kanske är att ta i, men om ni följer tipsen nedan så blir det säkert tre ytterligare middagar och tre lunchlådor till två vuxna över efter grillningen, och säkerligen är en del luncher och middagar nästa vecka för de flesta uppbokade med avslutningar, studentmottagningar, sommarfester och liknande. 
Freja får knapra på grillad majs medan hon bossar över grillningen.

Det hela går ut på att man grillar två gånger under kommande långhelg, och lägger på en hel del extra grönsaker, fisk och kött på grillen än man äter upp just då (kolen är ändå varm och det är mysigt att stå vid grillen så varför inte!) och spara till olika maträtter nästa vecka. 

Allergier: Gör hummus istället för tsatsiki till kotletterna och uteslut fetaost och halloumi om ni vill ha mat utan mjölk. Den grillade laxen är helt laktos- och glutenfri (om man tar olivolja istället för smör på potatisen bara). Samtliga rätter är fria från ägg och nötter.

I det introducerande inlägget om PiMs veckomatsedel kan ni läsa mer om tankarna bakom matsedeln, portionsberäkning, tips om hur man värmer upp maten på ett bra sätt, mm. 
Lammkotlett, potatishalvor, tsatsiki och sallad

Lammkotletter, tsatsiki och grekisk sallad
Se nedan tips om hur man kan marinera lammkotletter, och här finns några generella tips om grillning och goda grönsakstillbehör. Här beskrivs hur man gör rostade potatishalvor samt tsatsiki. Man kan också skippa potatisen till denna rätt och bara servera tsatsiki med ett gott grekiskt lantbröd till. En god variant på grekiskt sallad kan man nu under våren göra på några gurka, körsbärstomater, rödlök, soltorkade tomater i olja, pumpafrön, fetaost och kanske majs. De stora tomaterna är det för tidigt på säsongen för att kunna hitta riktigt goda tyvärr... Lägg på många fler kotletter än ni äter upp och gör en stor plåt med potatis så har ni till två extra middagar. Variera då gärna tillbehören, koka sparris eller gör tomatsallad istället för grekisk sallad och testa hemgjord hummus som tillbehör.

Marinera gärna lammkotletter i en tättslutande burk i kylen 1-2 dagar innan de ska grillas, smidigt att kunna förbereda. Häll lite rapsolja, soja eller balsamvinäger, pressade vitlöksklyftor salt, peppar och eventuellt någon extra krydda, exempelvis chili eller en örtkrydda (rosmarin passar bra med lamm!) i en bunke/burk, blanda, lägg ner kotletterna, se till att de får marinad runt om, lägg på lock och låt stå kallt. När det ska grillas kan man ta upp kotletterna ur marinaden och låta dem droppa av sig lite innan de läggs på grillen. (Obs - om du ska slänga överbliven marinad, häll ej ner i vasken då det är ett allt större problem för reningsverken att ta hand om. Släng istället i brännbart (låt varm olja kallna först dock!) där det gör nytta eftersom olja brinner bra och energin i oljan kan frigöras. Är det mycket olja kan man hälla i en glasburk och lämna p återvinningsstationen, är det mindre olja kan man hälla ner i en förpackning som ändå ska slängas i brännbart eller torka ur exempelvis stekpannan/bunken med lite hushållspapper).
Egen varmrökt lax på grillen - en smaksensation!

Grillrökt lax, potatis och dillsås
Den supergoda läckra dillsåsen
Detta är ett spännande recept som alla borde prova någon gång! Det är inte alls svårt att röka på grillen, så länge man har ett lock. Det är bara att köpa rökspån och följa instruktionerna i receptet. Detta recept passar bra att laga någon/några dagar efter att man nyligen grillat. Då kan man nämligen förbereda såsen redan under första grillningen, och har man bara förberett laxen i tid så har man mat på bordet inom 20 minuter från att man börjar grilla. Hemligheten är löken som ska ligga bland grillkolen länge för att få en riktigt god smak för att senare mixas med olja och dill, ett moment som tar ganska lång tid om man ska göra såsen under samma tillfälle som laxen. Grillar man några dagar tidigare kan man lägga med lite lök bland grillkolen, ta upp dem när de är färdiga och antingen spara dem grillade i kyl eller göra såsen direkt och spara den i kyl. Den blir bara godare om den står ihop sig några dagar! Det finns ju ingen svensk färskpotatis än, men man kan ta lite mindre vanliga potatisar och servera med smör och gräslök, det blir väldigt gott till laxen! Vi rekommenderar att man tar en extra stor laxbit och gör lite mer sås - då räcker maten till en extra middag nästa vecka!

Ljummen sallad med grillade grönsaker
Denna sallad bygger också på att man grillar på mer än man behöver när man ändå grillar och använder det senare till att snabbt bygga ihop maträtter. Spara också oljan som droppar av de färdiggrillade grönsakerna i en glasburk och använd som dressing till salladen! Salladen kan varieras beroende på vad som blivit över från grillningen. Testa även gärna att ha rödlök i 1-2-3 lag till de grillade grönsakerna, vilket blir en god kombinationer. Tillsätt kokt matvete eller mathavre, dinkel eller bulgur/quinoa ifall ni vill ha en matigare sallad.  Gör gärna grönsaker så att det räcker till sallad som lunchlåda i åtminstone 3 luncher, det tröttnar ni garanterat inte på! 

Lycka till med den sista veckans matlagning och glad sommar på er!

Nu tar veckomatsedeln paus tills i höst. Bloggen fortsätter dock att uppdateras med andra inlägg, recept, recensioner av uteställen och andra tips!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar