torsdag 15 maj 2014

Grillad zucchini i olivolja - supergott och enkelt

Maillardreaktionen gör att det blir gyllenbrunt - och jättegott!
Det är något särskilt med grönsaker marinerade i olivolja och sedan stekta i ugn eller grillade på grillen, det drar en bris av medelhavet genom rummet när man äter dem. De blir fantastiskt goda, särskilt precis när de är varna från ugnen/grillen, vilket kallas maillardreaktion - i denna artikel finns en lång förklaring om de kemiska processer som ligger bakom. Det viktigaste budskapet är att det är gott, men också att det är mest gott direkt, när det fortfarande är varmt och inte efter 5 minuter. Så vänta inte med att äta! Malliardreaktionen har ofta pekats ut för att orsaka cancer, men det finns tveksamheter i de studierna som jag redogör för här och livsmedelsverket rekommenderar idag att man ska steka mat gyllenbrun men se upp med att bränna den.

Vi köper ibland ett kilo zucchini i affären och gör två långpanneplåtar med zucchinirundlar i olja som man sedan kan ha som tillbehör till kött eller kycklingrätter, i en pasta eller en god sallad. De passar till allt! Låter man de gå tills att de blir krispiga och sedan rinna av på galler så blir de grönsakschips till fredagsmyset! Varje gång vi gör detta säger vi att vi borde göra det oftare, eftersom det är himla enkelt och sagolikt gott. Här finns lite mer inspiration till grönsakschips.

Vi bruka slå till i affären när vi ser ekologiska zucchinis som börjar se lite ledsna ut, då frågar vi om vi kan få köpa ett kilo till halva priset, och får alltid svaret att det går bra. De vill ju bli av med grönsaker som de annars måste slänga snart. Dessa små godingar går utmärkt att fortfarande göra zucchiniskivor av, man kan skära bort de bitar som börjar se dåliga ut, men oftast ser det värre ut än det faktiskt är när man går igenom dem. Man får ju en klump i halsen när man tänker på att dessa fina ekologiskt odlade grönsaker som så enkelt kan bli en fantastisk delikatess ska slängas! Så känn er glada att ni gör en gärning för miljön och klimatet om ni gör så, och dessutom är olivolja nyttigt att konsumera även i rätt stora mängder, så ha inte dåligt samvete där! Olivolja ska man inte steka i om man vill steka mat väldigt hårt, eftersom oljor generellt inte ska hettas upp ovanför "rykpunkten" (då de börjar ryka). Olivolja börjar ryka vid 190 grader, medan rapsolja tål över 230 grader, vilket innebär att rapsolja är lämpligare vid exempelvis fritering eller wokning. För grillade grönsaker i ugn passar dock olivolja utmärkt!

Grillad zucchini -- mums!!
Ugnsrostad zucchini i olivolja
6 portioner

1 kg zucchini, gärna eko
olivolja
peppar ur kvarn
örtsalt och/eller havssalt

Skölj zucchini, skär bort dåliga bitar med potatiskalare. Skär i 1/2 cm-tjocka rundlar. Häll olivolja på en långpanna, pensla med pensel så att pannan täcks. Lägg zucchinirundlarna på långpannan och pensla med mer olja ovanpå. Peppra och salta med örtsalt och/eller havssalt. Ställ in i ugnen, gärna med grillfunktion, på ca 150 grader och passa dem så att de är gyllenbruna (kolla efter 10 minuter, men det är olika från ugn till ugn). Har ni köpt 1 kg zucchini kan ni under tiden förbereda plåt nr 2 och ställa in den efteråt.

Ät nu direkt medan de fortfarande är varma! De ni sparar ska värmas ordentligt, gärna ugn eller micro med grillfunktion så att den goda smaken återuppstår. Vill man ha de som chips kan man låta de rinna av och salta lite extra. Lagra dem inte ovanpå varandra, då förloras krispigheten!

2 kommentarer:

  1. Vilken grad och hur länge ska dom stå inne? =)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nu har vi lagt till det i receptet, tack!

      Radera