tisdag 23 oktober 2012

Italiensk bönsoppa med lyxiga krutonger

Idag gjorde vi en riktig favoriträtt - italiensk cannelinibönsoppa med lyxiga krutonger (extra allt!). Soppan blir jättegod och mättande, och eftersom den bara består av lök, bujong och bönor så kan man lyxa och göra en fantastisk krutongmix med pinjenötter, parmesan och basilika! Bönor lök och och nötter är supermat och soppan blir krämig helt utan feta mjölkprodukter! Det är ett recept vi hittade i DN för flera år sedan och som hängt med sedan dess och bättrats på i olika omgångar. Man kan med fördel göra en stor portion soppa (den är mycket snabblagad!) och sedan göra färska krutonger varje gång man äter soppan. Se upp - man blir lätt proppmätt om man äter för snabbt eftersom det är mycket bönor i soppan och man blir mättare än man först tror! Freja tyckte mycket om att äta krutonger som blivit uppblötta i soppan och plockade gärna med pinjenötter, basilika och bönor.

Krutonger gör man gärna på gamla brödrester av t.ex. surdegsbröd. När brödet hemma börjar bli torrt brukar vi tärna det och lägga i en fryspåse och frysa in, för att sedan fylla på i påsen allteftersom. När man sedan ska ha krutonger är det bara att hälla rätt i stekpannan från fryspåsen eftersom det tärnade brödet tinar snabbt!

Italiensk bönsoppa med krutonger, pinjenötter, parmesan och basilika 
6-8 portioner

3 lök
3-4 klyftor Vitlök
1 tsk salt
Olja (gärna rapsolja till stekningen)
8 burkar bönor (blanda gärna cannelinibönor och ca 2 burkar stora vita bönor)
1,6 liter vatten + buljong (vi gillar Renée Voltaire lantbujong, 3 msk av den)
Svartpeppar, citron
Färsk basilika, 1 stor näve

Krutonger (gör färska krutonger till varje måltid!)
till 4 pers
Ca 1-1,5 skivor bröd/person
Olivolja
2-3 klyftor vitlök
Ca 20 g pinjenötter/person
Parmesan (uteslut för mjölkfri/vegan)
stor näve basilika

Fräs tärnad lök i olja, pressa i vitlök och fräs i någon minut. Häll på vatten, tillsätt buljong och väl sköljda bönor samt salt. Koka upp och låt puttra ca 10 minuter. Stäng av plattan och låt gärna svalna lite medan ni tillsätter citron (kanske 1/2 citron, smaka av så det blir lagom surt), svartpeppar och en rejäl näve färsk basilika. Mixa lite slarvigt med stavmixer i grytan så att de flesta bönor sönderdelas men en del förblir intakta. Smaka av.

Gör krutongerna medan soppan kokar eller värms upp - tärna bröd och stek på låg värme i rejält med olivolja (brödet suger åt sig oljan och blir krispigt, plus att pinjenötterna, parmesanen och oljan är det enda fettet i maträtten, olivolja är ju dessutom så nyttigt att man gärna ska äta ca 2 msk om dagen). Pressa i vitlök efter smak i stekpannan medan du steker krutongerna. När krutongerna fått färg, ha i pinjenötterna i stekpannan och rör om tills de också fått lite färg. Blanda krutongerna med riven parmesan och strimlad basilika, blanda dock i en skål eftersom parmesanen annars lätt geggar fast i stekpannan. Servera soppan med de varma krutongerna!

Övrigt: soppan är vegetarisk. Man kan göra glutenfri soppa genom att välja glutenfritt bröd, och mjölkfri/veganvänlig soppa genom att välja bort parmesan samt kontrollera buljong och bröd.

2 kommentarer:

  1. Ändra gärna i receptet beträffande vattenmängden. Antar att det skall vara 16 dl och inte liter. Verkar vara en toppensoppa som vi skall göra senare idag.

    SvaraRadera
  2. Oj, tack för det! Ja det är 1,6 liter vatten i soppan! :) Den är storfavorit här hemma, hoppas den blir uppskattad även hos er!

    SvaraRadera