tisdag 20 maj 2014

PiMs veckomatsedel - vecka 22: Asiatisk kycklingsoppa, potatissallad med gravad lax och vårsallad med sparris!

Denna vecka börjar matsedeln uppmärksamma på allvar att det är sommar och erbjuder lättare måltider i form av soppa och sallader. Vi har en god thailändsk kycklingsoppa med kokosmjölk som man kan koka på skrovet från en eller två Bosarpkycklingar om man har köpt och styckad en enligt tidigare veckomatsedlar och fryst in skrovet. Har man inte gjort det kan man köpa en nu, stycka enligt Melkers enkla instruktioner och spara filéer till att grilla senare under veckan. Frys in lårdelarna - det kommer recept på coq au vin senare! Kycklingsoppan kompletteras med en potatissallad med gravad lax, som man också kan äta med andra tillbehör än lax förstås och en grönsallad med sparris, ädelost och valnötter. Båda passar utmärkt som lunch eller middag nu när värmen kommer och man behöver lite enklare snabbare matlagning. 


Tom Kha Gai med koriander
Nästa veckas veckomatsedel kommer helt utgå ifrån att man grillar under Kristi Himmelfärdshelgen och passar på att grilla saker som går att äta som middagar och matlådor under nästa vecka! Håll koll och testa om ni kan fixa resten av veckans mat under långhelgens grillningar!

Allergier: Denna veckas matsedel är helt fri från mjölkprodukter, ägg och gluten! 

I det introducerande inlägget om PiMs veckomatsedel kan ni läsa mer om tankarna bakom matsedeln, portionsberäkning, tips om hur man värmer upp maten på ett bra sätt, mm. 


Potatissallad med gravad lax
Om man lagar soppan från kycklingskrov så ska man först koka skrovet i nästan en timme och sedan plocka loss köttet - detta moment kan man med fördel göra samtidigt som man lagar något annat till middag, plockandet gör man sedan helst sittandes medan man pratar med någon/lyssnar på något, annars kan det bli väl tradigt. Nästa dag kan man snabbt koka soppa på grönsaker och kycklingköttet. Se mer om detta i receptet. 

Potatissallad med gravad lax
Potatisen kan kokas i förväg om man vill kunna svänga ihop rätten extra snabbt. Det blir utmärkt gott även om potatissalladen står några dagar i kylen och man tar fram gravad lax till vid servering. Superbra som matlåda!

Vårsallad med sparris, ädelost och valnötter
Detta är en riktigt härlig vårsallad som är godast med nykokt sparris till, men har man bara en kastrull tillgänglig går det ju att fixa nykokt sparris till sin sallad på några minuter. I annat fall får man ha förkokt sparris som man värmer varsamt i micron. I receptet ingår även bacon men detta kan uteslutas utan problem om man vill hålla en av maträtterna strikt vegetarisk, maten blir ändå god och näringsrik. Hade man ganska lite kött på sitt kycklingskrov till soppan ovan så kanske man kan kosta på sig lite bacon till salladen och ändå klara sig på 50 g kött i genomsnitt. 

Lycka till med matlagningen!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar