torsdag 28 december 2023

Äpple- och fänkålssallad samt mandeltoppad kycklingfilé

Detta recept på fänkållsallad med äpple testade vi i helgen när vi skulle göra åt vår sista fänkål och hade fått äpple av grannarna och hade mycket persilja hemma dessutom - det blev verkligen jättegott, vi konstaterade att det var ett av de fräschaste sätten att äta vår hemodlade fänkål - den är svår att grilla till perfektion och blir rätt trådig, men såhär var den jättekrispig och fräsch.

Kycklingen vi köper från Olof i Lenninge är så väldigt matig att vi delade på en kycklingfilé på 2 personer till salladen och inte kunde äta upp hela. Det blev väldigt gott med denna toppingen på filén som blev mör och god. Rekommenderas varmt!

Vi tyckte detta blev riktigt festligt och markerade med festligt-etiketten men också med buffé etiketten eftersom båda rätterna var för sig passar bra på buffé. Det går förstås att äta kycklingen för sig med andra tillbehör och fänkållsalladen står sig fint till vegetariska tillbehör också, därför har receptet markerats som flexirätt och vegetarisk också. 

Mandeltoppad kycklingfilé med äpple- och fänkålssallad

Mandeltoppad kyckling

Kycklingfilé 4 portioner
Ca 60 g mandel, eller 1,5 dl mandelspån
1 näve slätbladig persilja
2 tsk fänkålsfrön
1-2 msk tahinapasta 
30 g riven parmesan
Rapsolja
havssalt, svartpeppar

Fänkålssallad
1 rätt liten fänkål
ca 500 g vitkål eller spetskål 
2 tsk socker
saft från 1/2 stor eller 1 liten citron
1 stort friskt rött äpple
2 dl creme fraiche

Salladen är god som enda
tillbehör till kycklingen

Finhacka mandel, hacka persilja, stöt fänkålsfröna i mortel. Blanda allt detta med tahinapasta, parmesan, salt och peppar. Ta lite olja i blandningen om det inte blir lite krämigt. Gnugga kycklingfilén med olja och lägg på blandningen. 

Stek i 200 graders ugn i ca 20 min, kontrollera innertemperaturen kring 72-75 grader. 

Strimla fänkål och vitkål. Skär äpplet i tunna skivor och blanda ihop med kålen. Blanda creme fraiche med citron och socker, häll över kålsalladen och blanda runt ordentigt. 

Servera kyckling med salladen, vi tyckte inte det behövdes mer till. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar