torsdag 19 september 2013

Hemgjord chilisås

Så fint det blev! Funkar som present!
Vårt rykte om att vi gillar att laga mat och odla har börjat sprida sig så till den grad att en kompis mamma skickade oss 4 st chiliplantor i somras som vi har vårdat ömt förstås. Vi skördade redan några som gröna när vi gjorde gröna plättar med mangold och chili förut, men nu har de flesta blivit mogna och röda och vi kände att det var läge att ta tillvara på chilin på något sätt, så vi bestämde oss för att testa att göra egen chilisås. Det passar förstås in på vår strävan att undvika tillsatsstinna fuskprodukter och att veta mer om vad vi stoppar i vår mat. Recept hittade vi på en blogg, Petter's blogg, där han beskriver allt från att odla chilin själv till vilken typ av flaska man ska hälla upp i. Vi gjorde en snarlik egen variant men några småsaker var annorlunda, så här följer ett något moddat recept.

OBS - ju mindre chili, desto hetare tenderar de att vara!
Små chilis är ettrigast!

OBS 2 - se till att inte ta dig i ansiktet, kring munnen, näsan och för allt i världen i ögonen när du hackat chilin! Detta gäller även om man tvättat händerna med tvål flera gånger efter att man tagit i chilin. Det kan vara lätt att glömma bort. Flora råkade gnugga sig på näsan som sedan brände rejält. Yoghurt ska ju hjälpa om det bränner på tungan, så vi testade yoghurt på näsan, och det hjälpte faktiskt! Bildbevis nedan.

Hemgjord chilisåsca en 50 cl flaska

6 st chilifrukter (är de små är de ju starkare så ta inte fler än 6 ändå!)
10 vitlöksklyftor
3 röda paprikor
1 pt passerade tomater
1 tsk salt

Hacka chili, paprika och vitlök grovt. Ta bort kärnor och ev. innerväggar på chilin (det är de som är starkast!). Koka alltihop i ca 20-30 minuter. Smaka av. Det ska vara en stark sås som ändå har en balanserad smak och inte bara är jättestark. Vill man ha starkare kan man ha i mer chili och koka 10 min till, vill man ha svagare kan man späda med lite vatten eller krossad tomat.

Adrian hackar paprika...
När man är nöjd med smaken silar man såsen genom en finmaskig sil ner i en porslinsskål (ta inte en plastbunke som kan bli missfärgad/ta smak av chilisåsen och dessutom släpper ifrån sig skadliga ämnen när den blir upphettad). Gnugga med träslev på paprika/chilibitarna i silen så att all saft kommer ut och passerar silen. Förbered flaskan genom att rengöra den väl och köra den i ugnen på 100 grader i 5 minuter. Ta ut den med grillvante, och häll med hjälp av tratt från skålen ner i en flaskan. Förslut. Det är viktigt att flaskan är ren eftersom man ofta använder chilisås en längre tid och det annars finns risk att det möglar.
...och Flora hackade chilin och råkade klia sig på näsan lite senare...
Färdigt! Lycka till!

...och kom ihåg det där med att inte klia er!!




1 kommentar: