tisdag 13 maj 2014

PiMs veckomatsedel: vecka 21 - Stekt fetaost med linser och chutney, Chorizogryta och Wok med lax och citrongräs

Råris, två sorters linser, chutney, stekt fetaost och bönor
Denna vecka tänkte vi satsa på att få så många som möjligt att testa en av våra favorit-vegetariska rätter, som kanske låter lite trist i mångas öron men som faktiskt är supergod. Råris, två sorters linser, söt chutney och sötsyrlig stekt fetaost samt sparris - de smakerna gifter sig fantastiskt bra, det är faktiskt jättegott och nyttigt. Just varm fetaost måste man bara testa någon gång, det smakar helt annorlunda än kall och är ju jättelätt att steka i stekpanna lite. Denna rätt kombinerar vi med en rejäl chorizogryta som är enkel att dubbla och en kanongod wok med lax, paprika, broccoli och bambuskott som får smak av lite chili och citrongräs i kokosmjölksås. Den är jättebra för att dämpa inflammation i allergitider!

Vi rekommenderar att man äter woken första dagen den tillagas och sedan värmer försiktigt i kastrull med lite extra vatten. Se mer tips på uppvärmning i receptet. Chorizogrytan kan lagas samtidigt och ätas senare, den blir bara godare av att stå ihop sig, och detta är den mat denna vecka som passar bäst som matlåda. Det vegetariska receptet går smidigt att förbereda genom att koka linser och ris, men sparrisen ska man snabbkoka eller ångkoka helt färsk och fetaosten måste stekas på färsk. Därför är rätten inte helt klockren som matlåda, ät två kvällar under veckan istället!
Chorizogryta garnerad med tomat och persilja

I det introducerande inlägget om PiMs veckomatsedel kan ni läsa mer om tankarna bakom matsedeln, portionsberäkning, tips om hur man värmer upp maten på ett bra sätt, mm. 

Allergier: Den vegetariska rätten är fri från gluten men byt ut fetaosten om ni inte tål fårmjölk. Choritzogrytan är tomatbaserad och därmed glutenfri, samt även laktosfri (men kontrollera korven så att den inte har skumma tillsatser). Woken är också mjölkfri och glutenfri. 


Vi rekommenderar alltså att ni väljer sparris (från Europa) till rätten som grönsak och dubblar portionerna. Man kokar på ris och linser till 8 portioner samtidigt och sedan kan man snabbt (ång)koka sparris och steka fetaost i stekpanna enligt instruktionerna. Fram med chutneyn och maten är färdig!

Chorizogryta
Wok med lax, paprika och broccoli i kokosmjölk, kryddad med
chili och citrongräs
6 portioner

Chorizogrytan var med i ett test av Coops ekologiska matkasse som vi genomförde hösten 2012, vi gillade receptet men har bättrat på med många fler grönsaker. Lättlagad och smidig som matlåda.


En härlig wok med mycket smak av chili och citrongräs. Glöm inte att spara grytan och riset separat, då riset suger upp woksåsen och blir kletigt annars.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar