onsdag 8 januari 2014

PiMs veckomatsedel - introduktion och förklaringar

Nu lanserar vi PiMs veckomatsedel!

Detta inlägg förklarar allt om hur matsedeln fungerar och kommer alltid länkas tillbaka till så att vi slipper upprepa informationen här varje vecka. Vill du komma direkt till veckomatsedlarna så klicka här eller på etiketten PiMs veckomatsedel, men de kommer då i omvänd ordning (dvs sista veckan på året först). Vill du se veckomatsedel för vecka 3 exempelvis kan du söka i google på "parimatlagning veckomatsedel vecka 3". 

Just nu finns veckomatsedlar för följande veckor: vinter: v.3 till v.13, vår v.16 till v.24 samt höst v37 till v.41 + vecka 45. Målet är att ha matsedlar som täcker v. 3-24 samt 37-48, eftersom sommarmånaderna samt december inte lämpar sig för veckomatsedlar lika bra. 


Varför veckomatsedel?

Vi har ju testat matkassar vid flera tillfällen och tyckt att det inte varit något för oss, av flera anledningar. Dels är det ju ganska dyrt, dels vill vi gärna välja våra varor själva eftersom vi helst vill köpa ekologiskt, tillsatsfritt, rättvisemärkt osv. samt att vi vill kunna välja fina grönsaker och mogen frukt. Vi tycker ju inte egentligen att det är så farligt att åka och handla, särskilt som vi bara gör det en gång i veckan och försöker handla efter att vi hämtat på förskolan en onsdag eller torsdag eftermiddag då det är rätt lite folk i affären. Det är främst inspirationen som kan tryta ibland, och att man inte hinner tänka ut vilka rätter som passar bra ihop och är i säsong, så att det inte blir samma tillbehör o.s.v. Det som också är ett problem är att matkassarna oftast är anpassade för att man ska laga en ny rätt varje kväll, medan vi gillar att göra flera portioner av en rätt när man väl står och lagar, och äta den 2-3 gånger under veckan så att man slipper stå och laga mat varje vardagkväll.

Sist men inte minst har vi inte hittat en kasse som innehåller "lagom" mycket kött. Vi är väl "veggivorer" eller "flexitarianer", dvs. personer som gärna och ofta vill äta olika sorters grönsaker, men som också äter kött ibland. Vi vill ha en köttkonsumtion som vi anser är på en hållbar nivå, vilket är max 18 kg kött/person/år, dvs. max 50 gram per dag i genomsnitt. Konventionella matkassar tenderar att ha väldigt köttstinna rätter i våran smak, och när vi testade den alternativa "gröna kassen" hade veganmat med ganska mycket "köttersättningsprodukter" som inte heller föll oss i smaken. Vill vi äta kött vill vi ha riktigt kött, ekologiskt eller småskaligt producerat, annars äter vi gärna bönor, linser, svamp, ägg, nötter, frön, ost och mjölkprodukter för att få i oss protein istället för diverse köttersättning.

Därav kom idén att göra en veckomatsedel. Det finns ju redan många recept på bloggen som är etiketterade efter säsong, vegetariskt, fisk osv. och det borde inte vara så svårt att se till att kombinera ihop tre recept varje vecka som är i säsong och som passar att tillaga samtidigt, gärna medelst storkok. Så vi gör detta mycket för vår egen skull, för att ha fräscha veckomatsedlar som man sedan enkelt kan följa, men ni bloggläsare är mycket välkomna med på resan och vi tar tacksamt emot alla kommentarer på rätterna och kombinationerna!

Veckomatsedeln kommer att publiceras i tre omgångar under året, först ut är 10 veckors "vintermatsedel" under januari-mars, sedan efter ett kortare uppehåll kommer 8 veckors "vårmatsedel" april - juni, varefter det blir sommaruppehåll (under sommaren lagar man lätt sallader, mackor, grillning och andra trevliga enkla måltider utan att behöva tänka på matlådor och vardagsbestyr). Under hösten kommer sedan en ca 10 veckors "höstmatsedel" att läggas upp under september-oktober. Vi tycker 10 veckors matsedel per säsong räcker gott och väl för att man inte ska hinna tröttna på någon maträtt och sedan är det bara att repetera igen innan man ger sig in på julmatlagningen.

Vi satsar på att veckomatsedeln varje vecka ska uppfylla följande kriterier:

  • Tre maträtter som blir goda som storkok som kan ätas flera måltider under veckan och passar bra som lunchlådor.
  • De flesta råvaror ska vara säsongsanpassade (så gott det går). Läs mer om fördelarna med det här. Läs också gärna om klimatsmart mat här.
  • Varje vecka ska man få en vegetarisk rätt, en kötträtt och en fiskrätt, men man får ofta tips på hur man kan byta ut köttet i kötträtten mot vegetabiliskt protein om man vill.
  • Om man slår ut köttet på samtliga måltider ska det vara max 50 gram kött per dag. Vi använder mest lamm och nötkött, men ibland även fläskkött och kyckling. Vi rekommenderar att det är svenskproducerat kött, och gärna småskaligt och/eller KRAV-märkt när det kommer till kyckling och fläsk då konventionell produktion av dessa djur är problematisk på många sätt. Veckomatsedlarna anpassas så att olika delar av djuret används, därför kan man med fördel köpa hel kyckling, lammlåda eller liknande. Undantaget är fläskkött som vi använder ganska lite av och mest i form av bacon eller korv. Eftersom veckomatsedeln fokuserar på vardagsmat har vi oftast undvikit att använda "lyxiga" styckningsdetaljer som oxfilé eller entrecôte, dessa bitar kan man spara till festligare tillfällen. Läs mer om filosfin bakom köttätandet här och tankar kring vilket kött man ska välja här.
  • Rätterna ska vara sammanställda så att man får en variation av olika sorters tillbehör (som ris, potatis, pasta, bulgur, mathavre mm.)
  • På matsedeln finns alltid en soppa varje vecka, den passar ofta bra som lunchlåda.
  • Rätterna ska innehålla en variation av nyttiga ingredienser, många grönsaker och gärna många supermatsingredienser (såsom gröna bladgrönsaker, upphettad tomat, lax, broccoli, baljväxter.
  • Rätterna baseras på mat som lagas med mycket få processade ingredienser och i princip inga halvfabrikat, för att undvika onödiga tillsatser.
  • Vi strävar efter att det ska finnas energivinster med att laga alla maträtter tillsammans, som att laga flera ugnsrätter när ugnen ändå är på eller att man återanvänder ingredienser som blir över från en rätt i en annan.
  • Vi erbjuder också viss allergianpassning. Många av rätterna passar bra för laktos /mjölkproteinallergiker eller glutenallergiker eller kan kan enkelt anpassas för detta, och vi ger alltid allergi-information i veckomatsedeln.
Naturligtvis är det omöjligt att alltid uppfylla alla dessa kriterier ovan, men vi ska göra vårt bästa!


Om portioner och veckoplanering

Matsedeln bygger alltså på att man lagar tre maträtter under ett eller två tillfällen under en vecka (vi gillar att laga under helgen för hela veckan) som man sedan omväxlande äter av och varierar så att man inte blir så trött på maträtterna. Man får anpassa sig till sin familj och situationen under veckan som råder, tyckte barnen om soppan kanske man kan ta något annat till matlåda och äta soppa en extra middagsmåltid, tyckte någon inte om en rätt kan denne få något annat till lunchlåda, och framåt slutet av veckan kanske det finns lite kvar av varje rätt, då kanske man får soppa till förrätt och en mindre portion huvudrätt, eller olika familjemedlemmar kan äta olika mat. Man kan också frysa in om man blivit trött på någon rätt. På fredag kan man bryta av genom att svänga ihop en god pasta (gärna med pesto), göra lite plockmat eller ta en hämtpizza (se länken för hur man gör det bästa av hämtpizzan för att få en god, nyttig, relativt billig vegetarisk måltid) och dricker lite vin till. 

Vi försöker också i samband med recepten att ge lite tips på hur man kan effektivisera matlagningen med rätterna, och läs gärna mer om effektivitet i vardagsmatlagningen generellt i detta inlägg. Läs även gärna tipsen här om hur man värmer färdiglagad mat eller lunchlåda så att det blir gott!


I matsedeln pratas det om portioner och detta är alltså en ordentlig vuxenportion det handlar om, två barn som inte är hungriga tonåringar kan vanligtvis dela på en vuxenportion. En lunchportion kan vara något mindre för den som inte äter stor lunch. Ni får räkna om efter er egen familj, men är man 2 vuxna och 2 yngre barn kan man räkna 3 portioner/middag. Eftersom vi alltid skriver att ena rätten blir 6 portioner, andra 8 portioner osv. så är det enkelt att räkna på det själv och anpassa planeringen av veckan till just sin familj, vare sig man är ett litet eller stort hushåll. Ett ensamhushåll eller en vuxen + ett barn-hushåll borde nog inte laga fullt så stora portioner som anges för att inte behöva äta samma maträtt alltför många gånger (vissa maträtter går dock jättebra att frysa förstås!) 

Det var allt om matsedeln, lycka till med matlagningen och som sagt, vi vill gärna ha kommentarer, men vi har hört att kommentarsfältet krånglar ganska mycket. Ni kan även skicka feedback via feedbackformuläret på hemsidan. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar