fredag 6 september 2013

Tillbehör till kräftskiva - svamppizza med västerbotten och valnötter

Nu har vi varit med om två kräftskivor, en som vi hade här hemma hos oss för några veckor sedan bara för oss + 5 vänner med barn, och en stor kräftskiva för 16 vuxna + barn tillsammans med grannarna förra helgen. Den var som tur är inte hos oss utan hos en annan (slitsam) granne, men vi hjälptes åt förstås att bära stolar och fixa till samt att bidra med tillbehör till kräftorna. På första skivan gjorde vi en enkel vanlig västerbottenpaj som inte var särskilt avancerad, men som blev mycket god. Tänkte inte lägga upp receptet här eftersom det inte var något speciellt med pajen. Dessutom gjorde vi en sallad till på hemodlad sallad, gurka, sockerärtor, hyvlad västerbotten och sötpotatischips i. Chipsen hade vi hyvlat tunt med skalet på, saltat och pepprat, ringlat över olivolja och lagt på en plåt och grillat i ugnen tills de blev krispiga. Det blev jättegott i all sin enkelhet som tillbehör till kräftorna.

Till den stora festen hade vi bestämt oss för att göra något annat än paj eftersom vi misstänkte att många skulle göra det och testade ett recept på buffépizza från senaste Coop mer smak.  Det blev mycket gott! Vi dubblade receptet och gjorde två stora pizzor som vi delade i slices, och nästan allt gick åt. Vi tyckte det var lite kul att man inte använde tomatsås som pizzabotten, och det lät smakerna av svamp och valnötter komma fram på ett fint sätt. Vi använde grillad lök som blivit över från en tidigare grillning, det fungerade också utmärkt.

Svamppizza med västerbotten och valnötter
8 bufféportioner

Pizzadeg:
1/4 paket jäst
2,5 dl fingervarmt vatten
2 msk olivolja
1/2 tsk salt
6,5 dl vetemjöl och dinkelmjöl blandat 50-50

Lökkräm:
2 gula lökar, hackade
1/2 dl olivolja
1 tsk torkad timjan eller färsk timjan
1/2 tsk salt

Topping:
500 g svamp, t.ex. karljohan eller annan god sopp
ca 6 dl riven västerbottenost
4 dl valnötter
olivolja, flingsalt, ruccola

Rör ut jästen i ljummet vatten, tillsätt olja, salt och mjöl, arbeta ihop till smidig deg. Låt jäsa övertäckt i ca 1 timme, eller gör degen dagen innan och låt kalljäsa i kylen över natten. Ja, gör för all del två dagar innan om det är då ni hinner. Kavla sedan ut pizzadegen med lite mjöl, lägg över på två plåtar med bakplåtspapper. Fräs hackad lök i olivolja, mixa i en mixer med olivolja, salt och timjan. Bred detta istället för tomatsås på pizzabotten. Skiva svamp och lägg över lökkrämen (vi tog torkad svamp som vi blött upp i lite vatten först), strössla grovhackade valnötter över och strö riven ost överst. Spraya/ringla över lite olivolja och smula på flingsalt. Grädda mitt i ugnen ca 15 min på 225 grader. Skär upp portionsbitar och toppa med sköljd och torrslungad ruccola. Pizzan är god ljummen men fungerar även kall, perfekt på bufféer med andra ord!.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar