fredag 2 maj 2014

Parmesan- och örtpanerad rödspätta med chilimajonnäs

Stekt rödspätta med klyftpotatis, kall sås och ärtor
När man har färsk rödspätta, vilket vi hade fått tag på häromdagen, blir man ju sugen på att panera och steka, och vi hittade därför på (inspirerade av diverse recept) en egen panering med örter och parmesan som blev jättegod. Serverad med klyftpotatis och en kall sås (exempelvis chilimajonnäs) samt ärtor eller haricots verts från frysen blev det så gott att vi öppnade en flaska vitt till. Det var faktiskt inte särskilt jobbigt att panera, Freja hjälpte gärna till och eftersom vi var två så gick det som ett löpande band rätt ner i pannan. Vi dubblade detta recept och stekte två middagars fisk på en kväll och nästa dag stekte vi på dem igen i en stekpanna med lite extra smör. Det blev som färskstekt!

OBS att WWFs rekommendationer för rödspätta är lite tvetydiga, det beror på vart den fiskats och med vilken fångstmetod, så fråga gärna och var lite besvärliga när ni köper.

Parmesan- och örtpanerad rödspätta med chilimajonnäs
4 portioner

Frasig parmesan- och örtkryddning gjorde det lilla extra!
4 stora rödspättafiléer (eller flera små)
vetemjöl
1-2 ägg
ströbröd
parmesan
färska örter, exv. timjan, oregano, basilka

4 msk majonnäs
1 dl sweet chilisås, gärna hemgjord
ev. extra chilipulver eller salt

potatis till 4 personer
ärtor/haricots verts

Skrubba potatisen och klyfta den, lägg i en ugnsform, ringla över rapsolja, vrid ordentligt med peppar och salt över, gärna lite örtsalt också. Rör om och sätt in i 200 grader varm ugn i minst 20 minuter, tills de blir rejält krispiga. Tina under tiden ärtor eller haricots verts, koka de senare i någon minut i kokande vatten eller ångkoka. Rör ihop chilimajonnäsen genom att skeda upp majonnäs i en liten skål och röra ner sweet chilisås i. Proportionerna beror helt på vilken chilisås ni har och hur starkt ni tycker om, så smaka av och tillsätt eventuellt mer sås, extra chilipulver, salt eller mer majonnäs. 

Torka av fiskfiléerna med hushållspapper så att de inte är för fuktiga (detta är viktigt, annars fäster inte paneringen bra!). Salta gärna med lite örtsalt, vrid över en aning citron (men inte så att det blir för fuktigt, gnid in i filén). Häll upp mjöl, ägg (lättvispat med en gaffel) och ströbröd på tre separata tallrikar med lite högre kant. Riv ner parmesan i ströbrödet så att det utgör ca 1/3 av paneringen. Finhacka färska örter och vänd ner i ströbrödet (de ska inte heller vara för fuktiga). Tänk på att det går ganska snabbt att lägga upp mer mjöl, ägg och ströbröd så det är onödigt att hälla upp för mycket, det som blir över är svårt att ta tillvara på. Ta lika delar smör och rapsolja i stekpannan. 

Förbered allting innan ni börjar steka fisken, se till att potatisen i princip är klar och att bordet är dukat. Fisken ska serveras färsk från pannan! Är ni många i familjen är det en fördel att använda flera stekpannor och i detta moment är det inte dumt att vara minst två personer som hjälps åt! 

Vänd fiskfilén först i mjöl (lyft med en gaffel och se till att mjölet täcker alla delar, pudra bort överflödet). Vänd sedan den i ägget och se till att ägg täcker båda sidorna på fisken, lägg över fisken i ströbrödet och vänd försiktigt runt så att det täcker båda sidor. Hetta upp stekpannan till relativt hög värme (4-5 på 6-gradig skala) när det finns två panerade fiskar att börja steka och stek först på ena sidan i några minuter tills paneringen är gyllenbrun och frasig, vänd sedan och stek i några minuter på andra sidan. Stapla inte fiskarna ovanpå varandra när de är färdigstekta då det gör paneringen mindre frasig. Se istället till att kunna servera den i princip direkt på tallrik. 

Allergier: Panera med glutenfria produkter för glutenfri variant, kolla upp hur man gör det. Parmesan innehåller mjölk, uteslut det vid allergi. Kontrollera köpt majonnäs så att det inte innehåller oväntade tillsatser, eller gör egen på ägg och olja. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar