lördag 10 maj 2014

World Fair Trade Day

Till och med på Pressbyrån kan man nu hitta Fair
Trade-märkta cashewnötter som snacks,och de
är inte dyrare än icke-märkta nötter!
Idag den 10:e maj är det World Fair Trade Day, och kampanjen fokuserar i år på att få arbetsplatser att ha Fair Trade (Rättvisemärkta) produkter i fikarummet. Det är en viktig kampanj, dels eftersom man ofta konsumerar produkter (exv. kaffe, the, socker, choklad, bananer) på fikarasten som odlas på plantager i fattiga länder där det ofta är svåra arbetsförhållanden som är och dels eftersom en förändring på en arbetsplats påverkar många personers konsumtion och får en stor effekt.

På Floras institution på SLU har vi redan ekologiskt och Fair-Trade märkt kaffe, te och bananer, vilket känns jättebra. Det bästa vore förstås om offentlig upphandling kunde rikta in sig på att köpa ekologiskt och Fair Trade på dessa produkter i större skala. Då skulle vi verkligen kunna göra stor skillnad!

Märkningar av olika slag kan vara svåra att få koll på och vissa är mycket bättre än andra. Coop har en bra Märkesguide som även går att ladda ner som app, som är bra att ha i djungeln. Visst finns det mycket som inte är perfekt med "märkta" odlingar också, dock är det oftast väsentligt bättre än på icke-märkta och om inte annat visar man vad man prioriterar som konsument.

Flora har mött många fattiga människor under sina forskningsresor i södra/östra Afrika och sett flera olika sorters projekt som syftar till att förbättra deras situation. Många av dessa projekt är ganska misslyckade, tyvärr, hur bra de än låter. Samtidigt, vid de tillfällen som hon sett fattiga få jobb på teplantager inom skogsbruk mm. så har det inte varit några imponerande löner de fått tillgång till. I Malawi betalade teplantagerna sina arbetare 20 kr för två veckors jobb i 2007 när vi var där. Detta var så uselt betalt att folk till och med betalade sina grannar mer då de behövde lite extra hjälp med arbete på sina jordbruksfält! Ändå tog vissa dessa jobb eftersom de kanske inte hade fält att odla på och inga andra möjligheter stod till buds. Ofta var man tvungen att muta någon för att få jobbet överhuvudtaget, och plantagerna satte i system att avskeda folk innan de skulle behöva betala in till deras pension. Så att betala lite mer för sitt kaffe så att arbetarna kan få en schysst lön och lite schysstare villkor är troligtvis ett mycket bättre sätt att göra något för världen än att ge pengar till olika projekt som ska ge mikrokrediter, plantera skog eller vad det nu kan vara.

Ja, så kan det se ut för de som jobbar på plantagerna som odlar våra varma lyxdrycker. För kaffe, te och choklad som ses som vardagsmat för oss i den rika världen idag, var faktiskt för inte så länge sedan även här, och är fortfarande i andra delar av världen en lyxvara. Tänk om vi kunde tänka oss att betala någon krona extra för vår kopp kaffe, och kanske dricka någon kopp mindre om dagen istället. Då kanske det skulle kännas lite lyxigare på något sätt?

Intresserad av vilka produkter som finns att köpa rättvisemärkta, antingen på nätet eller i din lokala butik? Börja med att se efter här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar