torsdag 5 september 2013

Bondens marknad, Äkta vara, fruktförmedlingen och andra tips!

Ja, i lördags var det ju strålande sol och många matintresserade som vimlande i Botaniska trädgården framför Orangeriet när Bondens egen marknad som vi tipsat om tidigare hade sin matfestival. Vi var på plats och lyssnade med intresse på föredrag, åt gott på Triller mat och bröd som hade en uteservering och handlade på oss alla möjliga godsaker som syns på bilden. Surdegsbröd, finfina gurkor, smaksatt honung (med ingefära, anis och saffran - den blir underbar till julens efterrätter!), päron och plommonmarmelad med calvados, tre sorters ost, najadrökt lax och sk förkylningshonung med tillsatt pepparmynta, propolis mm. Dessutom fanns det möjlighet att prata surdegsbak och kolla på degar och testa att slunga honung och prata om detta med biodlarna, vilket vi tyckte var mycket roligt.

Missade ni detta men är sugna på att titta på godsaker så finns ju Bondens marknad vid centralstationen varje fredag eftermiddag under hösten. Det är lite olika handlare som står där från gång till gång, men tanken är alltid att konsumenterna ska ges en chans att köpa produkter direkt från producenterna utan mellanhänder, vilket också ger en chansen att ställa frågor om produkterna och få svar från dem som verkligen vet. Passa på att fråga om vad som passar med vad, hur sakerna framställts mm.

Visst kan det tyckas dyrt med en del av sakerna på bondens marknad, liksom ekologisk och/eller närproducerad mat i övrigt. Men vi har i alla fall inte fått uppfattningen att producenterna ser till att ta extra mycket betalt för sina produkter. Det är inte lätt att vara relativt småskalig producent som värnar om kvalitet idag när man konkurrerar med stora bolag som hänger sig åt matfusk i hög utsträckning. Så på ett sätt blir det lätt att man jämför äpplen och päron när man jämför priser på till synes liknande produkter. Det handlar också om att vi har blivit vana vid att lägga en mycket liten del av vår disponibla inkomst på mat, från ca 30% på 50-talet, till 19% 1993 och 12% idag. Varför ska maten egentligen vara så billig? Detta skriver Mats-Erik Nilsson om bland annat i denna krönika. Även i faktiska priser har en del matvaror inte blivit dyrare, exempelvis här finns en artikel om myten om den dyra maten i Sverige, med ett exempel på att charkvarorna faktiskt är billigare idag än för nästan 20 år sedan. Vi slänger också alldeles för mycket mat idag, och här finns också en chans att spara mycket pengar som man istället kan lägga på att köpa lite dyrare men mycket bättre mat.

För att komma tillbaka till upplevelserna under helgens marknad så vill vi även tipsa om att Bondens mat i Uppland producerar sin egen Matkarta som finns både som fysisk karta och på nätet, där gårdsbutiker och caféer mm finns utmärkta. Senaste projektet är att också sätta ihop olika "turer" som hugade kan åka för att exempelvis köpa julklappar av lokala producenter, titta på eko-gårdar eller hänge sig åt ostprovningar. Så småningom kommer ett förslag på tur för barnfamiljer, det ser vi fram emot!

Vi passade också i helgen på att bli medlemmar i föreningen Äkta vara, som värnar om den oförfalskade maten utan tillsatser. En av grundarna till föreningen var på plats och berättade om hur de kämpar för att väcka opinion mot att det blivit helt ok att ha långa rader av tillsatser i vanlig mat och fortfarande kalla det för t.ex. glass eller pepparkakor, trots att knappt några av de ingredienser man själv skulle haft i om man gjort det hemma finns med längre. Det kostar 100 kr att vara medlem, och man får olika förmåner, som t.ex. billigare/gratis inträde till vissa mässor mm, så man tjänar snabbt in denna summa om man är matintresserad som vi. Tjänar man inte in summan kan man glädja sig åt att ha bidragit till kampen för bättre matkvalité istället.

Äkta vara ger en nu också rabatt på en provprenumeration på den nya tidningen Hunger, som börjar komma ut i oktober: "Hunger är tidningen som tar maten på allvar. Som inte nöjer sig med smarriga recept, hårdstajlade matbilder och påklistrade leenden. Som granskar fusket i butikerna och på krogen. Som har något intressant att berätta om råvaror, rätter och matkultur. Och som kan göra oss vanliga hemmakockar mer självsäkra och kreativa vid spisen. 

Föreningen har också en smidig fruktförmedling på sin hemsida. Bakgrunden är att vi idag importerar mindre frukt än den som går till spillo genom att inte skördas i svenska trädgårdar. Även nu under högsäsong för äpplen importeras det äpplen från t.ex Argentina i stora mängder. Vi skulle alltså kunna bli självförsörjande på frukt om vi bara ansträngde oss att ta tillvara den frukt vi har. Fruktförmedlingen har en Sverigekarta med nålar där man kan plocka frukt på både offentliga platser och i privata trädgårdar. Gör en insats, spara pengar och bidra till en bättre miljö i höst genom att plocka frukt istället för att köpa!

Så småningom kommer vi ta upp mer här på bloggen om tillsatser i maten, att inte slänga mat och även lite reflektioner om barn och mat. Viljan till att skriva långa inlägg finns absolut, men inte alltid tiden!

onsdag 28 augusti 2013

Skördefestivaler!


Nu i skördetider är det mycket happenings ute i landet och ett perfekt läge att besöka skördefestivaler och liknande! Under hela september och fram till Mickelsmäss så sprudlar det verkligen av skördefester, googla bara på skördefest i ert närområde för att hitta ett kul utflyktsmål. Särskilt nämnvärd är kanske Ekorundan i Skåne, då man istället för att titta på konst tittar på ekologiska gårdar 7-8 september. Skördefester är förstås ett kul sätt att få en närmare anknytning till maten och hur den produceras och förädlas och är en perfekt aktivitet med barn.

Eftersom vi hade en så schysst semester på Åland förut är vi sugna på att besöka Skördefesten på Åland, även om det nog inte blir av just i år. Är någon bloggläsare intresserad av att åka kan vi erbjuda 3 st gratisbiljetter till båtresa med Eckerölinjen om ni skriver någon rad i kommentarsfältet.

I helgen (31 aug-1 sept) är det dessutom matfestival i Uppsala, Bondens egen matfestival, som vi förstås har tänkt att gå på och ser mycket fram emot. En hel del roliga programpunkter och gratis mitt i Botaniska trädgården, låter ju inte helt fel. Det kommer en uppdatering på bloggen om detta förstås.

Har ni bloggläsare några egna favorithappenings i mat/vin-väg får ni hemskt gärna tipsa!

Gott matfestande på er så länge!


tisdag 27 augusti 2013

Kyckling cordon bleu med fetaostkräm och bulgursallad

Häromdagen hittade vi Bosarpkyckling på rabatt på vårt lokala Coop och slog förstås till. Det var en riktigt rejäl kyckling på ca 2 kg så vi bestämde oss för att stycka upp den och göra lite olika saker med olika delar. Är man inte så bra på att stycka hel kyckling kan man göra livet mycket enklare för sig med en rejäl köttsax, men egentligen är det inte så svårt om man bara tittar ungefär vart ben och leder går och försöker skära loss de bitar man vill ha. Bröstfiléerna är ganska givna och lätta att få bort med filékniv, sedan skär man förstås bort lårbitarna som man dessutom kan skära till klubba och övre lår och vingarna samt övre låret. Det som på en vanlig kyckling knappt är något kött att tala om, som vingarna är på en rejäl Bosarp kött att räkna med. En enda kycklingklubba mättar lätt ett barn och duger gott som lunchlåda.

Vi bestämde oss för att göra kyckling cordon bleu med filéerna, kycklingbitar i ugn med lårbitarna och koka soppa på resten. Det blev med andra ord tre ordentliga middagar på en kyckling! Först ut var en lyxig kyckling cordon bleu, se receptet nedan. Eftersom Freja är så förtjust i både fetaost och oliver som gratinerats i ugn hällde vi ner ett paket smulad fetaost och en burk oliver tillsammans med lite olivolja, örtsalt och peppar i en annan ugnsform och ställde bredvid filéerna. Hon fick äta fetasmulor och oliver till kycklingen, medan vi gjorde en fetaostkräm till oss själva, då vi helt enkelt blandade den smälta fetaosten med lite yoghurt (jättegott!) Vi hade en massa kokt bulgur hemma redan, som vi värmde upp och blandade ner hackade grönsaker från uteplatsen och kolonilotten, små tomater, ruccola och sockerärtor. Kanongott!

Kyckling cordon bleu med fetaostkräm och bulgursallad

4 portioner

2 stora Bosarpkycklingfiléer, alt 4 vanliga filéer
2 msk dijonsenap
2 stora skivor rökt skinka
4 rejäla ostskivor av god lagrad ost
salt och peppar
1 äggula
ströbröd
rapsolja
1 paket fetaost
1-2 dl yoghurt

Bulgur 4 portioner
+ Grönsaker att blanda i bulgur: exempelvis hackad rödlök, hackad tomat, ruccola, sockerärtor, stekt hackad svamp, bitar av sparris mm. Variera efter säsong!

Kyckling Cordon Bleu: Skär en djup ficka i kycklingfiléerna, eller två fickor om det är en stor fet filébit. Vik upp och pensla ordentligt med senap. Lägg i skinka och ost i fickan, salta och peppra, stäng igen. Lägg filéerna i en ugnsform. Pensla ovansidan på kycklingfiléerna med äggulan och strö över ströbröd. Spraya/ringla över rapsoljan så att ströbrödet inte är torrt. Tillaga i mitten av ugnen ca 20 minuter på 220 grader, kontrollera att köttsaften är klar.

Fetaostkräm: Smula fetaost i en ugnsfast mindre form, örtsalta och peppra samt spraya med olivolja och lägg in bredvid kycklingen i ca 15 minuter. Rör ner den ugnsvarma fetaosten i 1-2 dl yoghurt, smaka av så att balansen mellan fetaostsmaken och yoghurtens syrlighet blir god.  

Bulgursallad: Koka bulgur (eller matvete, quinoa eller något annat gryn). Hacka grönsaker och lägg i en bunke tillsammans med örtsalt, peppar och olivolja. Blanda ner den kokta bulguren i bunken, servera ljummen.

Övrigt: barn kanske föredrar kycklingen med bara skinka och ost utan senap, eller kryddad med mildare örtkryddor. Innehåller mjölk, men skippa osten och gör en annan sås och ni har en mjölkfri rätt. Om ni vill göra glutenfri mat, använd ströbröd utan gluten och gör t.ex. quinoasallad istället. 

söndag 25 augusti 2013

Hemodlade tomater wow wow wow!

Vi frossar just nu i våra hemodlade små tomater, som är fantastiskt goda. Det är svårt att hindra Freja från att äta upp dem rakt av medan vi skördar dem, de är söta små smakbomber verkligen. På bilden syns även grön chili närmast i bild, mynta som hänger på tork och dill och ruccola i odlingslådan.

I år odlade vi sorterna Tomatoberry och tumbling tom (ampeltomaten) och är mycket nöjda med smaken på båda. Tomatoberry fick tyvärr kalciumbrist som yttrade sig i pistillröta som vi skrivit om tidigare, men sedan plantorna fick benmjöl har de slutat få svarta ändar. Hurra!

Vi skrev redan förra året om hur nyttiga tomater är (tillsammans med vårt favoritrecept på tomatsallad) men vill återigen upprepa att det finns inte mycket som är lika nyttigt som färska, näringsrika, hemodlade tomater. Notera att man ska försöka äta upp dem så snart efter att man skurit upp tomaterna som möjligt! Tomater nämns också som en av 18 supernyttiga livsmedel i inlägget om Supermat.

Här syns tomaterna i en enkel sallad med sallad, gurka, gravad lax, avokado, ägg och solrosfrön. Vi gjorde en snabb dressing på olivolja, balsamvinäger och senap till.

Bon apetit!!

lördag 24 augusti 2013

Gröna plättar med mangold och chili

Underbart goda blev de här lyxiga och enkla plättarna som vi gjorde med mangold och grön chili som vi hade från egen odling. Receptet kommer från senaste Ica Buffé och vi bytte ut spenaten mot mangold och serverade med keso istället för limesmör. Hemligheten är att steka dem i ordentligt med olja och sedan låta dem ligga var för sig på tex en bakplåt med hushållspapper, då blir de jättefrasiga och goda. Stapla dem inte ovanpå varandra, då blir de mjuka! Vi gjorde 1,5 gånger receptet (dvs. för 6 pers) och det räckte till 2 måltider för oss. Om ni vill spara plättarna och värma upp dem igen, värm då i stekpanna i lite mer olja, inte i micron!

Gröna plättar med mangold och chili
4 portioner

250 g färsk mangold
100 g salladslök eller blasten på färsklök
grön chili, hackad, efter smak (testa styrkan!)
1,75 dl mjöl, blanda vetemjöl och dinkelmjöl
1 msk bakpulver
1 ägg + 1 äggvita
50 g smält smör
1/2 tsk salt
1 tsk spiskummin
1,5 dl mjölk
olivolja till stekningen

Serveringsförslag:
500 g keso
örtsalt
färsk gräslök
(rökt skinka passar bra att blanda ner i keson för den köttsugne)

Hacka mangolden (ta bort de grövsta stjälkbitarna) och fräs den i olivolja i en stekpanna, låt det mesta vattnet ånga bort och mangolden sjunka ihop. Strimla salladslöken och kärna ur och hacka chilin. Vispa ihop mjöl, bakpulver, 1 ägg, smält smör, salt, spiskummin och mjölk i en skål, vispa tills smeten är helt slät. Blanda i salladslök, mangold och chili. Vispa äggvitan hård och vänd försiktigt ned den också i smeten. Stek plättar, ca 2 msk smet per plätt i ordentligt med olivolja i en stekpanna, exempelvis en pannkakspanna. Vänd på plättarna och stek tills de blir vackert gyllenbruna. Lägg över på plåt/tallrik med hushållspapper och servera varma. Stapla ej plättarna på varandra då de förlorar den härliga frasigheten då. Servera med keso som man rört ner lite örtsalt och hackad färsk gräslök (och eventuellt strimlad rökt skinka) i.

Övrigt: Vegetarisk, favorit med Freja 2 år. Andra recept där vi nyligen använt mangold, fräst i olja med lite vitlök, istället för spenat är denna jättegoda vegetariska lasagne, i fylld squash, samt bara som tillbehör till fisk och potatis. För att variera receptet, testa med  t.ex. rivensquash i plättarna istället för mangold.

söndag 18 augusti 2013

Sylt på krusbär och rabarber

När vi kom hem från semestern för två veckor sedan åkte vi som vi skrev om i förra inlägget raka vägen till Floras mammas kolonilott för att skörda frukten (eller snarare grönsakerna) av vårt tidigare arbete. På kolonilotten finns dock en gigantisk krusbärsbuske och även en hel del rabarber, därför passar detta recept på krusbär-rabarbersylt (eller kräm kan man också säga, det blir en ganska lös sylt) så bra. Det blir väldigt gott i gröt eller yoghurt, och sylten blir ganska syrlig eftersom man har relativt lite socker jämfört med vanlig sylt.

Krusbärs- och rabarbersylt
Ta lika delar krusbär, rabarber och råsocker. Vi tog exempelvis 1,2 kilo krusbär och matchade med 1,2 kilo rabarber och 1,2 kilo råsocker i en stor kastrull. Rensa bären och skiva rabarbern, häll allt i kastrullen och tillsätt sockret samt ca 10 st kryddnejlikor (lägg gärna dessa i en the-sil för att enkelt kunna plocka bort dem ur kastrullen sedan.

Koka upp (till en början på svag värme, öka sedan när bären vattnat sig) och låt sjuda ca 30 minuter, tills sylten börjat tjockna. Den tjocknar ytterligare när den sedan svalnar. Värm väl rengjorda burkar i ugnen och häll upp sylten direkt, skruva på lock och ställ ut att svalna. Enkelt! Det jobbigaste med detta recept är att plocka och rensa krusbären...

fredag 16 augusti 2013

Skördefest! Recept på mat från odlingarna - rödbetor med getost och honung

Nu börjar vi verkligen skörda frukterna av vårt arbete på kolonilotten och i krukor och rabatter här hemma vid husväggen och kan plocka hem stora mängder ärtor, bönor, rödbetor, zucchini, morot, sallad samt förstås härliga små tomater. Arbetet som man lade ner i våras med att förkultivera tomater, eller gräva på kolonilotten, tycks nu som en billig investering när den ger så mycket tillbaka!

Freja tycker om att följa med till kolonilotten och hjälpa till att plocka, hennes stora favorit är morötter som vi gräver upp och sköljer av direkt, de har så tunt skal att hon där och då kan äta direkt. Hon kan lätt knapra i sig 5-6 mindre morötter på en gång! Sedan tjatar hon järnet hemma om att få morötter till mellanmål!

Tomaterna är också goda som små sötsaker, sprängfyllda med smak. Vi fick tyvärr lite problem med tomaterna i år, något som heter pistillröta, och som ser ut som insjunkna bruna fläckar längst ner på tomatens ände. Det beror tydligen på kalciumbrist i plantan och uppstår om man gödslat ensidigt (för mycket natrium, vilket vi nog hade) och det varit lite oregelbunden vattentillgång. Det var ju en väldigt varm sommar så det blev lätt att plantorna blev väldigt torra för att sedan få mycket vatten. Vi köpte KRAV-märkt benmjöl som vi hade på och sedan dess har tomaterna sett bättre ut, nästa år ska vi blanda i lite av benmjölet i jorden från början.

Nu till recepten på vad man göra med maten man skördar! Det roligaste tycker vi är att anordna en liten "skördefest" med plockmat från trädgården. Ikväll hade vi det som fredagsmys, lite överambitiöst kanske, men det blev väldigt gott! Helt vegetariskt också. Vi gjorde rödbetor med fetaost i ugn, tre sorters ångkokta bönor, tomatsallad med basilika, morötter, gurka och slutligen lite zuccinisoppa med getost för att få lite varm mat i oss. Kändes lite kul att det mest var salt, peppar, ost, honung, olja, kikärtor och pumpakärnor som var köpemat i vår middag, 11 odlade ingredienser räknade vi till, och vi hade lätt kunnat lägga till sallad, ärtor, potatis och mangold också för att komma upp i 15. :)

Zucchini/squash får man ju ofta mycket av åt gången och det kan vara svart att göra åt allting. Här finns ett jättegott och enkelt recept på zuccinisoppa med kikärtor som gör soppan extra krämig. Denna gång hade vi i lite spiskummin och ett stänk av chili för att ge lite mer sting till soppan. Man kan också göra grillade grönsaker på grill eller i ugn för att äta som snacks eller till en lyxig grönsakspasta. Om man fått en riktigt stor zucchini kan man göra fylld zucchini som är en stående favorit här hemma.

Bönor i alla former (vaxbönor, haricots verts och bondbönor) är som godast lättkokta/ångkokta med flingsalt tycker vi. Det är gott att äta bara som snacks, eller som tillbehör till en maträtt med fisk/  kyckling/ köttfärslinser eller varför inte till en lyxmiddag med entrecote om det är något särskilt att fira.

Det är så tragiskt att fina svenska bönor som växer så bra här i Sverige och blir så goda nästan inte går att få tag i längre i vanliga mataffärer eftersom de blivit helt utkonkurrerade till förmån för bönor och ärtor från Kenya som är lika eländiga och smaklösa året runt. Ofattbart, men vi antar att det på något sätt ändå blir lite billigare att flyga hit bönor från Kenya än att odla dem här, vilket leder till att affärerna struntar i att ta in svenska bönor. Enda utvägen är att odla själv och som tur är så är just bönor och salladsärtor superenkelt och jättetacksamt att odla. De tål kyla, torka och behöver ganska liten yta för att ge jättemycket skörd. Se bara här i korgarna hur mycket vi fick från några rader på ca 4 meter, och detta är en skörd av säkert 4-5 skördar.

Slutligen, rödbetor med getost/fetaost, honung samt pumpakärnor är en riktig favoriträtt som konstigt nog inte nämnts på bloggen tidigare. Vi åt så mycket av den en höst för några år sedan att vi fick riktig överdos och pallade inte att äta rödbetor på flera månader efteråt! Geotst blir välidgt gott men vi gör för tillfället med fetost eftersom Freja älskar ugnsgrillad fetaost just nu.

Rödbetor med getost, honung och pumpakärnor

4 portioner (till plockmat, kombinera med 1-2 andra smårätter)

5 medelstora rödbetor
1/2 paket fetaost
pumpakärnor
olivolja
flytande honung

Förkoka sköljda men inte delade eller snoppade rödbetor med skalet på i rikligt med vatten i 10-15 minuter tills de blir mjuka. Häll av och låt betorna svalna något, då är det lätt att ta bort skalet med händerna. Dela dem i klyftor och lägg i en ugnsfast form. Smula fetaosten över betorna, strössla över pumpakärnor och spraya/ringla lite olivolja över. Sätt in i 200 grader varm ugn i ca 15 minuter. Ta ut ur ugnen och låt svalna lite innan ni ringlar på flytande honung. Servera och ät ljummen - mums!

Serveringsskålar från Bruka design och Indiska.

tisdag 13 augusti 2013

3-rätters meny till farmor och farfars 140-årsfest - recept på gorgonzolaspäckad oxfilétournedos

När vi var i Göteborg under semestern hade vi lovat att laga mat till Frejas farmor och farfars 70+70-årsfest, vilket är undantaget till ingen matlagning på 2 veckor som vi skrev om i förra inlägget. Det fick bli relativt enkel förrätt och efterrätt eftersom det inte finns hur mycket tid som helst med Freja rännandes kring benen att stå i köket (även om vi ju då hade "barnvakt"), men vi satsade istället på en extragod huvudrätt med gorgonzola i både tournedos och gräddsåsen. Receptet var första gången vi testade och det blev mycket lyckad, det är tydligen ursprungligen ett recept av Leif Mannerström som Flora klippte ut från DN för flera år sedan. Här följer menyn!

***
Halstrad pilgrimsmussla på salsabädd * Champagne 
Gorgonzolaspäckad oxfilétournedos med potatis- och getostrulle samt gräddsky * Kraftigt rödvin 
Vaniljpannacotta med sommarbär * Moscato d'Asti
***

Pilgrimsmusslan blir mycket god halstrad, d.v.s. hastigt stekt i smör ca 1/3 minut på varje sida, gärna i grillpanna. Till den kan man göra olika tillbehör, denna gång valde vi att göra en frisk salsa på hackad rödlök, tomat, grön paprika och mango samt olivolja, citronjuice, flytande honung, salt och peppar. Här gäller det att hacka alla ingredienser fint och smaka av så att det blir en bra balans mellan de olika frukterna och grönsakerna samt salt, sött och surt. Egentligen skulle vi dock rekommendera tillbehör med mildare smaker eftersom salsan dominerade lite mycket, så det kommer nog ett recept på det någon annan gång eftersom vi gillar pilgrimsmussla.

Gorgonzolaspäckad oxfilétournedos med potatis- och getostrulle samt gräddsky
4 personer

Oxfilé ca 800 g
200 g mogen gorgonzola
smör, salt och peppar
4 cl gin
4 scharlottenlökar, finhackade
6 cl rödvin
viltfond enligt instruktioner på flaska, eller hemgjord buljong
2 dl vispgrädde

Det går bra att göra rätten på viltfilé också, exempelvis älg! Putsa köttet och skär tjocka tournedos på ca 200 g styck och skär en djup ficka i varje köttbit, tryck in en bit gorgonzola i varje ficka och salta och peppra. Bryn köttet hastigt i smör i en en stekpanna, oxfilé är godast när den är rätt blodig i mitten. Stäng av köksfläkten (OBS! annars kan det ta eld i fettet som är i fläkten), häll på gin, tänd på och flambera hastigt. Ha ett lock till hands om man behöver släcka elden (men oftast brinner det slut på några sekunder). Ta upp köttbitarna, tillsätt mer smör i pannan och fräs löken lätt. Smula ner resten av gorgonzolan, häll på vin, viltfond/buljong och grädde. Låt såsen koka ihop i 5-10 minuter tills ca 5 dl återstår. Smaka av med salt och peppar. Lägg tillbaka köttbitarna i pannan och låt puttra under lock i några minuter. Servera med potatis- och getostrulle eller någon annan variation på potatis och lämpliga grönsaker, haricots verts är exempelvis i säsong just nu.

Bild: Adrian flamberar köttet i stekpannan.


Vaniljpannacottan som vi åt till efterrätt är en stående favorit och har förekommit tidigare på bloggen. Denna gång serverade vi med en kräm på frysta sommarbär (hallon, björnbär, jordgubbar) som värmts med lite florsocker i en kastrull. De passade mycket fint till pannacottans delikata vaniljsmak.

Hela middagen blev riktigt god och omtyckt!

söndag 11 augusti 2013

Västkustresa med restaurangtips

Snart dags för arbete och förskola för oss, efter en lång och härlig semester. Vi är nyss hemkomna från en rundresa längs västkusten med längre stopp i Göteborg med kanonväder! Vi har ju inte lagat mat nästan alls på två veckor (med ett större undantag, som det snart kommer ett inlägg om!) så det finns inte mycket där att skriva på bloggen om, men istället tänkte vi kort recensera de restauranger/caféer som vi ätit på! Här kommer några tips/ris/rosor!

En deli Haga - ett vegetariskt ekocafé där vi åt helglunch för 109 kr, då fick man en stor tallrik med lite smakprov på allt i deli-disken samt en skål med god soppa och surdegsbröd till plus kaffe på maten. Mycket gott och prisvärt med tanke på hur mycket man fick och kvaliteten som maten höll! Lovvärt tänk med närodlat och säsongsanpassat och dessutom föredömligt anpassat till allergiker med mat som är helt fri från ägg, mjöl, mjölk, smör och socker. De lagar all mat från grunden, helt utan smaksättare som buljongtärningar mm. Ett tips till er som p.g,a, allergier inte kan besöka de flesta uteställen! Och alla ni andra kan också med fördel äta här, det var jättegott, turkiskt inspirerad mat med många små röror och meze.

Burgersson - rätt hypat burgerställe som har schysst tänk kring burgarna med kvalitetsfokus men som inte levde upp till våra förväntningar (och sina egna priser!). Burgarna var fina, men väldigt okryddade och blev därför onödigt smaklösa. Burgaren med "blåmögelost och päronkräm" hade så lite blåmögelost på sig att man kände en liten liten smak av mögelost i två av tuggorna på burgaren och päronkrämen kände man inte alls. Det funkar inte riktigt att snåla så hårt med ingredienserna när man tar en saftig slant för burgarna. Pommes var helt ok, men även de orimligt dyra, 30 kr för en mindre portion. Efterrätterna ok goda men inte heller något fantastiskt fantasifullt eller extra gott. Stället var packat med folk men stolarna inte särskilt inbjudande och uteserveringen var bara träbänkar invid ett bygge. Överskattat blir tyvärr vårt betyg. 

Kometen - Lefi Mannerströms finkrog på tvärgata till Avenyn, hit gick vi på tu man hand för att fira vårt 7-årsjubileum och hade höga förväntningar. Återigen infriades de inte riktigt. Uteserveringen var även här rätt ospeciell och maten imponerade inte heller. Godast var förrätterna, rödbetscarpaccion var riktigt god och även serranoskinkan lyftes av goda tillbehör. Fiskrätter dominerade på menyn och vi beställde in två sådana till huvudrätt, en pankofriterad spättafilé och en smörstekt kungsflundrarygg. Båda var väl tillagade men ingen av rätterna imponerade. Tillagningen var klanderfri men hade inte riktigt det lilla extra som förväntas på en sådan här krog till detta pris. Bra, rejäl husmanskost var snarare känslan, som man kunde fått till lunch för 120 kr på ett bättre ställe. Efterrättens chokladtryffel var snarare en mindre chokladtårtsbit och god men inte heller den fastnade i minnet. Vi kan inte rekommendera stället!

Trebello - under besöket på Liseberg åt vi med Freja, farmor och farfar på restaurang Trebello och blev positivt överraskade. Trodde det skulle vara ganska vanlig tråkig dussinmat med tanke på att det var på ett nöjesfält, men istället fick vi vällagade pastarätter och panninis, med ruccola och parmesan till, kändes lite som i Italien, och det är mycket gott betyg i våra ögon. Miljön var förvånansvärt lugn med tanke på det stojiga klientelet och det var smart möblerat med stora runda soffor som skärmade av och dämpade ljudet. Lite för få barnstolar bara, annars kan vi rekommendera det varmt!

Danilo - restaurangen som ligger i samma byggnad som Göteborgs största biograf, Bergakungen, är riktigt schysst och serverar matiga sallader, mackor burgare mm. av bra kvalitet. Rödbetssalladen meg getost var mycket god och burgaren likaså. Perfekt innan en biokväll, men kom i tid för personalen kan vara rätt sega. Och missa inte spegeln ovanför urinoarerna (även tjejer kan smyga fram och titta, man går in i samma rum som killarna).

Sist men inte minst stannade vi till i Ängelholm för en natt och bodde på läckra Klitterhus som ligger precis vid havet på en långgrund sandstrand vid gräsbevuxna sanddynor (s.k. klitter). Stället har varit med länge och är väldigt trevligt och mysigt beläget, perfekt för en somrig weekendsemester. Man kan ta både morgon- och kvällsdopp i havet som är ständigt närvarande och restaurangen serverade mycket god mat med fokus på fisk och skaldjur, lyxig frukost och personalen var genomgående väldigt trevliga. Fin utsikt hade man till till alla måltider (se bilden). Vi bodde i rum 12 som var precis på andra sidan om huset mot restaurangen, men kunde efter att vi ätit mat och lagt Freja på rummet sitta kvar på främre terrassen och äta efterrätt och dricka en drink eftersom vår babymonitor hade räckvidd precis dit. Bor man i ett rum med lägre nummer så kan man säkert få räckvidd in i restaurangen.

Hoppas några av tipsen kan vara till nytta för er bloggläsare! Dela gärna med er av egna restaurangtips i Göteborgstrakten!

PS. Om någon är intresserad av biljetter med Eckerölinjen till Åland som vi skrev om i ett tidigare inlägg finns de fortfarande kvar och skänkes bort till den som först visar intresse! Alla tycks ha semestrat färdigt redan så ingen har velat åka på kryssningen.


söndag 28 juli 2013

Smakresa till Åland + vinn biljetter med Eckerölinjen!

Vi hade nyligen en lyxig liten minisemester på Åland, dit vi ville återvända efter att ha haft en lite längre cykelsemester där för tre år sedan. Åland är förvånansvärt prisvärt och det är mycket fokus på lokal mat och dryck där, vilket vi ju tycker är roligt. Vi tänkte bjuda på lite tips och recensioner av olika mat och dryckrelaterade aktiviteter för den intresserade! Dessutom lottar vi nu ut 3 gratisbiljetter tur och retur med Eckerölinjen till Åland från Grisslehamn, inkl. buss från Uppsala/Stockholm/Märsta/Sigtuna/Upplands Väsby! Se mer längst ner i detta inlägg.

När vi insåg att vi kunde få barnvakt för två dagar försökte vi boka in oss på ett paket med Eckerölinjen som erbjöd boende på hotell samt middag på bättre restaurang i Mariehamn, men det visade sig att alla hotell var fullbokade eftersom det var "sjödagar" veckan efter (överhuvudtaget är trycket högt på Åland under juli månad). Vi hamnade istället (hoppsan!) på lyxiga hotellet HavsVidden som ligger mycket vackert på Ålands norra udde och är ett relativt nybyggt modernt hotell med fokus på den karga naturen och utsikten, bad i havet och i utomhusjaccuzzi/bastu samt god mat och allmänt livsnjuteri. Eckerölinjen erbjöd ett förvånansvärt bra paket med båtresa t/r (inkl. ta med bilen), samt boende i standardrum på Havsvidden inkl. eftermiddagskaffebuffé, 3-rättersmiddag och frukost för 1295kr/person. Dryck ingick förstås inte, men man kunde utnyttja hotellets faciliteter inkl. utomhusjaccuzzin och bastun. Det slog vi till på och hade mycket trevliga två dagar då vi åkte med 10.00-båten från Grisslehamn och var tillbaka 19.30 nästa dag.

Utomhusjaccuzzin och den härliga bastun med glasdörrar precis vid havet var verkligen njutbara, trots att det var ganska kallt och blåsigt när vi var där (men soligt!). Det fanns även en pool som man kunde simma i med fin utsikt över landskapet och eftermiddagsfikat hade olika mycket goda små skapelser, gjorda med kärlek. Det enda negativa med stället egentligen var själva rummen, som för all del var fräscha och modernt utrustade men väl trånga och, absurt nog, på en plats där 98% av området utgörs av vacker natur, med utsikt mot bilparkeringen från onaturligt små fönster. För all del, rummen lanseras som "små mysiga rum utan havsutsikt", men när man ser flygfotot på hotellet på hemsidan tänker man att även utsikt mot resten av naturen kommer inte att vara dålig, så det kanske inte är nödvändigt att betala extra för havsutsikt. När man sedan kommer in på rummet och öppnar gardinen möts man då av ... tada... en Ford precis utanför fönstret. Inte riktigt vad man väntat sig. Med andra ord vore en mer korrekt beskrivning "små trånga rum med parkeringsutsikt". Arkitekten som designat stället måste verkligen ha ansträngt sig ordentligt eftersom de flesta av rummen är dessa "små mysiga rum..." och man har alltså lyckats att vända alla dessa mot parkeringar så att de få sviterna ska få en kontrasterande storslagen havsutsikt. Underligt tänkt, tyckte inte bara vi utan även andra vi pratade med i badtunnan.

Både 3-rättersmenyn som ingick i paketet och vinpaketet med tre glas vin som kunde köpas till för 26 Euro får generellt sett tummen upp av oss. Maten var inte överväldigande fantastisk, men definitivt prisvärd och hade tillagats med omsorg för detaljer och man hade lagt sig vinn om att använda lokala råvaror i säsong så mycket som möjligt. Tunt skivad vildlax ”carpaccio” med havtornsmousse till förrätt var spännande att smaka på även om det inte var någon direkt smaksensation. Huvudrättens åländska entrecote med grillade grönsaker och ölsky var desto mer smakrik, och till den serverades en potatispuré med grovt skivad och lätt stekt purjolök i, en idé som vi tänker återanvända i framtiden eftersom det var ett väldigt lätt sätt att piffa upp potatismos på. Efterrättens vaniljglass med inlagd rabarber var kanske i enklaste laget, men det eiswein som serverades till var desto mer spännande. Drinkar hade också komponerats med åländska smaker, framförallt med olika likörer från närbelägna Tjudö vingård, som körsbärslikören, päronlikören och äppelvinet. På frukostbuffén var det mest spännande inslaget ålandspannkaka, som smakar som en tjock ugnspannkaka med risgrynsgröt och kardemumma i, till detta serveras alltid sylt och ”snömos”, d.v.s. lättvispad grädde. Mycket gott!

Efter utcheckning och promenad i omgivningarna på HavsVidden bilade vi ner till Kastellholms slott där vi under vår tidigare Ålandsresa redan gjort gått på guidad tur. Nu hade vi läst oss till att en känd åländsk kock, Michael Björklund, hade startat upp en ”Smakby” i en stor lokal, där olika aktiviteter med fokus på mat och lokala råvaror fanns. Huset visade sig vara mycket modernt och nybyggt med läckra detaljer, och dominerades av en stor restaurang där en dyr men mycket god och välkomponerad lunch kunde intas i det luftigt inredda matrummet med möjlighet att dricka kaffe på maten nedsjunken i bekväma fåtöljer.

Rundvisning i bränneriet på Tjudö vingård med efterföljande (äppel)vin- och likörprovning hade vi redan avverkat under besöket 2010 då vi cyklat dit från vandrarhemmet i Godby där vi bodde då, och det var vi glada för när vi insåg att detta erbjöds även här i Smakbyn (eftersom vi hade bil denna gång och ändå inte kunnat prova några starkare drycker). Man hade byggt upp ett litet bränneri även här vid Smakbyn och det gavs turer av bränneriet med provning en gång om dagen. Smakbyn kunde utöver detta erbjuda en mindre butik med åländsk hantverk och matprodukter. Vissa produkter var för all del intressanta, men andra var lite för uppenbara försök att mjölka matintresserade storstadsturister på pengar (som en liten burk vanligt strösocker med finmalen vanlijstång i med en ”Smakbyns vaniljsocker” klisteretikett på för 5 Euro… vill ni ha eget vaniljsocker så rekommenderar ni att ni helt gratis följer detta recept istället, och använder florsocker istället för vaniljsocker).

Kontentan är att vi kan rekommendera ett besök i Kastellholms-området, särskilt som Kastellholms slott med guidad visning är mycket intressant och här finns även ett Åländskt ”Skansen” d.v.s. friluftsmuseum med kulturhistoriskt intressanta byggnader helt gratis (Jan Karlsgården), och denna placering mitt bland Ålands mest intressanta sevärdheter gör ju att Smakbyn inte behöver kvalificera sig som värt en omväg. Restaurangen kan rekommenderas om man vill prioritera en kvalitetslunch och ta sig lite tid att slappa där, och har man inte möjlighet att ta sig upp till Tjudö vingård så kan man för all del gå på brännerivisning och provsmakning även här (annars är det ju roligare på plats på gården förstås!).

På vägen till Kastellholm kan man gärna stanna vid utsiktstornet/caféet ”Uffe på Berget” vid Ålands gamla färjesund strax efter Godby, området har en intressant historia och vacker utsikt. Cyklar man ändå omkring och vinglar med alkohol i blodet kan man lika gärna stanna på Stallhagens bryggeri norr om Godby där Ålands enda bryggeri experimenterar med flera olika intressanta ölvarianter.

Norr om Mariehamn om man kommer cyklandes från Godby finns dessutom gigantiska Bellissimo glassbar, drivet av äkta italienare och med sagolikt god glass som vi också upptäckte 2010. Rekommenderas varmt! Nära hamnen på Eckerö vid Post och Tullhuset (som är områdets enda större sevärdhet) finns också ett mycket trevligt litet café där man kan ta något gått i väntan på att båten ska avgå, det är fokus på eko och lokalproducerat och mycket gott!

Slutligen kan vi tipsa om att man både på Eckerölinjens båt och Viking Line-båten som vi åkte med 2010 med fördel ska satsa på á la carte-restaurangens frukost/middag snarare än de stora bufféerna som bullas upp för majoriteten av båtgästerna. Kanske låter självklart men man tänker lätt att maten på båten ändå inte kommer vara något särskilt och tänker således att man kan spara några slantar genom att välja den billigare buffén, men kvalitet är som vanligt mycket bättre än kvantitet och vi har faktiskt blivit positivt överraskade av både matkvalité och prisvärdhet på båda båtarnas bättre restauranger.

Sist men inte minst har vi förstås Taxfree-handeln, det som gör att båtbiljetterna är så löjligt billiga och som bidrar ordentligt till Ålands BNP, om än inte till andra vinster för varken miljön eller folkhälsan. När Finland gick med i EU lyckades Åland bli undantaget, vilket gör att man kan handla taxfree som från ett icke-EU-land, d.v.s. mycket billigt. Utbudet av bättre viner och whisky var förvånansvärt stort på Eckerölinjens båt, med fokus på viner från Italien. Även vi som inte direkt brukar tänka på oss själva som notoriska taxfree-shoppare kunde inte låta bli att slå till på en del ädlare drycker. Det gäller bara att inte bli blind av de billiga priserna och köpa på sig en massa dryck som man kanske egentligen inte behöver eller har råd med...

Överlag kan vi varmt rekommendera både kortare och längre vistelser på Åland, som är mysigt, prisvärt och trevligt, med utmärkta möjligheter till cykling och mat- och vinupplevelser. Vi ser fram emot att komma tillbaka en annan gång på skördefest som brukar hållas i september och då man kan besöka olika producenter och gårdar och provsmaka mm. Läs gärna mer på Visit Åland!

***
Vill ni också resa till Åland innan säsongen är slut för detta år? Vi lottar nu ut 3 gratisbiljetter tur och retur med Eckerölinjen från Grisslehamn till Eckerö, inkl. busstransfer från Uppsala/Stockholm/ Märsta/Sigtuna/ Upplands Väsby tur och retur. Kryssa över dagen eller stanna på hotell eller vandrarhem och passa på att se mer av och smaka på Åland! I augusti sinar turistströmmarna snabbt och man har gott om valmöjligheter på hotell och restauranger samtidigt som vädret fortfarande är ypperligt. Och i september är det skördefest! Biljetterna gäller för avresa från 30 juli och 3 månader framåt (och man måste boka i förväg). Mat och dryck på båten samt transporter på Åland och eventuellt boende etc. där ingår ej.

Tävla genom att i kommentarsfältet skriva några rader om varför ni vill åka till Åland och vad ni skulle vilja göra där. Glöm inte att skriva om ni vill ha 1, 2 eller 3 biljetter. Tävla innan 31 juli. Vinnare meddelas 1 augusti och biljetterna skickas med posten någon dag senare. Vinnaren ombesörjer bokning av resan själv. Värde 120 kr/biljett.


***
Foton ovanifrån och ner:
Promenad i naturen på Havsvidden - blåsigt!
Cykeltur till Kastellholms slott 2010
Rundtur i bränneriet och dryckesprovning på Tjudö vingård 2010
Utsikten över Färjesundet från ”Uffe på berget”
Ölprovning på Stallhagens bryggeri
Frukost med ett glas mousserande vin på á la carte-restaurangen på Viking Line.

lördag 27 juli 2013

Recept med mynta


Vi har mynta i trädgården som växer som ogräs och tänkte dela med oss av några tips på vad vi brukar göra med den. Detta i hopp om att få ta del av er bloggläsares tips också!

Myntathé/isthé
Gör vanligt svart thé och stick ner en rejäl myntakvist innan du häller på det varma vattnet. Låt kvisten dra med och ta bort den när du ska dricka, eller låt den vara kvar som dekoration. Gott är även att kyla théet med mycket mynta och tillsätta råsocker eller honung för att få isthé en varm sommardag!

Mojito
En given sommardrink är förstås mojito. Använd mycket mynta och gärna myntasocker som beskrivs nedan. Sedan på vintern när man inte längre har färsk mynta kan man med fördel använda bara myntasocker till att göra en ändå rätt god mojito.

1 glas Mojito
Tvätta en lime och skär den i klyftor, beräkna ca 1/2 lime per glas. Riv av bladen på flera stora kvistar mynta, ca 1 dl löst packade myntablad kan man räkna med. Lägg lime, myntablad och ca 2 tsk råsocker i glaset och muddla, dvs mosa sönder lite med en muddler eller en träspatel eller liknande. Häll på 2 cl ljus eller mörk rom (vi föredrar oftast mörk) och fyll upp med sodavatten/bubbelvatten (typ sodastream går utmärkt). Önskas starkare mojito kan man ta 4 cl rom, önskas alkoholfri kan man utesluta rom helt, drinken blir ändå god eftersom mynta och limesmaken är så god!

Myntasocker

Ett recept vi testade nyligen efter inspiration från Mary's blogg. Ta ca 1 dl råsocker till 1 dl myntablad (någorlunda ordentligt packade i decilitermåttet) - obs ta bort alla stjälkbitar och använd endast bladen på myntan. Lägg i mixer och mixa. Vi fick plats med ungefär 3 dl socker och 3 dl mynta i vår normalstora mixer. Det var knepigt att få den att mixa ordentligt, man var tvungen att skaka om ofta och peta ner blad från kanten flera gånger. Till slut är det meningen att man ska ha ett grönt socker med mindre myntabitar i. Bred ut på bakplåtspapper, ta sönder de värsta klumparna och låt torka. Häll upp i rengjorda burkar eller små cellofanpåsar. Använd i drinkar, strössla över glass eller efterrätter som ska se extra lyxiga ut, använd i bakverk etc. Sockret blir jättegott!


Ärtkräm med mynta
Denna sås är god till t.ex. grillat lamm eller annat grillat/stekt kött. Superenkel att göra! Tina 250 g frysta ärtor, häll bort vattnet och mixa dem tillsammans med blad från 2 rejäla kvistar mynta och 1/2 lime i en mixer. Smaka av med alla ingredienser så att det blir lagom surt och lagom mycket myntasmak. Kontrollera så att konsistensen inte blir för såsig (därför är det viktigt att låta de tinade ärtorna rinna av ordentligt), i så fall kan man ta lite mer ärtor.

Torkad mynta
Ta några rejäla kvistar mynta och häng upp och ner att torka i solen i någon vecka. Plocka bort de helt torra bladen och förvara i en glasburk. Gott att blanda i sitt svarta the för att få myntathe på vintern!

tisdag 23 juli 2013

Chokladkaka med mandelmjöl (glutenfri)

Här kommer som utlovat receptet på Frejas tvåårstårta, en jättegod chokladkaka på mandelmjöl, viket innebär att den är helt glutenfri. Med sin rika smak av mörk choklad uppskattas den av både barn och vuxna. Servera gärna med löst vispad grädde, kanske med lite vanilj i. Kakan förbereds med fördel dagen innan.

Chokladkaka med mandelmjöl
12 bitar

200 g smör
200 g hackad mörk choklad (70%)
4 ägg
2 dl råsocker
2 dl mandelmjöl
0,5 dl potatismjöl. 

Smält  smöret, dra kastrullen från plattan och rör ned det mörka chokladhacket. 
Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mandelmjöl och potatismjöl, vänd ner försiktigt i äggsmeten, tillsätt smörsmeten och rör om tills det blir en jämn smet. Smörj en springform, häll i smeten och grädda  i 200 grader mitt i ugnen i 20 minuter. Gör gärna kakan dagen innan och låt den vila i kylen över en natt, då blir den som godast. Garnera efter behag, gärna med pudrat florsocker, servera med grädde.

söndag 21 juli 2013

Gelé på röda vinbär

Floras mor har jättemycket röda vinbär på kolonilotten, och vi brukar få en del som vi tidigare fryst in eller ätit direkt. Det är gott i desserter eller i en fruktsallad på hösten/vintern, men det finns så mycket att vi ville göra något mer av den. Då kom vi på att vi kunde göra gelé, vilket är jättegott till höstens mustiga köttgrytor eller viltstek, men även till kyckling eller ost och kex.

Letade upp ett bra recept på nätet, se här. Dock använde vi en råsaftscentrifug vi fått av Floras far tidigare för att få ut saften från bären istället för att koka och sila dem. Jättesmidigt recept då man slipper rensa bären, stjälkar kan slängas, bara man sorterar bort ruttna bär och vinbärsblad och sköljer igenom ordentligt. Ett annat tips är förresten att plocka vinbären med blåbärsplockare.

Vi körde med syltsocker men tog lite mindre än receptet, och det blev fin gelé ändå. Med råsaftcentrifugen fick vi ut 14 dl saft och spädde med ca 1 dl vatten. Till detta tillsatte vi 11,5 dl socker vilket var vad som fanns i paketet. Kokade upp, rörde om ordentligt, värmde burkar och hällde upp, på med locket och låt svalna. Färdigt!

Här på bilderna ser ni råsaftcentrifugen in action och den fina röda saften som blir när man centrifugerat bären. I trevliga små burkar blir det en bra gåbortspresent!

tisdag 16 juli 2013

Somrig matpaj med olika fyllningar - grekiskt tema

Häromdagen hade vi besök av en annan familj som kom under dagen och vi bjöd på två sorters paj med sallad till lunch. Detta pajrecept tycker vi blir jättegott, och man kan variera fyllningarna i det oändliga. Pajskalet är lite roligare än standard, med dinkelmjöl och kesella i. Denna dag hade vi tänkt oss grekiskt tema, med en lammfärspaj med vitlök, fetaost och rosmarin och en vegetarisk paj med fetaost, rödlök, oliver och soltorkade tomater (dock upptäckte vi sedan att vi hade slut på lammfärs så det blev nötfärs istället). Till detta en grekisk sallad, som traditionellt inte innehåller sallad utan bara gurka, tomat, oliver och fetaost samt olivolja. Vi hade ändå gjort en skål med bara salladsblad bredvid. Olika delar av sällskapet hade olika favoritpajer, men alla var överens om att det smakade gott, även barnen. Paj blir godast varm från ugnen, men är lätt att förbereda, i detta fall hade pajskalet gjorts dagen innan och vilat i kylen över natten och köttfärsen hade också stekts och kryddats i förväg.

Somrig matpaj med sallad
1 paj räcker till ca 4 personer med rejäl sallad till, gör gärna två när ni ändå är igång, tidsåtgången är ungefär samma!

2,5 dl mjöl, gärna drygt hälften dinkelmjöl och resten vetemjöl
75 g smör
0,75 dl kesella kvarg
3 ägg
2,5 dl matlagningsgrädde
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar

Fyllningar (exempel)
Grekisk vegetarisk: 1/2 pkt fetaost, 1 rödlök, 1/2 burk oliver, 1/2 burk soltorkade tomater i olja, gräslök
Grekisk lammfärs: 400 g lammfärs, 3 vitlöksklyftor, 6 kvistar rosmarin, 1/3 pkt fetaost, 1 röd paprika, 1 msk paprikapulver, salt och peppar
Mexikansk nötfärspaj: 400 g nötfärs, 3 vitlöksklyftor, chilipulver eller färsk chili, paprikapulver 1 msk, 1/2 röd paprika, 1/2 gul lök, 100 g majs, 1-2 tsk soja
Vegetarisk mögelost: 150 g blåmögelost, Småbuketter från 1 broccoli (förvällda), 100 g majs

 Hacka ihop mjöl och smör, tillsätt kvarg och arbeta ihop degen. Tryck ut i en smörad stor pajform och tryck upp på kanterna hela vägen. Nagga med gaffel. Låt vila i kyl minst 20 minuter, men gärna över natten till nästa dags lunch. Om man har gjort två pajer kan man ställa båda pajformarna ovanpå varandra i kylen med en skärbräda emellan, smidigt om man behöver spara plats. 

Sätt ugnen på 210 grader och förgrädda skalet i ca 10 minuter tills det fått lite färg. Förbered fyllningen under tiden. Köttfärs kan stekas i förväg och förvaras i en burk tills man har i den i pajskalet. Förbered fyllning genom att steka och krydda ev. köttfärs med alla kryddor som står ovan. Lök och paprika tärnas smått och steks eventuellt tillsammans med köttfärsen. Oliver och soltorkade tomater skivas i lite mindre bitar. Örtkryddor hackas, vitlök pressas ner i köttfärsen, majs sköljs av och broccoli buketteras och förvälls. Ost smulas i mindre bitar ner i pajskalet direkt. Fyllningen man förberett fördelas jämnt i pajskalet.

Vispa ihop äggstanning bestående av äggen, matlagningsgrädden, salt och peppar i en bunke. Att röra om någon minut med en handvisp räcker. Häll detta jämnt fördelat över pajen. Ställ in i ugnen direkt i nedre/mellersta delen av ugnen och grädda 25-30 minuter. Gör man två pajer är det bra att använda varmluftsugn så kan man grädda dem samtidigt. Använd inte grillfunktionen för risken är att pajen blir bränd. 

Hacka ihop en sallad under tiden som pajen står i ugnen, duka och voila, lunchen är serverad. Eller slå in pajen i formen med folie och ta med på en picknick så är den fortfarande ljummen när det är dags att äta! Kolla in den här länken för lite salladsinspiration.

Övrigt: Vissa varianter vegetariska. Använd glutenfri mjölmix om du vill göra glutenfri paj! Gillade du receptet - testa även vår paj i långpanna

söndag 14 juli 2013

Farmors lyxiga bärpaj

Denna lyxiga bärpaj hade Frejas farmor (dvs Adrians mor) med sig när hon hälsade förra veckan. Vi bad om receptet och tog kort på pajen eftersom den var så fantastiskt god! Det blir en rejält stor paj som räcker i flera dagar till 4 personer eller går att bjuda 8 personer på.

Farmors lyxiga bärpaj
ca 8 personer

Pajdeg:
500 g vetemjöl (ca 1/3 del kan bytas ut mot fullkornsmjöl)
200 g smör
2,5 dl socker
3 äggulor
1,5 tsk bakpulver
3 msk gräddfil eller yoghurt

Fyllning:
Frysta osockrade bär:
500 g blåbär
500 g hallon
1-2 dl svartvinbärssylt (om man har)
2-3 msk råsocker
1 tsk vaniljsocker

Blanda mjöl, socker, vaniljsocker, bakpulver i en bunke. Hacka smöret i små bitar och blanda med mjölet. Låt det mjukna lite. Häll i äggulor och gräddfil. Bearbeta allt till en fast boll. Låt degen vila i kylskåp ca 2 h eller längre.
Dela degen i två bitar. En bit något större än hälften av massan kavlas ut och trycks ut i en springform med hög kant. Nagga pajskalet med gaffel. Baka i ugn: 200 grader i 15-20 min tills pajskalet är gyllenbrunt.
Lägg den andra delen av degen i frysen under tiden.

Blanda bären i en skål och häll ner i det förgräddade pajskalet. Den hårda biten från frysen rivs direkt ovanpå bären på rivjärnets grova sida. Pajen bakas i 200 grader i 20-30 min tills pajen får fin gyllenbrun färg. Sen pudras pajen med florsocker blandat med vaniljsocker.

Mängden bär är inte så exakt. Man kan ta mer blåbär än hallon. Den totala mängden beror på hur mycket som ryms i formen. Man får uppskatta på ett ungefär när man blandar bären.  

torsdag 11 juli 2013

Jordgubbar!! - tips för självplocket!



Jordgubbssäsongen är här med råge, och vi har ätit mycket jordgubbar sedan de svenska lokalt producerade började dyka upp för någon dryg månad sedan. Det är nöjet med att äta säsongsbetonat, när någonting väl är i säsong kan man verkligen unna sig att frossa av hjärtans lust. Vi äter jordgubbar i frukostyoghurten/gröten, som efterrätt efter lunch eller middag eller bara till eftermiddagsfika, med glass eller yoghurt. Jordgubbar är som alla bär väldigt nyttiga och innehåller förvånansvärt få kalorier med tanke på hur söta och goda de är! Något att tänka på innan man öser på med socker på bären...

Förra veckan var vi dessutom på självplock hos Ulvagubben norr om Uppsala och det var fantastiskt fina bär där! Vanligtvis brukar det vara mycket godare med jordgubbar plockade på självplock, dels för att de är helt färska och dels för att de kan odla sorter som är extra goda men som inte lämpar sig för långa transporter. Självplock är också verkligen en kul och avslappnande aktivitet och roligt för barn, dessutom kan man ju passa på att äta en hel del bär medan man håller på. Priset är inte jättelågt, 50 kr/kg var det när vi var där, så man ska plocka självplock för att man tycker det är kul och för att man får extra goda och söta gubbar, inte för att spara pengar. Ofta blir det också så att en del av jordgubbarna blir dåliga för att man inte har plockat helt genomtänkt, och då kan det bli dyrare. Så planera självplocket väl och håll koll på hur mycket ni plockar! Det går snabbt och man fyller snabbt sina kärl. Men om ni är sugna på att plocka så är det dags nu. På grund av varmt väder kommer exempelvis Ulvagubben bara kunna erbjuda självplock i någon vecka till. Här kommer några tips för lyckat plockande:
  • Ta med lämpliga kärl för att plocka jordgubbar i. Hinkar som säljs på plats är för djupa och det nedre lagret av gubbar blir mosade. Jordgubbar är väldigt känsliga och ska ligga i max 3 lager ovanpå varandra. Spara gärna jordgubbsaskar när ni köper, skölj ur och använd till plocket. Ställ askarna i en större back eller liknande, i en påse trycks askarna ihop och jordgubbarna blir ändå mosade.  
  • Välj med omsorg när ni plockar så att ni inte tar bär som är lite dåliga, de håller inte så bra och gör att andra bär också ruttnar snabbare. Sortera gärna direkt när ni plockar efter mognadsgrad, mest mogna i ett kärl, medelmogna i ett annat och aningen omogna i ett tredje. Då kan man njuta i flera dagar av de egenhändigt plockade gubbarna.
  • Planera självplocket med tid för att rensa och göra åt bären nästa dag, annars riskerar för många av bären att börja bli dåliga. Sortera försiktigt igenom bären då och spara de som är finast att äta inom några dagar, koka sylt eller saft på de som är sämst (man kan skära bort det som blivit dåligt på gubben och koka sylt på resten) och frys in bär som är fina men kanske aningen mosiga.De frysta blir jättegoda som ingrediens i smoothies under vintern, eller till dessert med glass etc. Man kan också skiva bär tunt och lägga dem på torkning, gärna i solen, eller i en frukttork om man har det. Kan vara gott att ha på vintern i en frukt-nötblandning för snöiga utflykter. Passa på att ge bort lite jordgubbar till grannar eller vänner när ni varit och plockat, så kanske ni också får någon vecka senare i gengäld. Kom ihåg att jordgubbssylt är en uppskattad gå-bortspresent så gör lite extra när ni ändå är igång. V brukar låta större bitar av jordgubbarna vara kvar i sylten så att den blir härligt "bitig". 
  • Lagra bär som ej ska ätas direkt i kylen, då håller de sig mycket bättre. Ta fram de som ska ätas under dagen så att de blir varma och mognar lite extra. Plocka gärna en ask med gubbar som är stora och fina men inte helt röda utan aningen omogna. Dessa kommer att mogna fint om man låter dem stå i solen i en dag. Spara den asken i kylen tills alla andra jordgubbar är slut, ställ då fram dem i ett soligt fönster i en dag och ni har ännu en ask med jordgubbar att njuta av. På detta sätt kan man få jordgubbarna att räcka i ca 5 dagar. 


fredag 5 juli 2013

Enkel italiensk försommarbuffé till Frejas tvåårsdag

Freja fyllde två för två veckor sedan, men vi firade ordentligt i helgen när även farmor och farfar var närvarande. Totalt var vi då 7 pers med henne och firade med en tidig middag och temat var italiensk minibuffé med sommarsmaker och mycket örtkryddor. Idén föddes ur att Freja älskar så mycket mat som skulle kunna klassas som italiensk. Pasta, tomat, oliver, focaccia och stark korv bland annat. Samt grön sparris, som passar bra till det hela. Plus att vi då älskar italiensk mat och har mängder med örtkryddor för tillfället hemma i kryddträdgården.

Pestopasta med körsbärstomater
Menyn bestod av:

-Ljummen tagliatelle med hemgjord pesto på basilika, pinjenötter, parmesan och olivolja
-Tomatsallad med mozzarella och basilika
-Ångkokt sparris med parmesan och balsamico
-Kallskuret-tallrik med stark korv (ungersk, vi hade fått så vi fuskade lite), parmaskinka, västerbottenost (svensk parmesan!) och oliver
-Örtfocaccia med fetaost, och oliver, att doppas i olivolja med örtkryddor

Till efterrätt hade Floras mor gjort en tårta (recept kommer i ett separat inlägg) som dekorerades med en blå VW i marsipan som Freja glatt åt upp och ett 2-årsljus som hon själv lyckades blåsa ut, mycket stolt..
Tomatsallad med mozzarella och basilika

Låter det ambitiöst? Det var verkligen inte svårt att förbereda! Peston gjorde vi dagen innan och det är det enda som är lite mer mekigt att göra. Vi har en bra liten mixer som vi gör den i, vilket är smidigt då den även finriver parmesanen först och sedan blandar ihop ingredienserna till en slät röra. Till detta följer vi förstås råden om att koka en perfekt pasta.

Ångkokt sparris med hyvlad parmesan och balsamico
Tomatsallad gör vi enligt favoritreceptet, fast denna gång hade vi faktiskt mozzarella istället för fetaost.

Sparrisen gör vi också enligt enkelt recept, och kallskuret är ju bara att skiva upp (vi får ofta stark ungersk korv av Floras släktingar som passar bra i ett sådant här läge). Oliver är Frejas all-time-favoritmat och vi köper fina kalamataoliver som vi kärnar ur med urkärnare, en himlans praktisk pryl alltså.

Focaccia med oliver  
Focaccian var väl det enda som egentligen tog tid att göra under själva dagen men den är lätt att röra ihop och enbart kul att baka ut och dekorera så det var ett kärt nöje. Och den blir ju så himla god! Här frossade vi loss med oregano, timjan och rosmarin i både degen och som dekoration ovanpå samt blandat med salt till dipp.

Buffén blev matig och det blev förstås över av vissa saker. Nästa dag är det lätt att komplettera med färsk sallad och med lite mer småplock och packa med sig som picknicklunch på utflykten. Lyxigt!

Plocktallrik med korv/parma, ost och oliver
Övrigt: Perfekt för barn (iaf vårat...), vegetariskt om man skippar korven, kan bli laktos/mjölkfri om man kollar fetaosten och parmesanen och byter ut eller väljer anpassade produkter.


Här kommer en bonusbild på tvåårstårtan också!

Glasfaten är Anna från Kosta Boda, den vackra målade skålen är inköpt på marknad i Marocko och snurrfatet med olika småskålär är köpt i en inredningsbutik i Oxford.
Tvåårstårtan!