torsdag 11 juli 2013

Jordgubbar!! - tips för självplocket!Jordgubbssäsongen är här med råge, och vi har ätit mycket jordgubbar sedan de svenska lokalt producerade började dyka upp för någon dryg månad sedan. Det är nöjet med att äta säsongsbetonat, när någonting väl är i säsong kan man verkligen unna sig att frossa av hjärtans lust. Vi äter jordgubbar i frukostyoghurten/gröten, som efterrätt efter lunch eller middag eller bara till eftermiddagsfika, med glass eller yoghurt. Jordgubbar är som alla bär väldigt nyttiga och innehåller förvånansvärt få kalorier med tanke på hur söta och goda de är! Något att tänka på innan man öser på med socker på bären...

Förra veckan var vi dessutom på självplock hos Ulvagubben norr om Uppsala och det var fantastiskt fina bär där! Vanligtvis brukar det vara mycket godare med jordgubbar plockade på självplock, dels för att de är helt färska och dels för att de kan odla sorter som är extra goda men som inte lämpar sig för långa transporter. Självplock är också verkligen en kul och avslappnande aktivitet och roligt för barn, dessutom kan man ju passa på att äta en hel del bär medan man håller på. Priset är inte jättelågt, 50 kr/kg var det när vi var där, så man ska plocka självplock för att man tycker det är kul och för att man får extra goda och söta gubbar, inte för att spara pengar. Ofta blir det också så att en del av jordgubbarna blir dåliga för att man inte har plockat helt genomtänkt, och då kan det bli dyrare. Så planera självplocket väl och håll koll på hur mycket ni plockar! Det går snabbt och man fyller snabbt sina kärl. Men om ni är sugna på att plocka så är det dags nu. På grund av varmt väder kommer exempelvis Ulvagubben bara kunna erbjuda självplock i någon vecka till. Här kommer några tips för lyckat plockande:
  • Ta med lämpliga kärl för att plocka jordgubbar i. Hinkar som säljs på plats är för djupa och det nedre lagret av gubbar blir mosade. Jordgubbar är väldigt känsliga och ska ligga i max 3 lager ovanpå varandra. Spara gärna jordgubbsaskar när ni köper, skölj ur och använd till plocket. Ställ askarna i en större back eller liknande, i en påse trycks askarna ihop och jordgubbarna blir ändå mosade.  
  • Välj med omsorg när ni plockar så att ni inte tar bär som är lite dåliga, de håller inte så bra och gör att andra bär också ruttnar snabbare. Sortera gärna direkt när ni plockar efter mognadsgrad, mest mogna i ett kärl, medelmogna i ett annat och aningen omogna i ett tredje. Då kan man njuta i flera dagar av de egenhändigt plockade gubbarna.
  • Planera självplocket med tid för att rensa och göra åt bären nästa dag, annars riskerar för många av bären att börja bli dåliga. Sortera försiktigt igenom bären då och spara de som är finast att äta inom några dagar, koka sylt eller saft på de som är sämst (man kan skära bort det som blivit dåligt på gubben och koka sylt på resten) och frys in bär som är fina men kanske aningen mosiga.De frysta blir jättegoda som ingrediens i smoothies under vintern, eller till dessert med glass etc. Man kan också skiva bär tunt och lägga dem på torkning, gärna i solen, eller i en frukttork om man har det. Kan vara gott att ha på vintern i en frukt-nötblandning för snöiga utflykter. Passa på att ge bort lite jordgubbar till grannar eller vänner när ni varit och plockat, så kanske ni också får någon vecka senare i gengäld. Kom ihåg att jordgubbssylt är en uppskattad gå-bortspresent så gör lite extra när ni ändå är igång. V brukar låta större bitar av jordgubbarna vara kvar i sylten så att den blir härligt "bitig". 
  • Lagra bär som ej ska ätas direkt i kylen, då håller de sig mycket bättre. Ta fram de som ska ätas under dagen så att de blir varma och mognar lite extra. Plocka gärna en ask med gubbar som är stora och fina men inte helt röda utan aningen omogna. Dessa kommer att mogna fint om man låter dem stå i solen i en dag. Spara den asken i kylen tills alla andra jordgubbar är slut, ställ då fram dem i ett soligt fönster i en dag och ni har ännu en ask med jordgubbar att njuta av. På detta sätt kan man få jordgubbarna att räcka i ca 5 dagar. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar