tisdag 27 augusti 2013

Kyckling cordon bleu med fetaostkräm och bulgursallad

Häromdagen hittade vi Bosarpkyckling på rabatt på vårt lokala Coop och slog förstås till. Det var en riktigt rejäl kyckling på ca 2 kg så vi bestämde oss för att stycka upp den och göra lite olika saker med olika delar. Är man inte så bra på att stycka hel kyckling kan man göra livet mycket enklare för sig med en rejäl köttsax, men egentligen är det inte så svårt om man bara tittar ungefär vart ben och leder går och försöker skära loss de bitar man vill ha. Bröstfiléerna är ganska givna och lätta att få bort med filékniv, sedan skär man förstås bort lårbitarna som man dessutom kan skära till klubba och övre lår och vingarna samt övre låret. Det som på en vanlig kyckling knappt är något kött att tala om, som vingarna är på en rejäl Bosarp kött att räkna med. En enda kycklingklubba mättar lätt ett barn och duger gott som lunchlåda.

Vi bestämde oss för att göra kyckling cordon bleu med filéerna, kycklingbitar i ugn med lårbitarna och koka soppa på resten. Det blev med andra ord tre ordentliga middagar på en kyckling! Först ut var en lyxig kyckling cordon bleu, se receptet nedan. Eftersom Freja är så förtjust i både fetaost och oliver som gratinerats i ugn hällde vi ner ett paket smulad fetaost och en burk oliver tillsammans med lite olivolja, örtsalt och peppar i en annan ugnsform och ställde bredvid filéerna. Hon fick äta fetasmulor och oliver till kycklingen, medan vi gjorde en fetaostkräm till oss själva, då vi helt enkelt blandade den smälta fetaosten med lite yoghurt (jättegott!) Vi hade en massa kokt bulgur hemma redan, som vi värmde upp och blandade ner hackade grönsaker från uteplatsen och kolonilotten, små tomater, ruccola och sockerärtor. Kanongott!

Kyckling cordon bleu med fetaostkräm och bulgursallad

4 portioner

2 stora Bosarpkycklingfiléer, alt 4 vanliga filéer
2 msk dijonsenap
2 stora skivor rökt skinka
4 rejäla ostskivor av god lagrad ost
salt och peppar
1 äggula
ströbröd
rapsolja
1 paket fetaost
1-2 dl yoghurt

Bulgur 4 portioner
+ Grönsaker att blanda i bulgur: exempelvis hackad rödlök, hackad tomat, ruccola, sockerärtor, stekt hackad svamp, bitar av sparris mm. Variera efter säsong!

Kyckling Cordon Bleu: Skär en djup ficka i kycklingfiléerna, eller två fickor om det är en stor fet filébit. Vik upp och pensla ordentligt med senap. Lägg i skinka och ost i fickan, salta och peppra, stäng igen. Lägg filéerna i en ugnsform. Pensla ovansidan på kycklingfiléerna med äggulan och strö över ströbröd. Spraya/ringla över rapsoljan så att ströbrödet inte är torrt. Tillaga i mitten av ugnen ca 20 minuter på 220 grader, kontrollera att köttsaften är klar.

Fetaostkräm: Smula fetaost i en ugnsfast mindre form, örtsalta och peppra samt spraya med olivolja och lägg in bredvid kycklingen i ca 15 minuter. Rör ner den ugnsvarma fetaosten i 1-2 dl yoghurt, smaka av så att balansen mellan fetaostsmaken och yoghurtens syrlighet blir god.  

Bulgursallad: Koka bulgur (eller matvete, quinoa eller något annat gryn). Hacka grönsaker och lägg i en bunke tillsammans med örtsalt, peppar och olivolja. Blanda ner den kokta bulguren i bunken, servera ljummen.

Övrigt: barn kanske föredrar kycklingen med bara skinka och ost utan senap, eller kryddad med mildare örtkryddor. Innehåller mjölk, men skippa osten och gör en annan sås och ni har en mjölkfri rätt. Om ni vill göra glutenfri mat, använd ströbröd utan gluten och gör t.ex. quinoasallad istället. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar