söndag 18 augusti 2013

Sylt på krusbär och rabarber

När vi kom hem från semestern för två veckor sedan åkte vi som vi skrev om i förra inlägget raka vägen till Floras mammas kolonilott för att skörda frukten (eller snarare grönsakerna) av vårt tidigare arbete. På kolonilotten finns dock en gigantisk krusbärsbuske och även en hel del rabarber, därför passar detta recept på krusbär-rabarbersylt (eller kräm kan man också säga, det blir en ganska lös sylt) så bra. Det blir väldigt gott i gröt eller yoghurt, och sylten blir ganska syrlig eftersom man har relativt lite socker jämfört med vanlig sylt.

Krusbärs- och rabarbersylt
Ta lika delar krusbär, rabarber och råsocker. Vi tog exempelvis 1,2 kilo krusbär och matchade med 1,2 kilo rabarber och 1,2 kilo råsocker i en stor kastrull. Rensa bären och skiva rabarbern, häll allt i kastrullen och tillsätt sockret samt ca 10 st kryddnejlikor (lägg gärna dessa i en the-sil för att enkelt kunna plocka bort dem ur kastrullen sedan.

Koka upp (till en början på svag värme, öka sedan när bären vattnat sig) och låt sjuda ca 30 minuter, tills sylten börjat tjockna. Den tjocknar ytterligare när den sedan svalnar. Värm väl rengjorda burkar i ugnen och häll upp sylten direkt, skruva på lock och ställ ut att svalna. Enkelt! Det jobbigaste med detta recept är att plocka och rensa krusbären...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar