söndag 14 juli 2013

Farmors lyxiga bärpaj

Denna lyxiga bärpaj hade Frejas farmor (dvs Adrians mor) med sig när hon hälsade förra veckan. Vi bad om receptet och tog kort på pajen eftersom den var så fantastiskt god! Det blir en rejält stor paj som räcker i flera dagar till 4 personer eller går att bjuda 8 personer på.

Farmors lyxiga bärpaj
ca 8 personer

Pajdeg:
500 g vetemjöl (ca 1/3 del kan bytas ut mot fullkornsmjöl)
200 g smör
2,5 dl socker
3 äggulor
1,5 tsk bakpulver
3 msk gräddfil eller yoghurt

Fyllning:
Frysta osockrade bär:
500 g blåbär
500 g hallon
1-2 dl svartvinbärssylt (om man har)
2-3 msk råsocker
1 tsk vaniljsocker

Blanda mjöl, socker, vaniljsocker, bakpulver i en bunke. Hacka smöret i små bitar och blanda med mjölet. Låt det mjukna lite. Häll i äggulor och gräddfil. Bearbeta allt till en fast boll. Låt degen vila i kylskåp ca 2 h eller längre.
Dela degen i två bitar. En bit något större än hälften av massan kavlas ut och trycks ut i en springform med hög kant. Nagga pajskalet med gaffel. Baka i ugn: 200 grader i 15-20 min tills pajskalet är gyllenbrunt.
Lägg den andra delen av degen i frysen under tiden.

Blanda bären i en skål och häll ner i det förgräddade pajskalet. Den hårda biten från frysen rivs direkt ovanpå bären på rivjärnets grova sida. Pajen bakas i 200 grader i 20-30 min tills pajen får fin gyllenbrun färg. Sen pudras pajen med florsocker blandat med vaniljsocker.

Mängden bär är inte så exakt. Man kan ta mer blåbär än hallon. Den totala mängden beror på hur mycket som ryms i formen. Man får uppskatta på ett ungefär när man blandar bären.  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar