tisdag 13 augusti 2013

3-rätters meny till farmor och farfars 140-årsfest - recept på gorgonzolaspäckad oxfilétournedos

När vi var i Göteborg under semestern hade vi lovat att laga mat till Frejas farmor och farfars 70+70-årsfest, vilket är undantaget till ingen matlagning på 2 veckor som vi skrev om i förra inlägget. Det fick bli relativt enkel förrätt och efterrätt eftersom det inte finns hur mycket tid som helst med Freja rännandes kring benen att stå i köket (även om vi ju då hade "barnvakt"), men vi satsade istället på en extragod huvudrätt med gorgonzola i både tournedos och gräddsåsen. Receptet var första gången vi testade och det blev mycket lyckad, det är tydligen ursprungligen ett recept av Leif Mannerström som Flora klippte ut från DN för flera år sedan. Här följer menyn!

***
Halstrad pilgrimsmussla på salsabädd * Champagne 
Gorgonzolaspäckad oxfilétournedos med potatis- och getostrulle samt gräddsky * Kraftigt rödvin 
Vaniljpannacotta med sommarbär * Moscato d'Asti
***

Pilgrimsmusslan blir mycket god halstrad, d.v.s. hastigt stekt i smör ca 1/3 minut på varje sida, gärna i grillpanna. Till den kan man göra olika tillbehör, denna gång valde vi att göra en frisk salsa på hackad rödlök, tomat, grön paprika och mango samt olivolja, citronjuice, flytande honung, salt och peppar. Här gäller det att hacka alla ingredienser fint och smaka av så att det blir en bra balans mellan de olika frukterna och grönsakerna samt salt, sött och surt. Egentligen skulle vi dock rekommendera tillbehör med mildare smaker eftersom salsan dominerade lite mycket, så det kommer nog ett recept på det någon annan gång eftersom vi gillar pilgrimsmussla.

Gorgonzolaspäckad oxfilétournedos med potatis- och getostrulle samt gräddsky
4 personer

Oxfilé ca 800 g
200 g mogen gorgonzola
smör, salt och peppar
4 cl gin
4 scharlottenlökar, finhackade
6 cl rödvin
viltfond enligt instruktioner på flaska, eller hemgjord buljong
2 dl vispgrädde

Det går bra att göra rätten på viltfilé också, exempelvis älg! Putsa köttet och skär tjocka tournedos på ca 200 g styck och skär en djup ficka i varje köttbit, tryck in en bit gorgonzola i varje ficka och salta och peppra. Bryn köttet hastigt i smör i en en stekpanna, oxfilé är godast när den är rätt blodig i mitten. Stäng av köksfläkten (OBS! annars kan det ta eld i fettet som är i fläkten), häll på gin, tänd på och flambera hastigt. Ha ett lock till hands om man behöver släcka elden (men oftast brinner det slut på några sekunder). Ta upp köttbitarna, tillsätt mer smör i pannan och fräs löken lätt. Smula ner resten av gorgonzolan, häll på vin, viltfond/buljong och grädde. Låt såsen koka ihop i 5-10 minuter tills ca 5 dl återstår. Smaka av med salt och peppar. Lägg tillbaka köttbitarna i pannan och låt puttra under lock i några minuter. Servera med potatis- och getostrulle eller någon annan variation på potatis och lämpliga grönsaker, haricots verts är exempelvis i säsong just nu.

Bild: Adrian flamberar köttet i stekpannan.


Vaniljpannacottan som vi åt till efterrätt är en stående favorit och har förekommit tidigare på bloggen. Denna gång serverade vi med en kräm på frysta sommarbär (hallon, björnbär, jordgubbar) som värmts med lite florsocker i en kastrull. De passade mycket fint till pannacottans delikata vaniljsmak.

Hela middagen blev riktigt god och omtyckt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar