lördag 27 juli 2013

Recept med mynta


Vi har mynta i trädgården som växer som ogräs och tänkte dela med oss av några tips på vad vi brukar göra med den. Detta i hopp om att få ta del av er bloggläsares tips också!

Myntathé/isthé
Gör vanligt svart thé och stick ner en rejäl myntakvist innan du häller på det varma vattnet. Låt kvisten dra med och ta bort den när du ska dricka, eller låt den vara kvar som dekoration. Gott är även att kyla théet med mycket mynta och tillsätta råsocker eller honung för att få isthé en varm sommardag!

Mojito
En given sommardrink är förstås mojito. Använd mycket mynta och gärna myntasocker som beskrivs nedan. Sedan på vintern när man inte längre har färsk mynta kan man med fördel använda bara myntasocker till att göra en ändå rätt god mojito.

1 glas Mojito
Tvätta en lime och skär den i klyftor, beräkna ca 1/2 lime per glas. Riv av bladen på flera stora kvistar mynta, ca 1 dl löst packade myntablad kan man räkna med. Lägg lime, myntablad och ca 2 tsk råsocker i glaset och muddla, dvs mosa sönder lite med en muddler eller en träspatel eller liknande. Häll på 2 cl ljus eller mörk rom (vi föredrar oftast mörk) och fyll upp med sodavatten/bubbelvatten (typ sodastream går utmärkt). Önskas starkare mojito kan man ta 4 cl rom, önskas alkoholfri kan man utesluta rom helt, drinken blir ändå god eftersom mynta och limesmaken är så god!

Myntasocker

Ett recept vi testade nyligen efter inspiration från Mary's blogg. Ta ca 1 dl råsocker till 1 dl myntablad (någorlunda ordentligt packade i decilitermåttet) - obs ta bort alla stjälkbitar och använd endast bladen på myntan. Lägg i mixer och mixa. Vi fick plats med ungefär 3 dl socker och 3 dl mynta i vår normalstora mixer. Det var knepigt att få den att mixa ordentligt, man var tvungen att skaka om ofta och peta ner blad från kanten flera gånger. Till slut är det meningen att man ska ha ett grönt socker med mindre myntabitar i. Bred ut på bakplåtspapper, ta sönder de värsta klumparna och låt torka. Häll upp i rengjorda burkar eller små cellofanpåsar. Använd i drinkar, strössla över glass eller efterrätter som ska se extra lyxiga ut, använd i bakverk etc. Sockret blir jättegott!


Ärtkräm med mynta
Denna sås är god till t.ex. grillat lamm eller annat grillat/stekt kött. Superenkel att göra! Tina 250 g frysta ärtor, häll bort vattnet och mixa dem tillsammans med blad från 2 rejäla kvistar mynta och 1/2 lime i en mixer. Smaka av med alla ingredienser så att det blir lagom surt och lagom mycket myntasmak. Kontrollera så att konsistensen inte blir för såsig (därför är det viktigt att låta de tinade ärtorna rinna av ordentligt), i så fall kan man ta lite mer ärtor.

Torkad mynta
Ta några rejäla kvistar mynta och häng upp och ner att torka i solen i någon vecka. Plocka bort de helt torra bladen och förvara i en glasburk. Gott att blanda i sitt svarta the för att få myntathe på vintern!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar