fredag 5 juli 2013

Enkel italiensk försommarbuffé till Frejas tvåårsdag

Freja fyllde två för två veckor sedan, men vi firade ordentligt i helgen när även farmor och farfar var närvarande. Totalt var vi då 7 pers med henne och firade med en tidig middag och temat var italiensk minibuffé med sommarsmaker och mycket örtkryddor. Idén föddes ur att Freja älskar så mycket mat som skulle kunna klassas som italiensk. Pasta, tomat, oliver, focaccia och stark korv bland annat. Samt grön sparris, som passar bra till det hela. Plus att vi då älskar italiensk mat och har mängder med örtkryddor för tillfället hemma i kryddträdgården.

Pestopasta med körsbärstomater
Menyn bestod av:

-Ljummen tagliatelle med hemgjord pesto på basilika, pinjenötter, parmesan och olivolja
-Tomatsallad med mozzarella och basilika
-Ångkokt sparris med parmesan och balsamico
-Kallskuret-tallrik med stark korv (ungersk, vi hade fått så vi fuskade lite), parmaskinka, västerbottenost (svensk parmesan!) och oliver
-Örtfocaccia med fetaost, och oliver, att doppas i olivolja med örtkryddor

Till efterrätt hade Floras mor gjort en tårta (recept kommer i ett separat inlägg) som dekorerades med en blå VW i marsipan som Freja glatt åt upp och ett 2-årsljus som hon själv lyckades blåsa ut, mycket stolt..
Tomatsallad med mozzarella och basilika

Låter det ambitiöst? Det var verkligen inte svårt att förbereda! Peston gjorde vi dagen innan och det är det enda som är lite mer mekigt att göra. Vi har en bra liten mixer som vi gör den i, vilket är smidigt då den även finriver parmesanen först och sedan blandar ihop ingredienserna till en slät röra. Till detta följer vi förstås råden om att koka en perfekt pasta.

Ångkokt sparris med hyvlad parmesan och balsamico
Tomatsallad gör vi enligt favoritreceptet, fast denna gång hade vi faktiskt mozzarella istället för fetaost.

Sparrisen gör vi också enligt enkelt recept, och kallskuret är ju bara att skiva upp (vi får ofta stark ungersk korv av Floras släktingar som passar bra i ett sådant här läge). Oliver är Frejas all-time-favoritmat och vi köper fina kalamataoliver som vi kärnar ur med urkärnare, en himlans praktisk pryl alltså.

Focaccia med oliver  
Focaccian var väl det enda som egentligen tog tid att göra under själva dagen men den är lätt att röra ihop och enbart kul att baka ut och dekorera så det var ett kärt nöje. Och den blir ju så himla god! Här frossade vi loss med oregano, timjan och rosmarin i både degen och som dekoration ovanpå samt blandat med salt till dipp.

Buffén blev matig och det blev förstås över av vissa saker. Nästa dag är det lätt att komplettera med färsk sallad och med lite mer småplock och packa med sig som picknicklunch på utflykten. Lyxigt!

Plocktallrik med korv/parma, ost och oliver
Övrigt: Perfekt för barn (iaf vårat...), vegetariskt om man skippar korven, kan bli laktos/mjölkfri om man kollar fetaosten och parmesanen och byter ut eller väljer anpassade produkter.


Här kommer en bonusbild på tvåårstårtan också!

Glasfaten är Anna från Kosta Boda, den vackra målade skålen är inköpt på marknad i Marocko och snurrfatet med olika småskålär är köpt i en inredningsbutik i Oxford.
Tvåårstårtan!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar