söndag 25 augusti 2013

Hemodlade tomater wow wow wow!

Vi frossar just nu i våra hemodlade små tomater, som är fantastiskt goda. Det är svårt att hindra Freja från att äta upp dem rakt av medan vi skördar dem, de är söta små smakbomber verkligen. På bilden syns även grön chili närmast i bild, mynta som hänger på tork och dill och ruccola i odlingslådan.

I år odlade vi sorterna Tomatoberry och tumbling tom (ampeltomaten) och är mycket nöjda med smaken på båda. Tomatoberry fick tyvärr kalciumbrist som yttrade sig i pistillröta som vi skrivit om tidigare, men sedan plantorna fick benmjöl har de slutat få svarta ändar. Hurra!

Vi skrev redan förra året om hur nyttiga tomater är (tillsammans med vårt favoritrecept på tomatsallad) men vill återigen upprepa att det finns inte mycket som är lika nyttigt som färska, näringsrika, hemodlade tomater. Notera att man ska försöka äta upp dem så snart efter att man skurit upp tomaterna som möjligt! Tomater nämns också som en av 18 supernyttiga livsmedel i inlägget om Supermat.

Här syns tomaterna i en enkel sallad med sallad, gurka, gravad lax, avokado, ägg och solrosfrön. Vi gjorde en snabb dressing på olivolja, balsamvinäger och senap till.

Bon apetit!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar