fredag 16 augusti 2013

Skördefest! Recept på mat från odlingarna - rödbetor med getost och honung

Nu börjar vi verkligen skörda frukterna av vårt arbete på kolonilotten och i krukor och rabatter här hemma vid husväggen och kan plocka hem stora mängder ärtor, bönor, rödbetor, zucchini, morot, sallad samt förstås härliga små tomater. Arbetet som man lade ner i våras med att förkultivera tomater, eller gräva på kolonilotten, tycks nu som en billig investering när den ger så mycket tillbaka!

Freja tycker om att följa med till kolonilotten och hjälpa till att plocka, hennes stora favorit är morötter som vi gräver upp och sköljer av direkt, de har så tunt skal att hon där och då kan äta direkt. Hon kan lätt knapra i sig 5-6 mindre morötter på en gång! Sedan tjatar hon järnet hemma om att få morötter till mellanmål!

Tomaterna är också goda som små sötsaker, sprängfyllda med smak. Vi fick tyvärr lite problem med tomaterna i år, något som heter pistillröta, och som ser ut som insjunkna bruna fläckar längst ner på tomatens ände. Det beror tydligen på kalciumbrist i plantan och uppstår om man gödslat ensidigt (för mycket natrium, vilket vi nog hade) och det varit lite oregelbunden vattentillgång. Det var ju en väldigt varm sommar så det blev lätt att plantorna blev väldigt torra för att sedan få mycket vatten. Vi köpte KRAV-märkt benmjöl som vi hade på och sedan dess har tomaterna sett bättre ut, nästa år ska vi blanda i lite av benmjölet i jorden från början.

Nu till recepten på vad man göra med maten man skördar! Det roligaste tycker vi är att anordna en liten "skördefest" med plockmat från trädgården. Ikväll hade vi det som fredagsmys, lite överambitiöst kanske, men det blev väldigt gott! Helt vegetariskt också. Vi gjorde rödbetor med fetaost i ugn, tre sorters ångkokta bönor, tomatsallad med basilika, morötter, gurka och slutligen lite zuccinisoppa med getost för att få lite varm mat i oss. Kändes lite kul att det mest var salt, peppar, ost, honung, olja, kikärtor och pumpakärnor som var köpemat i vår middag, 11 odlade ingredienser räknade vi till, och vi hade lätt kunnat lägga till sallad, ärtor, potatis och mangold också för att komma upp i 15. :)

Zucchini/squash får man ju ofta mycket av åt gången och det kan vara svart att göra åt allting. Här finns ett jättegott och enkelt recept på zuccinisoppa med kikärtor som gör soppan extra krämig. Denna gång hade vi i lite spiskummin och ett stänk av chili för att ge lite mer sting till soppan. Man kan också göra grillade grönsaker på grill eller i ugn för att äta som snacks eller till en lyxig grönsakspasta. Om man fått en riktigt stor zucchini kan man göra fylld zucchini som är en stående favorit här hemma.

Bönor i alla former (vaxbönor, haricots verts och bondbönor) är som godast lättkokta/ångkokta med flingsalt tycker vi. Det är gott att äta bara som snacks, eller som tillbehör till en maträtt med fisk/  kyckling/ köttfärslinser eller varför inte till en lyxmiddag med entrecote om det är något särskilt att fira.

Det är så tragiskt att fina svenska bönor som växer så bra här i Sverige och blir så goda nästan inte går att få tag i längre i vanliga mataffärer eftersom de blivit helt utkonkurrerade till förmån för bönor och ärtor från Kenya som är lika eländiga och smaklösa året runt. Ofattbart, men vi antar att det på något sätt ändå blir lite billigare att flyga hit bönor från Kenya än att odla dem här, vilket leder till att affärerna struntar i att ta in svenska bönor. Enda utvägen är att odla själv och som tur är så är just bönor och salladsärtor superenkelt och jättetacksamt att odla. De tål kyla, torka och behöver ganska liten yta för att ge jättemycket skörd. Se bara här i korgarna hur mycket vi fick från några rader på ca 4 meter, och detta är en skörd av säkert 4-5 skördar.

Slutligen, rödbetor med getost/fetaost, honung samt pumpakärnor är en riktig favoriträtt som konstigt nog inte nämnts på bloggen tidigare. Vi åt så mycket av den en höst för några år sedan att vi fick riktig överdos och pallade inte att äta rödbetor på flera månader efteråt! Geotst blir välidgt gott men vi gör för tillfället med fetost eftersom Freja älskar ugnsgrillad fetaost just nu.

Rödbetor med getost, honung och pumpakärnor

4 portioner (till plockmat, kombinera med 1-2 andra smårätter)

5 medelstora rödbetor
1/2 paket fetaost
pumpakärnor
olivolja
flytande honung

Förkoka sköljda men inte delade eller snoppade rödbetor med skalet på i rikligt med vatten i 10-15 minuter tills de blir mjuka. Häll av och låt betorna svalna något, då är det lätt att ta bort skalet med händerna. Dela dem i klyftor och lägg i en ugnsfast form. Smula fetaosten över betorna, strössla över pumpakärnor och spraya/ringla lite olivolja över. Sätt in i 200 grader varm ugn i ca 15 minuter. Ta ut ur ugnen och låt svalna lite innan ni ringlar på flytande honung. Servera och ät ljummen - mums!

Serveringsskålar från Bruka design och Indiska.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar