lördag 24 augusti 2013

Gröna plättar med mangold och chili

Underbart goda blev de här lyxiga och enkla plättarna som vi gjorde med mangold och grön chili som vi hade från egen odling. Receptet kommer från senaste Ica Buffé och vi bytte ut spenaten mot mangold och serverade med keso istället för limesmör. Hemligheten är att steka dem i ordentligt med olja och sedan låta dem ligga var för sig på tex en bakplåt med hushållspapper, då blir de jättefrasiga och goda. Stapla dem inte ovanpå varandra, då blir de mjuka! Vi gjorde 1,5 gånger receptet (dvs. för 6 pers) och det räckte till 2 måltider för oss. Om ni vill spara plättarna och värma upp dem igen, värm då i stekpanna i lite mer olja, inte i micron!

Gröna plättar med mangold och chili
4 portioner

250 g färsk mangold
100 g salladslök eller blasten på färsklök
grön chili, hackad, efter smak (testa styrkan!)
1,75 dl mjöl, blanda vetemjöl och dinkelmjöl
1 msk bakpulver
1 ägg + 1 äggvita
50 g smält smör
1/2 tsk salt
1 tsk spiskummin
1,5 dl mjölk
olivolja till stekningen

Serveringsförslag:
500 g keso
örtsalt
färsk gräslök
(rökt skinka passar bra att blanda ner i keson för den köttsugne)

Hacka mangolden (ta bort de grövsta stjälkbitarna) och fräs den i olivolja i en stekpanna, låt det mesta vattnet ånga bort och mangolden sjunka ihop. Strimla salladslöken och kärna ur och hacka chilin. Vispa ihop mjöl, bakpulver, 1 ägg, smält smör, salt, spiskummin och mjölk i en skål, vispa tills smeten är helt slät. Blanda i salladslök, mangold och chili. Vispa äggvitan hård och vänd försiktigt ned den också i smeten. Stek plättar, ca 2 msk smet per plätt i ordentligt med olivolja i en stekpanna, exempelvis en pannkakspanna. Vänd på plättarna och stek tills de blir vackert gyllenbruna. Lägg över på plåt/tallrik med hushållspapper och servera varma. Stapla ej plättarna på varandra då de förlorar den härliga frasigheten då. Servera med keso som man rört ner lite örtsalt och hackad färsk gräslök (och eventuellt strimlad rökt skinka) i.

Övrigt: Vegetarisk, favorit med Freja 2 år. Andra recept där vi nyligen använt mangold, fräst i olja med lite vitlök, istället för spenat är denna jättegoda vegetariska lasagne, i fylld squash, samt bara som tillbehör till fisk och potatis. För att variera receptet, testa med  t.ex. rivensquash i plättarna istället för mangold.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar