söndag 28 juli 2013

Smakresa till Åland + vinn biljetter med Eckerölinjen!

Vi hade nyligen en lyxig liten minisemester på Åland, dit vi ville återvända efter att ha haft en lite längre cykelsemester där för tre år sedan. Åland är förvånansvärt prisvärt och det är mycket fokus på lokal mat och dryck där, vilket vi ju tycker är roligt. Vi tänkte bjuda på lite tips och recensioner av olika mat och dryckrelaterade aktiviteter för den intresserade! Dessutom lottar vi nu ut 3 gratisbiljetter tur och retur med Eckerölinjen till Åland från Grisslehamn, inkl. buss från Uppsala/Stockholm/Märsta/Sigtuna/Upplands Väsby! Se mer längst ner i detta inlägg.

När vi insåg att vi kunde få barnvakt för två dagar försökte vi boka in oss på ett paket med Eckerölinjen som erbjöd boende på hotell samt middag på bättre restaurang i Mariehamn, men det visade sig att alla hotell var fullbokade eftersom det var "sjödagar" veckan efter (överhuvudtaget är trycket högt på Åland under juli månad). Vi hamnade istället (hoppsan!) på lyxiga hotellet HavsVidden som ligger mycket vackert på Ålands norra udde och är ett relativt nybyggt modernt hotell med fokus på den karga naturen och utsikten, bad i havet och i utomhusjaccuzzi/bastu samt god mat och allmänt livsnjuteri. Eckerölinjen erbjöd ett förvånansvärt bra paket med båtresa t/r (inkl. ta med bilen), samt boende i standardrum på Havsvidden inkl. eftermiddagskaffebuffé, 3-rättersmiddag och frukost för 1295kr/person. Dryck ingick förstås inte, men man kunde utnyttja hotellets faciliteter inkl. utomhusjaccuzzin och bastun. Det slog vi till på och hade mycket trevliga två dagar då vi åkte med 10.00-båten från Grisslehamn och var tillbaka 19.30 nästa dag.

Utomhusjaccuzzin och den härliga bastun med glasdörrar precis vid havet var verkligen njutbara, trots att det var ganska kallt och blåsigt när vi var där (men soligt!). Det fanns även en pool som man kunde simma i med fin utsikt över landskapet och eftermiddagsfikat hade olika mycket goda små skapelser, gjorda med kärlek. Det enda negativa med stället egentligen var själva rummen, som för all del var fräscha och modernt utrustade men väl trånga och, absurt nog, på en plats där 98% av området utgörs av vacker natur, med utsikt mot bilparkeringen från onaturligt små fönster. För all del, rummen lanseras som "små mysiga rum utan havsutsikt", men när man ser flygfotot på hotellet på hemsidan tänker man att även utsikt mot resten av naturen kommer inte att vara dålig, så det kanske inte är nödvändigt att betala extra för havsutsikt. När man sedan kommer in på rummet och öppnar gardinen möts man då av ... tada... en Ford precis utanför fönstret. Inte riktigt vad man väntat sig. Med andra ord vore en mer korrekt beskrivning "små trånga rum med parkeringsutsikt". Arkitekten som designat stället måste verkligen ha ansträngt sig ordentligt eftersom de flesta av rummen är dessa "små mysiga rum..." och man har alltså lyckats att vända alla dessa mot parkeringar så att de få sviterna ska få en kontrasterande storslagen havsutsikt. Underligt tänkt, tyckte inte bara vi utan även andra vi pratade med i badtunnan.

Både 3-rättersmenyn som ingick i paketet och vinpaketet med tre glas vin som kunde köpas till för 26 Euro får generellt sett tummen upp av oss. Maten var inte överväldigande fantastisk, men definitivt prisvärd och hade tillagats med omsorg för detaljer och man hade lagt sig vinn om att använda lokala råvaror i säsong så mycket som möjligt. Tunt skivad vildlax ”carpaccio” med havtornsmousse till förrätt var spännande att smaka på även om det inte var någon direkt smaksensation. Huvudrättens åländska entrecote med grillade grönsaker och ölsky var desto mer smakrik, och till den serverades en potatispuré med grovt skivad och lätt stekt purjolök i, en idé som vi tänker återanvända i framtiden eftersom det var ett väldigt lätt sätt att piffa upp potatismos på. Efterrättens vaniljglass med inlagd rabarber var kanske i enklaste laget, men det eiswein som serverades till var desto mer spännande. Drinkar hade också komponerats med åländska smaker, framförallt med olika likörer från närbelägna Tjudö vingård, som körsbärslikören, päronlikören och äppelvinet. På frukostbuffén var det mest spännande inslaget ålandspannkaka, som smakar som en tjock ugnspannkaka med risgrynsgröt och kardemumma i, till detta serveras alltid sylt och ”snömos”, d.v.s. lättvispad grädde. Mycket gott!

Efter utcheckning och promenad i omgivningarna på HavsVidden bilade vi ner till Kastellholms slott där vi under vår tidigare Ålandsresa redan gjort gått på guidad tur. Nu hade vi läst oss till att en känd åländsk kock, Michael Björklund, hade startat upp en ”Smakby” i en stor lokal, där olika aktiviteter med fokus på mat och lokala råvaror fanns. Huset visade sig vara mycket modernt och nybyggt med läckra detaljer, och dominerades av en stor restaurang där en dyr men mycket god och välkomponerad lunch kunde intas i det luftigt inredda matrummet med möjlighet att dricka kaffe på maten nedsjunken i bekväma fåtöljer.

Rundvisning i bränneriet på Tjudö vingård med efterföljande (äppel)vin- och likörprovning hade vi redan avverkat under besöket 2010 då vi cyklat dit från vandrarhemmet i Godby där vi bodde då, och det var vi glada för när vi insåg att detta erbjöds även här i Smakbyn (eftersom vi hade bil denna gång och ändå inte kunnat prova några starkare drycker). Man hade byggt upp ett litet bränneri även här vid Smakbyn och det gavs turer av bränneriet med provning en gång om dagen. Smakbyn kunde utöver detta erbjuda en mindre butik med åländsk hantverk och matprodukter. Vissa produkter var för all del intressanta, men andra var lite för uppenbara försök att mjölka matintresserade storstadsturister på pengar (som en liten burk vanligt strösocker med finmalen vanlijstång i med en ”Smakbyns vaniljsocker” klisteretikett på för 5 Euro… vill ni ha eget vaniljsocker så rekommenderar ni att ni helt gratis följer detta recept istället, och använder florsocker istället för vaniljsocker).

Kontentan är att vi kan rekommendera ett besök i Kastellholms-området, särskilt som Kastellholms slott med guidad visning är mycket intressant och här finns även ett Åländskt ”Skansen” d.v.s. friluftsmuseum med kulturhistoriskt intressanta byggnader helt gratis (Jan Karlsgården), och denna placering mitt bland Ålands mest intressanta sevärdheter gör ju att Smakbyn inte behöver kvalificera sig som värt en omväg. Restaurangen kan rekommenderas om man vill prioritera en kvalitetslunch och ta sig lite tid att slappa där, och har man inte möjlighet att ta sig upp till Tjudö vingård så kan man för all del gå på brännerivisning och provsmakning även här (annars är det ju roligare på plats på gården förstås!).

På vägen till Kastellholm kan man gärna stanna vid utsiktstornet/caféet ”Uffe på Berget” vid Ålands gamla färjesund strax efter Godby, området har en intressant historia och vacker utsikt. Cyklar man ändå omkring och vinglar med alkohol i blodet kan man lika gärna stanna på Stallhagens bryggeri norr om Godby där Ålands enda bryggeri experimenterar med flera olika intressanta ölvarianter.

Norr om Mariehamn om man kommer cyklandes från Godby finns dessutom gigantiska Bellissimo glassbar, drivet av äkta italienare och med sagolikt god glass som vi också upptäckte 2010. Rekommenderas varmt! Nära hamnen på Eckerö vid Post och Tullhuset (som är områdets enda större sevärdhet) finns också ett mycket trevligt litet café där man kan ta något gått i väntan på att båten ska avgå, det är fokus på eko och lokalproducerat och mycket gott!

Slutligen kan vi tipsa om att man både på Eckerölinjens båt och Viking Line-båten som vi åkte med 2010 med fördel ska satsa på á la carte-restaurangens frukost/middag snarare än de stora bufféerna som bullas upp för majoriteten av båtgästerna. Kanske låter självklart men man tänker lätt att maten på båten ändå inte kommer vara något särskilt och tänker således att man kan spara några slantar genom att välja den billigare buffén, men kvalitet är som vanligt mycket bättre än kvantitet och vi har faktiskt blivit positivt överraskade av både matkvalité och prisvärdhet på båda båtarnas bättre restauranger.

Sist men inte minst har vi förstås Taxfree-handeln, det som gör att båtbiljetterna är så löjligt billiga och som bidrar ordentligt till Ålands BNP, om än inte till andra vinster för varken miljön eller folkhälsan. När Finland gick med i EU lyckades Åland bli undantaget, vilket gör att man kan handla taxfree som från ett icke-EU-land, d.v.s. mycket billigt. Utbudet av bättre viner och whisky var förvånansvärt stort på Eckerölinjens båt, med fokus på viner från Italien. Även vi som inte direkt brukar tänka på oss själva som notoriska taxfree-shoppare kunde inte låta bli att slå till på en del ädlare drycker. Det gäller bara att inte bli blind av de billiga priserna och köpa på sig en massa dryck som man kanske egentligen inte behöver eller har råd med...

Överlag kan vi varmt rekommendera både kortare och längre vistelser på Åland, som är mysigt, prisvärt och trevligt, med utmärkta möjligheter till cykling och mat- och vinupplevelser. Vi ser fram emot att komma tillbaka en annan gång på skördefest som brukar hållas i september och då man kan besöka olika producenter och gårdar och provsmaka mm. Läs gärna mer på Visit Åland!

***
Vill ni också resa till Åland innan säsongen är slut för detta år? Vi lottar nu ut 3 gratisbiljetter tur och retur med Eckerölinjen från Grisslehamn till Eckerö, inkl. busstransfer från Uppsala/Stockholm/ Märsta/Sigtuna/ Upplands Väsby tur och retur. Kryssa över dagen eller stanna på hotell eller vandrarhem och passa på att se mer av och smaka på Åland! I augusti sinar turistströmmarna snabbt och man har gott om valmöjligheter på hotell och restauranger samtidigt som vädret fortfarande är ypperligt. Och i september är det skördefest! Biljetterna gäller för avresa från 30 juli och 3 månader framåt (och man måste boka i förväg). Mat och dryck på båten samt transporter på Åland och eventuellt boende etc. där ingår ej.

Tävla genom att i kommentarsfältet skriva några rader om varför ni vill åka till Åland och vad ni skulle vilja göra där. Glöm inte att skriva om ni vill ha 1, 2 eller 3 biljetter. Tävla innan 31 juli. Vinnare meddelas 1 augusti och biljetterna skickas med posten någon dag senare. Vinnaren ombesörjer bokning av resan själv. Värde 120 kr/biljett.


***
Foton ovanifrån och ner:
Promenad i naturen på Havsvidden - blåsigt!
Cykeltur till Kastellholms slott 2010
Rundtur i bränneriet och dryckesprovning på Tjudö vingård 2010
Utsikten över Färjesundet från ”Uffe på berget”
Ölprovning på Stallhagens bryggeri
Frukost med ett glas mousserande vin på á la carte-restaurangen på Viking Line.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar