måndag 26 maj 2014

Buffétips (veckomatsedeln gör uppehåll)

Tyvärr måste veckomatsedeln göra ett uppehåll över Kristi Himmelsfärd, kära bloggläsare, för vi hinner helt enkelt inte med, det är för mycket olika saker som händer i slutet av maj och början av juni och vi ska på en liten semester under långhelgen. 
Buffén med Focaccia, sparris, tomatsallad, pestopasta
och plockbricka 

Det verkar ändå inte vara just vardagsrecept som ni letar efter just nu, heller. Vi noterar en hel del sökningar på bufféer och kakor samt tårtor, säkert många som planerar inför studentfirande och andra vårkalas.

Vi vill gärna tipsa om detta inlägg där vi redogör för en enkel italiensk försommarbuffé (vegetarisk sånär som på lite korvbitar på plocktallriken) som vi gjorde förra våren, samt rekommendera denna goda, saftiga laktosfria morotskaka eller denna goda glutenfria chokladkaka/tårta som bra alternativ på bufféerna! Under länken buffé kan ni hitta fler tips på pajer, sallader, pizzor och annat som passar på buffé (skrolla förbi julbufféerna först bara!).

Önskar er alla en skön långhelg!
Flora och Adrian

tisdag 20 maj 2014

PiMs veckomatsedel - vecka 22: Asiatisk kycklingsoppa, potatissallad med gravad lax och vårsallad med sparris!

Denna vecka börjar matsedeln uppmärksamma på allvar att det är sommar och erbjuder lättare måltider i form av soppa och sallader. Vi har en god thailändsk kycklingsoppa med kokosmjölk som man kan koka på skrovet från en eller två Bosarpkycklingar om man har köpt och styckad en enligt tidigare veckomatsedlar och fryst in skrovet. Har man inte gjort det kan man köpa en nu, stycka enligt Melkers enkla instruktioner och spara filéer till att grilla senare under veckan. Frys in lårdelarna - det kommer recept på coq au vin senare! Kycklingsoppan kompletteras med en potatissallad med gravad lax, som man också kan äta med andra tillbehör än lax förstås och en grönsallad med sparris, ädelost och valnötter. Båda passar utmärkt som lunch eller middag nu när värmen kommer och man behöver lite enklare snabbare matlagning. 


Tom Kha Gai med koriander
Nästa veckas veckomatsedel kommer helt utgå ifrån att man grillar under Kristi Himmelfärdshelgen och passar på att grilla saker som går att äta som middagar och matlådor under nästa vecka! Håll koll och testa om ni kan fixa resten av veckans mat under långhelgens grillningar!

Allergier: Denna veckas matsedel är helt fri från mjölkprodukter, ägg och gluten! 

I det introducerande inlägget om PiMs veckomatsedel kan ni läsa mer om tankarna bakom matsedeln, portionsberäkning, tips om hur man värmer upp maten på ett bra sätt, mm. 


Potatissallad med gravad lax
Om man lagar soppan från kycklingskrov så ska man först koka skrovet i nästan en timme och sedan plocka loss köttet - detta moment kan man med fördel göra samtidigt som man lagar något annat till middag, plockandet gör man sedan helst sittandes medan man pratar med någon/lyssnar på något, annars kan det bli väl tradigt. Nästa dag kan man snabbt koka soppa på grönsaker och kycklingköttet. Se mer om detta i receptet. 

Potatissallad med gravad lax
Potatisen kan kokas i förväg om man vill kunna svänga ihop rätten extra snabbt. Det blir utmärkt gott även om potatissalladen står några dagar i kylen och man tar fram gravad lax till vid servering. Superbra som matlåda!

Vårsallad med sparris, ädelost och valnötter
Detta är en riktigt härlig vårsallad som är godast med nykokt sparris till, men har man bara en kastrull tillgänglig går det ju att fixa nykokt sparris till sin sallad på några minuter. I annat fall får man ha förkokt sparris som man värmer varsamt i micron. I receptet ingår även bacon men detta kan uteslutas utan problem om man vill hålla en av maträtterna strikt vegetarisk, maten blir ändå god och näringsrik. Hade man ganska lite kött på sitt kycklingskrov till soppan ovan så kanske man kan kosta på sig lite bacon till salladen och ändå klara sig på 50 g kött i genomsnitt. 

Lycka till med matlagningen!

söndag 18 maj 2014

Potatissallad med gravad lax

Denna potatissallad har vi tipsat om tidigare, då skulle man ha rostbiff som tillbehör. Nu testade vi att äta gravad lax till, vilket också blev jättegott. En rätt som är enkel att förbereda om man ska ha som lunch, och som fungerar bra som middag om olika familjemedlemmar kommer hem vid olika tidpunkter och man behöver langa fram mat ur kylen. 
Potatissallad blomkål och saltgurka, serverad med gravad lax

Potatissallad med gravad lax
4 portioner

ca 400 g gravad lax
1/2 purjolök
1 tsk senap
2 msk vitvinsvinäger
1 tsk socker 
1/2 dl olivolja
Färsk persilja
1 blomkål (ett litet huvud)
3 st saltgurkor (eller smörgåsgurka)
Potatis (ca 2 st mellanstora/person, välj lite mindre delikatesspotatisar när det ännu inte finns färskpotatis).

Skrubba och koka potatisen i saltat vatten, kan göras i förväg och förvaras i kylen. Strimla purjolöken och fräs den hastigt i lite olivolja i en stekpanna. Tillsätt senap, vitvinsvinäger, socker och olivolja, rör om tills allt har löst sig. Häll upp i en serveringsskål, salta och peppra ner i lagen, samt tillsätt lite färsk hackad persilja. Hyvla blomkål tunt, tärna saltgurka, och tillsätt i skålen, blanda runt. Till sist kan den kokta potatisen tillsättas ljummen ifall man vill ha ljummen potatissallad eller kall ifall man föredrar det. Större potatisbitar kan halveras innan. Rör om försiktigt så potatisen får dressing på sig utan att börja falla sönder. 

Övrigt: glutenfritt och laktosfritt, en fördel när man gör egen dressing att man kan hålla koll på allergier!

torsdag 15 maj 2014

Grillad zucchini i olivolja - supergott och enkelt

Maillardreaktionen gör att det blir gyllenbrunt - och jättegott!
Det är något särskilt med grönsaker marinerade i olivolja och sedan stekta i ugn eller grillade på grillen, det drar en bris av medelhavet genom rummet när man äter dem. De blir fantastiskt goda, särskilt precis när de är varna från ugnen/grillen, vilket kallas maillardreaktion - i denna artikel finns en lång förklaring om de kemiska processer som ligger bakom. Det viktigaste budskapet är att det är gott, men också att det är mest gott direkt, när det fortfarande är varmt och inte efter 5 minuter. Så vänta inte med att äta! Malliardreaktionen har ofta pekats ut för att orsaka cancer, men det finns tveksamheter i de studierna som jag redogör för här och livsmedelsverket rekommenderar idag att man ska steka mat gyllenbrun men se upp med att bränna den.

Vi köper ibland ett kilo zucchini i affären och gör två långpanneplåtar med zucchinirundlar i olja som man sedan kan ha som tillbehör till kött eller kycklingrätter, i en pasta eller en god sallad. De passar till allt! Låter man de gå tills att de blir krispiga och sedan rinna av på galler så blir de grönsakschips till fredagsmyset! Varje gång vi gör detta säger vi att vi borde göra det oftare, eftersom det är himla enkelt och sagolikt gott. Här finns lite mer inspiration till grönsakschips.

Vi bruka slå till i affären när vi ser ekologiska zucchinis som börjar se lite ledsna ut, då frågar vi om vi kan få köpa ett kilo till halva priset, och får alltid svaret att det går bra. De vill ju bli av med grönsaker som de annars måste slänga snart. Dessa små godingar går utmärkt att fortfarande göra zucchiniskivor av, man kan skära bort de bitar som börjar se dåliga ut, men oftast ser det värre ut än det faktiskt är när man går igenom dem. Man får ju en klump i halsen när man tänker på att dessa fina ekologiskt odlade grönsaker som så enkelt kan bli en fantastisk delikatess ska slängas! Så känn er glada att ni gör en gärning för miljön och klimatet om ni gör så, och dessutom är olivolja nyttigt att konsumera även i rätt stora mängder, så ha inte dåligt samvete där! Olivolja ska man inte steka i om man vill steka mat väldigt hårt, eftersom oljor generellt inte ska hettas upp ovanför "rykpunkten" (då de börjar ryka). Olivolja börjar ryka vid 190 grader, medan rapsolja tål över 230 grader, vilket innebär att rapsolja är lämpligare vid exempelvis fritering eller wokning. För grillade grönsaker i ugn passar dock olivolja utmärkt!

Grillad zucchini -- mums!!
Ugnsrostad zucchini i olivolja
6 portioner

1 kg zucchini, gärna eko
olivolja
peppar ur kvarn
örtsalt och/eller havssalt

Skölj zucchini, skär bort dåliga bitar med potatiskalare. Skär i 1/2 cm-tjocka rundlar. Häll olivolja på en långpanna, pensla med pensel så att pannan täcks. Lägg zucchinirundlarna på långpannan och pensla med mer olja ovanpå. Peppra och salta med örtsalt och/eller havssalt. Ställ in i ugnen, gärna med grillfunktion, på ca 150 grader och passa dem så att de är gyllenbruna (kolla efter 10 minuter, men det är olika från ugn till ugn). Har ni köpt 1 kg zucchini kan ni under tiden förbereda plåt nr 2 och ställa in den efteråt.

Ät nu direkt medan de fortfarande är varma! De ni sparar ska värmas ordentligt, gärna ugn eller micro med grillfunktion så att den goda smaken återuppstår. Vill man ha de som chips kan man låta de rinna av och salta lite extra. Lagra dem inte ovanpå varandra, då förloras krispigheten!

tisdag 13 maj 2014

PiMs veckomatsedel: vecka 21 - Stekt fetaost med linser och chutney, Chorizogryta och Wok med lax och citrongräs

Råris, två sorters linser, chutney, stekt fetaost och bönor
Denna vecka tänkte vi satsa på att få så många som möjligt att testa en av våra favorit-vegetariska rätter, som kanske låter lite trist i mångas öron men som faktiskt är supergod. Råris, två sorters linser, söt chutney och sötsyrlig stekt fetaost samt sparris - de smakerna gifter sig fantastiskt bra, det är faktiskt jättegott och nyttigt. Just varm fetaost måste man bara testa någon gång, det smakar helt annorlunda än kall och är ju jättelätt att steka i stekpanna lite. Denna rätt kombinerar vi med en rejäl chorizogryta som är enkel att dubbla och en kanongod wok med lax, paprika, broccoli och bambuskott som får smak av lite chili och citrongräs i kokosmjölksås. Den är jättebra för att dämpa inflammation i allergitider!

Vi rekommenderar att man äter woken första dagen den tillagas och sedan värmer försiktigt i kastrull med lite extra vatten. Se mer tips på uppvärmning i receptet. Chorizogrytan kan lagas samtidigt och ätas senare, den blir bara godare av att stå ihop sig, och detta är den mat denna vecka som passar bäst som matlåda. Det vegetariska receptet går smidigt att förbereda genom att koka linser och ris, men sparrisen ska man snabbkoka eller ångkoka helt färsk och fetaosten måste stekas på färsk. Därför är rätten inte helt klockren som matlåda, ät två kvällar under veckan istället!
Chorizogryta garnerad med tomat och persilja

I det introducerande inlägget om PiMs veckomatsedel kan ni läsa mer om tankarna bakom matsedeln, portionsberäkning, tips om hur man värmer upp maten på ett bra sätt, mm. 

Allergier: Den vegetariska rätten är fri från gluten men byt ut fetaosten om ni inte tål fårmjölk. Choritzogrytan är tomatbaserad och därmed glutenfri, samt även laktosfri (men kontrollera korven så att den inte har skumma tillsatser). Woken är också mjölkfri och glutenfri. 


Vi rekommenderar alltså att ni väljer sparris (från Europa) till rätten som grönsak och dubblar portionerna. Man kokar på ris och linser till 8 portioner samtidigt och sedan kan man snabbt (ång)koka sparris och steka fetaost i stekpanna enligt instruktionerna. Fram med chutneyn och maten är färdig!

Chorizogryta
Wok med lax, paprika och broccoli i kokosmjölk, kryddad med
chili och citrongräs
6 portioner

Chorizogrytan var med i ett test av Coops ekologiska matkasse som vi genomförde hösten 2012, vi gillade receptet men har bättrat på med många fler grönsaker. Lättlagad och smidig som matlåda.


En härlig wok med mycket smak av chili och citrongräs. Glöm inte att spara grytan och riset separat, då riset suger upp woksåsen och blir kletigt annars.

lördag 10 maj 2014

World Fair Trade Day

Till och med på Pressbyrån kan man nu hitta Fair
Trade-märkta cashewnötter som snacks,och de
är inte dyrare än icke-märkta nötter!
Idag den 10:e maj är det World Fair Trade Day, och kampanjen fokuserar i år på att få arbetsplatser att ha Fair Trade (Rättvisemärkta) produkter i fikarummet. Det är en viktig kampanj, dels eftersom man ofta konsumerar produkter (exv. kaffe, the, socker, choklad, bananer) på fikarasten som odlas på plantager i fattiga länder där det ofta är svåra arbetsförhållanden som är och dels eftersom en förändring på en arbetsplats påverkar många personers konsumtion och får en stor effekt.

På Floras institution på SLU har vi redan ekologiskt och Fair-Trade märkt kaffe, te och bananer, vilket känns jättebra. Det bästa vore förstås om offentlig upphandling kunde rikta in sig på att köpa ekologiskt och Fair Trade på dessa produkter i större skala. Då skulle vi verkligen kunna göra stor skillnad!

Märkningar av olika slag kan vara svåra att få koll på och vissa är mycket bättre än andra. Coop har en bra Märkesguide som även går att ladda ner som app, som är bra att ha i djungeln. Visst finns det mycket som inte är perfekt med "märkta" odlingar också, dock är det oftast väsentligt bättre än på icke-märkta och om inte annat visar man vad man prioriterar som konsument.

Flora har mött många fattiga människor under sina forskningsresor i södra/östra Afrika och sett flera olika sorters projekt som syftar till att förbättra deras situation. Många av dessa projekt är ganska misslyckade, tyvärr, hur bra de än låter. Samtidigt, vid de tillfällen som hon sett fattiga få jobb på teplantager inom skogsbruk mm. så har det inte varit några imponerande löner de fått tillgång till. I Malawi betalade teplantagerna sina arbetare 20 kr för två veckors jobb i 2007 när vi var där. Detta var så uselt betalt att folk till och med betalade sina grannar mer då de behövde lite extra hjälp med arbete på sina jordbruksfält! Ändå tog vissa dessa jobb eftersom de kanske inte hade fält att odla på och inga andra möjligheter stod till buds. Ofta var man tvungen att muta någon för att få jobbet överhuvudtaget, och plantagerna satte i system att avskeda folk innan de skulle behöva betala in till deras pension. Så att betala lite mer för sitt kaffe så att arbetarna kan få en schysst lön och lite schysstare villkor är troligtvis ett mycket bättre sätt att göra något för världen än att ge pengar till olika projekt som ska ge mikrokrediter, plantera skog eller vad det nu kan vara.

Ja, så kan det se ut för de som jobbar på plantagerna som odlar våra varma lyxdrycker. För kaffe, te och choklad som ses som vardagsmat för oss i den rika världen idag, var faktiskt för inte så länge sedan även här, och är fortfarande i andra delar av världen en lyxvara. Tänk om vi kunde tänka oss att betala någon krona extra för vår kopp kaffe, och kanske dricka någon kopp mindre om dagen istället. Då kanske det skulle kännas lite lyxigare på något sätt?

Intresserad av vilka produkter som finns att köpa rättvisemärkta, antingen på nätet eller i din lokala butik? Börja med att se efter här.

torsdag 8 maj 2014

Wok med lax, chili och citrongräs

Woken när grönsakerna puttrar först...
Vi lider lite av pollenallergi hela familjen, särskilt i år då det var så extremt mycket pollen ett tag, så vi lagar gärna laxrätter med kokosmjölk i pollentider eftersom både lax och kokosmjölk är inflammations-dämpande och ska vara bra när man är allergisk. Här kommer recept på en fräsch wok, vill ni ha tips på en bra wokpanna och hur man sköter sin wok, se detta inlägg. Receptet är snabblagat eftersom det innehåller relativt få ingredienser och laxen bara ska koka några minuter i såsen. Om man ska spara av maten till nästa dag eller ha som matlåda är det viktigt att spara riset separat och att tillsätta lite vatten till woken när man värmer upp den. Annars kan man nästan uppleva att såsen försvunnit ur maten eftersom grönsaker och särskilt ris suger upp en del. Dock blir den god om man värmer försiktigt (gärna i kastrull) med lite vatten.


Woken när även laxen är tillsatt.
Wok med lax, chili och citrongräs
ca 8 portioner

Jordnötsolja eller rapsolja
ca 800 g laxfilé
1 stor purjolök
2 st röd paprika
1 broccoli, bara buketterna
1 burk bambuskott
1-2 färsk chili (beroende på styrka)
10 cm bit färsk ingefära, hackad
2 burkar kokosmjölk + skölj ur med lite vatten
2 st citrongrässtänger
1,5 msk Renée Voltaires chili och citrongräs-buljong, eller vanlig grönsaksbuljong
Jasminris passar bra till
Sätt på riset eftersom maten är snabblagat och riset mår bra av att stå på eftervärme en stund innan man äter.

Strimla purjolök, hacka paprika, chili och ingefära. Woka på hög värme i en stor wok i några minuter. Plocka under tiden loss buketterna från broccolin, dela med kniv så att det blir ganska små buketter och skölj ordentligt. Tillsätt kokosmjölk, sköljda bambuskott, samt finstrimlat citrongräs och buljong, koka upp och låt puttra i några minuter. Tillsätt broccolin i woken och tryck ner bitarna så att de kokar i såsen. Se till att såsen inte kokar för länge, så den lätt dunstar bort. Tillsätt eventuellt mer vatten om det börjar bli för lite sås, eller stäng av plattan om det krävs. Skär laxfiléerna i mindre kuber. Tillsätt i såsen och låt dem sjuda i några få minuter, kontrollera att de är färdiga. 
Övrigt: laktosfri och glutenfri mat om man använder rena ingredienser. Välj gärna kokosmjölk utan stabiliseringsämne, det är onödigt och kan orsaka problem hos överkänsliga. OBS, vissa personer kan vara så kraftigt överkänsliga mot jordnötsolja att de inte ens kan vara i ett rum där man äter jordnötsolja, använd rapsolja om ni är osäkra (exempelvis i lunchlådan på jobbet...)

tisdag 6 maj 2014

PiMs veckomatsedel: vecka 20 - Rödspätta med chilimajonnäs, köttfärssås med blancherad vitkål samt sparrisomelett

Rödspätta med krispig parmesan- och örtpanering
Denna vecka är paradrätten en parmesan- och örtpanerad rödspätta som vi gjorde helt nyligen och kan garantera är jättegod! Ofta slänger man ihop fiskrätter lite snabbt, men varför inte lägga lite mer kärlek för en gångs skull och laga en fiskrätt som man gärna korkar upp vin till? WWFs rekommendationer för rödspätta är lite tvetydiga, det beror på vart den fiskats och med vilken fångstmetod, eftersom vi köpte direkt i hamnen i Grisslehamn ska den vara fiskad i Östersjön och därmed OK, men fråga gärna och var lite besvärliga när ni köper. Det ska finnas MSC-märkt rödspätta. För de veckomatsedels-familjer där köttfärssåsen brukar vara ett vanligt inslag i vardagen har det kanske gått väl lång tid nu sedan den sist stod på menyn, så barnen kan glädjas åt att det blir köttfärssås denna vecka, med en något annorlunda touch. Efter att ha haft pasta på matsedeln två veckor i rad ville vi dock ge er en frist denna vecka och istället uppmuntra till att ni provar blancherad vitkål som pasta-ersättning, enkelt och lika gott, vi lovar! Som vegetariskt inslag denna vecka förordar vi omelett, och vi vill dessutom gärna att ni upptäcker hur gott det blir att ta med omelett som lunchmacka till jobbet nästa dag. Se mer om det nedan.
Enkel omelett med lök, svamp och paprika

Vi rekommenderar att ni äter första portionen fisk direkt när ni lagar rätten under helgen, exempelvis på söndag kväll, eftersom fisken är som allra godast färskstekt. Köttfärssåsen kan man göra samma kväll om man vill, eller så kan man nöja sig med att tina köttfärsen eftersom såsen är rätt snabblagad (tina i kylen så håller den sig fräsch och bidrar till att kyla kylen!). Kålen kan man med fördel riva/hyvla när man har mer tid och spara i en bunke med kallt vatten. Då går det på några minuter att blanchera kålen, vilket slår till och med pasta i att vara snabblagat! Den färdigstekta fisken som förvarats i kylen värms med fördel i en stekpanna inom några dagar, någon kväll då man har ont om tid. Omeletten tar inte mycket tid att tillaga färsk en av veckans kvällar om man har ingredienserna hemma, och det blir gott att ta med den i en matlåda tillsammans med två skivor gott bröd och några salladsblad. Värm gärna omeletten lite försiktigt i mikron innan mackan byggs ihop. 
I det introducerande inlägget om PiMs veckomatsedel kan ni läsa mer om tankarna bakom matsedeln, portionsberäkning, tips om hur man värmer upp maten på ett bra sätt, mm. 

Allergier: Rödspättan kan paneras i glutenfritt mjöl och ströbröd, och stekas i rapsolja vid mjölkallergi. Chilimajonnäsen ska vara fri från mjöl och mjölk om man ser till att det är riktig majonnäs. Köttfärssåsen serveras med vitkål och är därför glutenfri, mjölkprodukter kan enkelt uteslutas ur receptet. Omeletten är mjölkfri, ät glutenfritt bröd till vid allergi.

Ett helt nytt recept på bloggen som vi hoppas ni sa uppskatta lika mycket som vi! Värt att lägga ner lite extra tid och kärlek på denna maträtt tyckte vi, och barnen kan gärna vara med och fixa! Det går enkelt att svänga ihop någon annan typ av kall sås om man inte tycker chilimajonnäs verkar gott, exempelvis remouladsås.

Köttfärssås med blancherad vitkål
8 portioner
En god och mustig köttfärssås som är enkel att laga och blir ännu godare av att stå ihop sig i några dagar. Köttfärssåsen passar utmärkt för att göra på vego-färs om  man vill. Vi rekommenderar verkligen att ni testar att servera med blancherad vitkål istället för pasta, testa en gång åtminstone! Det blev gott och ingen större skillnad faktiskt! Se till att vitkålen är rykande varm vid servering!

4-8 portioner
I länken hittar ni inget regelrätt recept utan bara lite tips och inspiration till hur man kan svänga ihop en enkel men god vegetarisk omelett. Ta era favoritgrönsaker, och vi behöver kanske inte säga att sparris nästan är ett måste i omeletten nu när det finns spansk sparris i affären! Testa att ta med omelett som matlåda nästa dag, se tips ovan. 

Lycka till med matlagningen och skriv gärna hur det går i kommentarsfältet!

fredag 2 maj 2014

Parmesan- och örtpanerad rödspätta med chilimajonnäs

Stekt rödspätta med klyftpotatis, kall sås och ärtor
När man har färsk rödspätta, vilket vi hade fått tag på häromdagen, blir man ju sugen på att panera och steka, och vi hittade därför på (inspirerade av diverse recept) en egen panering med örter och parmesan som blev jättegod. Serverad med klyftpotatis och en kall sås (exempelvis chilimajonnäs) samt ärtor eller haricots verts från frysen blev det så gott att vi öppnade en flaska vitt till. Det var faktiskt inte särskilt jobbigt att panera, Freja hjälpte gärna till och eftersom vi var två så gick det som ett löpande band rätt ner i pannan. Vi dubblade detta recept och stekte två middagars fisk på en kväll och nästa dag stekte vi på dem igen i en stekpanna med lite extra smör. Det blev som färskstekt!

OBS att WWFs rekommendationer för rödspätta är lite tvetydiga, det beror på vart den fiskats och med vilken fångstmetod, så fråga gärna och var lite besvärliga när ni köper.

Parmesan- och örtpanerad rödspätta med chilimajonnäs
4 portioner

Frasig parmesan- och örtkryddning gjorde det lilla extra!
4 stora rödspättafiléer (eller flera små)
vetemjöl
1-2 ägg
ströbröd
parmesan
färska örter, exv. timjan, oregano, basilka

4 msk majonnäs
1 dl sweet chilisås, gärna hemgjord
ev. extra chilipulver eller salt

potatis till 4 personer
ärtor/haricots verts

Skrubba potatisen och klyfta den, lägg i en ugnsform, ringla över rapsolja, vrid ordentligt med peppar och salt över, gärna lite örtsalt också. Rör om och sätt in i 200 grader varm ugn i minst 20 minuter, tills de blir rejält krispiga. Tina under tiden ärtor eller haricots verts, koka de senare i någon minut i kokande vatten eller ångkoka. Rör ihop chilimajonnäsen genom att skeda upp majonnäs i en liten skål och röra ner sweet chilisås i. Proportionerna beror helt på vilken chilisås ni har och hur starkt ni tycker om, så smaka av och tillsätt eventuellt mer sås, extra chilipulver, salt eller mer majonnäs. 

Torka av fiskfiléerna med hushållspapper så att de inte är för fuktiga (detta är viktigt, annars fäster inte paneringen bra!). Salta gärna med lite örtsalt, vrid över en aning citron (men inte så att det blir för fuktigt, gnid in i filén). Häll upp mjöl, ägg (lättvispat med en gaffel) och ströbröd på tre separata tallrikar med lite högre kant. Riv ner parmesan i ströbrödet så att det utgör ca 1/3 av paneringen. Finhacka färska örter och vänd ner i ströbrödet (de ska inte heller vara för fuktiga). Tänk på att det går ganska snabbt att lägga upp mer mjöl, ägg och ströbröd så det är onödigt att hälla upp för mycket, det som blir över är svårt att ta tillvara på. Ta lika delar smör och rapsolja i stekpannan. 

Förbered allting innan ni börjar steka fisken, se till att potatisen i princip är klar och att bordet är dukat. Fisken ska serveras färsk från pannan! Är ni många i familjen är det en fördel att använda flera stekpannor och i detta moment är det inte dumt att vara minst två personer som hjälps åt! 

Vänd fiskfilén först i mjöl (lyft med en gaffel och se till att mjölet täcker alla delar, pudra bort överflödet). Vänd sedan den i ägget och se till att ägg täcker båda sidorna på fisken, lägg över fisken i ströbrödet och vänd försiktigt runt så att det täcker båda sidor. Hetta upp stekpannan till relativt hög värme (4-5 på 6-gradig skala) när det finns två panerade fiskar att börja steka och stek först på ena sidan i några minuter tills paneringen är gyllenbrun och frasig, vänd sedan och stek i några minuter på andra sidan. Stapla inte fiskarna ovanpå varandra när de är färdigstekta då det gör paneringen mindre frasig. Se istället till att kunna servera den i princip direkt på tallrik. 

Allergier: Panera med glutenfria produkter för glutenfri variant, kolla upp hur man gör det. Parmesan innehåller mjölk, uteslut det vid allergi. Kontrollera köpt majonnäs så att det inte innehåller oväntade tillsatser, eller gör egen på ägg och olja. 

tisdag 29 april 2014

PiMs veckomatsedel: vecka 19 - Kyckling med tomatsås, paj i långpanna och blixtsnabb laxpasta

Supersnabb pasta med färskost, avokado och rökt lax
Paj i långpanna blir många luncher!
Atjoo! Vi är ganska hårt drabbade av pollenregnet som rått under veckan här hemma. I dessa allergitider är det faktiskt bra att äta fisk, avokado och olivolja som alla innehåller nyttiga fetter som dämpar inflammationer (allergiska reaktioner som pollenallergi yttrar sig ofta i att slemhinnor blir inflammerade). Därför tänkte vi bjuda på ett blixtsnabbt recept på pasta som innehåller rökt lax och avokado i veckans matsedel. Vi sätter även på ugnen och lagar en rejäl hel grillad kyckling och passar då också på att tillaga både såsen till kycklingen samt en hel långpanna med lunchpajer i ugnen. Pajen blir bara godare av att stå ihop sig, men fixa salladen som ska serveras till kvällen innan. 
Vi rekommenderar att man lagar kycklingen som finmiddag på lördag exempelvis, och fixar fyllningen till pajen under tiden som kycklingen är inne i ugnen. När kycklingen kommer ut kan man snabbt förgrädda pajskalet medan man dukar fram kycklingrätten, sedan häller man på fyllningen och äggstanningen på pajen och stoppar in den i 30 minuter medan man äter middag. Sedan får den svalna och bli skuren i portionsbitar rätt ner i matlådorna. Kanske vill man äta en bit redan till söndag lunch också? Kycklingen, quinoa och sås sparas i separata lådor och värms upp i micro en annan kväll, det kommer fortfarande att smaka gott utan problem. Pastan gör man på 10 minuter till middag under en eller två kvällar under veckan. 

I det introducerande inlägget om PiMs veckomatsedel kan ni läsa mer om tankarna bakom matsedeln, portionsberäkning, tips om hur man värmer upp maten på ett bra sätt, mm. 

Allergier: Kycklingrätten är glutenfri och laktosfri, pajen innehåller tyvärr både mjölk, mjöl och ägg och vi har inga konkreta alternativ att råda om. Pastan kan säkert göras med glutenfri pasta och med någon annan sorts sås än färskost, se receptet.

6-7 portioner
Kyckling med quinoa och tomatsås
Detta är det mest populära receptet på hela bloggen! Hel grillad kyckling som blir minst 6 portioner mat ifall man som receptet råder köper en rejäl Bosarpkyckling eller annan kyckling som är stor och har fått leva längre än den vanliga slaktkycklingen. Receptet är naturligt glutenfritt och laktosfritt.

ca 10 portioner
Testa gärna en vegetarisk fyllning i denna paj, exempelvis päron, valnötter och ädelost, eller testa en grekisk fyllning med fetaost, soltorkad tomat, rödlök och oliver. Vill man frossa i sparris kan man lägga hela sparrisar i pajen och komplettera med parmesan exempelvis. Se till att köpa hem ordentligt med sallad för att kunna ha med paj som matlåda under hela veckan. Lagra salladen i en burk så att de "tunga" ingredienserna som gurka, soltorkad tomat, och liknande ligger i botten och de sköljda men väl torkade (gärna i salladsslunga) salladsbladen ligger överst, så funkar det att fixa sallad kvällen innan och ta med som lunchlåda.

4-8 portioner
Denna supersnabba rätt kan man köpa hem ingredienser till och svänga ihop när det behövs mat på bordet på 10 minuter under veckan. Den är så enkel att göra att man inte tjänar något på att förbereda dagen innan, men har man fått kokt pasta över från första tillagningen kan man värma den när man kokar ny pasta genom att bara lägga med den kokta pastan en sista halv minut i det kokande vattnet, så blir den som nykokt (många restauranger använder sig av det knepet, de har färdigkokt pasta som de värmer i kokande vatten så att maten kan serveras snabbt). Och ni - inget hindrar att man har i snabbkokt grön sparris i denna pasta nu när det finns i butikerna!!

måndag 28 april 2014

Snabbpasta med rökt lax

Vi köpte ju en massa varmrökt lax från Fogdö lax när vi var i Grisslehamn för några helger sedan (den vakuumförpackade står sig i över en månad) och gjorde nyligen en mycket enkel och god pastarätt med laxen. Kriteriet var att det skulle vara snabblagat och passa med laxen och därför kom vi på att använda örtkryddad färskost som pastasås och komplettera den rökta laxen med avokado och körsbärstomater. Rätten står på bordet på ca 10 minuter beroende på pastans koktid. Alla var mycket nöjda, även Freja åt lite av laxen och fick sin pasta utan färskost men med desto mer tomater och avokado.

Färskostpasta med rökt lax
4 portioner 

4 portioner pasta
Färskost med örter
200 g körsbärstomater
2 avokado
100 g varmrökt lax

Koka pastan al dente (läs här om ni vill ha tips). Dela under tiden laxen i mindre bitar, tvätta och halvera körsbärstomaterna och gröp ur och skiva avokadon. Häll av pasta, ringla över olivolja. Lägg upp den mängd pasta varje person vill äta på deras tallrik, ta 2-3 rågade teskedar färskost och blanda runt i den varma pastan så att det smälter. Lägg på lax, tomater och avokado. Ät genast!

Övrigt: För vegetarisk pasta rekommenderas istället pestopasta eller pasta med grillade grönsaker. Glutenintoleranta kan köpa glutenfri pasta, eller testa blancherad kål istället för pasta som i detta recept. För en mjölkfri rätt, uteslut färskosten och ta ev. mer avokado. 

lördag 26 april 2014

Färsk fisk från fiskarna - vilken lyxvara i överfiskets tid!

Adrian med flera kilo fisk köpt
på Buhres fisk i Grisslehamns fiskehamn
För några veckor sedan var vi vid östkusten i Grisslehamn och njöt av en weekend på tumanhand. Väl där passade vi på att köpa på oss mängder av fin färskfångad fisk som såldes i fiskehamnen. Två affärer fanns det, Roslagsfisk och Buhres fisk, vi var inne på båda men till slut handlade vi allting på Buhres fisk. Jättefin kvalitet! Färsk rödspätta kunde vi panera och äta med klyftpotatis samma kväll, och köpte även fryst gädda, frysta fiskburgare samt torsk. Båda återförsäljarna säljer även fisk från Fogdö Lax, en mindre laxodling som finns några kilometer bort ute på Fogdö (Flora besökte odlingen på en studieresa för några år sedan). Laxen simmar i burar nedsänkta i Östersjön, odlingen är småskalig och följer svenska regler kring exempelvis antibiotika, så det känns som ett bättre alternativ på vissa sätt en den norska odlade laxen (som ibland faktiskt kommer från norska laxodlingar utanför Chile). Dock är fortfarande maten som laxen äter importerad från Sydamerika, och har en jämförelsevis hög effekt på miljön eftersom lax är en rovfisk och därför kräver mycket småfisk för att växa. Östersjön är tyvärr heller inte särskilt frisk, exempelvis brukar ju gravida avrådas från att äta för mycket Östersjöfisk, så kanske ska man inte köpa på sig jättemängder av laxen. Med det sagt köpte vi 3 stora färska laxsidor, en varmrökt och en gravad (båda vakuumförpackade) laxfiléer, och en bit paté till påskmiddagen. Det är ju inte varje dag man har vägarna förbi. De rökta produkterna röks i Grisslehamns eget rökeri och vi fick reda på att det går bra att frysa in varmrökt lax, vilket vi nu provat.

Färsk laxsida med olja, citron och timjan i ugn blir så gott!
Vi har kämpat med samvetet då vi ätit ganska mycket lax eftersom det är gott och väldigt nyttigt, exempelvis är de typerna av Omega-3 fettsyror som finns i lax väldigt nyttiga och faktiskt svåra att få i sig på annat sätt än via fet fisk (visste ni förresten att den lite gråare biten av laxen som finns längst upp mot ryggen är den som är mest rik på Omega-3, ät alltid upp den biten!!). Samtidigt är det svårt att få tag på ekologiskt odlad lax och vi vet att det vore bättre att äta fisk som inte är rovfisk för miljöns och klimatets skull. Flora har också varit involverad i ett forskningsprojekt om bland annat laxodlingar i Chile, och kan bekräfta att odlingar som inte har någon form av märkning ofta är av problematisk kvalitet, det är vanligt att fisken inte får tillräckligt bra mat, lever för trångt blir stressad och får en massa antibiotika som blir kvar i fiskköttet. Det var inte ovanligt med storskalig sjukdomsspridning i laxodlingarna heller, för att inte tala om de dåliga villkoren arbetarna som filéar fisken har).

Sist Adrian var på Coop hittade han dock faktiskt änglamarks ekologiska lax (fryst) och i färska fiskdisken när han frågade fick han bekräftat att även fisken som säljs där har ju varit fryst och tinat i butiken (vilket tyvärr tenderar att vara fallet på östkusten) och då känns det ju inte sämre att köpa fryst lax och tina den själv... Vi har också satt press på Fiskbilen som brukar komma förbi med jämna mellanrum och som stoltserar med att ha mycket MSC-märk och ekologisk fisk, men som ständigt verkar ha slut på den ekologiska laxen. De får visserligen fyra stjärnor av fem på www.klimatsmart.se, men har man aldrig grejerna hemma hjälper inte det. Se också upp för deras lite väl vältaliga försäljare som inte alltid är särskilt kunniga om sortimentet men desto bättre på att säga vad de tror att du vill höra. Fråga efter ekolaxen ni också, och fråga på er lokala butik!

Vad gäller övrig fisk som är viltfångad så är ju överfiske ett jätteproblem som egentligen måste tacklas storskaligt på exempelvis EU nivå. Se denna 4-min långa film som väl illustrerar problemen. På grund av överfisket får man kanske äta fisk lagom ofta och se till att inte slänga fisk man köpt. WWF har en fiskguide och en fiskapp som visar om det är grönt ljus (ok att äta), gult ljus (fundera, eller ät mer sällan) eller rött ljus (ät inte) på olika fiskar. Men det är inte så enkelt som vilka arter man får och inte får äta tyvärr, som ni hörde på videon är fiskemetoderna mycket viktiga i sammanhanget. Märkningar som Krav och MSC är bra, men inte perfekta. Tyvärr tillåter fortfarande båda märkningarna fångstmetoden bottentrålning, som är så hemskt dålig för havens miljö att det är nästan ofattbart. Se denna kortfilm med Sigourney Weaver för att få en snabbguide i hur illa det är. I detta sammanhang kan nämnas EU parlamentet nyligen hade en omröstning om att förbjuda bottentrålning där ett förbud röstades ner med några få ynka röster, och värst av allt är att flera av våra EU-parlamentariker säger sig ha råkat rösta fel av misstag... Det känns nästan oförlåtligt faktiskt, och värt att komma ihåg när vi snart ska rösta till EU-parlamentet i maj.

Rökta räkor, chilimajonnäs och rosépepparrökt lax.
Slutligen köpte vi också ett gäng rökta räkor därute i Grisslehamn, som visade sig vara en mycket god delikatess! Vi har haft dem i blomkålssoppa och ätit som plockmat med chilimajonnäs, kanongott var det. Angående räkor är det väl få som har undgått att höra att man inte ska äta jätteräkor (även kallade scampi, gambas tigerräkor) eftersom de är odlade på riktigt dåliga sätt i odlingar som förstör och förgiftar miljön till den grad att odlingarna ganska snart måste flytta på sig, skövlar mangroveskog och förstår lokalbefolkningens försörjningsmöjligheter. En kollega till Flora har skrivit en avhandling på ämnet, i övrigt så sammanfattas budskapet på mindre än 2 minuter och mycket lättsmält (kanske aningen förenklat men inte desto mindre sant) i denna lilla video av naturskyddsföreningen. Tyvärr är jätteräkor fortfarande vanligt på många restauranger samt i sushi, vilket man bör försöka fråga efter att slippa när man köper sushi. WWF rödlistade nyligen räkor fångade på västkusten, vilket i princip innebär att man inte ska köpa färska räkor i Sverige utan enbart frysta. Även här kommer dock problemet med bifångst som togs upp i 4-minutersfilmen in, och det är ju inte så roligt att tänka på att drygt 80% av fångsten som dras upp av räktrålare slängs tillbaka (utan att ha klarat sig). Här kan man ju köpa kravmärkta frysta räkor, då visar man i alla fall vart man står och att man bryr sig om hur räkorna blivit fångade, vilket förhoppningsvis leder till bättre fångstmetoder i längden.

Vad kostade då kalaset med all fisk i Grisslehamn? Förvånansvärt prisvärt tyckte vi. Vi betalade kring 1200 kr för 3 stora hela färska laxsidor, 3 rökta/gravade vakuumförpackade sidor, 10 fiskburgare, 4 (stora) portioner fryst torsk, lika mycket fryst gädda, 4 portioner rödspätta, 400 g paté samt minst 7-800 g rökta räkor med skal. Nu kan vi ha fiskfrossa i flera månader framöver för att senare kanske satsa på annan mat. Angående den ekologiska laxen vi nämnde ovan kostade den nästan 200 kr kilot, alltså nästan dubbelt så dyrt som icke ekologisk fryst lax (men inte mycket dyrare än den "färska" laxen i fiskdisken för ca 180 kr som ju också då varit fryst innan den tinades i butiken). Även om lax är väldigt nyttigt så bör man ju komplettera laxmåltiden med gott om grönsaker och annat så vi tycker inte man behöver räkna på mycket mer än 100 g lax per portion, med andra ord kostar ekologisk lax då 20 kr per portion. Det kan man ju tycka är dyrt, men det beror ju också på vad man jämför med, och äter man vegetariskt flera gånger i veckan kanske man har råd med ekolaxen om man vill prioritera den. Det ska vi i alla fall försöka göra i framtiden!

torsdag 24 april 2014

Grahamsskorpor med färska örter


Närbild på de goda blivande skorporna!
När Flora var hemma med en (inte alltför) sjuk Freja för några veckor sedan bakade vi tillsammans dessa fina grahamsskorpor med färska örter som är goda att äta med ost eller marmelad, eller varför inte äppeldjem. Perfekt som ett trevligt mellanmål med en kopp te eller varm choklad. Vi gjorde dubbel sats och åt upp en del varma små brödbullar med smör direkt när de kom ut ur ugnen, innan de skulle torka till skorpor. Freja klarade utan problem att forma de små bullarna (men de buffades till lite i smyg av Flora när de låg på plåten då de blev aningen platta...). Skorporna är smidiga att göra om man har mycket färska örter hemma och blir perfekt som present tillsammans med en burk marmelad! 

Bullarna svalnar på galler innan de delas
Grahamsskorpor med örter
ca 50 st

100 g smör
0,5 dl rapsolja
2 tsk salt
7 dl vetemjöl
7 dl grahamsmjöl
1 msk honung
5 dl mjölk
3 msk färska örter, exempelvis salvia eller timjan

Smält smöret och tillsätt mjölk och olja, värm degvätskan till cirka 37 grader eller 40 grader om ni använder torrjäst. Smula vanlig jäst i en bunke och tillsätt degvätskan, rör tills den löst sig, alternativt tillsätt torrjästen till grahamsmjölet istället. Tillsätt salt, honung och hackade örter. Rör ner grahamsmjölet och tillsätt sedan vetemjölet i omgångar. Arbeta ihop degen tills den är smidig. Låt den jäsa på en varm plats under en handduk i 30–40 min.
Freja knådar som ett proffs.

Häll upp den jästa degen på mjölat bakbord och knåda tills den känns smidig. Dela degen i 4 rullar. Dela varje rulle i 5-6 bullar, beroende på hur stora skorpor ni vill ha. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa under handduk i cirka 15 min (troligtvis behövs det två plåtar, vi lät dem vara inne samtidigt men bytte vilken som var underst efter halva tiden). Grädda bullarna i varm ugn, 250 grader, i ca 10 min.

Ta ut och låt bullarna svalna en aning, dela dem sedan försiktigt på hälften. Här kan man norpa några stycket och äta som färska småbullar med smör och ost om man inte kan vänta på skorporna!

Lägg tillbaka halvorna på plåten med snittytan upp, och låt dem få lite färg under 2–3 min i ugnen, fortfarande 250 grader. Vi åt upp ca 5 bullar direkt och då fick vi plats med alla skorpor på en plåt. Man kan ställa dem tätt ihop vid det här laget då de är gräddade redan. Sänk sedan värmen till 100 grader och låt skorporna torka i ugnen i 1,5–2 timmar, kontrollera att de känns torra i mitten. 

Låt de svalna helt och förvara i en ren glas- eller plåtburk. 

tisdag 22 april 2014

PiMs veckomatsedel: vecka 18 - Fisk med cashewtäcke, pasta med bacon och sparris, samt ärtsoppa

Fisk med cashewtäcke, salsa, potatis, byt mangold mot sparris
Hoppas ni alla haft en härlig påskhelg och även fått lite mat över till nuvarande vecka! Står påskgodiset er upp i halsen? Då kanske ni är tacksamma för att vi inte har recept på kyckling med chokladsås denna vecka, vi kollade det men det är ganska lite mörk choklad som går åt så det funkar inte riktigt för att göra åt påskgodiset... Kommer vid ett senare tillfälle istället. Till nästa vecka har vi istället planerat med två rätter med relativt lite fläskkött i båda, dock kan man enkelt utesluta kött i den ena (eller båda) om man känner att man fick överdos av lamm och kyckling under påsken. Vi såg också den glada överraskningen lagom till påsk att europeisk sparris redan är här! Finfin ekologisk sparris från Spanien fanns att köpa på vårt lokala Coop, för 30 kr bunten. Vår dotter Freja kan inte få nog av lättkokt grön sparris och vi lyxar gärna med en lite dyrare grönsak när den är i säsong (det är underligt att folk som inte knusslar med att lägga pengar på kött kan tycka att riktigt goda grönsaker är för dyra tycker vi!). Därför har vi gjort vårt bästa för att integrera sparris i veckans maträtter, och hoppas att ni gillar det! Läs mer i detta inlägg för att få sparrisinspiration!

Vi föreslår att man äter fisken när man lagat den första gången. Det är inga problem att värma upp fisken nästa gång, salsan blir bara godare upp till 3 dagar senare och potatisen klarar sig också bra, värm gärna med grillfunktion. Sparrisen bör dock kokas färsk varje dag, men det tar ju som tur är endast några få minuter. Ärtsoppa är busenkelt att göra själv, och den kan koka under tiden man äter fiskrätten. Skeptisk till ärtsoppa? Läs mer nedan innan ni avfärdar rätten! Slutligen bjuder vi på vår favoritpasta med bacon och ädelost, även här med sparris som det självklara gröna inslaget. Pastan är så snabb och lättlagad att man kan göra rätten direkt varje kväll, men vill man förenkla kan man koka all pasta vid första tillagningen och sedan värma den genom att hälla den i kokande vatten en halv minut (koka först sparrisen, ta upp den med hålslev och återanvänd det redan kokande vattnet till att snabbvärma pastan!). Baconen kan man också steka vid första tillagningen och sedan bara värma lite, blir inte riktigt lika knaprigt, men det är gott ändå! 

I det introducerande inlägget om PiMs veckomatsedel kan ni läsa mer om tankarna bakom matsedeln, portionsberäkning, tips om hur man värmer upp maten på ett bra sätt, mm. 

Allergier: Fisk med cashewtäcke går enkelt att göra utan gluten och mjölk, se tips i receptet. Pastan kan göras med glutenfri pasta och utan ädelost om man vill undvika mjölk. Ärtsoppan innehåller inte mjölk och kan serveras med glutenfritt bröd. 

4-8 portioner
Detta recept blir jättegott och man kan med fördel göra rostad ugnspotatis till eftersom ugnen ändå är på när man gör fisken, och den blir god att värma i ugnen en senare dag. Gör gärna större portion och ha till flera middagar, det finns flera förslag till goda såser som man kan variera med. Vi rekommenderar snabbkokt sparris istället för mangold såhär på vårkanten (räkna med 1 bunt sparris för 4 portioner om alla som äter tycker om sparris. Torsken var ju nära att ta slut häromåret så för att vara lite solidariska med våra barn så att de också ska ha en chans att äta torsk i vuxen ålder får vi försöka köpa KRAV- eller MSC märkt torsk. Krav-fiskare har dessutom hälften så stor påverkan på klimatet än konventionella fiskarna läste Flora häromdagen!

ca 7 portioner
Ärtsoppa är en enkel, billig, nyttig och god rätt som ofta hamnar lite i skymundan och som fått dåligt rykte av de mindre goda (men desto mer fullproppade av tillsatser) färdiglagade varianterna i konservburk alternativt plastkorv (som man bör undvika om man kan). Testa denna goda ärtsoppa med en klick stark senap samt med en god ostmacka till, innan ni avskriver ärtsoppa som maträtt! Den går utmärkt att frysa, passar bra som matlåda och serveras även med fördel till middag på torsdag med några pannkakor eller våfflor till! Uteslut kassler för en vegetariskt ärtsoppa, också mycket god! Receptet är för tryckkokare men det finns en länk till ett (vegetariskt) recept utan tryckkokare också. Det är bara koktiderna som skiljer egentligen. 

4-8 portioner
Länken är till vår favoritpasta med bacon, ädelost och broccoli, men vi rekommenderar alltså att man testar med sparris istället! Räkna med 1 bunt sparris/4 portioner. Byt bacon mot stekta skogschampinjoner för en vegetarisk pasta, enligt tips i receptet. Se i kommentarerna ovan angående hur man kan förbereda pastan. Det viktigaste är egentligen att "bygga ihop" pastan på sin egen tallrik och inte i större mängd än man äter upp direkt. Det är lätt att lägga på mer pasta, sparris, ädelost och bacon på sin tallrik, men betydligt tristare att spara och värma upp en portion man inte orkat äta upp (uppvärmd ädelost är inte så lyckat...). Som bonus får ni också lite tips om hur man kokar en perfekt pasta i receptlänken!

Lycka till med matlagningen, kommentera gärna hur det gick!