Närbild på de goda blivande skorporna! |
Bullarna svalnar på galler innan de delas |
ca 50 st
100
g smör
0,5
dl rapsolja
2
tsk salt
7 dl vetemjöl
7 dl grahamsmjöl
7 dl grahamsmjöl
1
msk honung
5
dl mjölk
3
msk färska örter, exempelvis salvia
eller timjan
Smält smöret och tillsätt mjölk och olja, värm
degvätskan till cirka 37 grader eller 40 grader om ni använder torrjäst. Smula
vanlig jäst i en bunke och tillsätt degvätskan, rör tills den löst sig,
alternativt tillsätt torrjästen till grahamsmjölet istället. Tillsätt salt,
honung och hackade örter. Rör ner grahamsmjölet och tillsätt sedan
vetemjölet i omgångar. Arbeta ihop degen tills den är smidig. Låt den jäsa på en varm plats under en handduk i 30–40 min.
Freja knådar som ett proffs. |
Häll upp den jästa degen på mjölat
bakbord och knåda tills den känns smidig. Dela degen i 4 rullar. Dela varje
rulle i 5-6 bullar, beroende på hur stora skorpor ni vill ha. Lägg bullarna på
en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa under handduk i cirka 15 min
(troligtvis behövs det två plåtar, vi lät dem vara inne samtidigt men bytte
vilken som var underst efter halva tiden). Grädda bullarna i varm ugn, 250
grader, i ca 10 min.
Ta ut och låt bullarna svalna en
aning, dela dem sedan försiktigt på hälften. Här kan man norpa några stycket
och äta som färska småbullar med smör och ost om man inte kan vänta på
skorporna!
Lägg tillbaka halvorna på plåten med
snittytan upp, och låt dem få lite färg under 2–3 min i ugnen, fortfarande 250
grader. Vi åt upp ca 5 bullar direkt och då fick vi plats med alla skorpor på
en plåt. Man kan ställa dem tätt ihop vid det här
laget då de är gräddade redan. Sänk sedan värmen till 100 grader och låt
skorporna torka i ugnen i 1,5–2 timmar, kontrollera att de känns torra i
mitten.
Låt de svalna helt och förvara i en ren glas- eller plåtburk.
Låt de svalna helt och förvara i en ren glas- eller plåtburk.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar