torsdag 24 april 2014

Grahamsskorpor med färska örter


Närbild på de goda blivande skorporna!
När Flora var hemma med en (inte alltför) sjuk Freja för några veckor sedan bakade vi tillsammans dessa fina grahamsskorpor med färska örter som är goda att äta med ost eller marmelad, eller varför inte äppeldjem. Perfekt som ett trevligt mellanmål med en kopp te eller varm choklad. Vi gjorde dubbel sats och åt upp en del varma små brödbullar med smör direkt när de kom ut ur ugnen, innan de skulle torka till skorpor. Freja klarade utan problem att forma de små bullarna (men de buffades till lite i smyg av Flora när de låg på plåten då de blev aningen platta...). Skorporna är smidiga att göra om man har mycket färska örter hemma och blir perfekt som present tillsammans med en burk marmelad! 

Bullarna svalnar på galler innan de delas
Grahamsskorpor med örter
ca 50 st

100 g smör
0,5 dl rapsolja
2 tsk salt
7 dl vetemjöl
7 dl grahamsmjöl
1 msk honung
5 dl mjölk
3 msk färska örter, exempelvis salvia eller timjan

Smält smöret och tillsätt mjölk och olja, värm degvätskan till cirka 37 grader eller 40 grader om ni använder torrjäst. Smula vanlig jäst i en bunke och tillsätt degvätskan, rör tills den löst sig, alternativt tillsätt torrjästen till grahamsmjölet istället. Tillsätt salt, honung och hackade örter. Rör ner grahamsmjölet och tillsätt sedan vetemjölet i omgångar. Arbeta ihop degen tills den är smidig. Låt den jäsa på en varm plats under en handduk i 30–40 min.
Freja knådar som ett proffs.

Häll upp den jästa degen på mjölat bakbord och knåda tills den känns smidig. Dela degen i 4 rullar. Dela varje rulle i 5-6 bullar, beroende på hur stora skorpor ni vill ha. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa under handduk i cirka 15 min (troligtvis behövs det två plåtar, vi lät dem vara inne samtidigt men bytte vilken som var underst efter halva tiden). Grädda bullarna i varm ugn, 250 grader, i ca 10 min.

Ta ut och låt bullarna svalna en aning, dela dem sedan försiktigt på hälften. Här kan man norpa några stycket och äta som färska småbullar med smör och ost om man inte kan vänta på skorporna!

Lägg tillbaka halvorna på plåten med snittytan upp, och låt dem få lite färg under 2–3 min i ugnen, fortfarande 250 grader. Vi åt upp ca 5 bullar direkt och då fick vi plats med alla skorpor på en plåt. Man kan ställa dem tätt ihop vid det här laget då de är gräddade redan. Sänk sedan värmen till 100 grader och låt skorporna torka i ugnen i 1,5–2 timmar, kontrollera att de känns torra i mitten. 

Låt de svalna helt och förvara i en ren glas- eller plåtburk. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar