tisdag 22 april 2014

PiMs veckomatsedel: vecka 18 - Fisk med cashewtäcke, pasta med bacon och sparris, samt ärtsoppa

Fisk med cashewtäcke, salsa, potatis, byt mangold mot sparris
Hoppas ni alla haft en härlig påskhelg och även fått lite mat över till nuvarande vecka! Står påskgodiset er upp i halsen? Då kanske ni är tacksamma för att vi inte har recept på kyckling med chokladsås denna vecka, vi kollade det men det är ganska lite mörk choklad som går åt så det funkar inte riktigt för att göra åt påskgodiset... Kommer vid ett senare tillfälle istället. Till nästa vecka har vi istället planerat med två rätter med relativt lite fläskkött i båda, dock kan man enkelt utesluta kött i den ena (eller båda) om man känner att man fick överdos av lamm och kyckling under påsken. Vi såg också den glada överraskningen lagom till påsk att europeisk sparris redan är här! Finfin ekologisk sparris från Spanien fanns att köpa på vårt lokala Coop, för 30 kr bunten. Vår dotter Freja kan inte få nog av lättkokt grön sparris och vi lyxar gärna med en lite dyrare grönsak när den är i säsong (det är underligt att folk som inte knusslar med att lägga pengar på kött kan tycka att riktigt goda grönsaker är för dyra tycker vi!). Därför har vi gjort vårt bästa för att integrera sparris i veckans maträtter, och hoppas att ni gillar det! Läs mer i detta inlägg för att få sparrisinspiration!

Vi föreslår att man äter fisken när man lagat den första gången. Det är inga problem att värma upp fisken nästa gång, salsan blir bara godare upp till 3 dagar senare och potatisen klarar sig också bra, värm gärna med grillfunktion. Sparrisen bör dock kokas färsk varje dag, men det tar ju som tur är endast några få minuter. Ärtsoppa är busenkelt att göra själv, och den kan koka under tiden man äter fiskrätten. Skeptisk till ärtsoppa? Läs mer nedan innan ni avfärdar rätten! Slutligen bjuder vi på vår favoritpasta med bacon och ädelost, även här med sparris som det självklara gröna inslaget. Pastan är så snabb och lättlagad att man kan göra rätten direkt varje kväll, men vill man förenkla kan man koka all pasta vid första tillagningen och sedan värma den genom att hälla den i kokande vatten en halv minut (koka först sparrisen, ta upp den med hålslev och återanvänd det redan kokande vattnet till att snabbvärma pastan!). Baconen kan man också steka vid första tillagningen och sedan bara värma lite, blir inte riktigt lika knaprigt, men det är gott ändå! 

I det introducerande inlägget om PiMs veckomatsedel kan ni läsa mer om tankarna bakom matsedeln, portionsberäkning, tips om hur man värmer upp maten på ett bra sätt, mm. 

Allergier: Fisk med cashewtäcke går enkelt att göra utan gluten och mjölk, se tips i receptet. Pastan kan göras med glutenfri pasta och utan ädelost om man vill undvika mjölk. Ärtsoppan innehåller inte mjölk och kan serveras med glutenfritt bröd. 

4-8 portioner
Detta recept blir jättegott och man kan med fördel göra rostad ugnspotatis till eftersom ugnen ändå är på när man gör fisken, och den blir god att värma i ugnen en senare dag. Gör gärna större portion och ha till flera middagar, det finns flera förslag till goda såser som man kan variera med. Vi rekommenderar snabbkokt sparris istället för mangold såhär på vårkanten (räkna med 1 bunt sparris för 4 portioner om alla som äter tycker om sparris. Torsken var ju nära att ta slut häromåret så för att vara lite solidariska med våra barn så att de också ska ha en chans att äta torsk i vuxen ålder får vi försöka köpa KRAV- eller MSC märkt torsk. Krav-fiskare har dessutom hälften så stor påverkan på klimatet än konventionella fiskarna läste Flora häromdagen!

ca 7 portioner
Ärtsoppa är en enkel, billig, nyttig och god rätt som ofta hamnar lite i skymundan och som fått dåligt rykte av de mindre goda (men desto mer fullproppade av tillsatser) färdiglagade varianterna i konservburk alternativt plastkorv (som man bör undvika om man kan). Testa denna goda ärtsoppa med en klick stark senap samt med en god ostmacka till, innan ni avskriver ärtsoppa som maträtt! Den går utmärkt att frysa, passar bra som matlåda och serveras även med fördel till middag på torsdag med några pannkakor eller våfflor till! Uteslut kassler för en vegetariskt ärtsoppa, också mycket god! Receptet är för tryckkokare men det finns en länk till ett (vegetariskt) recept utan tryckkokare också. Det är bara koktiderna som skiljer egentligen. 

4-8 portioner
Länken är till vår favoritpasta med bacon, ädelost och broccoli, men vi rekommenderar alltså att man testar med sparris istället! Räkna med 1 bunt sparris/4 portioner. Byt bacon mot stekta skogschampinjoner för en vegetarisk pasta, enligt tips i receptet. Se i kommentarerna ovan angående hur man kan förbereda pastan. Det viktigaste är egentligen att "bygga ihop" pastan på sin egen tallrik och inte i större mängd än man äter upp direkt. Det är lätt att lägga på mer pasta, sparris, ädelost och bacon på sin tallrik, men betydligt tristare att spara och värma upp en portion man inte orkat äta upp (uppvärmd ädelost är inte så lyckat...). Som bonus får ni också lite tips om hur man kokar en perfekt pasta i receptlänken!

Lycka till med matlagningen, kommentera gärna hur det gick!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar