måndag 8 oktober 2012

Noggrannhet kontra tidseffektivitet

Vi har upptäckt att de flesta gånger som det blir meningsskiljaktigheter i köket angående hur man ska göra någonting så handlar det om en grundläggande skillnad i våra personligheter (som för övrigt går igen i de flesta andra sammanhang): Adrian vill göra allting noggrant och ordentligt, strävar mot perfektion, medan Flora vill göra saker så tidseffektivt som möjligt, strävar mot att hitta punkten där något blir bra utan att det tar för lång tid. Dessa personlighetsdrag har för oss på var sitt håll fungerat utmärkt – Adrian som är elektroingenjör måste sträva mot perfektion på jobbet – är det minsta tecken fel i en kod så fungerar inte programmet. Flora som är forskare och jobbar med intervjuer kan aldrig få till en helt perfekt intervju eller skriva en perfekt artikel, hon måste hitta balansen mellan att det blir bra och hur mycket tid hon lägger ner på det. När vi ska göra något tillsammans blir dock detta lätt ett problem – Adrian tycker Flora är slarvig och Flora upplever att Adrian är långsam. Man mäter lätt den andres prestation via sina egna kriterier och därför har Flora svårt att uppskatta att något blir perfekt, eftersom hon stör sig på att det tog så lång tid. Adrian har å sin sida svårt att uppskatta att något blev snabbt och effektivt gjort, när han stör sig på att resultatet inte blev 100%.

Hur gör vi då för att komma runt detta problem och fortfarande kunna laga mat tillsammans i någorlunda harmoni? Det är förstås något som stötts och blötts hos oss under årens lopp. Vi har kommit fram till några saker:

1 – ingen av oss har ”rätt” – vi gör saker på olika sätt och det finns för- och nackdelar med båda sätten. Det är inte meningsfullt att diskutera vem som gör rätt eller fel, däremot kan ena sättet vara mer lämpat för vissa sammanhang än andra. Ska man dra om en elkabel är det kanske värt att det tar så lång tid som det behöver ta för att bli perfekt gjort, eftersom problem med elen är ganska jobbigt. Ska man däremot laga mat, som man behöver göra varje dag och där tidsaspekten ofta är viktig så kanske det är värt att offra perfektion för tidseffektivitet. Det blir med andra ord ofta Adrian som får kompromissa här, även om det inte alltid blir så. Vissa typer av mat, som man gör mer sällan, är däremot mer lämpande för Adrians approach – t.ex. sushi, eller chokladpraliner. Då får man kanske se till att planera för att det ska ta lång tid så att inte Flora står och tittar på klockan och hoppar av otålighet i onödan.

2 – bara att man förstår hur den andra fungerar gör att det blir lättare. Man inser att den andra inte är slarvig eller seg bara för att irritera en, utan för att det är så den gör saker. Det hjälper en också att försöka fokusera på det positiva i den andres sätt att vara – för allt blir ju lättare om Adrian förmår uppskatta att Flora är effektiv och Flora uppskattar att Adrian är noggrann. Här hjälper det förstås ännu mer om man visar uppskattningen tydligt – och säger ”vad snabbt det gick!” (till Flora) eller ”vad bra det blev!” (till Adrian). 

3 – båda ska kompromissa åtminstone lite. Det är sällan rimligt att det blir helt och hållet som den ene vill. Båda kan försöka gå några steg för att mötas på mitten. Ofta upptäcker man då också att det kan finnas fördelar med den andres sätt att göra saker. Exempelvis har Flora försökt vara lite noggrannare i köket och släppa lite på tidsoptimeringen och upptäcker att det faktiskt blir färre små olyckor, spill och kladd när man tar det lite piano. Adrian å sin sida har försökt släppa på perfektionismen och har upptäckt att det inte spelar någon större roll hur bitarna i grytan är hackade och att det är skönt att maten blir färdig innan alla flippar ur av hunger.

Det var det vi hade att dela med oss av parmatlagnings-visdom för idag! Ni kära bloggläsare får gärna själva komma med egna analyser av vad som är olikheter i era parrelationer och hur ni gör för att få bukt med dem. Finns det några ”kan inte slappna av om det inte är någorlunda uppstädat först” vs. ”livet är för kort för att städa hela tiden” eller några ”bacillskräck” vs ”lite skit rensar magen” par därute?

söndag 7 oktober 2012

Pasta med trattkantareller i ädelostsås med broccoli

Vi bestämde oss för att fira den stora svampskörden genom att lyxa rejält med extragod svamppasta. I detta recept gör vi trattkantarellsås med ädelost, som blir en mycket god kombination. Se till att köpa en smakrik ädelost, den vi fick tag på här på vår lilla lokala Icabutik var ingen höjdare, de har inget bra sortiment alls... Ska man ändå lyxa med ädelost så vill man ju ha smakvaluta för pengar och kalorier!

Kantarellpasta med ädelostsås 

2 stora portioner (eller 2 + barnportion)
ca 300 g trattkantareller (ta 400 g om ni har mycket svamp, det blir ju bara godare!)
smör
ca 3 msk vetemjöl
2 dl mjölk
140 g ädelost
salt, peppar
1 stor broccoli
pasta (vi gillar tagliatelle till denna rätt)
körsbärstomater

Ansa svampen och skölj, fräs den i en kastrull utan smör medan svampen vattnar sig, häll vätskan i en skål och spara. Fräs svampen i smör när den vattnat ur sig, salta och peppra. Späd med mjölk och svampspadet, red med 3 msk mjöl. Låt koka i 5 minuter. Smula ner ädelosten och låt den smälta. Smaka av. Vill man ha mycket ädelostsmak kan man spara några bitar och ha på toppen av pastan när man serverar.
Dela broccolin i små buketter (obs - släng inte broccolins stam, skiva i mindre bitar och spara i en plastpåse i frysen! Det blir god broccolisoppa när ni sparat ihop tillräckligt med stamdelar. Recept på det kommer senare). Koka broccolin i några minuter i kokande vatten, ta upp med hålslev och återanvänd broccolivattnet till att koka pastan i. Håll broccolin varm genom att lägga upp på ena pastatallriken och täcka med den andra - då blir tallrikarna lite varma också. Både pasta och broccoli ska förstås gärna vara lite al-dente. Koka gärna pastan enligt våra anvisningar för att koka perfekt pasta!
Lägg upp pasta, skeda över sås, garnera med broccoli och halverade körsbärstomater.
Övrigt: vegetariskt. Red med maizena ifall du är glutenallergiker. 

Härlig hösthelg - fläskfilé med äppelsås

Äntligen hade vi en regnfri och solig hösthelg, det var flera veckor sedan nu! Härligt att känna den där höga, klara höstluften och löven som prasslar under fötterna... På lördag tog vi en tur till Steninge slott som ligger nära där vi bor och besökte deras höstmarknad, där vi plockade upp en och annan lokal delikatess, bland annat Steningehonung från bin som flyger i slottsträdgården. Vi firade också Floras födelsedag, som egentligen inte är förrän nästa helg, men  hennes föräldrar kunde bara komma denna helg. De hade med sig middag och vi hjälptes åt att laga den. Det blev fläskfilé som marinerats i ett dygn i vitlök och kryddor, som stektes hastigt i stekpanna för att sedan åka in i ugnen med äppelskivor och klyftad scharlottenlök.

Ugnsstekt fläskfilé med potatis, palsternacka, morot och rödbetor,
samt scharlottenlök- och äppelsås.
Vi älskar vår stektermometer som man kan koppla in i ugnen, och även denna gång gjorde den oss inte besvikna, enligt manualen ska fläskfilé uppnå en innertemperatur på  65 grader, och då var den också perfekt mör och saftig. Floras mamma gjorde en sås på äpplet och scharlottenlöken, tillsammans med stekskyn från stekpannan och formen, som kokades upp i en kastrull medan filén fick vila insvept i folie, ingen redning behövs till denna enkla och mycket goda sås. Eftersom vi ville ha ugnsrostade rotsaker till så fick vi för första gången testa att köra båda ugnarna samtidigt! Vi renoverade köket i augusti och bestämde oss då för att köpa en inbyggnads-micro som också kan ha funktionen av en varmluftsugn upp till 200 grader. Det finns flera fördelar - dels detta att man kan ha tå ugnar igång samtidigt och saker ska tillagas på olika temperaturer, men också att man kan använda micro-ugnen om man bara ska göra något litet, som gratinera mackor eller vill värma upp t.ex. lasagne. Maten blev mycket god hursomhelst!

På söndag var det sedan dags att ge sig ut i svampskogarna här i trakterna mellan Märsta och Sigtuna. Vi var ute ca 2 timmar på förmiddagen och hittade kopiösa mängder trattkantareller, allt regnande verkar ha lett till något positivt iaf och det finns hur mycket svamp som helst verkar det som. Vi plockade minst 1,5 kg trattisar och gjorde genast svampmackor till lunch när vi kom hem och på kvällen blev det svamppasta.  Ändå har vi en kasse svamp kvar, vilket får bli svamprisotto snart framöver. Vi tar tacksamt emot bloggläsarnas svamprecept!

Get-Evas ostkaka serverad i en ramekin från Le Creuset
Under eftermiddagen kunde vi sitta ute (ordentligt påpälsade) och rensa svamp medan Freja sov sin middagslur och till kaffet njöt vi av "Get-Evas ostkaka med mandel" som vi införskaffat på marknaden dagen innan, tillsammans med lite lättvispad grädde och svartvinbärssylt med rom i, också köpt hos Get-Eva - mycket gott! Rekommenderas!

fredag 5 oktober 2012

Fylld squash - höstrecept

På Floras mammas kolonilott växer squashen som ogräs, så vi har fått en hel del squash av henne. Ikväll bestämde vi oss för att laga mat efter att Freja lagt sig, i lugn och ro med ett glas vin på köksbänken till, vilket var mycket trevligt. Fylld squash blev det, en gammal favorit! Just nu hade vi lammfärs i frysen kvar sedan förra årets lammlåda som vi ville göra åt, men det går jättebra att göra en vegetariskt variant också på denna rätt. Överbliven fyllning är gott att äta en annan dag med tortillabröd och quacamole, se nedan!

Fylld squash
Ca 5-6 portioner (beroende på hur mycket tillbehör man har)

3 medelstora squash
200 g fetaost

Fyllning:
300 g köttfärs av valfri sort
3 ganska små lök
1 röd paprika
testa följande kryddning om du har lammfärs: 4 vitlöksklyftor, 1 tsk rosmarin, 1/2 tsk ingefära, salt och svartpeppar, 2 msk balsamvinäger, 1 msk soja. Alt. kör på mexkryddningen nedan

eller
1 burk kidneybönor
1 burk majs
1 grön paprika
testa mex-kryddning: paprika, chili, lite cayenne, salt, lite vatten

Fylld squash med ris, ärtor och squashomelett. 
Ris är gott till, och gärna andra grönsaker, passa gärna på att utnyttja att ni har på ugnen till att gratinera rödbetor eller göra ugnsgrillad paprika!

Tvätta squashen, halvera och gröp ur kärnorna + lite mer av innanmätet, spara urgröpet till ett annat recept, se nedan. Ställ squashhalvorna stadigt i en ugnsform, skär av en liten bit av den rundade delen om de inte står stadigt. Hacka lök och paprika, stek tillsammans med köttfärs eller bönor och majs i en stekpanna, krydda med den kryddning som du valt och låt puttra några minuter så att vattnet/vinägern får koka in. Fyll squashen med fyllningen, smula över fetaost och gratinera i ugnen ca 25 minuter på ca 225 grader, eller tills den känns mjuk.

Spara överbliven fyllning och servera en annan dag med tortillas
och guacamole!
Servera med ris och gärna någon annan ugnsgrillad grönsak. Det går också bra att blanda ner ris i fyllningen direkt. Av innandömet kan ni medan squashen står i ugnen göra ett enkelt och gott tillbehör (min mammas idé): häll innandömet i stekpannan när du är klar med den, utan att ha på mer fett - dra på medelvärme och låt det vattna ur sig ordentligt (innandömet innehåller mycket vatten). När det slutat vattna sig, ha på ett lite uppvispat ägg och vitlök efter smak. Det blir som en omelett som smakar väldigt gott! Detta tillbehör kan man äta till eller spara och ha till någon annan rätt lite senare.

Övrigt: vegetarisk om man så önskar. Laktosfri om man tål fetaosten. Glutenfri.

Gillar ni detta recept? Spana in fler recept på vad man kan göra av det man odlat själv under etiketten odla, eller recept på höstmat under etiketten höst

torsdag 4 oktober 2012

Svampmacka (och andra goda lyxigare mackor)

När vi hade grannarna på besök i helgen fick vi en påse nyplockade trattkantareller från ena grannen, och vi har suttit och hållit på dem och inte vetat om vi ska göra svampsås i helgen eller lyxa och äta dem en vardag som svampmacka. Nu föll vi till föga till slut och gjorde rejäla svampmackor på dem - mums!

Freja är inte jätteförtjust i svamp än så länge så jag kom på att jag skulle försöka göra fattiga riddare till henne. Blandade ägg, grahamsmjöl, mjölk och lite kanel, doppade hennes bröd i detta och stekte. Det blev OK men kanske lite tråkigt, vanligtvis brukar recepten ha socker i sig och jag tänkte att hon kommer säkert tycka det är gott ändå, men hon åt bara några bitar innan hon tröttnade. De kommer återkomma uppvärmda i micron under de följande dagarna, får se vad hon tycker om dem i längden. Kanske kunde haft i lite råsocker också. Istället smällde hon i sig en hel del fetaost, hennes nya favoritmat sedan igår då hon åt den stekta fetaosten i detta recept.



Svampen fräser i pannan, fattiga riddare i bakgrunden.

Ni bloggläsare får förresten gärna dela med er av era favoritrecept med svamp!


Det finns säkert många olika sätt att göra svampmackor men vi gjorde i alla fall såhär, och det gick riktigt snabbt:


Svampmackor
2 mackor var till 2 personer (som middag)

4 rejäla skivor gott bröd
2-300 g svamp
4 vitlöksklyftor
smör
ev. lite grädde/mjölk (1 dl ca)
svartpeppar
1 msk soja

Rensa och skölj svampen, lägg den i en torr stekpanna och värm stekpannan. Svampen kommer börja vattna sig, häll bort vattnet (spara om du vill använda det mot slutet med lite redning om du vill ha pålägget lite såsigare). När svampen slutat vattna sig, ha på en rejäl klick smör och fräs svampen, peppra under tiden och ha på vitlök efter smak. När svampen fräst några minuter, slå på mjölk eller grädde samt soja, rör om och koka upp, låt puttra lite. Lägg upp på bröd (man kan gratinera i ugn också om man vill göra svampbruschetta, lämpligt om brödet var lite tråkigt från början). Vi hade ganska bråttom så vi gjorde bara lite tomatsallad till detta, men gratinerar man i ugn kan man med fördel lägga kokta klyftade rödbetor i en panna och gratinera med lite fetaost, ringla över honung och strössla lite pumpafrön, jättegott till!

Andra idéer till lyxiga mackor om någon i familjen inte gillar svamp:
- En skiva getost på mackan, gratinera tillsammans med svampmackorna och ringla över honung, strössla med pumpafrö/solrosfrö/hackad valnöt/pinjenötter eller något annat gott du har hemma.
- Gröp ur en avokado och mosa lite slarvigt en halva direkt på en skiva bröd med en gaffel, krydda med svartpeppar och örtsalt, det blir jättegott!
- Stryk på rejält med hummus (här finns recept på hemgjord hummus), lägg tomatskivor ovanpå, salta och peppra
- Stek ett ägg, ev. med färsklök, paprika eller något annat gott i, lägg på mackan.

Övrigt: vegetariskt. Uteslut grädde/mjölk i receptet om du behöver göra laktosfri variant, eller kör på avokadomacka, hummusmacka eller äggmacka till den laktosintoleranta.

onsdag 3 oktober 2012

Stekt fetaost med ris, linser och chutney

Efter vår köttstinna vecka med matkassen kände vi för något vegetariskt idag. Det blev en gammal favorit, en rätt vi uppfann i riktig "nöden är uppfinningarnas moder"-anda när vi bodde i Lesotho i några månader 2008. Flora arbetade i en liten by långt upp i bergen, vi åkte inte ner till stan oftare än varannan vecka och fick då köpa på oss mat som skulle räcka i två veckor. Dessutom fanns det ingen el, utan vi körde ett kylskåp på bilbatteri och försökte spara på elen så mycket som möjligt. Kylskåpet var därför bara igång någon enstaka timme per dag (vilket ändå höll maten tillräckligt kall för att saker inte skulle förgås faktiskt, man insåg att vi har en ganska extrem bild här i Sverige av att mat blir dålig typ så fort den kommer utanför kylskåpet...). Vi fick förstås då köpa saker som inte mådde så dåligt av att förvaras halvkallt, och motslutet av de två veckorna brukade vi inte ha mycket mer än någon bit vacuumförpackad fetaost och burkar med oliver/konserver och torrvaror kvar, även grönsaker och  frukt hinner ju oftast bli dåligt på två veckor. Därför består denna rätt av råris, linser, fetaost, chutney och någon grönsak (som för vår del i Lesotho kunde vara majs eller oliver, men som man här hemma kan hitta på något roligare med). Det är ju för all del även en rätt som man här hemma kan laga när man har mycket lite i kylskåpet eller just kommit hem från semestern och inte hunnit handla en, eftersom det inte riktigt är några "färskvaror" inblandade.

Rätten kanske inte låter så spännande (och den ser kanske inte så spännande ut), men det blir faktiskt en väldigt god smakkombination med råriset, linserna (gärna två olika sorters linser), den stekta fetaosten och chutneyn! Testa själva får ni se! Uppvärmd fetaost smakar helt annorlunda än "kall". Rätten innehåller också väldigt mycket protein med alla linser och osten och linser är ju riktig supermat. Freja älskar fetaosten och linserna i denna rätt!

Från "klockan 12" runt till höger ser vi överst stekt fetaost, sen råris, bondbönor, gröna linser, chutney och röda linser. Mums! 

Ris, linser och stekt fetaost med chutney
4 portioner

Ris 4 portioner
2 dl röda linser
2 dl gröna linser
ca 3-400 g fetaost (folk vill ha olika mycket till sin mat, ni får prova er fram hur mycket ni vill ha).
honung
Chutney (det finns en jättegod ekologisk chutney i Icas sortiment, annars kan man göra egen - mmm!)
Lämplig grönsak (vi hade bondbönor hemma nu, men broccoli passar t.ex. jättebra, eller riven morot, tomatskivor, majs...)

Koka ris och linser enligt instruktion på paketen, i separata kastruller. Skär ca 1/2-1 cm tjocka skivor av fårosten och stek i lite olivolja på båda sidor (eller jordnötsolja om du inte vill steka i olivolja). Krydda med lite örtsalt och peppar och ringla över lite honung mot slutet av stekningen. Fetaosten ska vattna sig lite och gärna få en liten stekyta, det tar några minuter. Servera med chutney och favoritgrönsakerna.

Övrigt: Maten är glutenfri (kontrollera chutneyn) och vegetarisk. Veganer kanske byter ut fetaosten mot tofu? Osäker på om fårost är ok för laktosintoleranta, när vi skulle testa om Freja var mjölkproteinallergiker fick vi hålla oss borta även från fårmjölk, men jag har för mig att för laktos så är det OK? Men kolla förstås att det är äkta får-feta och inte komjölksfeta...

söndag 30 september 2012

Grannar och kanelbullar

På torsdag är det ju kanelbullens dag, men vi bestämde oss för att tjuvstarta lite och baka redan nu i idag och bjuda in några av våra nya grannar. Visste ni att kanelbullens dag instiftades av Hembakningsrådet 1999 för att lyfta hembakningstraditionen i Sverige? Det är ju faktiskt ett riktigt hedervärt syfte, till skillnad från diverse andra "dagar" som känns främst instiftade för att öka försäljningen av olika varor (även om Pressbyrån och 7Eleven knappast kan vara missnöjda med denna dag...) När så tiden för bakandet började närma sig insåg vi plötsligt att det skulle bli en del folk här hemma på detta fika, 3 grannfamiljer - ja det blir ju 8 vuxna och 7 barn sammanlagt! Så blev fullt hus, mycket trevligt och alla fick ju plats om man delade upp sig runt bordet och i sofforna.

Fikat var sagt till kl 15 så när Freja lagt sig för sin siesta vid 12.30 så tog vi på oss våra förkläden och började baka! Vår sötsaksfilosofi är att man helst inte ska äta mycket mer sötsaker än vad man själv orkar baka (ja med undantag då när man blir bjuden på andras hembakta verk och dylikt), detta argumenterade Mats-Erik Nilsson för i sin bok "Den hemlige kocken" när han gick till storms mot alla rader av kakor och bullar med massor av tillsatser i som finns i närbutikerna, och vi kan inte annat än hålla med. Eftersom vi ändå bakar ganska sällan och redan har många olika köksmaskiner har vi faktiskt inte prioriterat att skaffa någon KitchenAid, utan vi får vackert ta i med träspateln och jobba bort lite kalorier när vi ska blanda till degen. Det hela gick smidigt, Freja vaknade vid 14.30 då vi precis lagt de sista bullarna i sina formar på jäsning och de första gästerna kom lagom till att vi satte in första plåten i ugnen!

Receptet tog vi direkt från Hembakningsrådets hemsida (Recept-Lyxiga kanelbullar), där vi även fann tipset att inte smälta smöret utan låta det vara rumsvarmt när man arbetade in det i degen. Fyllningen med mandelmassa, kanel och smör blev lite för lite, så vi gjorde lite extra. Vi tyckte det var lite svårt att fördela den på ett bra sätt på degen, för det blev i princip som en boll som vi till slut rev med rivjärn ner på degen. Jag föredrar varianten att pensla smör på degen, strössla på kanel och riva över mandelmassa. Hursomhelst så blev de goda och uppskattade av grannarna!

Låt bli att pensla några bullar med ägg och gör även några utan mandelmassa ifall det finns allergiker i bekantskapskretsen! På Hembakningsrådets hemsida finns dessutom recept på glutenfria, laktosfria, mjölkfria och sojafria kanelbullar så att alla kan njuta!

lördag 29 september 2012

Sista delen av Coops matkasse-test: Köttbullar i grönpepparsås


Lördag kväll kom vi så oss för att göra sista rätten i Coops matkasse – köttbullar i grönpepparsås, rätten kändes lite helglyxig. Vi tänkte att det skulle ta lång tid att ställa sig att rulla och steka köttbullar, men det var faktiskt inte särskilt farligt. Vi följde receptet ganska snällt denna gång, gjorde pressad potatis till och serverade med riven morot och brysselkål. Det blev riktigt gott, även om såsen blev något salt (har dragit ner på sojan i receptet och gjort köttbullarna lite mindre salta för att kompensera). Freja älskade köttbullarna och såsen, potatis har hon konstigt nog varit skeptisk till i flera månader nu och så även denna gång, inte ens lite såsblandad potatis gick hem. Men, men, de säger att barn ofta får i sig ungefär det de behöver om man slår ut ett medel på vad de äter under en vecka, även om de kan äta väldigt ensidigt vid enstaka måltider. 


















Adrian trillar köttbullar, bullarna puttrar i sin sås, maten redo att avnjutas med en öl!

Här kommer receptet med vissa småförbättringar och några småtips:

Köttbullar i grönpepparsås med pressad potatis
4 portioner

1 kg Potatis
0,5 dl ströbröd (eller blöt upp torrt bröd om ni har hemma!
500 g nötfärs
1 gul lök, finhackad
1 ägg (uteslut detta om ni vill, blir bra ändå)
½ tsk salt
2 tsk stött grönpeppar (till köttbullar)
½ dl grädde
1 köttbuljongtärning (detta kan uteslutas tycker vi personligen)
2 tskBalsamvinäger
½ tsk soja
1 tsk stött grönpeppar (till sås)
1 msk Maizena
Favoritgrönsaker som tillbehör (t.ex. riven morot, majs, ärtor, broccoli, sallad, cocktailtomater…)

Skala potatisen och sätt den på kokning.

Börja under tiden göra köttfärsblandningen: blanda ströbröd och 1 dl vatten i en bunke, låt stå och svälla några minuter. Finhacka lök, häll ner i bunken, tillsätt nötfärs, ägg, salt och grönpeppar. Knåda ihop till en jämn massa och rulla små eller större köttbullar efter preferens. Stek köttbullarna i smör i en stekpanna med lock. Är det för många köttbullar för att få plats i en panna så skölj ur pannan efter första stekningen med lite vatten och spara det i en skål. Efter att alla köttbullar är färdigstekta gör man sås i pannan som de stekts i utan att skölja ur den: ha i ev. vatten från tidigare ursköljningar av pannan + mer vatten så att det är ca 4 dl vatten i pannan, häll på 1 dl grädde och koka upp. Tillsätt buljong, vinäger, soja och grönpeppar, vispa och låt koka någon minut, red av med ca 1 msk maizena så att såsen blir lite tjockare. Lägg i köttbullarna igen och låt de koka i ca 5 minuter i såsen (eller skippa detta moment för de som inte gillar sås).

När potatisen är genomkokt, häll av den och kör den genom en potatispress, eller arbeta den med en potatispressare (eller något annat tillhygge, en gaffel funkar också). Tillsätt lite smör och vitlök om ni gillar det. Servera med favoritgrönsaker.

Övrigt: Skippa grädden i såsen och stek i olja så blir det en laktosfri sås som fortfarande är god, eller använd t.ex. havregrädde. Uteslut ströbröd om ni vill göra glutenfria köttbullar, ägget kommer fortfarande hålla ihop smeten. Kontrollera innehållet i buljongen. Vegetarianer kan säkert använda vegfärs för att göra köttbullar om man vill, dela gärna med er av recept! 

fredag 28 september 2012

Hur gör man med barnen när man lagar mat?

Hur gör man ni med Freja när ni lagar mat tillsammans, har en del undrat. Ja, det är klart att det går lite upp och ner med det, ibland har en av oss fått gå iväg och underhålla henne en god stund av matlagningen om hon är lite uppmärksamhetstörstande, men då är det ju en extra fördel att man planerat att laga tillsammans, då den andra kan fortsätta med maten utan att behöva avbrytas hela tiden av henne. Så det blir lite olika från gång till gång.

För det mesta är hon dock rätt nöjd med att springa runt i kök/vardagsrum och leka med sina olika leksaker, eller ännu hellre icke-leksaker som hon får tag på, och så kommer hon fram till oss i köket ibland och kramar om ett av våra ben, eller vill bli upplyft ett tag. Då kan vi ha lite olika köksprylar i beredskap att låta henne utforska, vilket oftast leder till att hon vill bli nersläppt igen och knatar iväg med sitt nya "fynd". Så visst får man använda lite "mutor" och list. Vi brukar också sätta på lite musik, vilket gör henne gladare och underhåller lite. Då har vi aldrig ens testat de givna sakerna - spel eller TV. Verkar hon väldigt hungrig kan vi ge henne ett smörgåsrån eller någon "majskrok" så att hon står sig. Det underlättar förstås om man börjar matlagningen i tid så att hon inte är vrålhungrig och att man har lekt med henne innan så att hon inte känner att hon inte fått någon uppmärksamhet, men det är förstås lättare sagt än gjort alla gånger.

Vi har tänkt ett tag att vi borde inreda en liten vrå i köket där hon kan leka nära oss och vara "in on the action" utan att vara i vägen när man går mellan kyl-vask-spis-skafferi. Vi har en vägg mitt i köket som är ett sådant "dött" utrymme som aldrig används och är perfekt för ett litet barnkök. Först tittade vi på snygga spisar i trä, men sedan fick vi syn på ett litet spaceigt minikök på Blocket, som såldes för en billig penning här i närheten, så vi slog till. Lite plastigt kanske det är, men hon älskar att öppna och stänga de olika luckorna och stoppa in olika saker i dem. Lite senare tänker vi att hon kan använda ytorna där som arbetsyta för att hjälpa till med mindre uppgifter. Vi återkommer om hur detta går, under tiden får ni som har större barn gärna dela med er av era tips/skräckhistorier!

Såhär kul tyckte Freja det var med sitt nya kök! Just nu handlar det framför allt om att plocka saker in och ut ur de olika facken och skåpen...

Coops matkasse - Chorizogryta

Ikväll fortsatte vi med testet av Coops ekologiska matkasse, som består av sammanlagt 4 middagar. Eftersom jag fortfarande inte är helt frisk så fick Adrian sköta större delen av matlagningen idag (ett tillfälle då man kanske inte ska hålla så hårt på tillsammans-grejen, när den ene riskerar att hosta i grytorna...).

Dagens recept var Chorizogryta med rotfrukter, helt OK gott men väl starkt, och då hade vi ändå i 1/2 chili istället för en hel som receptet rekommenderade... För vår del var det OK men det funkade inte för Freja, som fick lite annat småplock, bland annat oliver som hon varit helt galen i sedan hon fick smaka lite på skoj när hon var 1 år. Det som var starkt var själva Chorizon, Coop änglamarks variant, som vi tidigare i år haft på grillen och även då konstaterat att det var rejält sting i. Återigen hade man beräknat väldigt mycket kött (125g) per person, 6 tjocka korvar till 4 personer, i en gryta med mycket annat matnyttigt i, vilket kändes onödigt. Vi brukar räkna med 50 g kött/person i liknande rätter, vilket är en mer hållbar nivå på köttkonsumtion. Vi kompletterade med extra potatis, svamp och hade i två burkar tomatkross också, enligt vår devis  att ha kokt tomat i maten så ofta som möjligt.

En kommentar till Coops recept är förövrigt att de gör en stor grej av att det ska vara snabblagat, 30 min max, men att det känns som att det blir snabblagat bara för att man har så få ingredienser, typ kött och någon enstaka grönsak. Har man i lite mer grönsaker, kanske det tar några minuter extra men det blir en godare, nyttigare maträtt som dessutom kanske blir fler portioner och man slipper laga mat någon annan dag! Eller vad tycker ni, kära bloggläsare? Dessutom var det en glädjekalkyl att denna gryta med olika rotfrukter i skulle koka i 15 minuter, 20 min minst tog det.

Receptet nedan har vi förbättrat med mer grönsaker och det går även att lägga till 1 tomatkross till, mer kryddor och spä med vatten för att få till soppa istället. 

















Chorizogryta, här serverad med brysselkål, en favoritgrönsak i höst/vintertider.

Chorizogryta med rotfrukter
6 port

3 st gul lök, hackad
Vitlök, 4 st
Chorizo, 400 g, skuren i skivor (eller ja, ta mindre eller mer beroende på vad ni själva tycker)
250 g Skogschampinjoner (1 pkt) eller fryst svamp om ni har hemma, vi kan ta finhackad taggsvamp ibland för det märker inte dottern av...
1 röd paprika
3 st skivade morötter
4 st skivade potatisar
5 dl vatten
2 burkar tomatkross
1 st köttbuljongtärning
1/2 röd chili (uteslut ifall du vill ha en svagare gryta, chorizo är starkt nog)
100g halverade cocktailtomater

Skär grönsaker och chorizo i bitar. Stek svamp i en panna, salta och peppra när den har vattnat ur sig lite, ge även chorizon lite stekyta. Under tiden kan man böra bryna lök och övriga grönsaker/rotfukter i en stor gryta. Ha i även stekt svamp och chorizo i grytan, häll på vatten, tomatkross, chili, vitlök och buljong och låt det hela puttra friskt i 20 minuter eller tills rotfrukterna är genomkokta. Om du vill ha svagare gryta, testa att ha i chorizon mot slutet istället. Servera garnerat med bladpersilja och halverade cocktailtomater, gärna någon extra grönsak till förstås.

Övrigt: Laktos- och glutenfritt. Går säkert utmärkt att göra grytan med t.ex. sojakorv och krydda rejält med chili och cayenne istället för en vegetarisk gryta.

Gillar ni detta recept kanske ni gillar andra recept på grytor.
Vill ni läsa mer om tester av matkassar, se alla inlägg om det här.

torsdag 27 september 2012

Pannkakor, pannkakor! Tips om tillbehör, luftvändningar mm.!

Vår Tefal pannkansstekpanna med en smarrig pannkaka
Adrian kom på den briljanta idén att göra pannkakor till oss sjuklingar i eftermiddag. Vi renoverade köket nyligen (har flyttat till hus detta år) och i samband med det skaffat induktionshäll (som vi är löjligt nöjda med för övrigt, den är extremt snabb på att värmas upp samtidigt som det inte blir restvärme när man stänger av). Hursomhelst, eftersom induktionshällar inte fungerar med alla typer av kastruller/pannor så fick vi säga hejdå till en liten stekpanna och en såskastrull (resten fungerade faktiskt, och dessa två var gamla och repiga så det var ingen större förlust). När vi så skulle skaffa en ny liten stekpanna kom vi på att vi skulle köpa en pannkakspanna, med platt och bred bas och låga kanter. Vi använder ändå mest den lilla stekpannan till att steka just pannkakor eller plättar i (eller möjligen en mindre omelett, men det funkar också i denna panna) och den ska ju vara extra bra till just det ändamålet. Vi slog till på en av märket Tefal och är mycket nöjda än så länge, fungerar utmärkt och det bästa är att den inte behöver diskas, man bara torkar ur den med lite hushållspapper och sen tillbaka in i skåpet! :)

Adrian hittar den rätta knycken i handleden!
Till pannkaksmakeriet hör förstås att vända dem i luften! Vill ni se snitsiga ut som Adrian här på bilden så följ dessa råd:
1. Se till att golvet är rent, för säkerhets skull!
2. Håll undan barn och husdjur...
3. Stå inte vid spisen utan ha gott om svängrum ovanför golvet.
4. Peta upp längs kanterna på pannkakan så att den inte sitter fast i pannan.
5. Kasta med en bestämd knyck på handleden upp pannkakan, ta i lite så att den lyfter ordentligt från pannan så blir den lättare att hinna fånga. Det gäller att få till knycken så att den vänder exakt ett halvt varv.
6. Nu får du vara med och fånga upp pannkakan, var beredd på att följa med med handen och "dyka" neråt om det behövs.
7. Övning ger färdighet (och lite skit rensar magen...)!

Pannkakor
Ca 10 st

6 dl mjölk
3,5 dl mjöl, gärna hälften vetemjöl och hälften dinkel/grahamsmjöl
3 ägg
1/2 tsk salt
2-3 msk smält smör

Vispa först ihop hälften av mjölken och allt mjöl, vispa sedan ner resten av ingredienserna, inklusive andra hälften av mjölken. Stek pannkakorna på hög värme, stek i lite smör beroende på vilken typ av panna du har. Servera med goda tillbehör, t.ex. lönnsirap eller dadelsirap, kanel & råsocker, citron & råsocker, krossade valnötter eller hasselnötter, banan & riven choklad, hyvlad nougat, favoritsylten & grädde, mm.

Har någon av er bloggläsare recept på gluten- eller laktosfria pannkakor får ni gärna dela med er, eller om ni har tips på andra goda tillbehör!

Hemgjord välling

Efter larmen om tungmetaller som bly och arsenik i barngröt och välling samt skriverier om att barn får i sig för mycket komjölk och vetemjöl har många hittat till detta inlägg om hemgjord mjölkfri och glutenfri välling - roligt! Ja, vi gör all välling själva, och det är inte alls särskilt svårt. Vi brukar göra en sats på 2 liter och hälla upp i glasburkar, det är smidigt eftersom man bara häller från burken rätt ner i en flaska och värmer i micron - inget jobbigt blandande av pulver med vatten varje gång. När man fått koll på vällingkokandet brukar det gå jättesnabbt att koka en 2-literssats, kanske 5 minuter beroende på hur snabb spis man har. Vår dotter dricker max 400-500 ml välling per dag så 4 liter räcker i 4-5 dagar. Har ni barn som dricker mer än så per dag så kan man dubbla receptet, men det är inte bra att låta vällingen stå i mer än en vecka i kylen. Det är inte heller bra för barn över 2 år att dricka mer välling än ca 600 ml per dag eftersom de behöver få i sig tillräckligt med fast föda, så dricker din tvååring mycket mer än det bör du försöka dra ner lite. Det är däremot fortfarande bra att komplettera kosten med kalciumberikad välling eller mjölk även för 2-åringar (om man inte ammar) för att barnen ska få i sig kalcium.

Vi gick en barnmatlagningskurs tillsammans innan vi fick barn och då fick vi bland annat detta recept. Kursledaren menade på att vi får i oss lite väl mycket vetemjöl och komjölk till vardags här i Sverige - det blir mycket mackor, pasta, pizza och mjölk, grädde samt yoghurt. Barn uppmuntras dessutom att dricka mjölk och välling hela tiden. Så för att få till lite mer variation baseras hennes vällingrecept på bovetemjöl (som trots namnet inte innehåller vetemjöl eller gluten) och havremjölk, samt att man har i kokosolja som är ett väldigt bra fett och innehåller laurinsyra som även finns i bröstmjölk och är lättsmält för spädbarn. Vällingen får då en bra sammansättning av kolhydrater, fett och protein. (På samma kurs fick vi lära oss att laga egen barnmat som vi skrivit om i detta inlägg där vi även diskuterar metoden BLW- baby led weaning där barnet äter självständigt från 7-8 månaders ålder.)

När dottern var 11 månader blev hon tvungen att sluta amma eftersom mamma behövde ta en medicin som inte inte var förenlig med amningen. I samma veva var vi tvungna att kolla om hon inte hade mjölkprotein-allergi (vilket hon inte hade) så vi började ge henne denna välling och hon tyckte väldigt mycket om den, till skillnad från allergi-bröstmjölksersättningen vi försökte ge henne som hon fullständigt vägrade att dricka (och som var svindyr!). Det är lite kanel i vällingen vilket gör att den blir riktigt god till skillnad från pulvervällingar som smakar ganska skumt. Vi brukar dock ha ett paket pulvervälling hemma som reserv ifall vi skulle glömma att köpa hem havremjölk någon gång, då har vi i lite kanel i pulvervällingen så den ska kännas hemtam (har ni förövrigt smakat på pulvervälling? Det är inte vidare gott alltså. Smaka på denna välling och jämför! Den är riktigt god!)
EDIT: Vi vill tillägga att även när dottern är 12 år minns hon fortfarande sin välling som hon slutade dricka vid 3 års ålder med stor nostalgi och kan prata om hur god den var! Det känns ju rätt kul.

OBS - Vi blev rekommenderade att använda kalciumberikad havremjölk av en dietist eftersom hon inte dricker mycket mjölk i övrigt, tydligen behöver barn väldigt mycket kalcium och det är svårt att få i dem så mycket annars. Tyvärr tillåts inte ekologisk havremjölk att berikas, vilket är synd eftersom vi då tvingas köpa icke-ekologisk berikad havremjölk... Bovetemjöl finns från Saltå kvarn och vi köper kokosolja från Urtekram - kokosolja är förresten icke att förväxla med "silverpaketet" kokosfett som finns i handeln kring jul. Se till att ni köper riktig kokosolja, den är mjuk i rumstemperatur och på sommaren blir den flytande.

Vi får en del frågor om att ge vällingen till mjölk/glutenintoleranta barn som är mindre än ett år (läs gärna mer i kommentarerna nedan om detta). Vi har förstått att det är bäst att ge bröstmjölksersättning i de fall det inte fungerar med amning upp till ett års ålder. Därefter kan man övergå till att ge välling som främst ska ses som ett komplement till fast föda och inte en ersättning för bröstmjölk. Har ni ett mindre barn som inte ammar och som inte tycker om den mjölkproteinfria bröstmjölksersättningen så kanske ni vill prova ifall han/hon gillar vällingen - men vi vill uppmana er att i så fall rådgöra med läkare/dietist ifall ni vill gå över till att ge vällingen i större skala till ett så litet barn!

Dottern somnade ofta medan hon drack vällingen i sängen. 
Man kan förstås ifrågasätta varför större barn ska dricka välling överhuvudtaget, men de behöver ju tydligen ett tillskott av kalcium i någon form och gärna bröstmjölk, ersättning eller välling upp till minst 2 års ålder. Att man får i sig för mycket mjölk och mjöl i dagens samhälle blir ju bättre av att denna välling inte innehåller vetemjöl eller komjölk. Problemet kanske snarare är att en del barn hellre dricker välling än att äta annan mat. För vår del har vällingen fungerat jättebra, hon har druckit på dagen innan hon ska sova middag och på kvällen innan hon ska somna för natten (se bild), i övrigt har vi varit strikta med att hon inte får välling vid andra tillfällen, och hon äter bra av den vanliga maten (i detta inlägg diskuterar vi några tips som vi tror bidragit till det). 

Vår dotter brukar dricka vällingen i sängen som det sista hon gör innan hon somnar, vi säger godnatt och går ut och stänger dörren och går sedan inte in igen för att hämta flaskan. Ofta somnar hon innan hon druckit upp allt så flaskan ligger kvar bredvid henne och vi har märkt att hon ibland när hon vaknar på natten/morgonen hittar flaskan i sin säng och dricker upp det som är kvar fast den är kall, den är tydligen god ändå och det kanske hjälper henne att somna om ibland. Hon har aldrig mått dåligt av detta, utan vi tar bara flaskan och diskar den ordentligt på morgonen. Däremot rekommenderar vi inte att man värmer upp välling som barnet redan druckit av och som kallnat, då kan bakterier börja växa till sig, eller att de får dricka vällingrester senare än under samma natt/morgon.

Hon sover förövrigt jättebra, men det kan ju ha många andra orsaker förstås, 99% av kvällarna somnar hon utan att vakna igen efter att ha druckit vällingen, eller så vaknar hon till och somnar om av sig själv. Vi slutade med vällingen i treårsåldern när vi skulle ut på en längre resa och efter att hon slutat dricka välling på kvällen så kunde hon också sluta med blöja till natten så det tyckte vi passade bra. Vid det laget hade hon etablerat en fin sömnrutin och vi tror denna mysiga vällingstund var en viktig del av den. Dela gärna med er av era egna erfarenheter i kommentarerna!

Hemgjord välling 
2 liter
     Kastrull med vällingkok, till vänster Urtekram kokosolja,
burk med bovetemjöl från Saltå kvarn,
burk med kanel och Coops
kalciumberikade havredryck.

1 liter vatten
1 liter havremjölk
1 dl bovetemjöl
5 "dunk" kanel (ca 1/2 tsk, ja ni får smaka av själva vad ni tycker, för mycket kanel kan bli för starkt så att det svider i munnen).

+ ca 1/2 tsk kokosolja per 300 ml flaska välling

Ta en kastrull som rymmer minst 1,5 liter och vispa ner bovetemjölet i 1 liter kallt vatten, tillsammans med kanel efter smak. Värm sedan detta tills det kokar, vispa hela tiden medan du värmer så att det inte klumpar sig. När det blivit tjockt och börjat koka, ta det från värmen direkt. Häll 1 liter havremjölk i en bunke som rymmer minst 2 liter och som helst har hällpip. Lägg en sil ovanpå bunken och häll innehållet i kastrullen genom silen ner i bunken så att eventuella klumpar silas bort. Man kan "gnugga" lite på klumpar som fastnat i silen så kan de lösas upp och rinna ner i vällingen. Rör om med vispen i bunken så att havremjölken blandar sig med resten av vällingen. Allting behöver inte kokas upp igen om bunken var väl rengjord från början. Använd sedan hällpipen på bunken för att hälla upp vällingen i väl rengjorda glasburkar eller i flaskan den ska serveras ur. Burkarna med välling står sig i kylen i flera dagar (så länge inte kokosfettet är tillsatt), lukta på den så att den inte luktar surt innan den serveras. När vällingen står i kylen är det naturligt att den skiktar sig lite så att det blir tjockare i botten och vattnigare ovanpå, skaka om burken innan du öppnar den så blir den jämntjock igen.

När du ska ge en portion välling: skaka om burken med välling så att den blir jämntjock. Häll direkt från burken ner i flaskan så mycket du vill ha. Värm i micron i ca 1 minut (beroende på hur snabb din micro är och hur mycket du värmer, man får snabbt koll på detta, vällingen ska bli en god varm dricktemperatur). Ta sen ca 1/2 tesked kokosolja till 250 ml välling och låt det smälta ner i vällingen när den är varm. Det är viktigt att tillsätta oljan först när man ska servera, annars kan vällingen härskna. Skaka om flaskan så att oljan fördelar sig i vällingen - servera! Märker ni när flaskan är urdrucken att mycket av kokosoljan fällt ut och ligger som en smet i flaskan så har ni inte skakat om tillräckligt ordentligt, skaka mer nästa gång. 

TIPS! Tycker du det känns obehagligt med plastnappflaskor eftersom det aldrig är säkert att de inte släpper ifrån sig farliga ämnen, men alternativet nappflaska i glas känns dumt att ge ett barn? Hos rekolek kan man köpa nappflaskor i mycket härdigt glas med skyddsfodral i silikon från Lifefactory. Vi är mycket nöjda med vår som vi köpte när hon var lite större, Freja tycker också mycket om den!

Övrigt: hemmagjord välling, allergivälling, laktosfri välling, mjölkproteinfri välling, mjölkfri välling, glutenfri välling (OBS! bovete innehåller inte gluten, däremot är forskarna tydligen lite oense om havre alltid är helt fritt från gluten. Man uppmanas att själv testa om man tål det eller inte vad jag förstår. Ingen av oss är glutenallergiker så kolla alltid upp råden från denna blogg med läkare om du är kraftigt allergisk!!)

Tillägg 21/12 2013: Det har gått en del larm om att kanel skulle vara giftigt i väldigt höga doser, särskilt i samband med att en del gått ut med rekommendationer om att äta väldigt mycket kanel för att sänka blodsockret. Det är ju generellt aldrig bra att överkonsumera någonting, så föga förvånande visar det sig att det inte är bra att äta stora mängder kanel heller. Den mängd som finns i denna välling kanske motsvarar 1/2 tsk per 2 liter så det är inte särskilt mycket, men har man ett väldigt litet barn som dricker mycket av vällingen per dag kanske man ska minska till hälften av kanelmängden för att vara på den säkra sidan. Kanel har också många positiva egenskaper.

Några länkar om kanel:
Expressens dietist reder ut studierna kring kanel mycket grundligt
Bloggande dietist skriver om hur olika de olika rekommendationerna är
Livsmedelsverkets information om kanel

tisdag 25 september 2012

Nötkött och lamm från Uppsala

Vi gillar att få en känsla för vart maten kommer ifrån och att kunna ställa frågor om maten, därför tycker vi om att besöka gårdar och självplock/köpa direkt från bonden eller beställa lådor med kött som man åker och hämtar/får levererat. Närproducerat och i säsong!

Via SLU fick jag idag höra talas om ett par som driver en gård i Heby utanför Uppsala, de är gamla SLU:are som startat bondgård och tydligen är det bra djurhantering även om de inte är Krav-märkta. Många små producenter har svårt att nå upp till olika krav som Krav ställer, framförallt är det också dyrt och omständligt att certifieras, så vi brukar inte hålla så hårt på ekologikravet när vi själva har möjlighet att ställa frågor till producenten och se stället med egna ögon. I detta fall ringde Adrian upp dem och frågade lite om produktionen. Vi fick veta att djuren får beta under sommarhalvåret och får ensilage på vintern, så det är ju ekologisk foder då, och de får bara antibiotika och avmaskningsmedel om de verkligen är sjuka/har mask så det lät bra. Det är uppenbarligen småskalig produktion där man värnar om djuren.

Vi tänker beställa en nötköttslåda, eftersom vi fortfarande har en del lamm kvar sedan förra året. En fördel är också att de märker upp köttdelarna ordentligt, annars kan det vara ett problem att man får en bit vacuumförpackat kött som man kan ha svårt att avgöra vad det faktiskt är för styckningsdetalj, vilket gör det svårt att tillaga...

Här är länken för er som är intresserade:
www.savneskola.se

Pasta med kyckling i tomatsås - fortsatt test av Coops matkasse

Idag testade vi nästa maträtt i Coops ekologiska matkasse. Vi är inte särskilt imponerade av matkassen hittills, det skulle vara mest ekologiskt men varken laxen igår eller kycklingen idag var ekologiska! Känns verkligen inte bra med icke-ekologisk kyckling, och motiveringen Coop ger är att den har kort hållbarhet! Vilket trams, hur länge innan man får maten packar de egentligen kassen? Givetvis är det för att hålla kostnaderna nere, eftersom det är dyrt med ekologisk kyckling jämfört med vanlig (eftersom de får betydligt mer utrymme att röra sig på, lever minst dubbelt så länge etc.) Det finns också inte alltid så god tillgång till ekologisk kyckling tyvärr, kanske också en anledning att de inte vill ha det i kassen. Men det var dessutom både icke-ekologisk färskpasta och icke-ekologisk grädde i kassen! Hur svårt är det att lägga med ekogrädde egentligen??

Såsen puttrar i pannan – det tog lång tid att steka såhär mycket kyckling!

Maträtten bestod av färskpasta (som faktiskt var förvånansvärt fritt från konstiga tillsatser, positiv överraskning) och stekt lök, kyckling och tomatbitar i sås av grädde, soja och vitlök. Återigen var det patetiskt lite grönsaker i rätten, och väldigt mycket kyckling, beräknat 125 g per person! Verkligen onödigt mycket kött och för lite vitaminer i vårt tycke. Ca 50 g kött per person brukar räcka i en gryta eller pastasås tycker vi, om man kompletterar med många andra goda ingredienser. Vi lade nu till gul paprika och ångkokt broccoli samt mer tomat (beräknat ½ tomat per person, lite väl snålt!), men hade gärna haft i kanske svamp och oliver också. Sen kan vi tycka att en massa grädde i en pastasås är lite onödigt. Visst, grädde har sin givna plats i vissa såser och desserter, vi skulle aldrig rekommendera gräddfri svampsås exempelvis, men att skvätta grädde som någon slags genväg till god smak i var och varannan maträtt känns lite onödigt. Hellre hade vi gjort en god tomatkrossbaserad sås till, upphettad tomatkross är fantastiskt nyttigt enligt principerna om supermat, medan grädde är ganska tveksamt nyttig om man inte tror på LCHF-dieten.

Vill ni läsa alla inlägg om våra test av matkassar, klicka här.

Maten blev hursomhelst OK god och Freja gillade färskpastan med sås och åt till och med någon bit kyckling som hon annars konsekvent brukar rata. Broccoli är hennes all-time favoritmat så det är alltid ett säkert kort. Obs, receptet nedan stämmer inte helt med bilden utan är ett exempel på vad vi skulle vilja gjort om vi valt själva, och som vi tänker göra nästa gång vi lagar.... 

Snabb pasta med kyckling i tomatsås
4 Portioner

2 medelstora lökar
200 g kycklingfilé skuren i mindre strimlor
3 klyftor vitlök
200 g skogschampinjoner
1 gul paprika
1 burk tomatkross
En burk kalamataoliver
Basilika, torkad
4 tomater
Bladpersilja och/eller färsk basilika
Pastaskruvar eller ricottafylld färskpasta efter humör

Fräs lök, svamp och vitlök i olja, salta och peppra. Stek kycklingen, se till att den är genomstekt. Tillsätt gul lök, tomatkross och avrunna kalamataoliver samt rejält med torkad basilika eller andra favoritörtkryddor, låt puttra i 5 minuter.  Koka under tiden pastan i vatten med salt och en skvätt olivolja. Tillsätt 4 tomater skurna i stora bitar och låt koka upp, blanda ner färska hackade örtkryddor och servera genast.

Med pasta är det viktigt att den kokas sent i processen så att den inte blir överkokt eller hinner bli kall. Kalamataoliver med kärnor är absolut godast, köp en olivurkärnare om du inte vill ha oliver med kärnor i maten, men hittills har vi aldrig satt någon i halsen. Varma oliver är gott! I detta recept har vi lite mindre kyckling och har istället med proteinrik svamp som ger god smak. Tänk på att skära kyckling på en separat skärbräda eller sist efter alla grönsaker, och att diska på hög temperatur i diskmaskinen efter att ha hanterat rå kyckling. 

Övrigt: maten är laktosfri, välj glutenfri pasta om du är allergiker. Om man vill utesluta kycklingen skulle jag ha i mer paprika och se till att ta ricottafylld färskpasta så att maten blir mättande och tillräckligt proteinrik. Då blir det vegetarisk/veganlämpligt. 

måndag 24 september 2012

Coops ekologiska matkasse - test - laxspett med yoghurtsås


När Adrian var och handlade sist fick han syn på att man fick 200 kr prova-på rabatt på Coops ekologiska matkasse, så vi bestämde oss för att testa. Vi har testat en matkasse från MatHem tidigare och tyckte då att det var OK men lite väl lite grönsaker i maträtterna och så synd att det var ganska lite ekologiskt. Nu skulle det vara mycket ekologiskt i denna matkasse, vilket ju var bra tyckte vi. Så idag var vi och hämtade den! 

Hade bjudit över grannfrun med två barn på middag, och de är muslimer så det fick bli laxreceptet från matkassen (eftersom övrigt kött inte var halal). Receptet var lite konstigt, laxspett med garam masala och rotselleri rostad i ugn, med lime och rödlök till. That’s it. EN rotselleri på 4 pers! Ingen sås, inga mer grönsaker. 

Visa av förra matkasseupplevelsen hade vi tjuvkikat på nätet på vad som komma skulle och bestämt oss för att köpa ytterligare rotfrukter (potatis, morot, palsternacka) att lägga med i pannan med rotsellerin, samt att köpa lite yoghurt till sås. Vi tog fram lite körsbärstomater att äta till också, hann inte fixa något mer avancerat i grönsaksväg då alla var hungriga. Det var förseningar på tågen mot Märsta så Adrian hade redan hunnit börja med rotfrukter och lax och grannen satt och lekte med barnen när Flora kom hem. Grekiska yoghurten fick lite salt, peppar och spiskummin i sig, och sedan kom Flora på att man kunde ha rivet äpple i - det blev riktigt gott! Spetten med garam masala blev faktiskt riktigt goda, lite väl starka för barnens räkning kanske, man kan krydda deras spett lite lättare. Annars gillade vi maten, även om vi kanske hade valt att göra bulgur med hackad tomat, rödlök och persilja i istället för rotfrukter i ugn till laxen, det hade känts som en bättre match. Här kommer receptet:

Adrians och Floras förbättrade laxspett med bulgur och yoghurtsås:
4 portioner

500 g lax, skuren i kuber
Garam masala 
Bulgur 4 portioner
1 rödlök
4 tomater
1 knippe bladpersilja
1/2 pressad citron
5 dl Grekiskt yoghurt
Spiskummin, salt och peppar
1 äpple
Tillbehör: extra favoritgrönsak - riven morot, majs, haricots verts etc.

Häll garam masala i en plastpåse, lägg i laxkuber och gnugga runt försiktigt så att laxen blir täckt med kryddorna. Ta lite mindre kryddor till barnspetten. Trä laxen på träspett.

Koka upp bulgur. Häll olivolja, salt, peppar och pressad citron i en bunke, lägg i finhackad rödlök, tomater och bladpersilja. Häll ner den färdigkokta bulguren i bunken och blanda runt.

Dunka i några rejäla dunk spiskummin i yoghurten, ha på lite salt och peppar och ha i ett grovrivet äpple, smaka av så att det blir god balans mellan kryddorna.
Stek laxspetten i 5 minuter i olja i en stekpanna, kontrollera att de är genomstekta. Servera med den ljumna bulguren, yoghurtsåsen och någon extra grönsak till.

Övrigt: Vill man ha glutenfritt får man byta ut bulgur mot kanske mathavre (om man tål havre) eller så kanske man serverar potatis/rotfrukter till, vill man ha laktosfritt får man ersätta såsen med något annat - kanske salsa? Vill man äta en vegetarisk/veganvariant så får man hitta på något annat än spetten - är det någon som har ett förslag på vad som skulle passa? Kanske falafel eller bönburgare?

söndag 23 september 2012

Asiatisk fiskgryta

Ringde en kompis igår och bjöd in honom och hans flickvän på middag till ikväll. Flickvännen kunde inte, men kompisen skulle komma och kanske kolla om någon annan kompis ville hänga på. Det slutade med att han bjöd med 3 vuxna + ett barn till, alltså blev det middag för 6 vuxna + 2 barn ikväll! Tur att vi alltid lagar mycket mat när vi ändå håller på.

Vi bestämde oss för att testa ett enkelt fiskrecept från sensate Coop mersmak-tidningen. Fisk med curry och ingefära i kokosmjölksås med basmatiris till. Blev riktigt gott! Även barnen tyckte det var OK, det blev inte för starkt iaf. Kokosmjölk är jättebra att ha i maten, det är ett väldigt bra fett, särskilt för barn, eftersom det innehåller laurinsyra som är bra för immunförsvaret och är inflammationsdämpande och bra för magen och tarmarna. Vi dubblade receptet, lade till lök och gul paprika och det räckte till oss alla + 2 matlådor. Såhär såg receptet ut efter lite småjusteringar av oss:

Asiatisk fiskgryta 
8 portioner (drygt)
Grytan puttrar i wokpanna

2-4 lökar, beroende på storlek
1-2 msk curry (beroende på hur stark den är)
1/2 bit ingefära, strimlad
2 burkar kokosmjölk ( OBS kolla nedan om tillsatser i kokosmjölk, välj helst utan stab. medel!)
2 dl sweet chilisås (ni kanske gjorde egen sweet chilisås förut?)
2 st paprika, olika färger
3 st morot
2 st lime, pressad saft
3 dl röda linser
1/2 tsk fisksås (går att utesluta)
1 tsk salt
800 g vit fisk i kuber (vi tog blandning av torsk och sej, man kan även ha t.ex. hoki eller kolja)
250 g körsbärstomater
1 stor näve sockerärtor (skippa gärna dessa om de är från Kenya och har flygits in, de smakar inte mycket och det blir gott ändå!)
Basmatiris passar bra till.

Hacka lök, strimla paprika, skär slantar av moroten. Skala ingefäran och fortsätt skära strimlor av den med skalaren, alternativt strimla den med kniv om ni föredrar det. Fräs lök, curry och ingefära i olja i några minuter i kastrull eller stor wok. Tillsätt därefter paprika och morot och woka i några minuter till. Häll på kokosmjölk, chilisås, limesaft, röda linser, salt och fisksås och koka upp. Låt detta puttra i ca 20 minuter, rör om ibland så att det inte bränner fast i botten ifall ni använder wok. Kontrollera att linser, morot och paprika börjar bli mjuka. Lägg i fiskkuberna, låt koka upp och puttra några minuter, kontrollera att de är genomkokta. Strimla under tiden sockerärtor i smala strimlor, halvera körsbärstomater och tillsätt detta sist i grytan, de ska bara bli varma. Vill man spara en del av grytan och äta en annan dag kan man lägga till körsbärstomater och ärtor vid uppvärmningen. Servera gärna med basmatiris till.

Övrigt: Grytan är laktos- och glutenfri. Vill man göra den helt vegetarisk så kan man testa att ersätta fisken med lite mer linser och kanske skogschampinjoner. Då blir det dessutom vegan-vänligt. Skriv gärna i kommentarerna om du har testat!

OBS! Köp gärna kokosmjölk utan stabiliseringsmedel - guarnkärnmjöl som ibland används som stabiliseringsmedel är bättre om man inte hittar någon utan stabiliseringsmedel. Santa Maria har en OK Organic kokosmjölk, även Kung Markatta har. Det blir inte mer "stabilt" egentligen, utan kokosfettet och mjölken skiktar sig ändå lätt eftersom de har olika densitet, vilket är helt normalt och inget problem men kan se lite konstigt ut när man öppnar burken bara. Stabiliseringsmedel har i tester gett upphov till sår i tarmarna på möss, så kanske bäst att undvika...

torsdag 20 september 2012

Värma upp matlådor så att det blir gott!

Många har förutfattade meningar om att frysa in mat eller värma upp matlådor. Man ser gärna "färsk" mat som det enda goda och allt annat är "rester". Att laga mat för att värma upp nästa dag tycker en del blir tråkigt, men betänkt det är just det som vi får på de flesta restauranger när vi beställer t.ex. grytor, soppa, pasta med sås etc. Såsen, soppan mm. är ju redan färdiglagade och värms upp innan servering, utan att det blir jättedåligt för det! Många rätter blir bara godare till nästa dag då smakerna får stå ihop sig lite. Det bästa är dock att om man kan laga större portioner vissa dagar så frigörs jättemycket tid till att göra annat de dagar man kan komma hem och värma på färdiglagat mat, och kan man ta med sig matlådor varje dag till jobbet så sparar man massor med pengar och får troligen bättre mat än ute. Storkok är hemligheten bakom att vi orkar göra hemlagad mat av bra kvalitet till varje måltid inkl. lunchlådor till oss båda varje lunch och samtidigt hinna med familjeliv, heltidsjobb, träning mm.  Så det kan vara dags att se över sina fördomar om matlådor!

De flesta upplevelser av den trista matlådan kommer av att man inte lägger någon kärlek på att göra matlåda eller att värma upp den. Det finns dock flera knep och tips som gör att man kan få maten i princip lika god som matlåda/uppvärmd nästa dag som när den är färsklagad.
Här kommer några tips:

1. Värm inte för mycket eller för lite! Detta är det fel man ofta gör när man värmer mat i micron på jobbet, man brassar på tills allting flyter ihop i en enda kokhet sörja och så ägnar man halva måltiden åt att äta mat som är så varm att man försöker låta bli att bränna sig istället för att smaka på maten. Eller så värmer man inte tillräckligt för det tar för lång tid, eller så att det blir kallt i mitten eller i delar av maten. Man vet nog att man bör röra om, vänta lite så att värmen sprider sig, osv. men är lite lat med att omsätta detta i praktiken. När soppa ska värmas i micron bör man hälla upp den i en soppskål och ställa skålen på en annan tallrik så att man kan värma soppan tillräckligt länge och fortfarande kunna bära skålen till sin matplats. Särskilt soppa ska värmas ganska länge och röras om flera gånger.

2. Spara olika delar av maten i olika burkar och värm upp separat. Frysta färdigrätter blir så hemska uppvärmda delvis eftersom man värmer allting till samma temperatur, potatisen, köttet och grönsakerna. Ofta vill man ha tex ljumna grönsaker, ordentligt varm potatis och lagom varmt kött med rejält varm sås. Värm allting olika länge i separata skålar så blir det lättare. Matlådor med flera fack alternativt set med flera smålådor är lämpliga att införskaffa, och när man ändå gör det kanske man kan skaffa en matlåda i metall eller härdat glas så att man slipper plast, titta här vad många olika fina matlådor det finns. IKEA har jättebra och billiga glasmatlådor som vi rekommenderar! Investeringen i bra matlådor är väl värd det när man tänker på pengarna man sparar på att inte äta ute utan att ta med sig lunchlåda (drygt 900 kr i månaden enligt en uppskattning av konsumentverket) - då kanske man förtjänar en bra matlåda som kommer hålla maten godare och fräschare och en själv hälsosammare? OBS - värm absolut inte maten i en plastmatlåda, lägg alltid upp den på en tallrik, uppvärmning gör att plasten släpper ifrån sig allt möjligt otäckt. Plastlådorna är gjorda för att förvara mat, inte för att värma mat och tillverkarna tar inget ansvar för att folk värmer mat i dem!

3. All mat blir inte bäst av att värmas just i micron. Ska man värma färdiglagad mat hemma på kvällen så kan man kosta på sig att värma i kastrull eller ugn. Soppor och grytor blir både godare och snabbare varma om de värms i en kastrull. Ha i lite extra vatten när du värmer upp eftersom det kanske ångar bort lite vatten. Värm ris separat i en skål i micron,och ha lite lite vatten i botten av skålen när du värmer så bränner det inte fast. Pasta värmer man med fördel upp i kokande vatten med lite olivolja i. Kasta i pastan i en halv minut, och den blir som nykokt! Då är det förstås bra att du har sparat pasta separat från såsen enligt tipset ovan. Gratänger, pizza, lasagne mm. bör värmas i ugnen, eller ännu hällre i micro med grillfunktion så går det åt mindre energi. Många microugnar har grillfunktion utan att ägarna vet om det - kolla din micro och lär dig hur den funkar! Köttbiten, pannkakorna, köttbullarna etc. värms förstås med fördel i stekpanna, med en liten extra smörklick i.

4. Vill man spara sallad till matlåda så är det smart att använda salladsslunga när man sköljer salladen så att det inte blir för blött i botten av salladsskålen. Blöt sallad blir snabbt sunkig. Det är också smart att bara skära upp så mycket av just salladsbladen som man vill ha samma kväll, nästa gång man vill ha sallad kan man snabbt komplettera med salladsblad som är just den ingrediensen som snabbast blir dålig i salladen. Salladsslunga finns billigt på t.ex. IKEA, behöver inte vara något supermärke för att fungera bra.

Har ni kära bloggläsare några egna tips att dela med er av? Skriv gärna i kommentarsfältet!

söndag 16 september 2012

Sista grillningen för 2012

Idag var nog sista dagen vi grillade för säsongen, det var lite kallt och blåsigt så det slutade med att vi åt inne, men vi hade köpt på oss lite schyssta ekologiska lambchops (har märkt att om man är föräldraledig så hittar man ofta ekologiskt kött till extrapris på måndag förmiddag typ), så vi ville prompt grilla! De marinerades i lite olja, soja och kryddor, till det rörde vi snabbt ihop en tsatsiki (kom på att man kan ta vanlig mild yoghurt  om man inte råkar ha grekisk yoghurt hemma) och grillade även augbergine, halloumi och majskolvar. Freja gillar majskorn så jag bet av från kolven och gav till henne, men plötsligt skulle hon minsann sitta själv och knapra på kolven som en stor tjej… Lammet blev jättegott, det är verkligen en god köttbit att lägga på grillen, och aubergine och halloumi passar också så himla bra!

tisdag 11 september 2012

Vegetarisk lasagne

Vi hade grannfrun med två barn över på middag idag, bjöd på vegetarisk lasagne som blev en hit, även med samtliga tre barn. Det ska vara gott att äta vegetariskt! Det finns gott om protein i måltiden i och med svampen och osten och massvis med nyttiga grönsaker. Den blir dessutom lite extra lyxig med soltorkade tomater. Det kan kännas lite torftigt att bara få en bit lasagne på tallriken – därför serveras den med fördel med en rejäl sallad till. Lasagnen går att förbereda innan man får besök och stoppa in i ugnen så den är rykande färskt när gästerna kommer. Det går även utmärkt att frysa och ha som matlåda. Det tar kanske lite längre tid att laga, men blir mycket mat å andra sidan!

Detta recept har vi skrivit så att vi förutsätter att ni lagar maten två personer tillsammans, för att visa hur ni kan dela upp sysslorna så att det går snabbare. Givetvis kan man laga maten en eller tre personer också, detta har vi gjort just på det här receptet eftersom det ingår i vårt budskap med den här bloggen, att man i en parrelation (eller andra som bor ihop/äter tillsammans) kan testa att laga en större portion mat tillsammans istället för att ha ett schema där den ena lagar mat ena dagen och den andra den andra dagen (eller att en lagar hela tiden för den delen). Så detta recept är bra om man vill testa!

Lyxig vegetarisk lasagne
8 portioner


Tomatsås:
2 st gul lök
4 klyftor vitlök
500 g skogschampinjoner
1 röd paprika
Ha gärna i andra favoritgrönsaker - idag hade vi fått squash från mammas kolonilott!
1 tetra/burk krossad tomat
2 msk tomatpuré
Salt och peppar
Timjan och oregano

Till lasagnen:
1 aubergine
300 g fryst tinad spenad - eller nu hade vi stekt mangold istället - ta det ni har!
500 g keso
1 burk soltorkade tomater i olja
Lasagneplattor, gärna fullkorn
1 paket mozzarella (eller hyvla över den ost ni har hemma!)
Salt, peppar, timjan och oregano

Sallad (förslag på ingredienser till 8 portioner, men gör bara så mycket sallad som ni räknar med att äta upp om ni vill frysa in)
1 huvud romansallat eller annan favoritsallad
1 paket ruccola eller babyspenat
1 gurka
1 paket körsbärstomater eller 6 st stora tomater
1 burk oliver
½ rödlök
1 paket fetaost
Solros/pumpafrön om ni tycker om det
Olja från soltorkade tomater, vinäger, örtsalt, peppar, örtkryddor efter smak

Tidsåtgång: 30 min + 25 i ugnen gånger 2 personer

Skölj auberginen och skär 0,5-1 cm tjocka skivor på längden och lägg upp på ett fat. Strö på ett tunt lager salt och gnugga in litegrand, vänd på skivorna och strö salt på andra sidan också. Ställ åt sidan

Under tiden kan den andre personen hacka lök och skala vitlöksklyftor, skölja och skiva champinjoner samt annan grönsak (squash t.ex.). Skölj, kärna ur och grovhacka paprika.

När den som hackar hunnit hacka lök kan den andre börja steka. Häll rapsolja i en stor stekpanna, fräs den hackade löken i några minuter, lägg sedan i champinjonerna. Rör om ordentligt medan det fräser, pressa i vitlök,  salta och peppra. När champinjonerna börjar få lite färg kan du ha i paprikan och fräsa i några minuter, samt övriga grönsaker. Tillsätt tomatkross och tomatpuré samt örtkryddor. Låt puttra ihop i några minuter.

Under tiden får den som hackat ta fram övriga ingredienser till lasagnen - lasagneplattor, keso, tina spenat, plocka upp soltorkad tomat ur oljan och skära i lite mindre bitar, samt smörja lasagneformen. Nu är det också dags att torka av auberginen som vattnat sig lite med hushållspapper. Sätt på ugnen om det inte är en jättesnabb ugn, 200-250 grader, lägre om det är varmluft. Spara oljan som soltorkade tomater legat i - ha gärna det i dressingen till salladen, eller till att steka i senare. 

Nu är det dags att bygga ihop lasagnen, och detta är kul att göra tillsammans där man turas om att lägga på olika saker. Se till att det finns någon cm kvar överst i formen när lagringen är färdig så att lasagnen inte rinner över när osten bubblar. Använd gärna en stor form
 Häll först en liten skvätt av tomatsåsen i botten, för att inte plattorna ska fastna i formen.
 Lägg på lasagneplattor – ”lappa” med halva plattor om det blir springor, men undvik att överlappa plattor då detta kan bli svårt att få genomkokt.
 Ha på 1/3 av keson – tänk inte att det ska täcka plattorna helt, utan försök bara att sprida ut det jämt.
Lägg på aubergineskivorna, de räcker troligtvis till ett lager men om det blir över kan du lägga några till ovanpå spenaten senare.
Häll på hälften av kvarvarande tomatsås och sprid ut jämt i formen.
Lägg på ett nytt lager lasagneplattor 
Häll på hälften av kvarvarande keso och sprid ut.
Lägg på spenat och sprid ut i formen, bara bra om den blandar sig med keson. Lägg på ev. överblivna aubergineskivor. 
Häll på resterande tomatsås och fördela i formen.
 Lägg på sista lagret lasagneplattor
Lägg på de soltorkade tomaterna och sprid ut jämt.
Häll på sista keson och sprid ut
 Lägg på mozarellastrimlor jämt fördelade över lasagnen, alt hyvla över lagrad hårdost.
Smula över oregano och timjan

Ställ in i ugnen i mitten. Sätt timer på 25 minuter, kolla att plattorna är genomgräddade och att osten är fint gratinerad, grädda längre om det inte är färdigt. 

Under tiden som lasagnen är i ugnen fixar ni sallad med dressing, plockar in i diskmaskinen och dukar!
Sedan är det bara att njuta av måltiden!