tisdag 25 september 2012

Pasta med kyckling i tomatsås - fortsatt test av Coops matkasse

Idag testade vi nästa maträtt i Coops ekologiska matkasse. Vi är inte särskilt imponerade av matkassen hittills, det skulle vara mest ekologiskt men varken laxen igår eller kycklingen idag var ekologiska! Känns verkligen inte bra med icke-ekologisk kyckling, och motiveringen Coop ger är att den har kort hållbarhet! Vilket trams, hur länge innan man får maten packar de egentligen kassen? Givetvis är det för att hålla kostnaderna nere, eftersom det är dyrt med ekologisk kyckling jämfört med vanlig (eftersom de får betydligt mer utrymme att röra sig på, lever minst dubbelt så länge etc.) Det finns också inte alltid så god tillgång till ekologisk kyckling tyvärr, kanske också en anledning att de inte vill ha det i kassen. Men det var dessutom både icke-ekologisk färskpasta och icke-ekologisk grädde i kassen! Hur svårt är det att lägga med ekogrädde egentligen??

Såsen puttrar i pannan – det tog lång tid att steka såhär mycket kyckling!

Maträtten bestod av färskpasta (som faktiskt var förvånansvärt fritt från konstiga tillsatser, positiv överraskning) och stekt lök, kyckling och tomatbitar i sås av grädde, soja och vitlök. Återigen var det patetiskt lite grönsaker i rätten, och väldigt mycket kyckling, beräknat 125 g per person! Verkligen onödigt mycket kött och för lite vitaminer i vårt tycke. Ca 50 g kött per person brukar räcka i en gryta eller pastasås tycker vi, om man kompletterar med många andra goda ingredienser. Vi lade nu till gul paprika och ångkokt broccoli samt mer tomat (beräknat ½ tomat per person, lite väl snålt!), men hade gärna haft i kanske svamp och oliver också. Sen kan vi tycka att en massa grädde i en pastasås är lite onödigt. Visst, grädde har sin givna plats i vissa såser och desserter, vi skulle aldrig rekommendera gräddfri svampsås exempelvis, men att skvätta grädde som någon slags genväg till god smak i var och varannan maträtt känns lite onödigt. Hellre hade vi gjort en god tomatkrossbaserad sås till, upphettad tomatkross är fantastiskt nyttigt enligt principerna om supermat, medan grädde är ganska tveksamt nyttig om man inte tror på LCHF-dieten.

Vill ni läsa alla inlägg om våra test av matkassar, klicka här.

Maten blev hursomhelst OK god och Freja gillade färskpastan med sås och åt till och med någon bit kyckling som hon annars konsekvent brukar rata. Broccoli är hennes all-time favoritmat så det är alltid ett säkert kort. Obs, receptet nedan stämmer inte helt med bilden utan är ett exempel på vad vi skulle vilja gjort om vi valt själva, och som vi tänker göra nästa gång vi lagar.... 

Snabb pasta med kyckling i tomatsås
4 Portioner

2 medelstora lökar
200 g kycklingfilé skuren i mindre strimlor
3 klyftor vitlök
200 g skogschampinjoner
1 gul paprika
1 burk tomatkross
En burk kalamataoliver
Basilika, torkad
4 tomater
Bladpersilja och/eller färsk basilika
Pastaskruvar eller ricottafylld färskpasta efter humör

Fräs lök, svamp och vitlök i olja, salta och peppra. Stek kycklingen, se till att den är genomstekt. Tillsätt gul lök, tomatkross och avrunna kalamataoliver samt rejält med torkad basilika eller andra favoritörtkryddor, låt puttra i 5 minuter.  Koka under tiden pastan i vatten med salt och en skvätt olivolja. Tillsätt 4 tomater skurna i stora bitar och låt koka upp, blanda ner färska hackade örtkryddor och servera genast.

Med pasta är det viktigt att den kokas sent i processen så att den inte blir överkokt eller hinner bli kall. Kalamataoliver med kärnor är absolut godast, köp en olivurkärnare om du inte vill ha oliver med kärnor i maten, men hittills har vi aldrig satt någon i halsen. Varma oliver är gott! I detta recept har vi lite mindre kyckling och har istället med proteinrik svamp som ger god smak. Tänk på att skära kyckling på en separat skärbräda eller sist efter alla grönsaker, och att diska på hög temperatur i diskmaskinen efter att ha hanterat rå kyckling. 

Övrigt: maten är laktosfri, välj glutenfri pasta om du är allergiker. Om man vill utesluta kycklingen skulle jag ha i mer paprika och se till att ta ricottafylld färskpasta så att maten blir mättande och tillräckligt proteinrik. Då blir det vegetarisk/veganlämpligt. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar