Hur gör vi då för att komma runt detta problem och
fortfarande kunna laga mat tillsammans i någorlunda harmoni? Det är förstås
något som stötts och blötts hos oss under årens lopp. Vi har kommit fram till
några saker:
1 – ingen av oss har ”rätt” – vi gör saker på olika sätt och
det finns för- och nackdelar med båda sätten. Det är inte meningsfullt att
diskutera vem som gör rätt eller fel, däremot kan ena sättet vara mer lämpat för
vissa sammanhang än andra. Ska man dra om en elkabel är det kanske värt att det
tar så lång tid som det behöver ta för att bli perfekt gjort, eftersom problem
med elen är ganska jobbigt. Ska man däremot laga mat, som man behöver göra
varje dag och där tidsaspekten ofta är viktig så kanske det är värt att offra
perfektion för tidseffektivitet. Det blir med andra ord ofta Adrian som får kompromissa
här, även om det inte alltid blir så. Vissa typer av mat, som man gör mer
sällan, är däremot mer lämpande för Adrians approach – t.ex. sushi, eller chokladpraliner. Då får man kanske se till att planera för att det ska
ta lång tid så att inte Flora står och tittar på klockan och hoppar av
otålighet i onödan.
2 – bara att man förstår hur den andra fungerar gör att det
blir lättare. Man inser att den andra inte är slarvig eller seg bara för att
irritera en, utan för att det är så den gör saker. Det hjälper en också att
försöka fokusera på det positiva i den andres sätt att vara – för allt blir ju
lättare om Adrian förmår uppskatta att Flora är effektiv och Flora uppskattar
att Adrian är noggrann. Här hjälper det förstås ännu mer om man visar
uppskattningen tydligt – och säger ”vad snabbt det gick!” (till Flora) eller ”vad bra det
blev!” (till Adrian).
3 – båda ska kompromissa åtminstone lite. Det är sällan
rimligt att det blir helt och hållet som den ene vill. Båda kan försöka gå
några steg för att mötas på mitten. Ofta upptäcker man då också att det kan
finnas fördelar med den andres sätt att göra saker. Exempelvis har Flora
försökt vara lite noggrannare i köket och släppa lite på tidsoptimeringen och
upptäcker att det faktiskt blir färre små olyckor, spill och kladd när man tar
det lite piano. Adrian å sin sida har försökt släppa på perfektionismen och har
upptäckt att det inte spelar någon större roll hur bitarna i grytan är hackade
och att det är skönt att maten blir färdig innan alla flippar ur av hunger.
Det var det vi hade att dela med oss av
parmatlagnings-visdom för idag! Ni kära bloggläsare får gärna själva komma med
egna analyser av vad som är olikheter i era parrelationer och hur ni gör för
att få bukt med dem. Finns det några ”kan inte slappna av om det inte är
någorlunda uppstädat först” vs. ”livet är för kort för att städa hela tiden”
eller några ”bacillskräck” vs ”lite skit rensar magen” par därute?
Intressant! Jag och A lagar sällan mat tillsammans. Inte av princip eller så - vi skulle gärna egentligen båda två göra det oftare utan av andra anledningar varav några troligen hänger ihop med våra respektive bakgrunder/personligheter och andra med hur vår vardag ser ut just nu vad gäller jobb mm.
SvaraRaderaJag är van att laga mat, använder sällan recept, ganska noggrann OCH snabb (det du Adrian!) medan Anders är ganska ovan i köket, gärna vill ha mer exakta instruktioner, har svårt att bedöma när han ska vara noggrann eller inte och ganska långsam. Och framför allt så slutar As hjärna fungera när han är hungrig. Det där sista är största hindret för att laga mat tillsammans. A hinner tröttna och åka till MacD innan potatisen är färdigskalad om han börjar laga mat när han är hungrig. Så om man hinner planera i förväg att laga mat, ge A en morot att tugga på så kan man lyckas - annars går det bättre om jag lagar maten. Vår deal är däremot att jag inte behöver diska - jag lämnar allt till A. Men det är inte heller helt sant eftersom jag också tillhör ovan nämnda kategori av "kan inte slappna av innan det är någorlunda uppstädat" när jag lagar mat. Men jag lämnar det mesta av disken i alla fall. :-) Om vi har lyckats planera och faktiskt lagar mat tillsammans så brukar jag försöka ge A en rad uppgifter som han känner att han kan hantera: skala potatis, morötter, slunga sallad mm mm så kan jag ägna mig åt arbetet vid spisen. Till As försvar kan sägas att han är riskokaransvarig i familjen - vi äter i stort sett bara basmatiris kokat på persiskt vis, och det är A bra på. Ett helt annat kapitel när vi lagar mat är ju att jag är veg, men inte A och att A är en sk "supersmakare" och ogillar ett antal av mina favoritråvaror då de smakar alldeles för starkt för honom... Men jag väljer att se det som en utmaning och inte ett problem när jag lagar mat till oss! :-) /Viki
Kul! Så länge man själva är nöjda med en uppdelning av arbetsuppgifterna och man har reflekterat över varför den finns och bestämt sig för att den fungerar bra just för oss så är ju allt frid och fröjd! Uppmaningen "testa laga mat tillsammans!" riktar sig främst till par där matlagningen känns som en "chore" och en/båda parter inte riktigt känner sig nöjda med situationen.... Så är det uppenbarligen inte hemma hos er!
SvaraRadera