måndag 8 oktober 2012

Noggrannhet kontra tidseffektivitet

Vi har upptäckt att de flesta gånger som det blir meningsskiljaktigheter i köket angående hur man ska göra någonting så handlar det om en grundläggande skillnad i våra personligheter (som för övrigt går igen i de flesta andra sammanhang): Adrian vill göra allting noggrant och ordentligt, strävar mot perfektion, medan Flora vill göra saker så tidseffektivt som möjligt, strävar mot att hitta punkten där något blir bra utan att det tar för lång tid. Dessa personlighetsdrag har för oss på var sitt håll fungerat utmärkt – Adrian som är elektroingenjör måste sträva mot perfektion på jobbet – är det minsta tecken fel i en kod så fungerar inte programmet. Flora som är forskare och jobbar med intervjuer kan aldrig få till en helt perfekt intervju eller skriva en perfekt artikel, hon måste hitta balansen mellan att det blir bra och hur mycket tid hon lägger ner på det. När vi ska göra något tillsammans blir dock detta lätt ett problem – Adrian tycker Flora är slarvig och Flora upplever att Adrian är långsam. Man mäter lätt den andres prestation via sina egna kriterier och därför har Flora svårt att uppskatta att något blir perfekt, eftersom hon stör sig på att det tog så lång tid. Adrian har å sin sida svårt att uppskatta att något blev snabbt och effektivt gjort, när han stör sig på att resultatet inte blev 100%.

Hur gör vi då för att komma runt detta problem och fortfarande kunna laga mat tillsammans i någorlunda harmoni? Det är förstås något som stötts och blötts hos oss under årens lopp. Vi har kommit fram till några saker:

1 – ingen av oss har ”rätt” – vi gör saker på olika sätt och det finns för- och nackdelar med båda sätten. Det är inte meningsfullt att diskutera vem som gör rätt eller fel, däremot kan ena sättet vara mer lämpat för vissa sammanhang än andra. Ska man dra om en elkabel är det kanske värt att det tar så lång tid som det behöver ta för att bli perfekt gjort, eftersom problem med elen är ganska jobbigt. Ska man däremot laga mat, som man behöver göra varje dag och där tidsaspekten ofta är viktig så kanske det är värt att offra perfektion för tidseffektivitet. Det blir med andra ord ofta Adrian som får kompromissa här, även om det inte alltid blir så. Vissa typer av mat, som man gör mer sällan, är däremot mer lämpande för Adrians approach – t.ex. sushi, eller chokladpraliner. Då får man kanske se till att planera för att det ska ta lång tid så att inte Flora står och tittar på klockan och hoppar av otålighet i onödan.

2 – bara att man förstår hur den andra fungerar gör att det blir lättare. Man inser att den andra inte är slarvig eller seg bara för att irritera en, utan för att det är så den gör saker. Det hjälper en också att försöka fokusera på det positiva i den andres sätt att vara – för allt blir ju lättare om Adrian förmår uppskatta att Flora är effektiv och Flora uppskattar att Adrian är noggrann. Här hjälper det förstås ännu mer om man visar uppskattningen tydligt – och säger ”vad snabbt det gick!” (till Flora) eller ”vad bra det blev!” (till Adrian). 

3 – båda ska kompromissa åtminstone lite. Det är sällan rimligt att det blir helt och hållet som den ene vill. Båda kan försöka gå några steg för att mötas på mitten. Ofta upptäcker man då också att det kan finnas fördelar med den andres sätt att göra saker. Exempelvis har Flora försökt vara lite noggrannare i köket och släppa lite på tidsoptimeringen och upptäcker att det faktiskt blir färre små olyckor, spill och kladd när man tar det lite piano. Adrian å sin sida har försökt släppa på perfektionismen och har upptäckt att det inte spelar någon större roll hur bitarna i grytan är hackade och att det är skönt att maten blir färdig innan alla flippar ur av hunger.

Det var det vi hade att dela med oss av parmatlagnings-visdom för idag! Ni kära bloggläsare får gärna själva komma med egna analyser av vad som är olikheter i era parrelationer och hur ni gör för att få bukt med dem. Finns det några ”kan inte slappna av om det inte är någorlunda uppstädat först” vs. ”livet är för kort för att städa hela tiden” eller några ”bacillskräck” vs ”lite skit rensar magen” par därute?

2 kommentarer:

  1. Intressant! Jag och A lagar sällan mat tillsammans. Inte av princip eller så - vi skulle gärna egentligen båda två göra det oftare utan av andra anledningar varav några troligen hänger ihop med våra respektive bakgrunder/personligheter och andra med hur vår vardag ser ut just nu vad gäller jobb mm.

    Jag är van att laga mat, använder sällan recept, ganska noggrann OCH snabb (det du Adrian!) medan Anders är ganska ovan i köket, gärna vill ha mer exakta instruktioner, har svårt att bedöma när han ska vara noggrann eller inte och ganska långsam. Och framför allt så slutar As hjärna fungera när han är hungrig. Det där sista är största hindret för att laga mat tillsammans. A hinner tröttna och åka till MacD innan potatisen är färdigskalad om han börjar laga mat när han är hungrig. Så om man hinner planera i förväg att laga mat, ge A en morot att tugga på så kan man lyckas - annars går det bättre om jag lagar maten. Vår deal är däremot att jag inte behöver diska - jag lämnar allt till A. Men det är inte heller helt sant eftersom jag också tillhör ovan nämnda kategori av "kan inte slappna av innan det är någorlunda uppstädat" när jag lagar mat. Men jag lämnar det mesta av disken i alla fall. :-) Om vi har lyckats planera och faktiskt lagar mat tillsammans så brukar jag försöka ge A en rad uppgifter som han känner att han kan hantera: skala potatis, morötter, slunga sallad mm mm så kan jag ägna mig åt arbetet vid spisen. Till As försvar kan sägas att han är riskokaransvarig i familjen - vi äter i stort sett bara basmatiris kokat på persiskt vis, och det är A bra på. Ett helt annat kapitel när vi lagar mat är ju att jag är veg, men inte A och att A är en sk "supersmakare" och ogillar ett antal av mina favoritråvaror då de smakar alldeles för starkt för honom... Men jag väljer att se det som en utmaning och inte ett problem när jag lagar mat till oss! :-) /Viki

    SvaraRadera
  2. Kul! Så länge man själva är nöjda med en uppdelning av arbetsuppgifterna och man har reflekterat över varför den finns och bestämt sig för att den fungerar bra just för oss så är ju allt frid och fröjd! Uppmaningen "testa laga mat tillsammans!" riktar sig främst till par där matlagningen känns som en "chore" och en/båda parter inte riktigt känner sig nöjda med situationen.... Så är det uppenbarligen inte hemma hos er!

    SvaraRadera