torsdag 4 oktober 2012

Svampmacka (och andra goda lyxigare mackor)

När vi hade grannarna på besök i helgen fick vi en påse nyplockade trattkantareller från ena grannen, och vi har suttit och hållit på dem och inte vetat om vi ska göra svampsås i helgen eller lyxa och äta dem en vardag som svampmacka. Nu föll vi till föga till slut och gjorde rejäla svampmackor på dem - mums!

Freja är inte jätteförtjust i svamp än så länge så jag kom på att jag skulle försöka göra fattiga riddare till henne. Blandade ägg, grahamsmjöl, mjölk och lite kanel, doppade hennes bröd i detta och stekte. Det blev OK men kanske lite tråkigt, vanligtvis brukar recepten ha socker i sig och jag tänkte att hon kommer säkert tycka det är gott ändå, men hon åt bara några bitar innan hon tröttnade. De kommer återkomma uppvärmda i micron under de följande dagarna, får se vad hon tycker om dem i längden. Kanske kunde haft i lite råsocker också. Istället smällde hon i sig en hel del fetaost, hennes nya favoritmat sedan igår då hon åt den stekta fetaosten i detta recept.



Svampen fräser i pannan, fattiga riddare i bakgrunden.

Ni bloggläsare får förresten gärna dela med er av era favoritrecept med svamp!


Det finns säkert många olika sätt att göra svampmackor men vi gjorde i alla fall såhär, och det gick riktigt snabbt:


Svampmackor
2 mackor var till 2 personer (som middag)

4 rejäla skivor gott bröd
2-300 g svamp
4 vitlöksklyftor
smör
ev. lite grädde/mjölk (1 dl ca)
svartpeppar
1 msk soja

Rensa och skölj svampen, lägg den i en torr stekpanna och värm stekpannan. Svampen kommer börja vattna sig, häll bort vattnet (spara om du vill använda det mot slutet med lite redning om du vill ha pålägget lite såsigare). När svampen slutat vattna sig, ha på en rejäl klick smör och fräs svampen, peppra under tiden och ha på vitlök efter smak. När svampen fräst några minuter, slå på mjölk eller grädde samt soja, rör om och koka upp, låt puttra lite. Lägg upp på bröd (man kan gratinera i ugn också om man vill göra svampbruschetta, lämpligt om brödet var lite tråkigt från början). Vi hade ganska bråttom så vi gjorde bara lite tomatsallad till detta, men gratinerar man i ugn kan man med fördel lägga kokta klyftade rödbetor i en panna och gratinera med lite fetaost, ringla över honung och strössla lite pumpafrön, jättegott till!

Andra idéer till lyxiga mackor om någon i familjen inte gillar svamp:
- En skiva getost på mackan, gratinera tillsammans med svampmackorna och ringla över honung, strössla med pumpafrö/solrosfrö/hackad valnöt/pinjenötter eller något annat gott du har hemma.
- Gröp ur en avokado och mosa lite slarvigt en halva direkt på en skiva bröd med en gaffel, krydda med svartpeppar och örtsalt, det blir jättegott!
- Stryk på rejält med hummus (här finns recept på hemgjord hummus), lägg tomatskivor ovanpå, salta och peppra
- Stek ett ägg, ev. med färsklök, paprika eller något annat gott i, lägg på mackan.

Övrigt: vegetariskt. Uteslut grädde/mjölk i receptet om du behöver göra laktosfri variant, eller kör på avokadomacka, hummusmacka eller äggmacka till den laktosintoleranta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar