fredag 28 september 2012

Coops matkasse - Chorizogryta

Ikväll fortsatte vi med testet av Coops ekologiska matkasse, som består av sammanlagt 4 middagar. Eftersom jag fortfarande inte är helt frisk så fick Adrian sköta större delen av matlagningen idag (ett tillfälle då man kanske inte ska hålla så hårt på tillsammans-grejen, när den ene riskerar att hosta i grytorna...).

Dagens recept var Chorizogryta med rotfrukter, helt OK gott men väl starkt, och då hade vi ändå i 1/2 chili istället för en hel som receptet rekommenderade... För vår del var det OK men det funkade inte för Freja, som fick lite annat småplock, bland annat oliver som hon varit helt galen i sedan hon fick smaka lite på skoj när hon var 1 år. Det som var starkt var själva Chorizon, Coop änglamarks variant, som vi tidigare i år haft på grillen och även då konstaterat att det var rejält sting i. Återigen hade man beräknat väldigt mycket kött (125g) per person, 6 tjocka korvar till 4 personer, i en gryta med mycket annat matnyttigt i, vilket kändes onödigt. Vi brukar räkna med 50 g kött/person i liknande rätter, vilket är en mer hållbar nivå på köttkonsumtion. Vi kompletterade med extra potatis, svamp och hade i två burkar tomatkross också, enligt vår devis  att ha kokt tomat i maten så ofta som möjligt.

En kommentar till Coops recept är förövrigt att de gör en stor grej av att det ska vara snabblagat, 30 min max, men att det känns som att det blir snabblagat bara för att man har så få ingredienser, typ kött och någon enstaka grönsak. Har man i lite mer grönsaker, kanske det tar några minuter extra men det blir en godare, nyttigare maträtt som dessutom kanske blir fler portioner och man slipper laga mat någon annan dag! Eller vad tycker ni, kära bloggläsare? Dessutom var det en glädjekalkyl att denna gryta med olika rotfrukter i skulle koka i 15 minuter, 20 min minst tog det.

Receptet nedan har vi förbättrat med mer grönsaker och det går även att lägga till 1 tomatkross till, mer kryddor och spä med vatten för att få till soppa istället. 

















Chorizogryta, här serverad med brysselkål, en favoritgrönsak i höst/vintertider.

Chorizogryta med rotfrukter
6 port

3 st gul lök, hackad
Vitlök, 4 st
Chorizo, 400 g, skuren i skivor (eller ja, ta mindre eller mer beroende på vad ni själva tycker)
250 g Skogschampinjoner (1 pkt) eller fryst svamp om ni har hemma, vi kan ta finhackad taggsvamp ibland för det märker inte dottern av...
1 röd paprika
3 st skivade morötter
4 st skivade potatisar
5 dl vatten
2 burkar tomatkross
1 st köttbuljongtärning
1/2 röd chili (uteslut ifall du vill ha en svagare gryta, chorizo är starkt nog)
100g halverade cocktailtomater

Skär grönsaker och chorizo i bitar. Stek svamp i en panna, salta och peppra när den har vattnat ur sig lite, ge även chorizon lite stekyta. Under tiden kan man böra bryna lök och övriga grönsaker/rotfukter i en stor gryta. Ha i även stekt svamp och chorizo i grytan, häll på vatten, tomatkross, chili, vitlök och buljong och låt det hela puttra friskt i 20 minuter eller tills rotfrukterna är genomkokta. Om du vill ha svagare gryta, testa att ha i chorizon mot slutet istället. Servera garnerat med bladpersilja och halverade cocktailtomater, gärna någon extra grönsak till förstås.

Övrigt: Laktos- och glutenfritt. Går säkert utmärkt att göra grytan med t.ex. sojakorv och krydda rejält med chili och cayenne istället för en vegetarisk gryta.

Gillar ni detta recept kanske ni gillar andra recept på grytor.
Vill ni läsa mer om tester av matkassar, se alla inlägg om det här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar