lördag 29 september 2012

Sista delen av Coops matkasse-test: Köttbullar i grönpepparsås


Lördag kväll kom vi så oss för att göra sista rätten i Coops matkasse – köttbullar i grönpepparsås, rätten kändes lite helglyxig. Vi tänkte att det skulle ta lång tid att ställa sig att rulla och steka köttbullar, men det var faktiskt inte särskilt farligt. Vi följde receptet ganska snällt denna gång, gjorde pressad potatis till och serverade med riven morot och brysselkål. Det blev riktigt gott, även om såsen blev något salt (har dragit ner på sojan i receptet och gjort köttbullarna lite mindre salta för att kompensera). Freja älskade köttbullarna och såsen, potatis har hon konstigt nog varit skeptisk till i flera månader nu och så även denna gång, inte ens lite såsblandad potatis gick hem. Men, men, de säger att barn ofta får i sig ungefär det de behöver om man slår ut ett medel på vad de äter under en vecka, även om de kan äta väldigt ensidigt vid enstaka måltider. 


















Adrian trillar köttbullar, bullarna puttrar i sin sås, maten redo att avnjutas med en öl!

Här kommer receptet med vissa småförbättringar och några småtips:

Köttbullar i grönpepparsås med pressad potatis
4 portioner

1 kg Potatis
0,5 dl ströbröd (eller blöt upp torrt bröd om ni har hemma!
500 g nötfärs
1 gul lök, finhackad
1 ägg (uteslut detta om ni vill, blir bra ändå)
½ tsk salt
2 tsk stött grönpeppar (till köttbullar)
½ dl grädde
1 köttbuljongtärning (detta kan uteslutas tycker vi personligen)
2 tskBalsamvinäger
½ tsk soja
1 tsk stött grönpeppar (till sås)
1 msk Maizena
Favoritgrönsaker som tillbehör (t.ex. riven morot, majs, ärtor, broccoli, sallad, cocktailtomater…)

Skala potatisen och sätt den på kokning.

Börja under tiden göra köttfärsblandningen: blanda ströbröd och 1 dl vatten i en bunke, låt stå och svälla några minuter. Finhacka lök, häll ner i bunken, tillsätt nötfärs, ägg, salt och grönpeppar. Knåda ihop till en jämn massa och rulla små eller större köttbullar efter preferens. Stek köttbullarna i smör i en stekpanna med lock. Är det för många köttbullar för att få plats i en panna så skölj ur pannan efter första stekningen med lite vatten och spara det i en skål. Efter att alla köttbullar är färdigstekta gör man sås i pannan som de stekts i utan att skölja ur den: ha i ev. vatten från tidigare ursköljningar av pannan + mer vatten så att det är ca 4 dl vatten i pannan, häll på 1 dl grädde och koka upp. Tillsätt buljong, vinäger, soja och grönpeppar, vispa och låt koka någon minut, red av med ca 1 msk maizena så att såsen blir lite tjockare. Lägg i köttbullarna igen och låt de koka i ca 5 minuter i såsen (eller skippa detta moment för de som inte gillar sås).

När potatisen är genomkokt, häll av den och kör den genom en potatispress, eller arbeta den med en potatispressare (eller något annat tillhygge, en gaffel funkar också). Tillsätt lite smör och vitlök om ni gillar det. Servera med favoritgrönsaker.

Övrigt: Skippa grädden i såsen och stek i olja så blir det en laktosfri sås som fortfarande är god, eller använd t.ex. havregrädde. Uteslut ströbröd om ni vill göra glutenfria köttbullar, ägget kommer fortfarande hålla ihop smeten. Kontrollera innehållet i buljongen. Vegetarianer kan säkert använda vegfärs för att göra köttbullar om man vill, dela gärna med er av recept! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar