tisdag 25 september 2012

Nötkött och lamm från Uppsala

Vi gillar att få en känsla för vart maten kommer ifrån och att kunna ställa frågor om maten, därför tycker vi om att besöka gårdar och självplock/köpa direkt från bonden eller beställa lådor med kött som man åker och hämtar/får levererat. Närproducerat och i säsong!

Via SLU fick jag idag höra talas om ett par som driver en gård i Heby utanför Uppsala, de är gamla SLU:are som startat bondgård och tydligen är det bra djurhantering även om de inte är Krav-märkta. Många små producenter har svårt att nå upp till olika krav som Krav ställer, framförallt är det också dyrt och omständligt att certifieras, så vi brukar inte hålla så hårt på ekologikravet när vi själva har möjlighet att ställa frågor till producenten och se stället med egna ögon. I detta fall ringde Adrian upp dem och frågade lite om produktionen. Vi fick veta att djuren får beta under sommarhalvåret och får ensilage på vintern, så det är ju ekologisk foder då, och de får bara antibiotika och avmaskningsmedel om de verkligen är sjuka/har mask så det lät bra. Det är uppenbarligen småskalig produktion där man värnar om djuren.

Vi tänker beställa en nötköttslåda, eftersom vi fortfarande har en del lamm kvar sedan förra året. En fördel är också att de märker upp köttdelarna ordentligt, annars kan det vara ett problem att man får en bit vacuumförpackat kött som man kan ha svårt att avgöra vad det faktiskt är för styckningsdetalj, vilket gör det svårt att tillaga...

Här är länken för er som är intresserade:
www.savneskola.se

2 kommentarer:

  1. Kolla även in http://www.kvills.se

    /David

    SvaraRadera
  2. Tack för tipsen! :) Vi har flera andra gårdar här i krokarna som vi planerar att uppsöka och inspektera så småningom! Återkommer med fler tips!

    SvaraRadera