fredag 28 september 2012

Hur gör man med barnen när man lagar mat?

Hur gör man ni med Freja när ni lagar mat tillsammans, har en del undrat. Ja, det är klart att det går lite upp och ner med det, ibland har en av oss fått gå iväg och underhålla henne en god stund av matlagningen om hon är lite uppmärksamhetstörstande, men då är det ju en extra fördel att man planerat att laga tillsammans, då den andra kan fortsätta med maten utan att behöva avbrytas hela tiden av henne. Så det blir lite olika från gång till gång.

För det mesta är hon dock rätt nöjd med att springa runt i kök/vardagsrum och leka med sina olika leksaker, eller ännu hellre icke-leksaker som hon får tag på, och så kommer hon fram till oss i köket ibland och kramar om ett av våra ben, eller vill bli upplyft ett tag. Då kan vi ha lite olika köksprylar i beredskap att låta henne utforska, vilket oftast leder till att hon vill bli nersläppt igen och knatar iväg med sitt nya "fynd". Så visst får man använda lite "mutor" och list. Vi brukar också sätta på lite musik, vilket gör henne gladare och underhåller lite. Då har vi aldrig ens testat de givna sakerna - spel eller TV. Verkar hon väldigt hungrig kan vi ge henne ett smörgåsrån eller någon "majskrok" så att hon står sig. Det underlättar förstås om man börjar matlagningen i tid så att hon inte är vrålhungrig och att man har lekt med henne innan så att hon inte känner att hon inte fått någon uppmärksamhet, men det är förstås lättare sagt än gjort alla gånger.

Vi har tänkt ett tag att vi borde inreda en liten vrå i köket där hon kan leka nära oss och vara "in on the action" utan att vara i vägen när man går mellan kyl-vask-spis-skafferi. Vi har en vägg mitt i köket som är ett sådant "dött" utrymme som aldrig används och är perfekt för ett litet barnkök. Först tittade vi på snygga spisar i trä, men sedan fick vi syn på ett litet spaceigt minikök på Blocket, som såldes för en billig penning här i närheten, så vi slog till. Lite plastigt kanske det är, men hon älskar att öppna och stänga de olika luckorna och stoppa in olika saker i dem. Lite senare tänker vi att hon kan använda ytorna där som arbetsyta för att hjälpa till med mindre uppgifter. Vi återkommer om hur detta går, under tiden får ni som har större barn gärna dela med er av era tips/skräckhistorier!

Såhär kul tyckte Freja det var med sitt nya kök! Just nu handlar det framför allt om att plocka saker in och ut ur de olika facken och skåpen...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar