söndag 7 oktober 2012

Härlig hösthelg - fläskfilé med äppelsås

Äntligen hade vi en regnfri och solig hösthelg, det var flera veckor sedan nu! Härligt att känna den där höga, klara höstluften och löven som prasslar under fötterna... På lördag tog vi en tur till Steninge slott som ligger nära där vi bor och besökte deras höstmarknad, där vi plockade upp en och annan lokal delikatess, bland annat Steningehonung från bin som flyger i slottsträdgården. Vi firade också Floras födelsedag, som egentligen inte är förrän nästa helg, men  hennes föräldrar kunde bara komma denna helg. De hade med sig middag och vi hjälptes åt att laga den. Det blev fläskfilé som marinerats i ett dygn i vitlök och kryddor, som stektes hastigt i stekpanna för att sedan åka in i ugnen med äppelskivor och klyftad scharlottenlök.

Ugnsstekt fläskfilé med potatis, palsternacka, morot och rödbetor,
samt scharlottenlök- och äppelsås.
Vi älskar vår stektermometer som man kan koppla in i ugnen, och även denna gång gjorde den oss inte besvikna, enligt manualen ska fläskfilé uppnå en innertemperatur på  65 grader, och då var den också perfekt mör och saftig. Floras mamma gjorde en sås på äpplet och scharlottenlöken, tillsammans med stekskyn från stekpannan och formen, som kokades upp i en kastrull medan filén fick vila insvept i folie, ingen redning behövs till denna enkla och mycket goda sås. Eftersom vi ville ha ugnsrostade rotsaker till så fick vi för första gången testa att köra båda ugnarna samtidigt! Vi renoverade köket i augusti och bestämde oss då för att köpa en inbyggnads-micro som också kan ha funktionen av en varmluftsugn upp till 200 grader. Det finns flera fördelar - dels detta att man kan ha tå ugnar igång samtidigt och saker ska tillagas på olika temperaturer, men också att man kan använda micro-ugnen om man bara ska göra något litet, som gratinera mackor eller vill värma upp t.ex. lasagne. Maten blev mycket god hursomhelst!

På söndag var det sedan dags att ge sig ut i svampskogarna här i trakterna mellan Märsta och Sigtuna. Vi var ute ca 2 timmar på förmiddagen och hittade kopiösa mängder trattkantareller, allt regnande verkar ha lett till något positivt iaf och det finns hur mycket svamp som helst verkar det som. Vi plockade minst 1,5 kg trattisar och gjorde genast svampmackor till lunch när vi kom hem och på kvällen blev det svamppasta.  Ändå har vi en kasse svamp kvar, vilket får bli svamprisotto snart framöver. Vi tar tacksamt emot bloggläsarnas svamprecept!

Get-Evas ostkaka serverad i en ramekin från Le Creuset
Under eftermiddagen kunde vi sitta ute (ordentligt påpälsade) och rensa svamp medan Freja sov sin middagslur och till kaffet njöt vi av "Get-Evas ostkaka med mandel" som vi införskaffat på marknaden dagen innan, tillsammans med lite lättvispad grädde och svartvinbärssylt med rom i, också köpt hos Get-Eva - mycket gott! Rekommenderas!

3 kommentarer:

  1. Ahhhh..... Den härliga hösten! Bra med en micro som kan mer än att micra i. Men om man som jag bara har EN ugn, men som har varmluftsfunktion tycker jag att det funkar utmärkt att tillaga kött och grönsaker på var sin plåt (vi lever praktiskt taget på rostade rotfrukter på hösten) samtidigt i samma ugn om man nu inte har en extra att ta till. Jag brukar börja med grönsakerna på den översta plåten, kött (till maken, jag är ju veg) på den undre. Alltid termometer i köttet - det finns också termometrar med sladd om man inte har turen att ha en inbyggd. Men man behöver hålla lite koll och planera lite, köttet behöver inte så hög temp men ibland lång tid - så grönsakerna behöver ofta lite högre temp för att bli lite krispiga i kanterna o kortare tid. Jag brukar låta grönsakerna vara med i köttets lite lägre temp i kanske 20 min eller tills de börjar mjukna lite, ta ut dem om köttet inte är klart. Ta ut köttet när det är klart och sedan höja ugnstemp och stoppa tillbaka grönsaker för lite yta. Då brukar man kunna tajma ungefärligt att köttet har fått vila lite i folie lagom tills grönsakerna är klara.

    Bästa sättet att spara trattkantareller? TORKA! :-) //Viki

    SvaraRadera
  2. Låter som ett bra tillvägagångssätt (och mer miljövänligt än att ha igång två ugnar samtidigt) som du beskriver.

    Jag (Flora) växte upp med föräldrar som plockade svamp i stora mått och doften av torkande svamp som var utspridd i hela huset var lite för stark för min smak... kanske man kan ha dem i garaget... Om vi vill spara svamp brukar vi fräsa dem tills de vattnar sig och frysa in i plastpåsar i sin egen lag i 300g-portioner. Bara att tina och stoppa ner i såsen! Men torkad svamp är också smidigt, det blir lite magiskt när man tillsätter vatten, och vips så har man en helt OK svamp framför sig igen som det bara är att steka på!

    SvaraRadera