söndag 23 september 2012

Asiatisk fiskgryta

Ringde en kompis igår och bjöd in honom och hans flickvän på middag till ikväll. Flickvännen kunde inte, men kompisen skulle komma och kanske kolla om någon annan kompis ville hänga på. Det slutade med att han bjöd med 3 vuxna + ett barn till, alltså blev det middag för 6 vuxna + 2 barn ikväll! Tur att vi alltid lagar mycket mat när vi ändå håller på.

Vi bestämde oss för att testa ett enkelt fiskrecept från sensate Coop mersmak-tidningen. Fisk med curry och ingefära i kokosmjölksås med basmatiris till. Blev riktigt gott! Även barnen tyckte det var OK, det blev inte för starkt iaf. Kokosmjölk är jättebra att ha i maten, det är ett väldigt bra fett, särskilt för barn, eftersom det innehåller laurinsyra som är bra för immunförsvaret och är inflammationsdämpande och bra för magen och tarmarna. Vi dubblade receptet, lade till lök och gul paprika och det räckte till oss alla + 2 matlådor. Såhär såg receptet ut efter lite småjusteringar av oss:

Asiatisk fiskgryta 
8 portioner (drygt)
Grytan puttrar i wokpanna

2-4 lökar, beroende på storlek
1-2 msk curry (beroende på hur stark den är)
1/2 bit ingefära, strimlad
2 burkar kokosmjölk ( OBS kolla nedan om tillsatser i kokosmjölk, välj helst utan stab. medel!)
2 dl sweet chilisås (ni kanske gjorde egen sweet chilisås förut?)
2 st paprika, olika färger
3 st morot
2 st lime, pressad saft
3 dl röda linser
1/2 tsk fisksås (går att utesluta)
1 tsk salt
800 g vit fisk i kuber (vi tog blandning av torsk och sej, man kan även ha t.ex. hoki eller kolja)
250 g körsbärstomater
1 stor näve sockerärtor (skippa gärna dessa om de är från Kenya och har flygits in, de smakar inte mycket och det blir gott ändå!)
Basmatiris passar bra till.

Hacka lök, strimla paprika, skär slantar av moroten. Skala ingefäran och fortsätt skära strimlor av den med skalaren, alternativt strimla den med kniv om ni föredrar det. Fräs lök, curry och ingefära i olja i några minuter i kastrull eller stor wok. Tillsätt därefter paprika och morot och woka i några minuter till. Häll på kokosmjölk, chilisås, limesaft, röda linser, salt och fisksås och koka upp. Låt detta puttra i ca 20 minuter, rör om ibland så att det inte bränner fast i botten ifall ni använder wok. Kontrollera att linser, morot och paprika börjar bli mjuka. Lägg i fiskkuberna, låt koka upp och puttra några minuter, kontrollera att de är genomkokta. Strimla under tiden sockerärtor i smala strimlor, halvera körsbärstomater och tillsätt detta sist i grytan, de ska bara bli varma. Vill man spara en del av grytan och äta en annan dag kan man lägga till körsbärstomater och ärtor vid uppvärmningen. Servera gärna med basmatiris till.

Övrigt: Grytan är laktos- och glutenfri. Vill man göra den helt vegetarisk så kan man testa att ersätta fisken med lite mer linser och kanske skogschampinjoner. Då blir det dessutom vegan-vänligt. Skriv gärna i kommentarerna om du har testat!

OBS! Köp gärna kokosmjölk utan stabiliseringsmedel - guarnkärnmjöl som ibland används som stabiliseringsmedel är bättre om man inte hittar någon utan stabiliseringsmedel. Santa Maria har en OK Organic kokosmjölk, även Kung Markatta har. Det blir inte mer "stabilt" egentligen, utan kokosfettet och mjölken skiktar sig ändå lätt eftersom de har olika densitet, vilket är helt normalt och inget problem men kan se lite konstigt ut när man öppnar burken bara. Stabiliseringsmedel har i tester gett upphov till sår i tarmarna på möss, så kanske bäst att undvika...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar