När Adrian var och
handlade sist fick han syn på att man fick 200 kr prova-på rabatt på Coops
ekologiska matkasse, så vi bestämde oss för att testa. Vi har testat en
matkasse från MatHem tidigare och tyckte då att det var OK men lite väl lite
grönsaker i maträtterna och så synd att det var ganska lite ekologiskt. Nu
skulle det vara mycket ekologiskt i denna matkasse, vilket ju var bra tyckte
vi. Så idag var vi och hämtade den!
Hade bjudit över grannfrun med två barn på
middag, och de är muslimer så det fick bli laxreceptet från matkassen (eftersom övrigt kött inte var halal). Receptet
var lite konstigt, laxspett med garam masala och rotselleri rostad i ugn, med lime och rödlök
till. That’s it. EN rotselleri på 4 pers! Ingen sås, inga mer grönsaker.
Visa av
förra matkasseupplevelsen hade vi tjuvkikat på nätet på vad som komma skulle
och bestämt oss för att köpa ytterligare rotfrukter (potatis, morot, palsternacka) att lägga
med i pannan med rotsellerin, samt att köpa lite yoghurt till sås. Vi tog fram lite körsbärstomater att äta till också, hann inte fixa något mer avancerat i grönsaksväg då alla var hungriga. Det var förseningar på tågen mot Märsta så Adrian hade redan hunnit börja med rotfrukter och lax och grannen satt och lekte med barnen när Flora kom hem. Grekiska yoghurten fick lite salt, peppar och spiskummin i sig, och sedan kom Flora på att man kunde ha rivet äpple i - det blev riktigt gott! Spetten med garam masala blev faktiskt riktigt goda, lite väl starka för barnens räkning kanske, man kan krydda deras spett lite lättare. Annars gillade vi maten, även om vi kanske hade valt att göra bulgur med hackad tomat, rödlök och persilja i istället för rotfrukter i ugn till laxen, det hade känts som en bättre match. Här kommer receptet:
Adrians och Floras förbättrade laxspett med bulgur och yoghurtsås:
4 portioner
500 g lax, skuren i kuber
Garam masala
Bulgur 4 portioner
1 rödlök
4 tomater
1 knippe bladpersilja
1/2 pressad citron
5 dl Grekiskt yoghurt
Spiskummin, salt och peppar
1 äpple
Tillbehör: extra favoritgrönsak - riven morot, majs, haricots verts etc.
Häll garam masala i en plastpåse, lägg i laxkuber och gnugga runt försiktigt så att laxen blir täckt med kryddorna. Ta lite mindre kryddor till barnspetten. Trä laxen på träspett.
Koka upp bulgur. Häll olivolja, salt, peppar och pressad citron i en bunke, lägg i finhackad rödlök, tomater och bladpersilja. Häll ner den färdigkokta bulguren i bunken och blanda runt.
Dunka i några rejäla dunk spiskummin i yoghurten, ha på lite salt och peppar och ha i ett grovrivet äpple, smaka av så att det blir god balans mellan kryddorna.
Stek laxspetten i 5 minuter i olja i en stekpanna, kontrollera att de är genomstekta. Servera med den ljumna bulguren, yoghurtsåsen och någon extra grönsak till.
Övrigt: Vill man ha glutenfritt får man byta ut bulgur mot kanske mathavre (om man tål havre) eller så kanske man serverar potatis/rotfrukter till, vill man ha laktosfritt får man ersätta såsen med något annat - kanske salsa? Vill man äta en vegetarisk/veganvariant så får man hitta på något annat än spetten - är det någon som har ett förslag på vad som skulle passa? Kanske falafel eller bönburgare?
Övrigt: Vill man ha glutenfritt får man byta ut bulgur mot kanske mathavre (om man tål havre) eller så kanske man serverar potatis/rotfrukter till, vill man ha laktosfritt får man ersätta såsen med något annat - kanske salsa? Vill man äta en vegetarisk/veganvariant så får man hitta på något annat än spetten - är det någon som har ett förslag på vad som skulle passa? Kanske falafel eller bönburgare?
SvaraRaderaMathem matkasse
http://matkasse.com/companies/mathem/
Hej,
Roligt att du har Mathems matkasse. Jag har gjort en sida där jag samlat
Sveriges alla matkassar. Gå gärna in och betygsätt MatHem!
//Gunnar
Matkasse
SvaraRaderaHej,
http://www.matkasse.com/
Jag har gjort en sida där jag samlat Sveriges alla matkassar. Gå gärna in och betygsätt de olika leverantörerna och kolla vilka som levererar till ditt postnummer.
//Gunnar