måndag 24 september 2012

Coops ekologiska matkasse - test - laxspett med yoghurtsås


När Adrian var och handlade sist fick han syn på att man fick 200 kr prova-på rabatt på Coops ekologiska matkasse, så vi bestämde oss för att testa. Vi har testat en matkasse från MatHem tidigare och tyckte då att det var OK men lite väl lite grönsaker i maträtterna och så synd att det var ganska lite ekologiskt. Nu skulle det vara mycket ekologiskt i denna matkasse, vilket ju var bra tyckte vi. Så idag var vi och hämtade den! 

Hade bjudit över grannfrun med två barn på middag, och de är muslimer så det fick bli laxreceptet från matkassen (eftersom övrigt kött inte var halal). Receptet var lite konstigt, laxspett med garam masala och rotselleri rostad i ugn, med lime och rödlök till. That’s it. EN rotselleri på 4 pers! Ingen sås, inga mer grönsaker. 

Visa av förra matkasseupplevelsen hade vi tjuvkikat på nätet på vad som komma skulle och bestämt oss för att köpa ytterligare rotfrukter (potatis, morot, palsternacka) att lägga med i pannan med rotsellerin, samt att köpa lite yoghurt till sås. Vi tog fram lite körsbärstomater att äta till också, hann inte fixa något mer avancerat i grönsaksväg då alla var hungriga. Det var förseningar på tågen mot Märsta så Adrian hade redan hunnit börja med rotfrukter och lax och grannen satt och lekte med barnen när Flora kom hem. Grekiska yoghurten fick lite salt, peppar och spiskummin i sig, och sedan kom Flora på att man kunde ha rivet äpple i - det blev riktigt gott! Spetten med garam masala blev faktiskt riktigt goda, lite väl starka för barnens räkning kanske, man kan krydda deras spett lite lättare. Annars gillade vi maten, även om vi kanske hade valt att göra bulgur med hackad tomat, rödlök och persilja i istället för rotfrukter i ugn till laxen, det hade känts som en bättre match. Här kommer receptet:

Adrians och Floras förbättrade laxspett med bulgur och yoghurtsås:
4 portioner

500 g lax, skuren i kuber
Garam masala 
Bulgur 4 portioner
1 rödlök
4 tomater
1 knippe bladpersilja
1/2 pressad citron
5 dl Grekiskt yoghurt
Spiskummin, salt och peppar
1 äpple
Tillbehör: extra favoritgrönsak - riven morot, majs, haricots verts etc.

Häll garam masala i en plastpåse, lägg i laxkuber och gnugga runt försiktigt så att laxen blir täckt med kryddorna. Ta lite mindre kryddor till barnspetten. Trä laxen på träspett.

Koka upp bulgur. Häll olivolja, salt, peppar och pressad citron i en bunke, lägg i finhackad rödlök, tomater och bladpersilja. Häll ner den färdigkokta bulguren i bunken och blanda runt.

Dunka i några rejäla dunk spiskummin i yoghurten, ha på lite salt och peppar och ha i ett grovrivet äpple, smaka av så att det blir god balans mellan kryddorna.
Stek laxspetten i 5 minuter i olja i en stekpanna, kontrollera att de är genomstekta. Servera med den ljumna bulguren, yoghurtsåsen och någon extra grönsak till.

Övrigt: Vill man ha glutenfritt får man byta ut bulgur mot kanske mathavre (om man tål havre) eller så kanske man serverar potatis/rotfrukter till, vill man ha laktosfritt får man ersätta såsen med något annat - kanske salsa? Vill man äta en vegetarisk/veganvariant så får man hitta på något annat än spetten - är det någon som har ett förslag på vad som skulle passa? Kanske falafel eller bönburgare?

2 kommentarer:


  1. Mathem matkasse

    http://matkasse.com/companies/mathem/

    Hej,

    Roligt att du har Mathems matkasse. Jag har gjort en sida där jag samlat

    Sveriges alla matkassar. Gå gärna in och betygsätt MatHem!

    //Gunnar

    SvaraRadera
  2. Matkasse

    Hej,

    http://www.matkasse.com/

    Jag har gjort en sida där jag samlat Sveriges alla matkassar. Gå gärna in och betygsätt de olika leverantörerna och kolla vilka som levererar till ditt postnummer.

    //Gunnar

    SvaraRadera