torsdag 27 september 2012

Pannkakor, pannkakor! Tips om tillbehör, luftvändningar mm.!

Vår Tefal pannkansstekpanna med en smarrig pannkaka
Adrian kom på den briljanta idén att göra pannkakor till oss sjuklingar i eftermiddag. Vi renoverade köket nyligen (har flyttat till hus detta år) och i samband med det skaffat induktionshäll (som vi är löjligt nöjda med för övrigt, den är extremt snabb på att värmas upp samtidigt som det inte blir restvärme när man stänger av). Hursomhelst, eftersom induktionshällar inte fungerar med alla typer av kastruller/pannor så fick vi säga hejdå till en liten stekpanna och en såskastrull (resten fungerade faktiskt, och dessa två var gamla och repiga så det var ingen större förlust). När vi så skulle skaffa en ny liten stekpanna kom vi på att vi skulle köpa en pannkakspanna, med platt och bred bas och låga kanter. Vi använder ändå mest den lilla stekpannan till att steka just pannkakor eller plättar i (eller möjligen en mindre omelett, men det funkar också i denna panna) och den ska ju vara extra bra till just det ändamålet. Vi slog till på en av märket Tefal och är mycket nöjda än så länge, fungerar utmärkt och det bästa är att den inte behöver diskas, man bara torkar ur den med lite hushållspapper och sen tillbaka in i skåpet! :)

Adrian hittar den rätta knycken i handleden!
Till pannkaksmakeriet hör förstås att vända dem i luften! Vill ni se snitsiga ut som Adrian här på bilden så följ dessa råd:
1. Se till att golvet är rent, för säkerhets skull!
2. Håll undan barn och husdjur...
3. Stå inte vid spisen utan ha gott om svängrum ovanför golvet.
4. Peta upp längs kanterna på pannkakan så att den inte sitter fast i pannan.
5. Kasta med en bestämd knyck på handleden upp pannkakan, ta i lite så att den lyfter ordentligt från pannan så blir den lättare att hinna fånga. Det gäller att få till knycken så att den vänder exakt ett halvt varv.
6. Nu får du vara med och fånga upp pannkakan, var beredd på att följa med med handen och "dyka" neråt om det behövs.
7. Övning ger färdighet (och lite skit rensar magen...)!

Pannkakor
Ca 10 st

6 dl mjölk
3,5 dl mjöl, gärna hälften vetemjöl och hälften dinkel/grahamsmjöl
3 ägg
1/2 tsk salt
2-3 msk smält smör

Vispa först ihop hälften av mjölken och allt mjöl, vispa sedan ner resten av ingredienserna, inklusive andra hälften av mjölken. Stek pannkakorna på hög värme, stek i lite smör beroende på vilken typ av panna du har. Servera med goda tillbehör, t.ex. lönnsirap eller dadelsirap, kanel & råsocker, citron & råsocker, krossade valnötter eller hasselnötter, banan & riven choklad, hyvlad nougat, favoritsylten & grädde, mm.

Har någon av er bloggläsare recept på gluten- eller laktosfria pannkakor får ni gärna dela med er, eller om ni har tips på andra goda tillbehör!

2 kommentarer:

  1. Förtydligande av receptet: Man vispar alltså först ihop allt mjöl med hälften av mjölken.

    SvaraRadera
  2. Dottern till bloggarna12 november 2023 kl. 07:57

    Mmm 😋 så goda pannkakor! Jag dör!

    SvaraRadera