söndag 7 oktober 2012

Pasta med trattkantareller i ädelostsås med broccoli

Vi bestämde oss för att fira den stora svampskörden genom att lyxa rejält med extragod svamppasta. I detta recept gör vi trattkantarellsås med ädelost, som blir en mycket god kombination. Se till att köpa en smakrik ädelost, den vi fick tag på här på vår lilla lokala Icabutik var ingen höjdare, de har inget bra sortiment alls... Ska man ändå lyxa med ädelost så vill man ju ha smakvaluta för pengar och kalorier!

Kantarellpasta med ädelostsås 

2 stora portioner (eller 2 + barnportion)
ca 300 g trattkantareller (ta 400 g om ni har mycket svamp, det blir ju bara godare!)
smör
ca 3 msk vetemjöl
2 dl mjölk
140 g ädelost
salt, peppar
1 stor broccoli
pasta (vi gillar tagliatelle till denna rätt)
körsbärstomater

Ansa svampen och skölj, fräs den i en kastrull utan smör medan svampen vattnar sig, häll vätskan i en skål och spara. Fräs svampen i smör när den vattnat ur sig, salta och peppra. Späd med mjölk och svampspadet, red med 3 msk mjöl. Låt koka i 5 minuter. Smula ner ädelosten och låt den smälta. Smaka av. Vill man ha mycket ädelostsmak kan man spara några bitar och ha på toppen av pastan när man serverar.
Dela broccolin i små buketter (obs - släng inte broccolins stam, skiva i mindre bitar och spara i en plastpåse i frysen! Det blir god broccolisoppa när ni sparat ihop tillräckligt med stamdelar. Recept på det kommer senare). Koka broccolin i några minuter i kokande vatten, ta upp med hålslev och återanvänd broccolivattnet till att koka pastan i. Håll broccolin varm genom att lägga upp på ena pastatallriken och täcka med den andra - då blir tallrikarna lite varma också. Både pasta och broccoli ska förstås gärna vara lite al-dente. Koka gärna pastan enligt våra anvisningar för att koka perfekt pasta!
Lägg upp pasta, skeda över sås, garnera med broccoli och halverade körsbärstomater.
Övrigt: vegetariskt. Red med maizena ifall du är glutenallergiker. 

2 kommentarer: