tisdag 18 februari 2014

PiMs veckomatsedel: Vecka 9 - Vegetarisk lasagne, laxgryta med kokosmjölk och ugnsgrillad kyckling med matkorn

Har ni noterat att vi ännu inte haft något recept på kyckling på veckomatsedeln? Det beror dels på att vi inte äter lika mycket kyckling som "medelsvensson" men också på att vi inte har sett till ekologisk kyckling (Bosarp) på Coop sedan årsskiftet. Tydligen har producenten ibland svårt att möta efterfrågan, vilket ju är positivt! Vi hittade dock häromdagen och därför kommer här ett kycklingrecept denna vecka för er som gärna vill ha kyckling ibland. Vi brukar ju köpa hel kyckling i kyldisken, stycka och ta hand om de olika delarna till olika rätter. Delarna man inte vill använda denna vecka kan man enkelt stoppa i en fryspåse och använda senare. Det är inte svårt att stycka kyckling, bara man är lite bestämd så går det på några minuter! Det är trevligare att veta att man använt hela kycklingen istället för att bara köpa "godbitarna" och bidra till att andra bitar inte går åt. Kycklingen serveras med vintriga ugnsgrönsaker och en god tomatsås som också görs i ugn samt matkorn som vi tycker passar bra till. Receptet passar bra till att involvera barnen i att skaka kycklingbitarna i påse med mjöl och linda bacon kring dem. 

Ugnskycklingen kombinerar vi med ett riktigt favoritrecept som vi tror kommer bli en hit även hos er - vegetarisk lasagne som blir kanongod och är sprängfylld med nyttigheter. Laxgrytan kan serveras som soppa utan ris till (spä med lite extra vatten och kokosmjölk då eller skippa soppan denna vecka och kör en matig vintergryta istället!


För storkoket rekommenderas att dubbla laxgrytan, göra en vanlig stor gratängform med lasagne som räcker till 8 portioner samt, om man vill ha så mycket mat, göra antingen kycklingdelar i ugn av två Bosarpkycklingar (vanligtvis räcker ett övre lår, en kycklingklubba eller två övre vingar till en portion, vilket innebär att en kyckling ger ca 5 portioner, om man sparar filéerna, nedre vingarna samt skrovet till andra rätter). Kycklingen är godast färsk, laxgrytan och lasagnen kan sparas. Kycklingen behöver stå i ugnen en tid, och under den tiden kan man snabbt fixa lasagnen så att den är redo att komma in i ugnen under tiden som man äter kyckling. Efter middagen har man då fått rejält med mat som man kan lägga i matlådor. Vill man kan man vänta till en annan dag med att göra laxgrytan eftersom de andra två rätterna tar rätt mycket tid, och grytan går snabbt att sno ihop även på en vardag. 


I inlägget om PiMs veckomatsedel kan ni läsa mer om tankarna bakom matsedeln, portionsberäkning, tips om hur man värmer upp maten på ett bra sätt, mm. 

Allergier: Om man tar havregrädde och glutenfri redning till kycklingen klarar man sig från de flesta vanliga allergener på den rätten, kontrollera att ni tål matkorn och byt eventuellt till quinoa ifall ni är allergiska. Laxgrytan innehåller varken gluten eller mjölk, men obs att jordnötsolja för vissa är kraftigt allergiframkallande (vi har exempelvis förbud mot det i vårt lunchrum på jobbet). Lasagnen innehåller ju keso och ost på toppen, detta som kan bytas mot en mjölkfri sås om man vill och man behöver inte gratinera med ost alternativt ta en mjölkfri ost. Det finns säkerligen glutenfria lasagneplattor att köpa också. 

Köp två kycklingar och gör därmed ca 10 portioner av maträtten om ni vill slå på stort (eller bjuda på rätten kanske?), då har ni använt lårbitarna och övre vingarna och dessutom fått 4 filéer över, samt 4 kycklingvingar att grilla i ugn till en plockmatskväll samt 2 kycklingskrov att koka soppa på senare. Recept som kräver filéer och skrov kommer senare i veckomatsedeln, så lägg dessa i separata väl uppmärkta plastpåsar i frysen. 

Vegetarisk lasagne (8 portioner)
Laxgryta med rostade kokosflingor ovanpå
Receptet använder aubergine, soltorkade tomater, spenat och keso men passa på att kolla igenom frysen och kylen efter alla möjliga rester som skulle kunna slängas med i lasagnen. Se här finns tips på annat man kan slänga med i lasagnen! Livsmedelsverkets senaste pressmeddelande lät meddela att medelsvensken slänger så mycket mat att man skulle kunna spara ihop till en hel månads matbudget! 


Laxgryta med kokosmjölk (4-8 portioner)
Nyttigt med lax och kokosmjölk, servera utan ris som en soppa eller med ris ifall ni vill ha mer mat. Tänk på att byta grönsaker mot något mer säsongsbetonat än gröna bönor!

Lycka till med matlagningen!! Hör gärna av er med kommentarer eller i webbformuläret!

fredag 14 februari 2014

Hemgjord bar på nötter, frön och honung till vinterutflykterna

Hemgjord bar i burk med karta över pisterna i Chamonix.
Till vinterns utflykter passar det bra med en liten energibomb i form av en hemgjord 'bar' med nyttiga frön och nötter i. Visst blir det kaloririkt, men man får mycket energi av en liten bit och man bränner ju en hel del när man ränner runt ute i kylan. Liknande bars som man kan köpa i affären innehåller oftast en massa tillsatser för att försöka dra ner på de dyra ingredienserna (nötter, fröer och torkad frukt) och de bars som är bra kvalitet håller ofta ett mycket högt pris. Så passa på att göra egna bars en helg eller under sportlovet då ni kanske saknar julens bakande men inte vill frossa i mer kakor!

Receptet ger två burkar med lagom stora bars
Hemgjord vintersnack med nötter, frön och torkad frukt
Ger ca 30 bitar

2 gånger 100 g nötter eller mandlar (hasselnötter, valnötter, vad ni föredrar)
200 g torkad frukt (blanda gärna torkade aprikoser, dadlar, katrinplommon, fikon, testa Saltå kvarns!)
2 dl havregryn
2 dl solrosfrön
2 msk vaniljsocker
125 g smör
1,5 dl honung
En gratängform passar bra för smeten
1/2 dl socker
1 äggvita
2 msk rapsolja
1/2 tsk salt

Blanda smör, honung, socker och rapsolja i en kastrull och låt sjuda i 2-3 minuter under omrörning, låt svalna. Grovhacka nötter, skär torkad frukt i mindre bitar, och blanda detta med havregryn, solrosfrön, vaniljsocker och 1/2 tsk salt i en bunke. Klä en ugnsform med bakplåtspapper. Vispa ner äggvitan i smörblandningen som har svalnat, vänd sedan ner hela äggsmeten i grynblandningen och arbeta ihop. Häll smeten på bakplåtspappret och tryck ut den jämt i formen.

Grädda mitt i ugnen ca 40 minuter. Lägg på aluminiumfolie om det ser ut att bli bränt. Låt kakan svalna helt och skär i mindre portionsbitar, förvara gärna med bakplåtspapper emellan i en plåtburk.

tisdag 11 februari 2014

PiMs veckomatsedel: Vecka 8 - Lammgryta med dadlar och couscous, ugnsbakad röding och spenatsoppa

Kanske har en del av er sportlov nästa vecka och ska till fjällen? Passa då på att köpa fryst rödingfilé där och tillaga i ugn, det är mycket delikat! Är man hemma kan man köpa färsk röding i frysdisken eller leta efter fryst (eller byta ut mot en annan lämplig fisk, fråga i affären vad som är färskt för tillfället). Vi kör också en kanongod lammgryta som påminner om julen med saffran, kanel och dadlar i och som passar bra att göra i förväg och ta med på semester ifall man vill, ifall. Passa också på att utmana eventuella fördomar om spenat och hitta kanske en ny favoritsoppa packat med supernyttig spenat och dessutom billig och tokenkel att göra! Vill man ha ytterligare hjälp att planera maten för en sportlovsvecka kan man titta i detta inlägg

Vi rekommenderar att man äter rödingen färsk, grytan och soppan blir bara godare av att stå ihop sig. Sätt på lammet först, eftersom det ska koka länge, sedan kan man förbereda fisken och så hinner man göra soppan medan fisken är i ugnen. Har man liksom vi lammlåda i frysen kan man passa på att göra gryta på en rejäl bit med ben ifall man vill, har man tryckkokare kan man gärna använda den, annars kan bara göra långkok. Soppan passar bra som matlåda eftersom man inte behöver göra något färskt till, ett hårdkokt ägg eller getost är lätt att ha med sig till soppan och en knäckemacka med ost passar också bra till. 

Är ni rädda för att göra mat med spenat som ska återuppvärmas? Var inte det - följ bara de enkla reglerna om att se till att soppan håller rumstemperatur (20-60 grader) så lite tid som möjligt för att undanröja problem. När ni kokat färdigt soppan, kyl ner den direkt från kokande till kylskåpskall så snabbt som möjligt. Det är perfekt på vintern för då ställer man direkt ut den varma kastrullen utomhus och på någon timme har den svalnat och kan ställas in i kylskåp (undvik att ställa in i kylskåp varm om ni kan eftersom det kostar en massa energi i onödan...). När man sedan ska värma på soppan får man ta så mycket som man vet att man vill äta upp (lämna resten i kylen) och värma på ordentligt till nästan kokpunkten igen (värm gärna i kastrull och rör om ordentligt), ät sedan så fort den svalnat tillräckligt för att ätas (dvs. låt den inte stå framme och bli kall för att sedan värma på den igen och hålla på). 

I inlägget om PiMs veckomatsedel kan ni läsa mer om tankarna bakom matsedeln, portionsberäkning, tips om hur man värmer upp maten på ett bra sätt, mm. 

Allergier: Soppan kan göras på exempelvis havregrädde och glutenfri redning och man kan byta ägg i den mot getost om man är allergisk. Rödingen kan serveras med salsa istället för yoghurtsås, i övrigt är den gluten och äggfri. Lammgrytan är glutenfri och laktosfri och kan serveras med råris istället för couscous om man vill undvika gluten. 

Lammgryta med dadlar och fullkornscouscous,
6 portioner
 
Gör gärna på en rejäl bit lamm med ben där ni delar upp lammet i bitar men även lägger med benbiten, köttet på den kommer att lossna efter kokningen. Har ni inte tryckkokare så börja med att dubbla koktiden och kontrollera sedan att det är genomkokt och mustigt.

Spenatsoppa med hårdkokt ägg och knäckemacka,
8 portioner

Veckans spartips - denna soppa är riktigt billig och kompenserar för att de andra recepten innehåller färsk röding och saffran... Följ tipsen om spenat här ovan när ni tillagar.

Ugnsbakad röding med klyftpotatis och kall sås,
8 portioner

Det står inget direkt recept i inlägget, men det är mycket enkelt att lägga på citron på den färska fisken, krydda med salt, peppar och olja och lägga in den i ugnen i 20 minuter. Pressa sedan lite på citronskivorna så att de avger saften som ger fisken lite extra god smak. Klyftpotatisen ryms i en form under fisken så ugnen får jobba dubbelt även denna vecka. Såsen blir bara godare till nästa dag, men fisken får värmas varsamt (gärna i ugn igen faktiskt), i micron kan den blir torr och "sprängas".

Lycka till med matlagningen!! Hör gärna av er med kommentarer eller i webbformuläret!

söndag 9 februari 2014

Stugsemester i fjällen - veckoplanering med matinköp

Fjällröding - en delikatess som måste testas i fjällen!
Vi har ju nyligen varit på skidsemester som nämnts i ett tidigare inlägg och planerade i samband med det för en veckas vistelse med endast en mycket liten butik i närheten, med andra ord fick vi handla här hemma och ta med oss all mat i kassar och en kylväska. För att inte släpa på så många olika saker och för att kunna utnyttja skiddagarna till max utan onödigt mycket fixande med maten bestämde vi att alla skulle äta gröt med sylt samt kokt ägg till frukost, en stadig och god frukost inför en dag i backen som alla gillade. Därmed köpte vi med två paket fiberhavregryn, plockade med vår hemgjorda krusbärssylt och ett gäng ägg samt vår lilla äggkokare och frukosten var klar. Juice och kaffe till också förstås. På morgonen kokade Adrian (som alltid brukar fixa frukosten i vår familj) snabbt på en kastrull med gröt och satte på äggen och kaffet, och vips så stod frukosten på bordet.

Lunchen intogs alltid i en av restaurangerna i backen (vilket förstås är dyrt men värt det just när det gäller skidsemestrar tycker vi, särskilt i vecka 5 då liftarna bara hade öppet 9.30-15, eftersom det skulle gå åt för mycket tid till att fixa mat hemma och man gärna vill ha något varmt och stadigt i magen när det är rejält kallt ute). Men bor man nära backen finns förstås mycket pengar att spara på att exempelvis ha förberett en matig soppa som man bara kan värma på. Ofta kan restaurangerna i pisten vara riktigt usla med enbart mottagnigskök som serverar pommes frites till allt och steker på frysta halvfabrikat, då är det förstås inte så lyckat att betala massvis med pengar för att leva på sådan mat i en vecka. Vi hade dock tur i Ramundberget där vi var, för restaurang Solbrännet satsar på hemlagat hela vägen, med svenskt kött och kvalitetsingredienser samt rejäl salladsbuffé, rekommenderas varmt!

Fixa egen afterski med frasiga våfflor och irish coffee!
Vi sparade däremot pengar på att aldrig gå på någon after ski utan mysa i stugan med bastu och brasa samt våfflor och irish coffee. Vi tog med mjölk, mjöl, ägg och smör samt hjortronsylt, grädde och whiskey (det sistnämnda till irish coffeen) och vispade ihop en stor laddning våffelsmet som sedan stod sig i kylen i tre dagar. Varje eftermiddag riggade vi upp så att järnet kunde stå mitt på matbordet (ta med förlängningssladd och använd gärna dubbelvåffeljärn, det ingick i stugutrustningen om man frågade i vår stuga!) och drog på våfflor med hjortronsylt och grädde som passade utmärkt bra ihop med irish coffee.

Potatis i ugn med vitlökssmör
Vad gäller middagarna försökte vi planera så att det inte skulle bli alltför mycket matlagning och tyckte då att det kunde vara värt att äta samma rätt 2 ggr under veckan för att slippa laga mat varje dag. Vi tog med oss en färdig infryst gryta med lamm som tinade i kylen och räckte till 2 middagar, fryst renskav som också fick tina på vägen upp och sedan tillagades som en enkel men god renskavsgryta som också räckte två middagar. Sedan räknade vi med att hitta gott lokalt kött eller fisk eftersom det det brukar finnas gott om det i fjällen och tog med potatis, ärtor och broccoli som kunde fungera som tillbehör till det vi hittade.
Enkel kall sås till fisk

Mycket riktigt hittade vi superfin och jättegod rödingfilé som fångats lokalt och det blev en fantastiskt god fisk i ugn av den, med lite örtsalt, peppar, olja och citron på. Till detta gjorde vi klyftpotatis garnerat med vitlökssmör, och serverade med ärtor, kokt broccoli och en sås som rördes ihop på det som fanns i den lokala lilla affären - crème fraiche, färskost med gräslök, färsk salladslök och vitlök (riktigt gott faktiskt, man kan också ta rom och crème fraiche till en enkel fisksås).

Som extrarätt hade vi med oss ingredienser till den enkla pastan som beskrivits i ett tidigare inlägg, men det blev över av all annan mat så det blev aldrig aktuellt att äta pastan, istället gjorde vi åt broccolin till ena grytan och tog helt enkelt med bacon, pasta och ädelost hem igen (det är inga ingredienser det går någon nöd på under en vecka som tur är).

Utöver det som nämnts ovan hade vi med en del frukt till efterrätt och kan meddela att det behövdes inte mer mat, man blev mycket mätt och glad på tre rejäla mål mat samt afterski med våfflor trots intensiv skidåkning! Skriv gärna i kommentarerna om ni testar denna veckomeny och vad ni tyckte!

torsdag 6 februari 2014

Mat på stugsemestern - snabb, god och lyxig pasta på 5 ingredienser

Förra veckan var vi på skidsemester i Ramundberget (Härjedalen), och fick rejält med snö och inte så kallt som vi befarat, så det blev en riktigt härlig vecka. Att åka redan vecka 5 kan ju annars vara lite risky eftersom det riskerar att vara väldigt kallt och är ganska mörkt, men fördelarna med att åka i lågsäsong är också många - billiga stugor, stort utbud att välja mellan, extra rabatter, inga köer till liften, alltid fönsterbord i restaurangerna i backen, o.s.v. så när man har småbarn som ännu ej går i skola är det ju svårt att motstå. Freja som nu är drygt 2,5 år fick också testa skidor för första gången, hon tyckte det var jätteroligt och gjorde verkligen otroliga framsteg på bara tre dagar (tänk om man själv utvecklades i den takten!). 

Att bo i stuga på skidsemestern är ju supermysigt, men det kan vara lite vanskligt att veta vad man ska laga för mat som går snabbt, är mättande och inte kräver för många ingredienser som måste släpas upp i bil och riskerar att bli dåliga. Vi kan då varmt rekommendera denna pastarätt som är superbra för detta ändamål. Rätten är perfekt som "första kvällen i stugan-rätt" om man har tänkt att handla på en större affär nästa dag och bara vill ta med sig några få ingredienser för att snabbt svänga ihop något första kvällen. Den passar också bra som en sista-kvällen-rätt, eller en "nöd-rätt" om man står utan mat mot slutet av semestern och behöver fixa något av några få ingredienser utan att det ska bli en massa rester kvar. Kan man bara köpa 5 ingredienser: 1 paket tagliatelle, 1-2 paket bacon, 1 broccoli, 1 paket ädelost och kanske en förpackning körsbärstomater, och har tillgång till olivolja, salt och svartpeppar samt en kastrull och en stekpanna kan man fixa denna rätt! En flaska rött vin till och middagen är en liten fest, smakerna gifter sig superfint ihop i denna goda rätt. Att det går supersnabbt att laga och blir minimalt med disk är ju inte heller en nackdel.... 

Pasta med ädelost, bacon och broccoli
 4 portioner

1-2 paket bacon
1 paket ädelost (ca 140 g)
1 stor broccoli
1 paket körsbärstomater
1 paket tagliatelle (gärna Ica I love Eco)

Koka upp vatten i en stor kastrull och salta i vattnet. Skölj och bukettera broccolin, skala stammen och skär även den i slantar. Lägg i broccolin i vattnet i några minuter, kontrollera att den är krispig men inte rå. Stek under tiden bacon (klipp rakt ner i pannan med kökssax, inget extra fett behövs). När broccolin är klar, häll inte bort vattnet utan fiska upp broccolin med hålslev eller pastaslev och tillsätt eventuellt mer vatten, koka upp. Tillsätt pastan när vattnet kokar ordentligt (vattnet är svagt grönt av broccolin, extra bra att koka pastan i det nyttiga broccolivattnet). Dela ädelosten i mindre bitar, halvera körsbärstomaterna. Lägg upp den färdiga pastan på en tallrik, varva med smulad blåmögelost, baconbitar, broccolibuketter och dekorera överst med körsbärstomater. Servera genast, då pasta ska ätas rykande färsk!

tisdag 4 februari 2014

PiMs veckomatsedel: Vecka 7 - Lax i ugn med yoghurtsås, italiensk bönsoppa med lyxkrutonger broccoligratäng!

Vecka 7, 2014
Lax i ugn, matvetemix, ärtor och yoghurtsås
Denna vecka drar vi igång ugnen igen och låter den dubbelarbeta med två rätter. Efter förra veckans renköttslyxande blir det extra lite kött i denna veckas matsedel, endast två paket bacon totalt i veckans 3 storkok (ok, ni kan ta 3 ifall ni vill). Vi tar eventuellt igen det senare om det blir lite extra kött någon vecka, och istället fixar vi god lax i ugn med en nyttig yoghurtsås, samt extra lyxiga krutonger till en enkel italiensk bönsoppa. Lite hälsotema blir det således denna vecka (såhär i Februari ska man ju fasta enligt gammal tradition, vi brukar äta lite extra hälsosamt istället). Extra mycket nyttigheter alltså, med supermat i form av lax, tomat, bladspenat, yoghurt, lök, baljväxter, vitlök, nötter, broccoli och purjo. Läs gärna i laxreceptet varför det är extra bra att äta lax under vintern!

Dessa tre rätter går snabbt att laga tillsammans. Vi rekommenderar att man börjar med att koka broccoli till gratängen, tar upp den med hålslev, kokar pastan i samma vatten under tiden som man steker bacon och hackar purjo. När man hinner kan man salta, peppra och ha citronskivor på laxen och skjutsa in i ugnen med ugnstermometer samtidigt som man börjar koka matvete och rör ihop yoghurtsåsen. Hacka sedan lök, stek och häll på ingredienserna till cannellinibönsoppan som sedan får koka ihop och kylas av. När laxen är färdig att ätas borde broccoligratängen vara ihopmonterad och redo för ugnen. Den får också kylas ner snabbt när den är klar och stå ihop sig till en senare dag. När soppan ska ätas får man sedan göra färska krutonger, vilket blir överlägset godast, men vill man ta med krutonger i en burk till matlåda dagen efter att man ätit soppan till middag går det inte heller av för hackor. Snåla inte på godsakerna till krutongerna och vi garanterar i princip att ni får en ny favoritsoppa!

I inlägget om PiMs veckomatsedel kan ni läsa mer om tankarna bakom matsedeln, portionsberäkning, tips om hur man värmer upp maten på ett bra sätt, mm. 


Allergier: Cannellinibönsoppan är laktosfri, fundera på att ta bort parmesan om du är mjölkproteinallergisk och skippa brödkrutongerna om du är glutenallergiker. Broccoligratängen kan göras utan pasta, och kan göras med havregrädde och mjölkfri ost om man vill testa. Till laxen kan man välja exempelvis quinoa istället för matvete om man vill undvika gluten och kanske göra en salsa istället för yoghurtsås. 

Lax i ugn, matvetemix och yoghurtsås (4-8 portioner) Receptet är för 4 portioner, men det går ju förstås att laga 6 eller 8 portioner också. Hur mycket av laxen man gör är upp till var och en, vissa tycker inte att det blir gott att värma ugnsgrillad lax någon dag senare. Vi tycker inte att det blir något problem om man värmer varsamt i micro eller ugn. Ät upp rätten inom 3 dagar, det blir inte lika gott att låta den stå till slutet på veckan (medan de andra rätterna inte alls tar stryk av att stå i kylen).

Broccoligratäng med purjo, majs, pasta och bacon (4-8 portioner) Har man två gratängformar kan man passa på att göra två portioner av broccoligratängen när man ändå håller på och ha drygt 8 portioner mat. Den fungerar utmärkt som matlåda eftersom det bara behövs en låda för att ta med maten och den blir god uppvärmd. Har man grillfunktion på micron kan man lyxa lite genom att använda den så osten blir extra gratinerad. Ska man servera gratängen som middag rekommenderar vi att man värmer i ugn eller micro med grilleffekt så att gratineringen får nytt liv.

Supersoppan med världens godaste krutonger!
Cannellinibönsoppa (6-8 portioner) Detta är en av våra absoluta favoriträtter här hemma och en soppa vi gärna bjuder på när vi får lunchbesök, den har alltid blivit mäkta populär! Så gör minst 6 portioner eftersom det är så enkelt att göra en ordentlig sats! Kanske undrar ni vad cannellinibönor är och hur ni ska få tag på det, men kolla bara bland bönburkarna i er mataffär så är chansen stor att ni hittar dem! Komplettera gärna med stora vita bönor i soppan också. Soppan står sig lätt i kylen i flera dagar, men krutongerna är lyxigast att göra helt färska och krispiga. 

Lycka till i köket! Veckomatsedel för vecka 8 publiceras tisdag vecka 7. 

torsdag 30 januari 2014

Vegetariska dagen 1:a februari

Den 1:a februari är vegetariska dagen, så passa på att testa någon god vegetarisk rätt från bloggen! Bara tryck på etiketten "vegetariskt" här bredvid så får ni upp många goda recept som är, eller enkelt kan göras, vegetariska. Vi har många favoriter som är enkla att göra, bland annat flera soppor, pestopasta, lasagne, cannelloni och hummus.

Angående vegetarisk mat så förespråkar vi ju inte att man måste låta bli allt kött men att man kan försöka hålla det på en hållbar och hälsosam nivå och vi uppmuntrar gärna till att testa vegetariska rätter eller addera mer grönsaker till maten generellt. Som tur är verkar intresset för vegetariskt öka och många vill gärna testa, men det finns förstås alltid de som tycker att det inte är 'riktig' mat så fort man inte äter kött vareviga måltid, senaste exemplet på det är LRFs Nyköpingssektion som tydligen tycker det är väldigt provocerande att en skola vill införa en vegetarisk dag. Okunskapen om argumenten mot överdriven köttkonsumtion som uppvisas av deras representant i intervjun är riktigt pinsam. De är inte ensamma om att överskatta  hur mycket protein kroppen behöver, det går utmärkt att äta kött relativt sällan och ändå inte behöva fundera mer kring hur man ska få i sig protein som helvegetariener kan behöva göra. Svenska ungdomars huvudproblem är snarare att de får i sig för mycket fett och socker och för lite vitaminer och grönsaker. Livsmedelsverket är tydliga med att det inte finns fog för att äta så mycket kött som vi gör i Sverige idag (ca 85 g/dag/person) ur hälsosynpunkt, tvärtom framhåller de cancerriskerna med hög köttkonsumtion. Att satsa på max 50 g/dag är en mycket mer hållbar nivå.

Dessutom är problemet med kornas utsläpp av metangaser (som inte går att jämföra med människors) inte det enda problemet med vår överkonsumtion av kött utan huvudproblemet är att det går åt mycket mer energi till att producera kött än till spannmål och grönsaker, samt att det blir mycket högre koldioxidutsläpp av köttproduktion än av motsvarande vegetabilisk proteinproduktion (se Livsmedelsverkets länk ovan). Det spelar också stor roll vilket kött vi väljer, ekologiskt naturbeteskött och viltkött ska inte utfodras med importerat kraftfoder från Brasilien. Det finns även kyckling och gris som är uppfödd på hållbart foder men detta kan vara lite jobbigare att få tag på. Börja på din lokala Reko-ring (sök på facebook) eller tex på Gårdssällskapet. Vi bör ju som bekant försöka hushålla med energi och resurser så gott vi kan så att det finns kvar någonting även till kommande generationer, och kraftigt minska våra koldioxidutsläpp. Och då blir det onödigt äta så mycket kött att det är långt över rekommendationerna för god hälsa, eller hur?

Det är väl en bra anledning att testa ett nytt vego-recept imorgon!

tisdag 28 januari 2014

PiMs veckomatsedel: Vecka 6 - Renskavsgryta, asiatiska fiskbollar och enkel broccolisoppa med getost!

Vecka 6, 2014
Eftersom det är lite kylslaget och vintrigt ute far tankarna norrut och vi blev sugna på renskavsgryta här hemma. Hoppas ni känner likadant! Vi parar den med kanongoda asiatiska fiskbollar, som inte är lika mekiga att göra som köttbullar eftersom man skedar i bollar i såsen och låter de koka istället för att steka. Vi uppmanar dessutom er att handla opportunistiskt och köpa squash/zucchini eller broccoli och göra soppa på när ni ser vad som ser bra ut i affären (i receptet nämner vi att vi brukar "rädda" ekologiska grönsaker som börjar se lite ledsna ut och dessutom då får dem för halva priset, testa ni också!). Soppan är busenkel att koka på bredvid resten av maten och blir mycket god med fetaost eller getost i!


Zuccinisoppa med getost och timjan
De tre rätterna passar bra att laga samtidigt eftersom det är en hel del ställtid vid spisen då saker ska steka, koka upp och puttra i olika omgångar, då kan man lika gärna röra i flera pannor och grytor (om man inte blir stressad - tänk på att man alltid kan ta en gryta bort från spisen ett tag om man inte hinner med att kolla den just då). Renskavsgrytan och soppan blir bara godare av att stå ihop sig någon dag, fiskbollarna är därför den rätt som vi skulle servera direkt i samband med storkoket. Om man gör matlådor av fiskbollarna så tänk på att såsen och riset inte ska blanda sig för mycket för riset suger upp såsen och blir "överkokt" av det samtidigt som man får för lite sås till fiskbollarna. 

Fiskbollar i kokossås med morot och paprika
Om ni nu har lagat storkok i flera veckor kanske ni har fryst in lite mat som inte gått åt de tidigare veckorna - kanske lite chili, köttfärssås eller soppa? Passa på att ta fram en matlåda och frys in en portion av veckans soppa eller gryta istället, för att få mer variation!

Allergier - Broccolisoppan blir faktiskt god även om man utesluter mjölkprodukter helt eftersom kikärtorna ger den konsistens, men man kan också använda havrebaserad matlagningsgrädde. Istället för getost kan man fixa lite krutonger om man vill. Även i renskavsgrytan kan man förstås ta havregrädde, här är det dock synd på ädelosten för den intolerante, eftersom den ger en extra dimension till rätten (om man tycker om ädelost förstås...) I fiskbollarna finns det både ägg, grädde och ströbröd, men det går säkert bra att utesluta ströbröd och ta mer potatismjöl istället, även ägg och grädde kan man säkert ersätta men får nog då fippla en del för att få till en bra konsistens, det är tyvärr inget vi testat och kan ge några tips på, men prova gärna och meddela oss!

Zucchini- eller Broccolisoppa med fetaost eller getost (6 portioner). Byt 1 kg zucchini mot motsvarande mängd broccoli om ni hittar det istället i affären (om ni sparat stjälkar i frysen när ni använt broccolibuketter är det dags att ha i dem nu!), och undvik tristess genom att variera med fetaost och getost i soppan, eller testa krutonger. Soppan är extra matig i och med kikärtorna. 

Asiatiska fiskbollar med ris (8 portioner) Ett favoritrecept här hemma som vi brukar längta till! Gör gärna en stor sats, den kommer att gå åt, men räkna med att behöva koka bollarna i flera omgångar och att det kan ta ett tag mellan varven, perfekt då att hålla på med annan mat under tiden! 

Norrländsk renskavsgryta med ädelost (4-8 portioner) Dubbla gärna receptet, det är enkelt i och med att det är en gryta, och ni har 8 portioner lyxig renskavsgryta att njuta av, eller frysa in. Nu får man lön för mödan om man plockat svamp och torkat eller fryst in, annars kan man förstås ta annan svamp än kantareller. I receptet skriver vi att det är gott med ris till, men om man följer veckomatsedeln rekommenderar vi istället pressad potatis till eftersom fiskbollarna med fördel serveras med ris!

Lycka till med matlagningen, skriv gärna kommentar eller skicka meddelande via formuläret!

tisdag 21 januari 2014

PiMs Veckomatsedel: Vecka 5 - Grekisk lammfärslimpa, italiensk cannelloni och thailändsk soppa

Vecka 5, 2014
Denna vecka slår vi på ugnen och passar på att laga två rätter i den samtidigt som vi drömmer oss bort mot varmare breddgrader med lite enklare rätter denna vecka. Vi testar en köttfärslimpa på lammfärs som doftar av medelhavet med soltorkade tomater, oliver, fetaost, rödlök och vitlök i smeten och en superenkel italiensk cannelloni med färska pastaplattor och smarriga fyllningar, så enkel att barnen kan ansvara för denna rätt! Dessutom tar vi en tripp till Thailand och gör en kryddig soppa med nudlar och räkor, uppmjukad av favoritingrediensen kokosmjölk. Supermaten vi får i oss är rikligt med uppvärmd tomat, räkor, yoghurt, apelsin, oliver och både färsk och tillagad lök. Välj också gärna bladspenat till cannellonin.
Köttfärslimpa med ugnsrostad potatis och zucchini,
serveras med tsatsiki och sallad.


Man kan enkelt anpassa veckans matsedel för hur många portioner man vill göra, lammfärslimpan blir 8 portioner om man gör den i en vanlig brödform, cannellonireceptet till 4 pers kan man med fördel dubbla och då använda två gratängformar som man ställer in i ugnen samtidigt och växlar efter halva tiden så att båda får fin gratinerad yta. Grundreceptet till soppan blir 6 portioner, vilket kanske räcker om det mest är de vuxna i familjen som ska äta av den lite starkare soppan som luncher. De två ugnsrecepten ska ju helst göras samtidigt för att utnyttja att man redan satt på ugnen, under tiden som köttfärslimpa och klyftpotatis är i ugnen kan man enkelt svänga ihop cannellonin och sedan medan man äter middag (köttfärslimpan blir en riktigt lyxig söndagsmiddag) kan pastan stå och gratinera i ugnen. Ta ut när den är nästan 100% färdig, kyl av den snabbt och när man sedan ska servera middag kan den värmas i ugn på 100 grader eller i micro med grilleffekt, då blir den som om den var helt nygjord. Soppan blir också godare av att stå ihop sig någon dag, men tillsätt nudlarna och räkorna när den värms upp. 

I inlägget om PiMs veckomatsedel kan ni läsa mer om tankarna bakom matsedeln, portionsberäkning, tips om hur man värmer upp maten på ett bra sätt, mm. 


Allergier: För att anpassa veckans rätter till laktosfritt eller mjölkfritt måste man göra något annat tillbehör till köttfärslimpan än tsatsiki (kanske klarar man sig bra utan tillbehör, eller gör en skysås av något slag), och fundera på om man behöver utesluta eller byta ut fetaosten och gratängosten till andra alternativ. Använd glutenfri pasta och risnudlar eller byt ut cannelloni mot en annan vegetarisk rätt och skippa nudlarna i soppan. . Kontrollera också redningar och tillbehör så att de är fria från eventuella allergener.


Köttfärslimpa i en vanlig brödform, redo för ugnen.
Lammfärslimpa med medelhavssmaker och klyftpotatis samt tsatsiki (8 portioner) Man kan förstås göra köttfärslimpan med nötfärs eller blandfärs, men vi hoppas att många av er vill testa lammfärsen, dels för att vi kan behöva äta mer lamm än vad vi gör och dels för att det passar så bra ihop med de övriga ingredienserna i köttfärslimpan samt tillbehören. En riktigt mustig köttfärslimpa är perfekt när barnen är sugna på hemrullade köttbullar men man inte orkar med allt mekande och stekande och vill dryga ut med olika grönsaker i smeten. För att fullända känslan ska rätten gärna serveras med klyftpotatis, tsatsiki och grekisk sallad, men såhär på vintern kan man nöja sig med lite körsbärstomater, oliver, fetaost och rödlök och skippa gurkan. Vill ni testa att skippa gurkan även i tsatsikin kan man med fördel byta ut den mot fänkål (se här) Receptet på köttfärslimpan blir 8 portioner, och ifall man vill kan man planera för att variera tillbehören - kanske göra klyftpotatis till hälften och potatisgratäng till resten, eller skippa potatisen när rätten äts som lunch och istället ha bröd, tsatsiki och sallad.

Cannelloni, drygt 4 portioner i en gratängform
Cannelloni med vegetarisk fyllning (4-8 portioner). Receptet innehåller förslag på olika fyllningar, testa att göra flera olika eller välj en, men för att passa in i veckomatsedelns tema med en kötträtt en fisk/skadjursrätt och en vegetarisk rätt bör man välja en vegetarisk fyllning. Gör man en gratängform med cannelloni räcker det till drygt 4 portioner om den serveras med sallad, men det är också enkelt att dubbla receptet och göra två gratängformar. Ställ då in dem samtidigt men byt efter halva tiden mellan uppe och nere (passa på att vrida 180 grader på formen också) så att de blir mer jämt tillagade. 

Thaisoppa med nudlar, stekt svamp och räkor
Thaisoppa med nudlar och räkor (6 portioner) Gör gärna receptet med både nudlar och räkor för att få det matigare. Var försiktig med currypastan om barnen också ska äta. Tillsätt nudlar, räkor och svamp först när ni ska äta rätten (nudlarna kan dock kokas i förväg, spolas direkt med kallt vatten och förvaras i burk tills det är dags att tillsätta dem i den heta soppan mot slutet av uppvärmningen. OBS - köp ekologiska räkor om ni kan, Änglamark har fina räkor. Anledningen är att odlade räkor har mycket stor miljö- och social påverkan i fattiga länder och att viltfångade räkor oftast fångas med bottentrålning där räkorna står får några få procent av fångsten medan resten slängs tillbaka överbord men överlever sällan. Det är ett enormt resursslöseri. Så ta hellre några räkor mindre i soppan men satsa på ekologiska. Och om man bara ska ha några stycken var, som i denna soppa, kanske man kan satsa på att handskala dem själv, det blir godare, rom kan tillsättas i soppan, och man slipper bidra till att räkor från nordatlanten skeppas till exempelvis Litauen, eller ännu värre, till Marocko eller Tunisien för att handskalas innan de skeppas till Sverige...


Lycka till i köket! Vi har förstått att det är svårt för vissa att skriva feedback i kommentarsfältet, tråkigt, vi jobbar på det! Kontakta oss gärna via formuläret på webbsidan istället om ni har kommentarer! Veckomatsedel för vecka 6 publiceras tisdag vecka 5. 

fredag 17 januari 2014

Ekologiskt kontra gedigen konsumentinformation?

Naturskyddsföreningen hade i dagarna en uppmärksammad facebook-kampanj om att välja ekologiskt där de exemplifierade med eko-gräddfil och listade en lång rad problem med den o-ekologiska gräddfilen där man pratade om att korna matades med soja från Latinamerika som besprutats med bekämpningsmedel som är otillåtna i Sverige och att ekobonden sprider ut kornas gödsel på sin mark, osv. Genast fick man mothugg från svenska bönder som inte odlar ekologiskt men som ändå inte matar korna med soja hela tiden och det påpekades att det är lag i Sverige på att bönder måste sprida ut sin gödsel på markerna, eko-bonde eller inte. På deras hemsida för kampanjen "byt till eko" finns flera korta texter och en liten film om eko som inte riktigt håller måttet eftersom de är alldeles för kraftigt förenklade, till den grad att de blir missvisande. Detta är lite synd, eftersom i grund och botten stämmer sakerna de skriver om i hög grad och baseras på forskning. Man öppnar alltså upp sig för dräpande kritik genom att generalisera så kraftigt och uttala sig så kategoriskt, och man passar alltför perfekt in i en myt om de knäppa miljövännerna, när den enkla sanningen i lite mer nyanserad form borde räcka för att få många att välja ekologiskt. Som forskare tycker jag (Flora) att trots att jag är övertygad om att det är bäst för oss på väldigt många sätt om vi går över mer till ekologiskt, att det blir problematiskt med så onyanserade propaganda-artade kampanjer och att pressavdelningen på Naturskyddsföreningen skulle kunna tagga ner lite och ge folk lite cred för att de faktiskt kan ta till sig lite mer nyanserad information och välja ekologiskt ändå.

När vi diskuterade vidare kring detta här hemma kom vi fram till att det som kanske är mest synd är att det ryms ett väldigt stort spann inom den "konventionella" (eller o-ekologiska som de kallar det) odlingen/djurhållningen och att nyanserna inom det spannet förblir osynligt för konsumenten. Det som inte är eko/KRAV-märkt kan vara alltifrån riktigt bra produkter som är nästintill lika bra eller till och med i vissa fall bättre miljö, klimat och hälsomässigt än ekologiska produkter, till den värsta sortens superbesprutade, miljöförstörande klimatboveri.

Konsumenterna skulle behöva mycket mer information än vad man kan få genom eko-märkningen. På mat som på något sätt är "sammansatt", exempelvis bröd, ost, skinka etc. så måste man ju numera skriva ut ingredienslistan enligt noggranna föreskrifter, man ska ange köttprocent i korv, märka ut tillsatser och så vidare. Men "rena" produkter, såsom frukt, grönsaker, kött och fisk vet konsumenten fortfarande väldigt lite om. Eko-märkningar och ursprungsbeteckningar är egentligen det enda vi har att gå efter. Om man inte har råd, kan eller vill köpa en ekologisk produkt, om den är slut eller är halvrutten eller inte finns, och man fortfarande vill välja en icke-ekologisk produkt som man hoppas ska vara så miljövänlig som möjligt, ja då har man inte mycket chans att kunna göra en bedömning av vad som är bäst. Och ska man välja ekologiskt som transporterats jättelångt, eller kan en svensk gurka vara relativt obesprutad egentligen? När det publiceras listor på de mest och minst besprutade grödorna inser man hur lite koll man har som konsument egentligen, hur sjutton ska man kunna veta att vindruvor ofta är rena giftbomber men att avokado är relativt lite besprutade?

Men, tänk om konsumenterna kunde få mycket mer information även vad gällde frukt, grönt, fisk och kött? Istället för att bara få veta om tomaterna är ekologiska eller inte och om ursprungslandet är Italien eller Sverige, så kunde man få reda på hur mycket bekämpningsmedel som sprutats på dem, hur mycket konstgödsel som använts per kvadratmeter, hur långt de transporterats i kilometer och på vilket sätt, samt om de utsatts för någon slags efterbehandling eller inte.

Vilka tomater ska man välja till tomatsalladen?
Tänk tanken, att du en dag i oktober (vi kan säga att det är den 21 oktober) står i affären och är sugen på att göra tomatsallad. Du tittar på två liknande högar med tomater, men så står det på skylten bredvid följande information

Tomater, 31 kr/kg
Sort: Alba
Odlade: Grens gård, Skåne, Sverige
Bekämpningsmedel: inga
Enbart naturgödsel
Skördade: 17 oktober 
Tranport: lastbil, 627 km
Övrig behandling: ingen

Tomater, 19.90 kr/kg
Sort: Angelfire
Odlade: Monte Amiata, Piemonte, Italen
Bekämpningsmedel: Procymidon, 1 kg/ha, 4 tillfällen; Klortalonil, 2 kg/ha, 5 tillfällen; bitertanol, 2,5 kg/ha, 3 tillfällen, Cyprodinil, 0,5 kg/ha, 6 tillfällen; Pyrimetanil, 1,5 kg/ha, 4 tillfällen, Pyridaben, 1 kg/ha, 2 tillfällen.
Konstgödsel NPK, 2 kg/ha, 3 tillfällen
Skördade: 3 september 
Transport: flygtransport, 2350 km.
Övrig behandling: etylengas

Blir det inte ganska uppenbart för vem som helst vad det är man betalar för när man betalar 11,10 kr mer per kilo för den första typen av tomater när man kan läsa på en sådan skylt? Då behöver man inte ens bry sig särskilt mycket om ifall den första tomattypen är ekologiskt märkt eller inte, man kan bestämma sig för att detta duger bra för mig. Vore inte det skönt om det vore lag på att ge sådan information?

Och ja, jag inser att det är svårt att genomföra praktiskt när en uppköpare i praktiken köper från många gårdar som spridit ut många slags medel och hur ska man beräkna transport i kilometer när det är från olika platser till centrallager till enskilda butiker o.s.v. och nej, texten ovan ska inte ses som om det är ett typexempel för ekologisk eller o-ekologisk tomatodling eftersom jag bara försökte skriva ett exempel utan att vara särskilt insatt i kommersiell tomatodling, men ändå. Även ingrediensförteckningarna och kaloriberäkningarna etc. som nu är standard på vissa typer av livsmedel var säkert inte lätta att göra till en början, men man lyckades och efterhand har det blivit lätt när rutinerna satt sig. Så tänk om man skulle kunna få chans till en sådan konsumentmakt någon gång i framtiden... det vore något att skapa visioner om.

torsdag 16 januari 2014

Baka med småbarn - små utflyktsscones (ungerska pogácsa)

Barn älskar ju ofta att baka, vilket inte minst vi börjar märka med lilla Freja som nu är drygt 2,5 år. Det har blivit ett stående inslag bland aktiviteterna, men nu efter jul kanske man inte hela tiden vill baka olika sötsaker.

Då kan det vara läge att dessa ungerska små pogácsa (kallade "pogi") som är som små salta mini-scones med keso eller potatis i. De är godast helt färska men fungerar också bra de närmaste dagarna som mellanmål på vinterutflykten, eller istället för macka till en värmande soppa. Receptet kommer från Frejas mormor, som brukar baka dessa med Freja när hon är där och hälsar på. Det är kul för barn att vara med och ta ut de små kakorna med mått och sedan kan de vara med och pensla varje pogi.

Nygräddade små pogi!
Pogácsa (pogi) med keso 

250 gr keso (bearbetad gärna lite med mixerstav tills den blir slät)
250 gr smör
250 gr mjöl
1 tsk salt

Ovanpå:
ägg, kummin och ost

Arbeta ihop mjöl och smör med fingertopparna. Tillsätt keso och salt och bearbeta degen tills den är jämn och går att kavla ut. Om man vill göra på traditionellt ungerskt vis kan man kavla ut, vika ihop och låta vila 15 minuter, upprepa detta och låta vila 15 minuter igen och sedan börja med att ta ut rundlar med form. Det blir gott ändå, även om man skippar detta moment!

Kavla ut degen till en rektangel, ca 1,5-2 cm tjock. Ta ut små runda former eller använd någon annan form, exempelvis en liten pepparkaksform. Pensla med uppvispat ägg och strö över lite ost (och gärna lite hel kummin).

Grädda i 175 grader i ca 30 minuter.
Mormor och Freja bakar pogi, penslar dem noga!


Pogácsa med potatis

250 gr kokt potatis (pressad)
250 gr smör
250 gr mjöl
1 ägg
1 tsk salt

Ovanpå: ägg, ost och kummin

Arbeta ihop den kallnade och pressade potatisen med mjöl, smör, ägg och salt tills det blir en deg som kan kavlas ut. Kavla ut den till en rektangel ca 1.5-2 cm tjock, vik den och kavla ut igen (två gånger efter varandra, utan att vila emellan) och vik den igen, låt den vila den på en kall plats 3-4 timmar.

Kavla ut degen till en rektangel, ca 1,5-2 cm tjock. Ta ut små runda former eller använd någon annan form, exempelvis en liten pepparkaksform. Pensla med uppvispat ägg och strö över lite ost (och gärna lite hel kummin).

Grädda i 175 grader i ca 30 minuter.

tisdag 14 januari 2014

PiMs veckomatsedel: Vecka 4 - Asiatisk fiskgryta, mustig linssoppa och köttfärssås med extra grönsaker!

Vecka 4, 2014: 
Asiatisk fiskgryta med linser och kokosmjölk
Denna vecka använder vi upp rester från ingefäran som användes i woken förra veckan i en supergod och nyttig asiatisk fiskgryta med linser och kokosmjölk (som vi ofta använder eftersom det innehåller väldigt bra fett och är mättande och gott). Vi testar också att göra köttfärssås med extra mycket grönsaker i och använder även linserna i en mustig linssoppa med rotfrukter som värmer gott i kylan. Samtliga rätter passar utmärkt att laga på en gång och blir bara godare av att stå ihop sig några dagar - mer tid över för kvällsmys och aktiviteter som livar upp i mörkret under vinterkvällarna! Hör gärna av er med kommentarer - vad tyckte barnen om den grönare köttfärssåsen? Hur funkade det att laga rätterna som storkok? Det går förresten utmärkt att göra fiskgrytan i en wok, om man saknar tre stora kastruller att göra grytor/soppor i.
Fullkorspasta med köttfärssås

Väljer man att göra alla tre rätter denna vecka får man hela 24 portioner mat, vilket kanske är väl mycket för vissa familjer. Då rekommenderar vi att man passar på att frysa in köttfärssås eller linssoppa för att ha som reservmatlådor för framtiden. Linssoppa och köttfärssås passar bäst att göra samtidigt om man vill göra två på en gång, eftersom det är flera ingredienser som är gemensamma. Fiskgrytan är rätten som passar bäst att äta av direkt när man lagat, de andra vinner båda på att stå ihop sig.

I inlägget om PiMs veckomatsedel kan ni läsa mer om tankarna bakom matsedeln, portionsberäkning, tips om hur man värmer upp maten på ett bra sätt, mm. I första veckomatsedeln ger vi tips på hur man kan försöka fördela maträtterna över veckan så att det inte blir samma rätt två gånger per dag. 

Allergier: samtliga rätter är laktosfria/mjölkfria även denna vecka. Gluten finns ju i pasta, men om man tycker om glutenfri pasta kan mat ta det istället, eller byta ut pastarätten mot något annat, slå på etiketten glutenfritt. Kontrollera också redningar och tillbehör så att de är fria från allergener. Samtliga rätter borde också vara äggfria om man inte har någon mycket skum buljong (kontrollera vid behov).


Asiatisk fiskgryta (8 portioner) med ingefära, linser och kokosmjölk. Denna spännande gryta innehåller linser, vilket är lite ovanligt men gott! Om man vill göra helt vegetariskt (vegansk!) variant av denna kan man utesluta fisk till förmån för mer linser och kanske svamp. Rätten lagades under hösten första gången och därför ingår körsbärstomater och sockerärtor i den, det blir gott men de är inte direkt i säsong nu under vintern. Vi hittade faktiskt ekologiska körsbärstomater som var riktigt goda och dessutom sockerärtor som kom från Holland och inte flygits in från Kenya när vi provlagade denna rätt i helgen, men ändå är det lite onödigt att vräka på med mycket ingredienser som måste odlas i växthus. Det man kan göra är att man blandar ner sockerärtor ena gången man äter av rätten och tomater andra gången, samt cashewnötter tredje gången för att variera sig och inte göra åt för mycket grönsaker som inte är i säsong. Samtliga dessa tre ingredienser blandas med fördel i först när man värmer på maten ifall man har gjort den i förväg.

Mustig linssoppa med rotfrukter
Pasta med köttfärssås (8 portioner)  denna gamla hederliga rätt blir i vårt tycke mycket godare när man har i många olika grönsaker, exempelvis majs, morot, paprika och selleri. Blir ni trötta på köttfärsåsen går det utmärkt att frysa in den, och den blir bara godare om den står några dagar. Variera genom att servera med olika sorters pasta, exempelvis fullkornsfarfalle eller spaghetti, eller servera med matvete eller mathavre någon dag. Riv gärna över parmesan eller ha på finhackad persilja. Vill man göra vegetariskt sås är det enkelt fixat med vegofärs, krydda då gärna lite extra.

Mustig lättlagad linssoppa (8 portioner) - en riktig favoritsoppa här hemma. Variera med macka till någon dag och dekorera gärna med persilja. Soppan passar utmärkt som lunchsoppa nu när det är så kallt och ruggigt ute!

Lycka till i köket! Vi har förstått att det är svårt för vissa att skriva feedback i kommentarsfältet, vi jobbar på att kolla upp det! Veckomatsedel för vecka 5 publiceras tisdag vecka 4. 

lördag 11 januari 2014

Resträddaren nr 3 : Lasagne!

Vi har ju haft en liten drive här på bloggen om att inte slänga mat med tips på vad man kan göra av rester och uppmärksammat "resträtter" som pyttipanna och stekt ris. Här kommer tredje resträtten, från Italien denna gång, i form av lasagne. Många kanske anser att man ska följa ett specifikt recept när man gör lasagne, men vi menar att lasagne är en klassisk resträtt där man kan göra ta alla möjliga tråkiga rester man kan tänkas ha hemma, lägga lite lasagneplattor emellan, strö över ost och gratinera. Vips, har man en god rätt istället för tråkiga rester!

Man tager vad man haver - lasagnebygge
Häromdagen hade vi just en sådan situation här hemma. Vi hade lite tomatsås över från att ha ätit kyckling med tomatsås, samt en del redan ugnsstekt palsternacka och morot. Lite överbliven rödlök hade vi också och en del keso som behövde göras åt. När vi var och handlade såg vi dessutom några stackars ekologiska zucchins som låg och såg ledsna ut (man brukar få köpa dem för halva priset då om man frågar, det är inget fel på dem om man skär bort det som ser lite fult ut). Någon gång innan jul hade vi gjort alldeles för mycket köttfärsås,så vi hade lite i frysen och under julen fick vi dessutom över bladspenat som vi också stoppade i frysen.

Spenaten tinade vi och stekte i stekpanna med lite vitlök, fräste på även rödlök och zucchinibitar och sedan lagrade vi köttfärssås, tomatsås, lök, zucchini och spenat med lasagneplattor och keso, hyvlade på ost ovanpå och plötsligt hade vi en hel ugnsform med lasagne, fast resterna först såg ut som någon ynka bit här och där! Lite koka soppa på en spik kändes det som!

Här hittar ni annars ett recept på vegetarisk lasagne här ifall ni inte har en massa rester hemma men blev sugna på lasagne (och ja, man får förstås ha köttfärs i tomatsåsen om man vill också). Bon apétit!