tisdag 11 februari 2014

PiMs veckomatsedel: Vecka 8 - Lammgryta med dadlar och couscous, ugnsbakad röding och spenatsoppa

Kanske har en del av er sportlov nästa vecka och ska till fjällen? Passa då på att köpa fryst rödingfilé där och tillaga i ugn, det är mycket delikat! Är man hemma kan man köpa färsk röding i frysdisken eller leta efter fryst (eller byta ut mot en annan lämplig fisk, fråga i affären vad som är färskt för tillfället). Vi kör också en kanongod lammgryta som påminner om julen med saffran, kanel och dadlar i och som passar bra att göra i förväg och ta med på semester ifall man vill, ifall. Passa också på att utmana eventuella fördomar om spenat och hitta kanske en ny favoritsoppa packat med supernyttig spenat och dessutom billig och tokenkel att göra! Vill man ha ytterligare hjälp att planera maten för en sportlovsvecka kan man titta i detta inlägg

Vi rekommenderar att man äter rödingen färsk, grytan och soppan blir bara godare av att stå ihop sig. Sätt på lammet först, eftersom det ska koka länge, sedan kan man förbereda fisken och så hinner man göra soppan medan fisken är i ugnen. Har man liksom vi lammlåda i frysen kan man passa på att göra gryta på en rejäl bit med ben ifall man vill, har man tryckkokare kan man gärna använda den, annars kan bara göra långkok. Soppan passar bra som matlåda eftersom man inte behöver göra något färskt till, ett hårdkokt ägg eller getost är lätt att ha med sig till soppan och en knäckemacka med ost passar också bra till. 

Är ni rädda för att göra mat med spenat som ska återuppvärmas? Var inte det - följ bara de enkla reglerna om att se till att soppan håller rumstemperatur (20-60 grader) så lite tid som möjligt för att undanröja problem. När ni kokat färdigt soppan, kyl ner den direkt från kokande till kylskåpskall så snabbt som möjligt. Det är perfekt på vintern för då ställer man direkt ut den varma kastrullen utomhus och på någon timme har den svalnat och kan ställas in i kylskåp (undvik att ställa in i kylskåp varm om ni kan eftersom det kostar en massa energi i onödan...). När man sedan ska värma på soppan får man ta så mycket som man vet att man vill äta upp (lämna resten i kylen) och värma på ordentligt till nästan kokpunkten igen (värm gärna i kastrull och rör om ordentligt), ät sedan så fort den svalnat tillräckligt för att ätas (dvs. låt den inte stå framme och bli kall för att sedan värma på den igen och hålla på). 

I inlägget om PiMs veckomatsedel kan ni läsa mer om tankarna bakom matsedeln, portionsberäkning, tips om hur man värmer upp maten på ett bra sätt, mm. 

Allergier: Soppan kan göras på exempelvis havregrädde och glutenfri redning och man kan byta ägg i den mot getost om man är allergisk. Rödingen kan serveras med salsa istället för yoghurtsås, i övrigt är den gluten och äggfri. Lammgrytan är glutenfri och laktosfri och kan serveras med råris istället för couscous om man vill undvika gluten. 

Lammgryta med dadlar och fullkornscouscous,
6 portioner
 
Gör gärna på en rejäl bit lamm med ben där ni delar upp lammet i bitar men även lägger med benbiten, köttet på den kommer att lossna efter kokningen. Har ni inte tryckkokare så börja med att dubbla koktiden och kontrollera sedan att det är genomkokt och mustigt.

Spenatsoppa med hårdkokt ägg och knäckemacka,
8 portioner

Veckans spartips - denna soppa är riktigt billig och kompenserar för att de andra recepten innehåller färsk röding och saffran... Följ tipsen om spenat här ovan när ni tillagar.

Ugnsbakad röding med klyftpotatis och kall sås,
8 portioner

Det står inget direkt recept i inlägget, men det är mycket enkelt att lägga på citron på den färska fisken, krydda med salt, peppar och olja och lägga in den i ugnen i 20 minuter. Pressa sedan lite på citronskivorna så att de avger saften som ger fisken lite extra god smak. Klyftpotatisen ryms i en form under fisken så ugnen får jobba dubbelt även denna vecka. Såsen blir bara godare till nästa dag, men fisken får värmas varsamt (gärna i ugn igen faktiskt), i micron kan den blir torr och "sprängas".

Lycka till med matlagningen!! Hör gärna av er med kommentarer eller i webbformuläret!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar