tisdag 28 januari 2014

PiMs veckomatsedel: Vecka 6 - Renskavsgryta, asiatiska fiskbollar och enkel broccolisoppa med getost!

Vecka 6, 2014
Eftersom det är lite kylslaget och vintrigt ute far tankarna norrut och vi blev sugna på renskavsgryta här hemma. Hoppas ni känner likadant! Vi parar den med kanongoda asiatiska fiskbollar, som inte är lika mekiga att göra som köttbullar eftersom man skedar i bollar i såsen och låter de koka istället för att steka. Vi uppmanar dessutom er att handla opportunistiskt och köpa squash/zucchini eller broccoli och göra soppa på när ni ser vad som ser bra ut i affären (i receptet nämner vi att vi brukar "rädda" ekologiska grönsaker som börjar se lite ledsna ut och dessutom då får dem för halva priset, testa ni också!). Soppan är busenkel att koka på bredvid resten av maten och blir mycket god med fetaost eller getost i!


Zuccinisoppa med getost och timjan
De tre rätterna passar bra att laga samtidigt eftersom det är en hel del ställtid vid spisen då saker ska steka, koka upp och puttra i olika omgångar, då kan man lika gärna röra i flera pannor och grytor (om man inte blir stressad - tänk på att man alltid kan ta en gryta bort från spisen ett tag om man inte hinner med att kolla den just då). Renskavsgrytan och soppan blir bara godare av att stå ihop sig någon dag, fiskbollarna är därför den rätt som vi skulle servera direkt i samband med storkoket. Om man gör matlådor av fiskbollarna så tänk på att såsen och riset inte ska blanda sig för mycket för riset suger upp såsen och blir "överkokt" av det samtidigt som man får för lite sås till fiskbollarna. 

Fiskbollar i kokossås med morot och paprika
Om ni nu har lagat storkok i flera veckor kanske ni har fryst in lite mat som inte gått åt de tidigare veckorna - kanske lite chili, köttfärssås eller soppa? Passa på att ta fram en matlåda och frys in en portion av veckans soppa eller gryta istället, för att få mer variation!

Allergier - Broccolisoppan blir faktiskt god även om man utesluter mjölkprodukter helt eftersom kikärtorna ger den konsistens, men man kan också använda havrebaserad matlagningsgrädde. Istället för getost kan man fixa lite krutonger om man vill. Även i renskavsgrytan kan man förstås ta havregrädde, här är det dock synd på ädelosten för den intolerante, eftersom den ger en extra dimension till rätten (om man tycker om ädelost förstås...) I fiskbollarna finns det både ägg, grädde och ströbröd, men det går säkert bra att utesluta ströbröd och ta mer potatismjöl istället, även ägg och grädde kan man säkert ersätta men får nog då fippla en del för att få till en bra konsistens, det är tyvärr inget vi testat och kan ge några tips på, men prova gärna och meddela oss!

Zucchini- eller Broccolisoppa med fetaost eller getost (6 portioner). Byt 1 kg zucchini mot motsvarande mängd broccoli om ni hittar det istället i affären (om ni sparat stjälkar i frysen när ni använt broccolibuketter är det dags att ha i dem nu!), och undvik tristess genom att variera med fetaost och getost i soppan, eller testa krutonger. Soppan är extra matig i och med kikärtorna. 

Asiatiska fiskbollar med ris (8 portioner) Ett favoritrecept här hemma som vi brukar längta till! Gör gärna en stor sats, den kommer att gå åt, men räkna med att behöva koka bollarna i flera omgångar och att det kan ta ett tag mellan varven, perfekt då att hålla på med annan mat under tiden! 

Norrländsk renskavsgryta med ädelost (4-8 portioner) Dubbla gärna receptet, det är enkelt i och med att det är en gryta, och ni har 8 portioner lyxig renskavsgryta att njuta av, eller frysa in. Nu får man lön för mödan om man plockat svamp och torkat eller fryst in, annars kan man förstås ta annan svamp än kantareller. I receptet skriver vi att det är gott med ris till, men om man följer veckomatsedeln rekommenderar vi istället pressad potatis till eftersom fiskbollarna med fördel serveras med ris!

Lycka till med matlagningen, skriv gärna kommentar eller skicka meddelande via formuläret!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar